Pod Jesionem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem

Post »

Marysiu! Nie zasłużyłam na nagrodę, bo cała masa sadzonek jeszcze w paletkach i pojemnikach :oops: Ale pnąca różyczka bardzo by się przydała. Jedyne co mi wzeszło przyzwoicie, to groszek cukrowy w pojemniczkach. :evil:
Aniu! mam jedne warzywa bez chwastów - te które dopiero w czwartek posiałam. ;:223
Tosiu! Moje niezapominajki też przeważnie na kompoście, ale zadarniaczy jeszcze nie ogarnęłam. Jak pomyślę, ze ja mam Runiankę Japońską na kompost wywalać, a biedulki płacą po 6-9 zł za maleńka doniczkę, to chętnie bym przed ogrodzenie wystawiła (Jestem jednak na tyle mądra, że tego nie robię, bo towarzystwo przyzwyczajone, zwyczajowo sięga dalej).
Karolinko! Spędziłam cały piątek nad pieleniem rabaty kwiatowej (nie jest specjalnie duża) i satysfakcja była, zwłaszcza, że w sobotę znów miałam gości. Tylko, że tego typu rabat mam znacznie więcej ;:131 ;:202
Monisiu! U mnie koktajlowe traktowane są przez mojego Tatusia, jako "dopust boży" :twisted: i mogę je posadzić tylko ukradkiem ;:170 (co tez planuję dziś po powrocie z pracy uczynić, bo wypadł mi jeden z pomidorków, a drugie miejsce już też w foliaczku upatrzyłam). Moje odmiany to takie mało ekonomiczne, ale za to bardzo smaczne, takie tradycyjne, a nie marketowe.
Martuniu! Dzięki za podpowiedź dla Tosi (i dla mnie), bo nie miałam do dziś kogo zapytać, a ja tam jeszcze nie byłam. U mnie wieczór był raczej spokojny. Jak nie pada więcej niż 10 cm wody na godzinę i wiatr w porywach nie przypomina tornada, to już się cieszę. ;:215 Moje warzywka to już zamierzchłe wspomnienia i jeśli chcę być szczęśliwa posiadaczką marchewki, to pozostaje mi wysianie jej w domu i pikowanie w jakimś bliżej nieokreślonym dogodniejszym czasie.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renatko może potrzebujesz irysów wysokich (mam 5 kolorów) i goździków białych i różowych?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak ogólnie, to Renatka ciężko pracowała w ostatnich dniach, ale efektów raczej nie widać. :cry:
Gdzie nie spojrzę tam ogrom pracy do zrobienia, a jak myślę, o tym, że to co w dniu wczorajszym opieliłam, jutro będzie już zarośnięte... ;:223
Zagubiłam ponownie kabel od aparatu więc i zdjęć kompromitujących wstawiać nie mam jak.
Na warzywniku nie wyrosła nawet rzodkiewka (znaczy wyrosła, ale w oszałamiającej ilości sztuk dwie). ;:215
Gospodyni bałaganu jest więc załamana, bo ślubny na ulubiona sałatkę (sałata, rzodkiewka i jajko + smietana) raczej liczyć nie może, ponieważ z wymienionych produktów w gospodarstwie jest tylko spora ilość jajek i jakaś zapomniana śmietana. Nie ma sałatki, więc i wydajność ukochanego będzie zapewne mniejsza, a gospodyni jest mocno tą wydajnością zainteresowana, bo roboty którą zaplanowała na ten sezon jest delikatnie mówiąc od ..... i ciut ciut.
Zostanie zatem sporządzona lista prac do wykonania i oddana do weryfikacji, bo ponoć wszystko by chciała na raz, a tak się nie da.... :!: Ciekawe tylko, że w domu musi być, i ugotowane, i poprane, i posprzątane i jakoś nikogo nie interesuje, że na raz się nie da. :twisted:
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marginetka pisze:Renatko może potrzebujesz irysów wysokich (mam 5 kolorów) i goździków białych i różowych?
Renatka jako pazerne stworzenie potrzebuje wszystkiego więc chętnie weźmie co dają, tyle, że musi oddać coś na wymianę, a ma głównie bałagan. :;230
Martuniu! Nie mogę zobaczyć zdjęć (dopiero wieczorem w domu), ale bardzo lubię irysy (one mnie nie) i zbieram je pomalutku. Jeśli zaglądniesz do mnie, to może upatrzysz coś dla siebie. Jestem praktycznie codziennie w domu (a telefon Ci podałam).
Może coś Ci się przyda?
Marginetka
500p
500p

Post »

