Rano był szron na samochodach pod blokiem.
Małgosiu,uważam ,że najlepsze są piżmowe(wszystkie ...nuty i muscat'y.Czy hokkaido to jest dynia piżmowa? Nigdy jej nie jadłam .pozdrawiam.W tym roku mam udany zbiór,dałabym zdjęcie,ale zupełnie nie wiem jak to zrobić.MalgosiaR pisze:Witaj![]()
Mam male doświadczenie jeżeli chodzi o odmiany dyni,bo sama dopiero odkrywam ich różnorodność.Na pewno warta polecenia jest hokkaido.Same zalety jak dla mnie, przepyszna pieczona,nie wodnita jak dynie które znalam wcześniej ,aromatyczna .No i wielkość taka na raz.
Sadzenie, namawiam na sadzonki tak w polowie kwietnia żeby wysadzić po ogrodnikach.
Polecam w zimowe dlugie wieczory prześledzenie dyniowego wątku to skarbnica wiedzy poznasz wiele równie smacznych odmian.Sama w przyszlym roku poszaleje![]()
![]()
Pozdrawiam MalgosiaR
W tym roku tylko Butternuty. W poprzednich latach miałam rożne odmiany ale przekonałam się, że Butternuty mi najbardziej odpowiadają - ja robię placki (starte na grubym tarle w wymieszane z minimalną ilością ciasta naleśnikowego) i jem na surowo półplasterki - mają smak melonowy tylko jeszcze nie teraz - muszą poleżakować.malika pisze:...Ostatnia Szanso, moje Butternuty dopiero miesiąc temu zakwitły i zawiązały, mimo że wysadzane z pozostałymi dyniami, więc owoców w tym roku żadnych nie spróbuję
A jeszcze mam pytanie. Z ilu roślin taki zbiór? I czy to jedyne dynie, jakie miałaś?