Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

Jadziu, jak dobrze, że jesteś, na pewno już lepiej się czujesz! Szybko zdrowiej, bo już ostrzę sobie zęby na Twój straganik. :D
A co do krzewu bzu, to zawsze sądziłam, że one są nie do zdarcia, nic im niestraszne, ani mróz, ani szkodniki, ani choroby, a tu okazuje się, że kompletnie nie miałam racji. Agness ma z nim kłopot i Ty też. Człowiek uczy się przez całe życie.
Mam jednak nadzieję, że ten Twój przetrwał i przynajmniej odbije z korzeni.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzień dobry, Linetko!

Zaskoczyłaś mnie tymi przenosinami skrzydłokwiatu do piwnicy na zimowy spoczynek... nie słyszałam o takiej metodzie! Mój grzecznie rośnie w domu, bez przerwy.

Piszesz o wysiewach... ja też chyba już powinnam zacząć.

Miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p
Od: 1 kwie 2012, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam , podziwiam wspominkowe zdjęcia i podziwiam twoją lawendę , czy masz na nią jakiś sprawdzony sposób ?
U mnie nie bardzo rośnie 2 już się pozbyłam uschły albo coś , została się jedna. Mam nadzieje że może mi pomożesz , czy ją obcinać i kiedy ,i w ogóle.
Bukiecik lawendowy prześliczny też mi się taki u mnie marzy , i grudniki tego różowego też posiadam - ogromny już z niego okaz i niesamowicie co roku kwitnie.
Pozdrawiam Serdecznie i życzę słoneczka ;:3
Zielony Zakątek !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Gosiaczkowy Przepiśnik !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Aguniu, może to była z mojej strony nadinterpretacja, ale gdzieś czytałam, że zimą optymalna temperatura dla skrzydłokwiatu to 16-18 stopni. A ponieważ akurat trzeba było wynieść kwietnik, żeby zrobić miejsce dla choinki, więc skrzydłokwiat powędrował do piwnicy. Wygląda po tym doświadczeniu zupełnie ładnie, więc sądzę, że mu nie zaszkodziłam. A może nawet będzie obficiej kwitł? Zobaczymy. :)
Wysiewy to zawsze jakaś działalność ogrodnicza, więc trudno się powstrzymać, zwłaszcza mając pod ręką całe pudełko nasionek, kupionych i zbieranych, zeszłorocznych i starszych, czasami znacznie starszych. ;:306
Ściskam Cię, Aguniu, i życzę wspaniałej niedzieli. :wit

Gosiaczku, wiem o lawendzie tyle, że lubi suche i słoneczne miejsce, ziemię z zawartością wapna, że należy ją często uszczykiwać, żeby zachowała zwarty kształt, że czasem atakuje ją pasożyt zwany kanianką (może to była przyczyna śmierci Twoich roślin?). Nie wiem dokładnie, jak określić czas uszczykiwania. Chyba chodzi o to, żeby zrobić to kilkakrotnie w ciągu sezonu. Nie powinno się też przycinać zdrewniałych części rośliny, tylko te zielone, miękkie.
Dziękuję Ci gorąco i także życzę Ci pięknego dnia. :wit
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p
Od: 1 kwie 2012, o 17:20

Post »

