Cantati, moje sadzonki są jeszcze małe, ponieważ przy sianiu za gęsto je wysiałam i zahamowało im wzrost. Pikowałam jak już liście właściwe były dobrze wykształcone. Chciałam im zrobić zdjęcie, żeby pokazać jak to usychanie wygląda, ale z daleka nic nie widać, a z bliska wychodzą zamazane.
W każdym razie sadzonki są jeszcze małe, mają wykształcone po dwa liście właściwe, stożek wzrostu jest ogólnie wykształcony. Nie mają żadnych przebarwień, oprócz tego, że liścienie przysychają od czubków i raczej nie jest to jeszcze czas na obsychanie liścieni. Przy obsychaniu, nie tworzą się żadne brunatne plamy, po prostu wygląda to tak, jak by oderwać liścia i dać mu wyschnąć, tak czy inaczej zostanie zielony. No i moim sadzonkom po prostu stopniowo obsychają liścienie od czubków w kierunku nasady, ale tylko liścienie. Stożek wzrostu i liście właściwe wyglądają na zdrowe.
Podlałam je porządnie tylko raz po przepikowaniu, ale widzę, że mają nadal wilgotno, więc nie ryzykuję przelaniem. Masz może choćby jakieś blade pojęcie co im może być?
A co do ziemi, zauważyłam, że ci producenci, którzy wiedzą, że sprzedają jakiś podejrzany bubel, wymigują się z uznawaniem gwarancji czy ogólnie z zapewnieniem jakiejkolwiek gwarancji. Kiedyś, zanim znalazłam obecnego, dobrego producenta, który nie patrzy jak tylko zedrzeć, ale zapewnia też jakość, zdarzyło mi się sparzyć na kilku takich. Ten u którego się zaopatruję jest między innymi botanikiem, facet tak ogarnięty rzeczowo, że popatrzy na roślinę i wie gdzie była trzymana, w jakich warunkach i czy problem wynika z powodu niewłaściwego podłoża, nieumiejętnego obchodzenia się z rośliną, czy też skażenia podłoża. Jego firma nie jest w ogóle znana, ale jak jeżdżę do niego po ziemię, to tam zawsze multum ludzi. Widać, że interes mu kwitnie w siłę i wcale się nie dziwię, bo gościu dokłada wszelkich starań, aby sprzedawać produkt optymalnej jakości i nie boi się udzielać gwarancji, bo wie co sprzedaje

Jest jeszcze ten plus, że można u niego zamówić mieszankę na zamówienie. Po prostu powiedzieć co się chce i on przygotuje jak trzeba.