Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Dziękuję Gosiu 8-) Kolory czerwony, biały, różowy wzajemnie się mieszają w goździkach, tworząc paletę odcieni i wzorów 8-) A do tego różne wcięcia i strzępienia płatków - urok goździków :!:

Aniu, zapach goździków - to jest to :!: Dlatego pisałem, że ogrodowa perfumeria nie może się bez nich obyć. Zapach goździków pierzastych jest najintensywniejszy i niesie się po ogrodzie.

Janko, jeden z goździków od Ciebie ;:167 Na pewno wiesz który 8-) Rzeczywiście irysy wodne przy tegorocznych opadach sprawują się świetnie, szybko rosną i obficie kwitną. Irysa żółtego wywaliłem na kraniec ogrodu, bo rozrasta się bardzo silnie.

Agnieszko tak, one są piękne :!: Takie radosne i bezproblemowe. U mnie te najniższe też przekwitły i nawet nie zdążyłem ich pokazać. Niestety niektóre ucierpiały, bo były zalewane ciągłymi deszczami. Już je przesadzam wyżej.

Chabry pięknie kwitną w maju i czerwcu. A że zbieram się do pokazania roślin z rodziny astrowatych - rozpocznę właśnie od nich:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Czekam zatem na fotki obrazkowatych ? które u mnie coś w tym roku raczej marnie się spisują, nie licząc palczychy, pewnie ze względu na paskudną wiosnę.

Piękna kolekcja chabrów. Usiłuję sobie zrobić podobną, bo rodzaj Centaurea jest kolejnym, który uwielbiam, aczkolwiek nie wiem, co mi z tego wyjdzie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Jacku
Śliczną masz kolekcję chabrów, choć ja najbardziej lubię te niebieskie łany na polach międzi źdźbłami zbóż.
Jacku pisałeś coś o wymianie kokoryczy, napisz mi które odmiany chciałbyć odemnie, to będę je miała na uwadze.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka, o kokoryczach napiszę na pw.
Ja też lubię łany chabrów bławatków i ogólnie wszelkie łany. Kwitnącyrzepak np. - cudo :!: Ale w ogrodzie wystarczy jeden bławatek - samosiejka. Zajęłyby z chęcią cały ogród :)

Loki, chabry raczej niewymagające i niektóre trzeba ograniczać. Górskie sieją się jak głupie i już teraz obcinam im nasienniki. Ma to dodatkową korzyść, bo natychmiast produkują nowe kwiaty :) Jeszcze czekam na chabra wielkogłówkowego.
Spełniam Twoją prośbę co do obrazkowatych. To ich najlepszy jak na razie rok u mnie. Myślę, że za sprawą tylu opadów. Nawet dziwidło się znalazło, choć większość cebulek zapomniałem wykopać. Jedynie dracunculus mi padł :(

palczycha pierwszy raz cuchnęła jak należy. Zleciały się wszystkie muchy z okolicy zachwycone smrodem :;230
Obrazek

Obrazek

arum zakwitło po raz pierwszy :tan
Obrazek

i zaczynają kwitnąć niezawodne cantedeskie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Jacku obrazkowate bardzo ciekawe, arum italicum kwitło i u mnie miało aż jeden kwiatek, podobno trzeba je podsypywać nawozem do pomidorów, żeby lepiej kwitły. Ja o swojej cantadescii zapomniałam i dopiero zaczyna wypuszczać listki a na kwiaty to nie mam co liczyć w tym roku.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Picasso i ja mam :D Podejrzewam jednak, że chwilę to jeszcze potrwa zanim zakwitnie. Ma jednak czas.
Chabrów nie mam wcale, choć takie zwyczajne w poniedziałek do mnie jadą. Na początek :lol:
Posadziłam niedawno sadzonkę obrazków włoskich, ale czy coś z tego będzie? Nie wiem.
Twoje dziewadełka są świetne. Bardzo mi się podobają. Bardzo lubię Twój minibotanik, ale to już wiesz :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, u mnie też jeden kwiat arum, ale bardzo się cieszę, bo pierwszy raz kwitnie.
Cantedeskie świetnie się przechowują i nawet nie wsadzonedo gruntu nie tracą długo żywotności. Na pewno zakwitną Ci za rok. Ja też czekam na pozostałe, bo te, co pokazałem, już kwitły w ub. roku.

Aniu, co innego wiedzieć, co innego usłyszeć więc bardzo Ci dziękuję za pozytywny odbiór mojego ogrodu. To nadaje sens prowadzenia wątku 8-)
'Picasso' to jak na razie najlepsza moja odm. cantedeskii - plenna, kwitnie niezawodnie. Co ciekawe - corocznie robię małe sadzonki do niewielkich doniczek i te zakwitają najlepiej. To daje do myślenia na przyszłość :idea:
Chabry polecam; są koronkowe w budowie a mimo to twardzielki nie do zdarcia :lol:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dzięki Tobie rozpoznałam 2 irysy u siebie - dziękuję.
A śmierdziel :;230 cudny a muchy zareagowały jak trzeba .
Czy bawisz sie w przycinanie niektórych bylin po to aby drugi raz zakwitły lub po prostu nie wysiewały się ? Myślę o przetacznikach bo swojego długolistnego tnę jak ma ostatnie kwiaty, odrasta i kolejna burza kwiatów - ciekawi mnie czy inne też tak chętne do powtórki.
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku,a mnie już drugi rok Palczycha nie chciała wyrosnąć.Po prostu zgniła ;:145
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, palczycha zgniła? :shock: Może jakiś grzyb lub coś ją zaatakowało? Ona lubi wilgoć i nie sądzę, byś ją zalała?

