Ogórek w gruncie cz.1
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek w gruncie
rafik_ptp ceny bardzo słabe, u mnie chociaż 1.20zl za I, ale jest ogromny zasyp II strasznie marudzą na wielkość. Odbiorcy ogórka kombinują, bo Polska jest zalana tanim ogórkiem a z nami mają podpisane umowy na ceny minimalne. ;-)
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
Odpowiadam z refleksem szachisty :P ale to przez brak czasu tyle ostatnio mam pracy...ostatnia szansa pisze:
Zapewne informacja o odmianie była we wcześniejszych wpisach, ale ja nie mam takiej pamięci - jaka to odmiana?
Odmiana to Satina z firmy Nunhems
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ponawiam moje pytanie, gdyż na przyszłość chciałbym uniknąć czegoś takiego

gieru96 pisze:właśnie robię ogórki, i mam pytanie, dlaczego niektóre ogórki są "puste" ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Brak wody ,może być powodowane niedoborem wapna
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
Dziękuję za odpowiedź, wody mają sporo, więc stawiam na wapń
w przyszłym roku będę lepiej nawoził.

Mam pytanie: dlaczego wszyscy działkowcy, kiedy częstują mnie swoimi ogórkami gruntowymi to mają takie "pękate", a w sklepach są takie "szczupłe"? Czy to kwestia odmiany? Zaznaczam, że również młode są pękate.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rosną u mnie obok siebie trzy odmiany: Cezar, Julian i Śremianin. Julian to prawdziwy arystokrata przy pozostałych: szczupły, wysoki
. Odmiana na pewno ma znaczenie.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
Witam, dawno nie zaglądałam.
Chciałam się pochwalić, że właśnie doszły ogórki z PL - tak zamówiłam ogórki z PL. Zdecydowałam się na IZYD F1
Wysadziłam je właśnie do worków 40 litrowych na podeściku, dzięki któremu worki nie dotykają ziemi. Z jednej strony zrobiłam to żeby uchronić przed namnażaniem ślimaków pod workami, a drugiej, żeby ogórki nie wyciągały zimna z podłoża (betonowe)
Zanim posadziłam ziarenka, (7 dziurek w worku, 3 ziarenka do każdego otworu słabe roślinki później usunę ) - wlałam mieszankę NPK, co powinno mieć dłuższe działanie, jako że z worków nie będzie wypłukiwane.
Jakieś rady co do prowadzenia mojej nowej hodowli? Przykryć worki flizeliną żeby miały ciepło? czy wystarczy gruba folia? Co ile podlewać w takich workach? Raz na tydzień czy rzadziej???
Chciałam się pochwalić, że właśnie doszły ogórki z PL - tak zamówiłam ogórki z PL. Zdecydowałam się na IZYD F1
Wysadziłam je właśnie do worków 40 litrowych na podeściku, dzięki któremu worki nie dotykają ziemi. Z jednej strony zrobiłam to żeby uchronić przed namnażaniem ślimaków pod workami, a drugiej, żeby ogórki nie wyciągały zimna z podłoża (betonowe)
Zanim posadziłam ziarenka, (7 dziurek w worku, 3 ziarenka do każdego otworu słabe roślinki później usunę ) - wlałam mieszankę NPK, co powinno mieć dłuższe działanie, jako że z worków nie będzie wypłukiwane.
Jakieś rady co do prowadzenia mojej nowej hodowli? Przykryć worki flizeliną żeby miały ciepło? czy wystarczy gruba folia? Co ile podlewać w takich workach? Raz na tydzień czy rzadziej???
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
ja też na Śremianina nie narzekam, szczupły i wysoki,ostatnia szansa pisze:Rosną u mnie obok siebie trzy odmiany: Cezar, Julian i Śremianin. Julian to prawdziwy arystokrata przy pozostałych: szczupły, wysoki. Odmiana na pewno ma znaczenie.

mam jeszcze jakiegoś ogórka krzaczastego, nazwy nie pamiętam, ale nie wart zachodu - przynajmniej u mnie, ogórki są krótkie i grube, na mizerię idą, bo do kiszenia to kiepsko widzę
pozdrawiam
Iwona
Iwona
No to życzę ( szczerze ) powodzenia w uprawie, może w końcu Ci się uda mieć swoje ogórki do kiszeniamousefishyork pisze:Witam, dawno nie zaglądałam.

