Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
Kasiu- pewnie korzenie dębu poprzerastały już dołek cyklantery i "doją" ją z wody i papu. Zresztą na piasku w taką suszę trudno o dobre plony- mam killka pomidorów na piaszczystym stanowisku( choć nie sam piasek jak u Ciebie) i do upałów były ładne,teraz,mimo podlewania - schną.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Pewnie masz rację i na pewno się ucieszył z takiej przypadkowo napotkanej stołówki
Stanowisko nie najszczęśliwsze, ale to miała być awaryjna cyklantera posadzona tylko w celu zrobienia zielonej ściany zasłaniającej sąsiada, a okazało się, że jako jedyna ocalała przed ślimakami, bo żadna z posadzonych w lepszych miejscach nie przetrwała
U mnie dziennie idą straszne ilości deszczówki. O dziwo pomidory bardzo dzielnie znoszą u mnie panujące warunki ...lepiej niż inne roślinki. Ale po posadzeniu długo ich specjalnie nie podlewałam, by same sobie poszukały wody głęboko ... chyba ta metoda zdała egzamin, bo nawet w największe upały nigdy mi nie zdążyły przywiędnąć, a nie podlewałam ich zbyt często.

Stanowisko nie najszczęśliwsze, ale to miała być awaryjna cyklantera posadzona tylko w celu zrobienia zielonej ściany zasłaniającej sąsiada, a okazało się, że jako jedyna ocalała przed ślimakami, bo żadna z posadzonych w lepszych miejscach nie przetrwała

U mnie dziennie idą straszne ilości deszczówki. O dziwo pomidory bardzo dzielnie znoszą u mnie panujące warunki ...lepiej niż inne roślinki. Ale po posadzeniu długo ich specjalnie nie podlewałam, by same sobie poszukały wody głęboko ... chyba ta metoda zdała egzamin, bo nawet w największe upały nigdy mi nie zdążyły przywiędnąć, a nie podlewałam ich zbyt często.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja to już dawno zapomniałam,jak deszczówka wyglada
Takiej suszy nie pamiętam ani ja,ani nikt ze znanych mi osób.
Boję się rachunku za wodę
podlewam na zmianę ogród ozdobny,i warzywa posadzone w różnych miejscach,również maliny i winorośle,(które wyjątkowo obrodziły w tym roku.),bo by już dawno uschły. Co drugi dzień mogę podlać podlać wodą ze studni - ok 600 l -ale to wszystko mało
Mam 3 cyklantery posadzone w różnych miejscach. Widzę,że potrzebują jednak dobrej ziemi i sporo wody,żeby ładnie rosły.
W przyszłym roku posadzę dwie,ale dam im dobre stanowisko i zasobny dołek.

Boję się rachunku za wodę

Mam 3 cyklantery posadzone w różnych miejscach. Widzę,że potrzebują jednak dobrej ziemi i sporo wody,żeby ładnie rosły.
W przyszłym roku posadzę dwie,ale dam im dobre stanowisko i zasobny dołek.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety przetwory nie będą więcej zajmować miejsca w piwnicy, mało zjadliwe wyszły a do tego mało co jest do jedzenia tak szczerze bo sama skórka
, więc cykusie będą jedzone na bieżąco na surowo
.
Macie może jakiś sposób na wysuszone liście? (w sensie jak je spożywać aby się nie zniechęcić do tej goryczy, bo gorzkie to one są niemiłosiernie
).

Macie może jakiś sposób na wysuszone liście? (w sensie jak je spożywać aby się nie zniechęcić do tej goryczy, bo gorzkie to one są niemiłosiernie

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Może herbatka osłodzona miodem lub zmieszać z owocowym
jogurtem/serkiem?
jogurtem/serkiem?
Pozdrawiam serdecznie.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ginka wiele roślin mających naturalny gorzki smak można "oszukać" robiąc z nich miodek. Takich roślin w ziołolecznictwie jest sporo
Mając proszek z liści cyklantery na każdą łyżeczkę proszku dać 1 łyżkę miodu i pół łyżeczki gliceryny (lub spirytusu) wymieszać. Przygotowuję sobie porcję na cały cykl jaki zamierzam przejść i mam wygodę. Prawdą jest, że nigdy nie używam samych liści bo wolę je tylko jako domieszkę do suszu z owoców. Powodzenia