Krysiu, palczycha w poprzednich latach nie śmierdziała. Byłem zaniepokojony ale teraz już jest tak, jak być powinno :D Stoi na zewnątrz i mi to absolutnie nie przeszkadza. Tak ma być!
Co do przycinania bylin to jak najbardziej! Wszystkie byliny powtarzające kwitnienie tnę jak tylko zwiędną kwiaty. Rośliny same dają znać, zawiącując nowe pąki poniżej starego. Przetaczniki (długolistny, pagórkowy, kłosowy) w pierwszej kolejności ale też: nachyłki, ostróżki, łubiny, słoneczniczki, słoneczniki, ślazy, płomyki, odętki, chabry górskie itd.
Właśnie - chabrami rozpocząłem pokaz astrowatych, który dziś chcę kontynuować. To dość liczna grupa roślin:

Obrazek

ten wyjątkowo w dwóch odsłonach, bo już zachwyca w fazie pąka!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Kolekcję chabrów masz super :D
Nie wiadomo co podziwiać :D , a żółtego pełnego masz ?
My niedawno pozyskaliśmy z opuszczonych działek (chyba dalbata), ciężko go zdobyć.
Kalijki masz piękne :D
Jestem szalenie ciekawa swojego ''Picasso'' zakupionego w Stonce. :wink:
Jacku jak tam żyje Twój agapant ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aga :!: Cieszę się, że podobają Ci się chabry :) Żółtego też mam - centaurea macrocephala. Rozwija dopiero swoje wielkie pąki.
Cantedeskię 'Picasso' bardzo lubię, bo najlepiej kwitnie. Jest naprawdę wspaniała!
Agapant, wypuścił sporo nowych liści po zadołowaniu w gruncie i na razie cisza, jeśli chodzi o kwiaty.

Kosaćce jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa. Właśnie zakwitły późne gatunki:
Obrazek

Obrazek

i jeszcze kilka kwitnących wysokich TB:
mój najnowszy z wymiany :tan
Obrazek

jeszcze jeden bardzo ciemny zakwitł
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i drobnokwiatowa stara odmiana
Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Kolejne fantastyczne kolekcje. U Ciebie zawsze można się czegoś nauczyć.
Palczychę kupiłam któregoś roku na targach. Nie zakwitła i nie przezimowała ( choć sprzedawca zapewniał, że zimuje )
Podziwiałam irysy. I chyba znam odmianę jednego z syberyjskich. Jeśli ten błękitny, o spłaszczonych kwiatach masz ode mnie, to jest to "Cambrige".
Goździki super. Też ich trochę nazbierałam.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Iryski jak zawsze i się podobają, ale w tym zakresie łatwo mi dogodzić :;230 Podobają mi się bowiem WSZYSTKIE.
Pokaz astrowatych pouczający, bo np. jastrzębca pomarańczowego nie podejrzewałabym o przynależność do tej grupy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Iza, za wpis :)
Palczycha zimjąca w gruncie? :shock: Wiesz, też o tym czytałem ale sprawdziłem i nawet ostatniej modelowej zimy na takie eksperymenty nie przezimowały drobne cebulki. A to właśnie one mają największą szansę przeżyć. Dorosłe - szanse prawie żadne.
Cieszę się, że kolejny irys będzie miał kompletną nazwę :tan Tak, ten błękitny od Ciebie ;:167
Goździków sporo się nazbierało i np. brodate rozrosły się w wielkie kępy, choć ich wcale nie sadziłem, natomiast bardziej wrażliwe na wilgoć podgniły i je reanimuję.

Aniu, ja też lubię wszystkie irysy i nie pozbywam się żadnej odmiany. Usuwam tylko nadmiar, bo rosną bardzo szybko.
Tak, astrowatych jest całe mnóstwo. Wszystkie mają puszyste nasienniki i trochę się domyślam, które to mogą być. No i budowa kwiatu - języczkowate na zewnątrz i koszyczek zazwyczaj żółty w środku (u jastrzębca pomarańczowy) 8-)

Nie było wpisów to i zdjęć nowych nie chciało mi się wklejać, bo może nie ma dla kogo? Wklejam przygotowane wcześniej zdjęcia kwitnących krzewów:
przede wszystkim kilka kalin
tej chciałem zrobić dobrze i przesadziłem w nowe miejsce, a teraz biedaczka choruje z nadmiaru wilgoci :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

krzewuszki w tym roku dały popis:
Obrazek

Obrazek

ten krzew też w tym roku spisał się na medal i jest oblegany przez owady
Obrazek

krewniaczka popularnej maliny ale o bardziej dekoracyjnych kwiatach
Obrazek

Obrazek
Zablokowany