Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5

Post »

Moje dynie już zebrane. :heja
Rano był szron na samochodach pod blokiem.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Awatar użytkownika
malika
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 14:24

Post »

Ej tam! Każdy zbiór dyń jest super :) Ja twierdzę, że mam mało jak na liczbę sadzonek (ponad 40) i odmian (około 30), które wysadziłam/wysiałam. Ale rok u mnie nie był sprzyjający dla dyń - długo zimno na wiosnę, krótko ciepło na jesieni no i choroba, którą za późno zauważyłam...

Ostatnia Szanso, moje Butternuty dopiero miesiąc temu zakwitły i zawiązały, mimo że wysadzane z pozostałymi dyniami, więc owoców w tym roku żadnych nie spróbuję :(
A jeszcze mam pytanie. Z ilu roślin taki zbiór? I czy to jedyne dynie, jakie miałaś?
"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie. Ja sobie pozwolę tutaj zapytać jakie odmiany dyń polecacie (za namową ludzi z tego forum w przyszłym roku chcę posiać)? Nigdy dyni nie miałam (zniechęciłam się do dyń po tym jak rodzice dostali taką ogromną, więc pewnie olbrzymią i mama zrobiła ją do słoików na słodko z cynamonem i chyba goździkami - dla mnie to było za mdłe), hoduję za to kabaczki, patisony, cukinie, bo lubię je pieczone, gotowane na parze, leczo itd. A tu mnie "nawrócono", że dynie też są smaczne nie na słodko. Pozwolę jeszcze się dopytać czy robić je z rozsady (u mnie w maju jest zwykle bardzo zimno i dopiero po ogrodnikach sadzonki ida do gruntu), aby zdążyły dorosnąć.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Witaj :wit
Mam male doświadczenie jeżeli chodzi o odmiany dyni,bo sama dopiero odkrywam ich różnorodność.Na pewno warta polecenia jest hokkaido.Same zalety jak dla mnie, przepyszna pieczona,nie wodnita jak dynie które znalam wcześniej ,aromatyczna .No i wielkość taka na raz.
Sadzenie, namawiam na sadzonki tak w polowie kwietnia żeby wysadzić po ogrodnikach.
Polecam w zimowe dlugie wieczory prześledzenie dyniowego wątku to skarbnica wiedzy poznasz wiele równie smacznych odmian.Sama w przyszlym roku poszaleje :wink: :wink:
Pozdrawiam MalgosiaR
marylamed
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2011, o 08:22

Post »

MalgosiaR pisze:Witaj :wit
Mam male doświadczenie jeżeli chodzi o odmiany dyni,bo sama dopiero odkrywam ich różnorodność.Na pewno warta polecenia jest hokkaido.Same zalety jak dla mnie, przepyszna pieczona,nie wodnita jak dynie które znalam wcześniej ,aromatyczna .No i wielkość taka na raz.
Sadzenie, namawiam na sadzonki tak w polowie kwietnia żeby wysadzić po ogrodnikach.
Polecam w zimowe dlugie wieczory prześledzenie dyniowego wątku to skarbnica wiedzy poznasz wiele równie smacznych odmian.Sama w przyszlym roku poszaleje :wink: :wink:
Pozdrawiam MalgosiaR
Małgosiu,uważam ,że najlepsze są piżmowe(wszystkie ...nuty i muscat'y.Czy hokkaido to jest dynia piżmowa? Nigdy jej nie jadłam .pozdrawiam.W tym roku mam udany zbiór,dałabym zdjęcie,ale zupełnie nie wiem jak to zrobić.
maria
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p

Post »

Hokkaido to raczej nie dynia piżmowa o ile dobrze pamiętam ale mogę się mylić :roll:
Ale jest przepyszna.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Masz rację, Hokkaido należy do dyń olbrzymich. Też ją lubię.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Teraz (ostatniej nocy) był pierwszy przymrozek. Padły (chyba) wszystkie dynie. Zerwałem jakieś śmieszne maleństwa, co powinne być Atlantic Giant. Baby Boo wyglądają bardziej podobnie do siebie, ale są miękkie, a powinne być twarde, żeby się nadawały do zupy albo ozdoby.
pozdrawiam, Gunnar
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja sobie ta Hokkaido zanotuję. Może dynie będą na akcji, jak nie zostanie szukać w sklepie ogrodniczym. Jak nie jest wodnita i przepyszna pieczona to wprost idealna dla mnie. W wolnej chwili muszę ten wątek przejrzeć pod kątem odmian dyń. Gorzej jak mi zasmakują i będę z każdym rokiem ogród powiększać ;)
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p

Post »

Gorzej jak mi zasmakują i będę z każdym rokiem ogród powiększać ;)
Masz to jak w banku :D .Wiem po sobie
Sama mam hokkaido z akcji będą na pewno.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Dziś i ja skrobałam szyby rano. Po powrocie z pracy szybko zebraliśmy swoje dynie.
Oto moje paskudy:

Obrazek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

malika pisze:...Ostatnia Szanso, moje Butternuty dopiero miesiąc temu zakwitły i zawiązały, mimo że wysadzane z pozostałymi dyniami, więc owoców w tym roku żadnych nie spróbuję :(
A jeszcze mam pytanie. Z ilu roślin taki zbiór? I czy to jedyne dynie, jakie miałaś?
W tym roku tylko Butternuty. W poprzednich latach miałam rożne odmiany ale przekonałam się, że Butternuty mi najbardziej odpowiadają - ja robię placki (starte na grubym tarle w wymieszane z minimalną ilością ciasta naleśnikowego) i jem na surowo półplasterki - mają smak melonowy tylko jeszcze nie teraz - muszą poleżakować.
To było 10 krzaków posadzonych na kawałku 15 m x 2 m i w sumie 69 owoców. Znajomy miał 5 krzaków i 35 owoców. To nie są zbyt duże owoce, na razie rozkroiłam pękniętą dużą z tych niskich i grubych to miała 2,7 kg. Komora nasienna zajmuje minimalną ilość miejsca, a pestek nie jadłam - takie maleńkie.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj coraz bardziej mam ochotę na te dynie :)
zdravko jeśli te co radziłaś będą na akcji to postaram się jakieś nasionko upolować. Będę potem z rozsady robić, bo w tym roku śmietka to mi zżarła kiełkujące nasiona kabaczków, patisonów, ogórków i fasoli jak cebuli zabrakło ;S Przypuszczam, że dynię tez by zniszczyły.
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja dzisiaj zebrałam dynie i mam prośbę o pomoc w odszyfrowaniu nazwy.

Obrazek

Po przekrojeniu wygląda tak:
Obrazek

Zrobiłam z niej dzisiaj młodemu lampionik

Obrazek
Mam na imię Ilona...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich i proszę o pomoc w ustaleniu odmiany.Nasiona pochodzą z dyni kupionej na bazarze obok Hali Mirowskiej w Wawie wczesną wiosną 3 lata temu.Oto efekt :

Obrazek Obrazek
zdjęcia są z zeszłego roku .W tym roku niestety całe lato były tylko kwiaty męskie i plonu nie będzie.Dostałem dynię hokkaido ,nie jestem zachwycony,taki mam gust.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”