
A na przerób to tylko Jersey, smakuje jak czernica i nie ma lepszej odmiany na domowe przetwory, ale trudna do zdobycia bo u nas borówek ludzie mało kupują do przerobu.
Jutro jadę go oddać do Leroya, przy powyższym stężeniu pokazał pH 5.kaLo pisze:kerad77 - zamocz w 10% occie,powinien wskazać pH 3,5.
Do tego pasowałoby dodać siarczan amonu.W informatorze podano 150-200kg chyba na ha,czyli wychodzi 15 dkg na 1m2 u mnie.edicool pisze: wiec dalej: przed mieszaniem, daj max 25% gleby rodzimej tej z wierzchniej warstwy, 25% torfu wysokiego i 50% trocin i w w twoim wypadku 0,25kg Wigoru S, myślę że wystarczy, tutaj: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1366 ,) i zawsze co roku dodawaj trociny im wiecej prochnicy tym borowka lepiej owocuje i większe owoce pod warunkiem że nie przekroczysz pH. 4,8 podłoża.