Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

Elu, fajnie, że pokazałas widoczki ogólne. Bardzo zmienił się ogród od zeszłego roku
Jak zwykle hosty u Ciebie wyglądają rewelacyjnie, ale ja czekam na popis liliowców
Bardzo podoba mi sie Hiacyntowiec hiszpański .
Czy możesz coś o nim napisać?
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Witaj.
Wpadłam tylko na chwilkę bo dziś późna pora.
Jutro się na pewno rozejrzę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam nocną już porą :wit

Bardzo serdecznie dziękuję za odwiedziny i wszystkie wpisy ;:167
Dziś ze względu na późną porę i zmęczenie po pracowitym dniu tylko pokażę trochę mojego ogrodu, bo ostatnio nic nie wstawiam chociaż tyle się w nim dzieje, fotek mam dużo, ale nie mam kiedy powrzucać je na serwer i posiedzieć przy kompie, nad czym bardzo ubolewam...pasja liliowcowa ma swoją cenę :roll:
Czekam niecierpliwie na kwitnienie liliowców, zwłaszcza nowych siewek, które się opóźnia ze względu na zimne noce.
Codziennie chodzę sprawdzać o ile podrosły pąki i czy aby coś się nie rozwinęło.
Chyba jutro już się otworzy pierwszy kwiat nowej siewki :tan

Postaram się odpowiedzieć na wpisy jutro, a właściwie już dzisiaj....niedziela, czas odpoczynku od ogrodu ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hostowo

Christmas Tree....wypiękniała z wiekiem, a na początku była takim 'brzydkim kaczątkiem'

Obrazek

Inniswood

Obrazek

Krossa Regal

Obrazek

Paradigm

Obrazek

Pearl Lake

Obrazek

Paradigm i Krossa Regal

Obrazek

Elizabeth Campbell

Obrazek

Lemon Delight

Obrazek

Aspen Gold

Obrazek

Gold Standard

Obrazek

June

Obrazek

Aureomarginata

Obrazek

Albopicta

Obrazek

Paradise Joyce

Obrazek

Piedmont Gold

Obrazek

Spilt Milk

Obrazek

Undulata

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w poniedziałek :wit

Mamy dziś piękny, słoneczny dzionek, nie zapowiadają deszczu co mnie akurat martwi, bo od dawna nie padało porządnie i moje zapasy deszczówki zaczynają się kończyć :( Wprawdzie pokropiło trochę, ale to na moich przepuszczalnych piaseczkach za mało.
Cieszę się, że za niedługo będziemy robić głębinówkę, a wówczas będę miała mnóstwo wody pod dostatkiem....nowa pompa już w drodze :tan

Wczorajsze, niespodziewane odwiedziny znajomych pokrzyżowały mi plany posiedzenia na forum, więc nadrabiam zaległości i spieszę z odpowiedziami.

Skrzaciku - wydaje mi się, że za bardzo się forsujesz. Dostosuj wysiłek do swoich możliwości. Ja zaczęłam od krótkich dystansów i 'spacerowych' prędkości na 1 -szym biegu, a i przy tym serce mi szalało. Teraz jest o niebo lepiej, ale to już 3 -ci miesiąc treningu!
Ja wyrzuciłam cukier z diety, bo to on m/in jest odpowiedzialny za budowanie tkanki tłuszczowej.
Nie jem pieczywa i produktów zbożowych już od 3 miesięcy.
Teraz wiem od czego tyłam i dlaczego powstaje efekt 'jojo' po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych.

Przeszłam na dietę Iwony Wierzbickiej i stosuje się do jej 10 zasad, w efekcie zgubiłam już 11 kg, a mam zamiar jeszcze więcej!
Nie jest, to chwilowa dieta, ale zmiana stylu życia ;:108

Warto się z nimi zapoznać i spróbować: http://www.youtube.com/watch?v=GxHQqo71nUA
Tu jeszcze o cholesterolu: http://www.youtube.com/watch?v=P8ns5Qe9joQ

Funkie wielbię jak żadne inne liściaste, mają wiele zalet ;:333
Wnusia, to 'ksero' swojej mamy...jak na nią patrzę widzę moja córkę gdy była w jej wieku....tez kradła serca Panom :wink:

