Kolorowy Ogród Geni 2011cz.2
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolorowy Ogród Geni 2011cz.2
To prawda łatwiej chować.
Niebieski ładnie kwitł, pomimo przesadzania.
Biały w tym roku zastrajkował, bo był dzielony i 3 razy przesadzany.
Uwielbiam kwiaty w donicach.
Niebieski ładnie kwitł, pomimo przesadzania.
Biały w tym roku zastrajkował, bo był dzielony i 3 razy przesadzany.
Uwielbiam kwiaty w donicach.
Kiedy ja się doczekam takiej palety barw........ pięknie.
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Claudio u mnie też biały agapant nie zakwitł,mimo że nie dzieliłam .
Ulko U Ciebie tez kiedyś będzie tak kolorowo kwiaty szybko się rozrastają .
Genia
Ulko U Ciebie tez kiedyś będzie tak kolorowo kwiaty szybko się rozrastają .
Genia
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Geniu u Ciebie już jesień kwiatami się kłania ?
Dobrze, że ja nie mam chryzantem, bo ich widok by mnie zmartwił.
Jednak wole kwiaty lata.

Dobrze, że ja nie mam chryzantem, bo ich widok by mnie zmartwił.
Jednak wole kwiaty lata.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Geniu. Lobelie jak chcesz na zimę posadzić w donice możesz je podzielić na mniejsze. Czasami podczas wykopywania same się dzielą. Rany z podziału jak takowe będą zasyp miałem z węgla drzewnego. Ziemia w donicach żeby nie była bardzo mokra, bo będą w zimie pleśniały. Lepiej w czasie zimy sprawdzić i trochę podlać.
Swoje Eukomisy posadziłem też bez dzielenia ale wszystkie zakwitły nawet po 5 kwiatów w kępie. Kwiaty są mniejsze jak z podzielonych.
Agapant biały dostałem od Claudii ogromne sadzonki i też zakwitł tylko jednym kwiatkiem. Uparciuch.
U mnie dzisiaj pewnie chmura przyszła gdzieś z Sandomierza. Takiej ulewy jeszcze nie było. Ściana wody. Jeździłem do Zamościa to momentami widoczność była 50 m tak lało.
Swoje Eukomisy posadziłem też bez dzielenia ale wszystkie zakwitły nawet po 5 kwiatów w kępie. Kwiaty są mniejsze jak z podzielonych.
Agapant biały dostałem od Claudii ogromne sadzonki i też zakwitł tylko jednym kwiatkiem. Uparciuch.
U mnie dzisiaj pewnie chmura przyszła gdzieś z Sandomierza. Takiej ulewy jeszcze nie było. Ściana wody. Jeździłem do Zamościa to momentami widoczność była 50 m tak lało.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- e-genia
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Agapanty są tylko białe i niebieskie w różnych odcieniach.
Geniu nie wiem czy wiesz, ale wszystkie poradniki radzą uprawiać agapanty w donicach.
Tłumaczą to tym, że korzenie mają mieć ciasno, to wtedy będą kwitnąć.
Dlatego bałam się posadzić do gruntu.
Na Twoim przykładzie widać, że te porady powinno się brać z przymrużeniem oka. Pozdrawiam.
Geniu nie wiem czy wiesz, ale wszystkie poradniki radzą uprawiać agapanty w donicach.
Tłumaczą to tym, że korzenie mają mieć ciasno, to wtedy będą kwitnąć.
Dlatego bałam się posadzić do gruntu.
Na Twoim przykładzie widać, że te porady powinno się brać z przymrużeniem oka. Pozdrawiam.
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Piękne zdjęcia i piękne kwiaty
Geniu. Naprawadę nie wiem jaki Eukomis Ci dałem. Posadziłem cztery. Jeden nie wyrósł wcale i jeden nie zakwitł a dwa pozostałe chyba kwitną na zielono. Twój powinien być różowy. Miał ciemniejszy kiełek a takie mają różowe-o ile pamiętam.
Czytałem o tym co pisze Claudia i pewnie coś w tym jest. Mój niebieski, choć one zawsze lepiej kwitną ma już ciasno w donicy a biały do swojej wielkości miał za dużą donicę i nigdy nie kwitł. Od Claudii posadziłem dwie sadzonki ciasno w jednej donicy i o dziwo nawet po dzieleniu zakwitł co prawda jednym kwiatkiem ale to cieszy.

Geniu. Naprawadę nie wiem jaki Eukomis Ci dałem. Posadziłem cztery. Jeden nie wyrósł wcale i jeden nie zakwitł a dwa pozostałe chyba kwitną na zielono. Twój powinien być różowy. Miał ciemniejszy kiełek a takie mają różowe-o ile pamiętam.
Czytałem o tym co pisze Claudia i pewnie coś w tym jest. Mój niebieski, choć one zawsze lepiej kwitną ma już ciasno w donicy a biały do swojej wielkości miał za dużą donicę i nigdy nie kwitł. Od Claudii posadziłem dwie sadzonki ciasno w jednej donicy i o dziwo nawet po dzieleniu zakwitł co prawda jednym kwiatkiem ale to cieszy.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- e-genia
Janusz mój biały agapant prawie zawsze kwitnie a w ty roku zastrajkował , a mam je już 4 lata kwitną od początku .
Rzeczywiście od Ciebie eukomis miał bordowe kiełki , ja mam też różowy , ale liście ma inne ,wąskie .
Rzeczywiście od Ciebie eukomis miał bordowe kiełki , ja mam też różowy , ale liście ma inne ,wąskie .
Wszystkie kwiaty dorodne i zdrowe. Najbardziej zachwycił mnie ten żółty na drugim zdjęciu. Takie wesołe słoneczko. Lubię kwiaty w tym kolorze. A jak ma się magnolia, której pąki uszkodził wiosenny przymrozek?
Pozdrawiam. Krystyna.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mnie powalił fioletowy mieczyk. Aczkolwiek cała reszta (a zwłaszcza lilie i liliowce) też cudna.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- e-genia
klio dzięki za odwiedziny .
Magnolia zregenerowała się wspaniale mam nadzieje że w przyszłym roku zakwitnie , nawet troszkę ja przycięłam .
Witaj Loki mnie też te fioletowe mieczyki się podobają , kupiłam te mieczyki od naszej forumowiczki Anity .
Za to kupowane bordowe i c. fioletowe w ogrodniczym okazały się nieciekawymi pomarańczowymi .
Genia
Magnolia zregenerowała się wspaniale mam nadzieje że w przyszłym roku zakwitnie , nawet troszkę ja przycięłam .
Witaj Loki mnie też te fioletowe mieczyki się podobają , kupiłam te mieczyki od naszej forumowiczki Anity .
Za to kupowane bordowe i c. fioletowe w ogrodniczym okazały się nieciekawymi pomarańczowymi .
Genia
Już niewiele Ci trawniczka zostało:)
Miałam podobnego fioletowego mieczyka. Powiedz, kiedy zacząć wykopywać cebulki mieczykó - nie mogę ich zostawić, ponieważ jesienią opuszczam działkę.
Miałam podobnego fioletowego mieczyka. Powiedz, kiedy zacząć wykopywać cebulki mieczykó - nie mogę ich zostawić, ponieważ jesienią opuszczam działkę.
- e-genia
Ulko mieczyki wykopuje we wrześniu i przechowuje w piwnicy do wiosny myślę że nie przezimowały by w ziemi zimą.