Mając proszek z liści cyklantery na każdą łyżeczkę proszku dać 1 łyżkę miodu i pół łyżeczki gliceryny (lub spirytusu) wymieszać. Przygotowuję sobie porcję na cały cykl jaki zamierzam przejść i mam wygodę. Prawdą jest, że nigdy nie używam samych liści bo wolę je tylko jako domieszkę do suszu z owoców. Powodzenia
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawe rozwiązanie, na pewno spróbuję
(szczególnie że babcia przywiozła świeżutki miodek, lipowy to mój ulubiony). A jak suszycie owoce, w suszarce, piekarniku czy na słońcu?

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Liście rwane sukcesywnie cienkimi warstwami w skrzynkach ( takich po owocach) suszę na stryszku altany. Półmrok i lekki przeciąg to dobre warunki ale owoce suszę w piekarniku z termoobiegiem lub suszarce takiej do grzybów .
- beyaros
- 100p
- Od: 24 lut 2013, o 23:50
Czy ktoś sprawdzał jak długo zachowują zdolność kiełkowania nasiona cyklantery? Pytanie jest o tyle istotne, że rozpoczyna się nowa Akcja Wymiany Nasion, a z poprzedniej akcji zostało bardzo dużo opakowań i jest zalecenie aby nowych nie wysyłać. Tylko czy aby na pewno te stare wykiełkują? Miałem w tym sezonie nasiona cyklantery od trzech różnych osób. Od "X" dostałem 8 nasion i żadne nie wykiełkowało. Z nasion otrzymanych od "Y" i "Z" wysiałem na wiosnę po 2 nasiona i wszystkie już następnego dnia miały kiełki. W lipcu wyłożyłem na waciki pozostałe nasiona pochodzące od osób "Y" i "Z". Po 3 nasiona od każdej z nich. Od "Y" nie wykiełkowało żadne, od "Z" wykiełkowały 2, ale dopiero po 8 dniach. Może to oznaczać stopniową utratę zdolności kiełkowania. A to oznaczałoby, że te z poprzedniej akcji w przyszłym sezonie już nie wykiełkują. Ale mogą się mylić. Być może trafiłem na jakieś gorsze nasiona?
Pozdrawiam, Jarek
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Ja nie wiem , bo cyklanterę mam po raz pierwszy . Spostrzeżenie słuszne , jeśli szybko tracą zdolność kiełkowania to kicha . Może być wielkie rozczarowanie !
Może ktoś bardziej doświadzony w temacie się wypowie ?
Może ktoś bardziej doświadzony w temacie się wypowie ?

Pozdrawiam, Beata.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Nasion Cyklantery zostało tyle że mogę np. wysyłać po 4 opakowania do zamówienia.
Wtedy ryzyko że nie wzejdą będzie bardzo małe.
Sprawa do dogadania.
Wtedy ryzyko że nie wzejdą będzie bardzo małe.
Sprawa do dogadania.
Pozdrawiam Wojtek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Możesz zawsze zrobić próbe kiełkowania na waciku. Losowo dwie paczki od najliczniejszych darczyńców na wacik i sprawa się wyjaśni. 

- besia
Cyklantera to moje tegoroczne odkrycie . Mam trzy rośiny posadzone w różnych miejscach działki . Najlepiej rośnie i owocuje ta posadzona w pełnym słońcu .
Zbieram sukcesywnie i na razie przerabiam według przepisu Błażeja

Przygotowana porcja do marynaty .

Zbieram sukcesywnie i na razie przerabiam według przepisu Błażeja

Przygotowana porcja do marynaty .
Pozdrawiam, Beata.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A mi zapasy się kończą i żałuje, że nie wysiałem w tym sezonie. 

- besia
Pozdrawiam, Beata.