Poemat prawie... piszesz...ot fantazja literacka mnie poniosła.... ;:306
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Monikamrk pisze:;:180 Padam na twarz :) przepiękny ogród, wszystko pięknie harmonizuje ze sobą. Będę zaglądać, podpatrywać ;:131 i podziwiać.
P.S. Niebieskooka Córcia śliczna :)
Witaj Monikamrk :wit

Zapraszam ponownie, zaglądaj jeśli masz ochotę ;:108
P.S.
mama tej ślicznotki - moja córka, też ma niebieskie oczy ;:108
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Gabi :wit

A gdzież tam nie ma...i to jeszcze ile, toż to las, wsiego robactwa jest pełno...do końca maja jest cacy, a później się zaczyna sypanie, pryskanie, robienie pułapek itp.

kawa na ławę...czyli ślimaki w akcji

Obrazek

Obrazek

tu jeszcze ostatnio prażące słońce dołożyło co-nieco od siebie :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu witaj :wit

To prawda, że się rozrósł i trochę zmienił...nie wszędzie na korzyść.... z paru zmian nie jestem zadowolona :roll:

Hiacyntowiec hiszpański, to niewysoka 25-45 cm bardzo ładna bylina cebulowa. Lubi lekki cień, miejsca wilgotne i podłoże próchniczne. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Kwiaty są drobne, ale jest ich sporo na pędzie, wygląda bardzo elegancko, jak dla mnie. Dość szybko się rozrasta.

Obrazek

Liliowce nie lubią zimna, a ostatnio nocki są u mnie wręcz lodowate 4-6 stopni ;:oj
Przystopowały, kwiaty nie chcą się otwierać.

Pierwszy kwiat na siewce, która jeszcze nie kwitła tak wczoraj wyglądał

Obrazek

Jednak na pewno wkrótce zacznie się pokaz ;:108
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nad tą rabatą pracowałam ubiegłej jesieni, jest prawie skończona, jeszcze trochę muszę poprawić na początku przy ogrodzeniu, bo tam mi się nie podoba, to co jest posadzone i na końcu gdzie stoją kosze na śmieci i worki z segregowanym odpadami...to żadna ozdoba...planuję tu 'salon dla koszy' ;:306 ...ogrodzony kratkami po których będą się pięły pnącza i wszystko będzie osłonięte przed wzrokiem i już nie będzie raziło ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

znalazłam sposób na Wiązówkę błotną...posadziłam ją w wiadrze z dnem, które zakopałam na rabacie i proszę jaka jest zadowolona i ja też :wink: ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wreszcie się doczekałam zakwitnięcia nowej siewki, to pierwsza w tym roku :tan
Kwiat jest duży 15 cm, pełny w kolorze malinowo-czerwonym.
Liliowiec mierzy tylko 57 cm
Podobieństwo do 'tatusia' - Lonfield Twins uderzające :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elu,liliowiec naprawdę piękny ;:108 W rzeczywistości musi robić jeszcze większe wrażenie.Masz wspaniałą pasję ;:180 Gratuluję!
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Ago w moim ogrodzie :wit
Krzyżowanie liliowców, to emocjonujące hobby, emocje rosną wraz z pędami kwiatowymi na nowych siewkach, wówczas codziennie chodzę sprawdzić ile podrosły i niecierpliwie czekam na otwarcie pąków kwiatowych....to jak czekanie na prezent pod choinką....każdy kwiat mnie ogromnie cieszy, nawet ten najskromniejszy ;:108

Coś z mojego ogrodu na dzisiaj :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skusiłam się na te hosteczki: Blue Ivory x 2 i Lakeside Dragonfly

Obrazek

piękny liść Blue Ivory

Obrazek

piękny liść Lakeside Dragonfly

Obrazek
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Witaj Elu,
Może faktycznie się forsuje. :D Ale to są małe odległości -maksymalnie 8km.
Obejrzałam 10 zasad. Ciekawa metoda. Swoje przemyślenia mam, jednak w 3/4 nie mogę się do niej dostosować, ale zawsze można coś wykorzystać. Pszenica, kasza...itp zupełnie z tym się zgadzam. Dziwi mnie wyrzucenie mleka... otóż niektórzy często nietolerancje mają dlatego, że nie spożywają go, a potem 1 czy 2 szklanki to za duża dawka dla organizmu, zależy jeszcze jakie mleko. Stąd coraz więcej osób ma nietolerancję. Dzienna ilość jajek to max 2 sztuki - zalecane przez lekarzy. Dobrze, że w filmie wyjaśniona jest większa ilość, bo już się martwiłam :wink: .
O śniadaniu troszkę źle powiedziała. Jemy je najpóźniej do 2h po wstaniu (a nie do godziny od pójścia spać :;230 ). I ono jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia! Więc jak wykluczyć w nim węglowodany? Hmmm ...