Dziękuję za informację ;:196 postaram się , aby i ta 3 nie umarła. Bardzo lubię lawendę i myślę , że jeśli i ta nie da rady będę i tak próbować - do skutku ;:333
Te pierwsze nie były u mnie zbyt długo , nie wiem czy uschły , ale właśnie tak wyglądały ?
Mam jeszcze jedno pytanie jak teraz u ciebie wygląda lawenda ? Ja mojej przed zimą nie obcinałam , czy mogę to zrobić teraz.
I jeszcze jedno pytanie czy lawenda puszcza na starych pędach , czy puszcza nowe od korzenia ?
Z góry dziękuję !!!
Zielony Zakątek !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Gosiaczkowy Przepiśnik !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Gosiaczku, nie jestem ekspertem, ale podejrzewam, że skoro dwa krzaczki lawendy prędko padły, to może podłoże miało nieodpowiednie dla nich pH. Czyli ziemia mogła być za kwaśna.
Moja lawenda jest cała obrośnięta nowymi przyrostami, na starszych, zdrewniałych pędach też. Będę je skracać, ale jeszcze nie teraz. Obawiam się, że zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa.
Zaraz zresztą sprawdzę w moich mądrych książkach i napiszę Ci, co tam zalecają.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ziemia mogła być także zbyt wilgotna, za taką lawenda nie przepada :( Swojej też nie zamierzam na razie ciąć, ale mam w planie posadzenie odciętych części.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Mam lawendę w kilku miejscach na działce i o zgrozo nigdy nie czytałam jak ją pielęgnować,tnę jesienią i rośnie od lat coraz gęściejsza,co nie znaczy ,że chętnie nie poczytam o Waszej wymianie doświadczeń
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Gosiaczku, hodowcy lawendy zalecają wiosenne przycinanie krzewów lawendy mniej więcej w czasie zakwitania narcyzów, a powtórne, jesienne, po zbiorach kwiatostanów. Chodzi o to, żeby nie pozwolić zdrewniałym łodygom rozkładać się na boki, odsłaniając środek krzewu. Należy ciąć krzew w kształt elipsy (mniej więcej).
Doczytałam też, że jeśli roślina żółknie, a potem brązowieje i usycha, to winowajczynią może być fytoftoroza, choroba grzybowa. Sprzyja jej wysoka wilgotność ziemi. W deszczowe lata pewnie trudno się przed nią ustrzec.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Ewciu, Dorciu, dziękuję Wam! Na pewno wilgoć i chłód jest w naszych warunkach klimatycznych trudna do zniesienia dla sucho- i ciepłolubnej roślinki. Może lepiej byłoby ją hodować w donicy, pod zadaszeniem? Z drugiej strony, podobno korzeni się głęboko, więc donica musiałaby byś słusznych rozmiarów, a wtedy pojawia się problem transportu. :roll:
Dorciu, pewnie tak to jest, że zaczynamy szukać informacji wtedy, kiedy coś dzieje się źle, tak jak zrobiła to Gosiaczek. Wspaniale, że u Ciebie lawenda rośnie i ma się dobrze, to pokazuje, że jednak można i u nas cieszyć się nią dłużej niż przez jeden sezon. :D
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt faktem,że rośnie u mnie w pełnym słońcu i wilgotno ma tylko wtedy gdy porządny deszcz popada , mam blady róż i tradycyjną fioletowo-niebieską,w tym roku dojdzie biała, natomiast lawenda zwana lawendą francuską wiesz o jaką chodzi bo ma charakterystyczny kwiat,nigdy nie przezimowała u mnie więc jak chcę ją mieć to traktuję jako roślinę jednoroczną
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Dorciu, to taka, która ma "główkę", tak? Ciekawa jestem, czy pachnie tak samo, jak ta "zwykła". To może taką sobie sprawię do donicy? Jak myślisz?
A tej Twojej bladoróżwej jestem bardzo ciekawa, pewnie masz gdzieś na wątku zdjęcie? Idę szukać. :)
I białą chciałabym zobaczyć, gdy będzie kwitła, koniecznie wstaw zdjęcie. ;:138
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak ,ta co ma główkę ,co do zapachu to jakoś niegdy nie zastanawiałam się nad porównaniem która lepiej pachnie, ta blado-różowa to też nie wiem jaka miała być ,kupiłam wtedy trzy kolory,niebieską ,białą i różową ,dwie posadziłam obok siebie ,trzecią w innym miejscu , fakt jest taki że biała nie jest żadna ,a różowy też myślałam że będzie intensywniejszy,tak więc do dziasiaj nie wiem czy ten blady-róż -to lawenda różowa czy biała :;230 ,wracając do francuskiej ,posadź jak najbardziej do donicy ,ona jest efektowna sama w sobie przez te kwiatki
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Dorciu, dziękuję! Na pewno tak zrobię, sadzonki pewnie będą gdzieś wiosną do nabycia. Donicę postawię gdzieś przy drzwiach tarasowych, będzie pachniała przez cały czas.
Przeleciałam przez Twoje wątki i lawendę lawendowego koloru znalazłam bez trudu, i to kilkakrotnie, ale tej białej czy różowej niestety nie. Pisałaś tylko w jednym miejscu, że już właśnie przekwitła. :D Muszę więc uzbroić się w cierpliwość i poczekać na tegoroczne kwitnienia i nowe zdjęcia. :D
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam tylko jedno zdjęcie lawendy wiosenne ,jak jeszcze koloru nie widać,w tym roku na pewno zdjęcia im zrobię :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”