Moje irysy lubią każdego :wink:
Mam biały, herbaciany, granatowy, żółty, biało granatowy, i blado fioletowy.
Zdjęć nie możesz zobaczyć bo ich nie ma :lol: , moja radiówka w czasie tej pogody nie pozwala na umieszczanie zdjęć :wink:
Powiedz mi, czego poszukujesz, może jeszcze coś będę miała. Mam sadzonki łubinu, rojniki ( duże gwiazdy z bordową obwódką), żurawki ( ciemno bordową, pomarańczową, zieloną i jeszcze jakąś :wink: do odmian to ja pamięci nie mam), różne na skalniak :wink: , itd.itd. :D
Daj znać kiedy Ci pasuje , wykopię taczuszkę i podrzucę Ci któregoś deszczowego wieczoru :wink:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

O, to widzę, że masz równie imponujący warzywniak co ja...u mnei buraki przebiły się w koncu i parę marchewek, pomidory walczą o zycie, a reszta we władaniu ogórecznika i chrzanu....bedę sprzedawać chrzan i za zarobione pieniądze kupować nowalijki na ryneczku :evil:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O właśnie sobie przypomniałam , że mogę się zrewanżować:
(własny wysiew - jestem z niego dumna, choć bylinki maleńkie i będą kwitły najwcześniej na jesieni lub w przyszłym roku)
- sasanką (mix)
- malwą (czarną)
- kupidynkiem (fioletowy)
- ostróżką trwała (mix)
- łubin (mix)
- dalie karłowate (mix) - z tych to dumna nie jestem, bo jakieś takie wyciągnięte ;:174
itp.
oraz wszelkie posiadane i zdatne do podziału roślinki z mojego bałaganu. Najwięcej to chyba Runianki Japońskiej :;230

Z żurawek mam do podziału ciemno-bordową i żólto-zieloną - do pomarańczowej już się uśmiecham ;:173
Mam jeszcze dwie zielone, ale maleńkie, bo to świeży zakup.

-- 3 cze 2013, o 12:27 --

Pat! Sama Ci radziłam, bo chrzan drogi! :;230 U mnie nawet jednej marchewki ;:223
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

To zapisz sobie do łupów pomarańczową i wściekle limonkową żurawkę ode mnie, jeśli chcesz, do zobaczenia w moim wątku: rosną dziarsko, za parę miesięcy powinny dać się podzielić, tylko się koniecznie przypomnij, bo mnie ten pan na A. gnębi nadal...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:215 Pooglądam sobie zdjęcia w domku, bo teraz nie mam dostępu! "Mogę" poczytać, tyle, ze raczej powinnam popracować ;:170
Marta! Pat! ;:196 To wy sobie zróbcie miejsce na orliki pełne i sasanki. :;230
Marginetka
500p
500p

Post »

Renatko, czyli chcesz wszystkie irysy, goździki, pomarańczową żurawkę, może ze 2 cukinie? :wink:
Ok, to daj znać kiedy Ci pasuje to przywiozę a wieczorem podejmę próbę wstawienia zdjęć to może jeszcze coś znajdziemy :D
Różowa truskawka, barwinek, wilczomlecz, jeżówka fioletowa?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta! Ty przeniesiesz Dzieciaku cały ogródek do mnie! :;230 Za barwinka podziękuję zdecydowanie, ale toczę z nim walkę (chwilowo 4:2 dla Barwinka) od kilku lat.
Taka samą walkę podejmę w tym roku z trzmieliną, która puszczona na żywioł zdominowała mi spory kawałek skalniaka.
Pewne rośliny wymagają konsekwentnego działania, a u mnie jest kilka lat .... w plecy, a i ostatnio nie do wszystkiego mogłam się zebrać. ;:223
Marginetka
500p
500p

Post »

Renatka, barwinek jest taki wdzięczny ;:170 rozrasta się tak miło :wink:
A maki pełne, piwoniowe, krwisto-czerwone masz?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta! I nie wódź mnie na pokuszenie... ;:170
Po dzisiejszych opadach potrzeba mi tylko sadzonek ryżu... nic innego. Nie dość, że pada to jeszcze spływa mi woda z pola sąsiada. ;:223
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Renatko, u mnie przepływa z pola na pole i hop do rowy, a z rowu na łąkę...też moją ...oczywiscie ;:306 ;:306 i mam bagienko ;:306 ;:306 ;:223 ;:223
Widze ż e niezła wymianka CVi się szykuję...Jak to wszystko dostaniesz, to co ja Ci dam ? ;:224
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania! Mój H powiedział, że żadnych roślin póki moje nie wysadzone ;:223 Tylko jak je mam wsadzić, gdy mam na działce jezioro... :twisted:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”