Co to była za ziemia ?. Nie wiem , czy nie za wcześnie ten nawóz. Może się to odbić negatywnie na kiełkowaniu nasion. Z podlewaniem ostrożnie , bo z worków odpływu nadmiaru wody chyba nie ma.mousefishyork pisze: Zanim posadziłam ziarenka, (7 dziurek w worku, 3 ziarenka do każdego otworu słabe roślinki później usunę ) - wlałam mieszankę NPK, co powinno mieć dłuższe działanie, jako że z worków nie będzie wypłukiwane.
Powodzenia
-
- 200p
W workach znajduje się najzwyklejsza ziemia kompostowa, do ogólnego użytku. Był suchy - i tylko z tego powodu nawilżyłam go wodą z dodatkiem odżywki (rozcieńczonej bardziej niż wskazówki na opakowaniu) Co do odpływu wody, to zadbałam o mnóstwo maleńkich otworów w każdym z worków. Kilkaset nakłuć w każdym.
No i jeszcze ilość roślin. 7 roślinek na 40 l podłoża - to dużo. Wypada nieco ponad 5 l na jedną roślinę . Będą kłopoty z utrzymaniem wilgotności i nawożenia kiedy rośliny będą starsze. Piszę to w trosce o powodzenie Twojego eksperymentu a nie by Cię zniechęcać.

-
- 200p
Dziękuje forumowicz. Posiałam więcej, ale część słabszych roślin usunę jak wykiełkują. am zamiar zostawić 5 maksymalnie na jeden worek. Zdecydowałam się na taką ilość - ponieważ mój poprzedni eksperyment mieści się w donicy max 20 litrowej, i jest tam 10 roślin
no i właśnie zaczynają dawać dość konkretne plony i na dodatek są smaczne. Niestety - one są jeszcze mniejsze od Anulki (to typowe małe korniszonki) przeznaczyłam je do ogrodowego podjadania - to znaczy - moja córa co rano pyta o ogórka
no i idzie zrywać
ma niezłą frajdę, no i ja mam spokój z wmuszaniem jej świeżych chrupiących warzyw
:):)
Pochwalę się jeszcze (mimo nie tego wątku) że moje pomidory zaczynają doceniać zabiegi pielęgnacyjne i dają konkretne plony. Są prześliczne. Jutro wrzucę fotki na mój wątek.
No i one również mieszczą się w tych samych pojemnikach co pierwsze ogórki - i też w jednym jest po 10 krzaków. Czyli widać że jak się nie da roślinie wyboru - musi się dostosować do tego co ma. Powiem tylko że niedawno nie spodziewałam się że cokolwiek z tego będzie. Ale udało się.

Pochwalę się jeszcze (mimo nie tego wątku) że moje pomidory zaczynają doceniać zabiegi pielęgnacyjne i dają konkretne plony. Są prześliczne. Jutro wrzucę fotki na mój wątek.
No i one również mieszczą się w tych samych pojemnikach co pierwsze ogórki - i też w jednym jest po 10 krzaków. Czyli widać że jak się nie da roślinie wyboru - musi się dostosować do tego co ma. Powiem tylko że niedawno nie spodziewałam się że cokolwiek z tego będzie. Ale udało się.
-
- 200p
- Od: 15 lut 2008, o 18:55
A mi ciągle jedna znajoma powtarza, że z moich ogórków nic nie będzie. Najpierw wg niej zbyt wolno wyrosły, potem kwitły tylko męskie kwiaty, teraz za zimne noce........... Ehh, mam nadzieję, że nie usłyszały jej biadolenia i posłuchają się jednak MNIE.
Na razie jest ich caaaałe mnóstwo takich 1-3 cm. Myślicie, że noce są już za zimne, żeby urosły? Moje w sumie dopiero teraz kwitną całą parą.
Na razie jest ich caaaałe mnóstwo takich 1-3 cm. Myślicie, że noce są już za zimne, żeby urosły? Moje w sumie dopiero teraz kwitną całą parą.