Ciesze się, że zmiana stylu pomogła Ci. To bardzo ważne. Gratuluję dotychczasowych wyników! Oczywiście systematycznośc jest najważniejsza!
Włączając filmik włączyła mi się reklama napoju... "Ruch to szczęście"
"Im szczęśliwsi jesteśmy, tym więcej się ruszamy", bo " Im więcej się ruszamy, tym bardziej jesteśmy szczęśliwi".
Co tu dużo mówić? :wink:

Jak wnusia kopią mamy to córkę ładną też masz. A teraz patrząc na małą - małe wspominki z przeszłości. Gratulacje :wink:

Przeglądając Twoje funkie patrzę z okna na swoje i poznaje ich nazwy. Nie ma to jak mała lekcja w chwili odpoczynku. Niestety robactwa jakieś do nich się dopadły. Ale nie przeszkadza im to, by wypuścić pędy kwiatowe :heja .
Ładnie kwitną Ci czerwone lilie! Oj ładnie, bez dyskusji.
Liliowców nie posiadam, więc pozachwycam się nimi u Ciebie :D Duży kwiat i ciekawy kolor ;:138 Pasja imponująca!
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Skrzaciku - tylko tak króciutko, bo teraz nie mam czasu (działam w moim biurze - robię papiery :roll: ).....nie wierz we wszystko co próbują nam wmawiać lekarze!!.....pozwól, że przytoczę tu ten cytat:

Zawsze kiedy aparat państwowo-medyczno-dietetyczno-farmaceutyczny formułuje i nagłaśnia jakieś zalecenia, bezpieczniej jest postępować dokładnie na odwrót ? przynajmniej do czasu, aż można je zweryfikować na podstawie co najmniej kilku niezależnych źródeł. Niedawno opublikowana książka zatytułowana Wheat Belly (Pszeniczny Brzuch) jest kolejnym dowodem na roztropność takiej postawy. Jej autor, William Davis, na co dzień praktykujący kardiolog i bloger, obala wypromowany przez urzędową dietetykę mit, że pełnoziarniste pokarmy są zdrowe i dlatego powinny być podstawą codziennej diety. Zdaniem Davisa, zarówna praktyka lekarska, jak i współczesna wiedza naukowa, dostarcza niezbitych dowodów na to, że zboża, a zwłaszcza pszenica, mogą być dla wielu osób źródłem ?nieuleczalnych? schorzeń przewlekłych (np. nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca, migreny, bóle stawów, artretyzm, alergie itp.), wobec których ?zfarmaceutyzowana? medycyna jest bezradna. Wheat Belly to kolejne potwierdzenie tego, że niskotłuszczowa dieta oparta na zbożach wpędza ludzi w chorobę, a chorym nie pozwala wyzdrowieć, zwiększając jedynie ich zależność od lekarstw.

Tu jest link do obszernego artykułu, który wiele wyjaśnia, warto się z nim zapoznać: http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Ellu, mam zaprzyjaźnionego lekarza rodzinnego... Bardzo dobrego. :wink: :wink:
Potrafi leczyć mnie przez telefon, co się przytrafia naprawdę rzadko, bo zazwyczaj nie choruję.

A wiadomo, że marketing musi się kręcić. Zawsze przy jakieś aferze ktoś jakiś biznes zawsze ukręci...

Wiadomo również, że zawsze trzeba znać umiar. Zboże zebrane z pola na pewno jest inne niż to przetworzone w pieczywie.
Widziałam efekty u innych, jak przerzucili się na ciemne pieczywo. Sama od czasu do czasu je jem. Bułki ograniczyłam do minimum, ale jasnego chleba z okolic nie odmówię nigdy :wink: Dlatego każdy z nas powinien dopasować się do tego co mu odpowiada. Bo jak np przekonać kogoś do konkretnej kaszy, jak ta osoba nie chce jej jeść? Trzeba wymyślić coś innego. To my dopasowujemy dietę do siebie, nie na odwrót. Jak i również styl życia.
Widziałam, że pani dietetyk ma inne filmiki, porady - oczywiście chwile wcześniej wypowiedziałam się do obejrzanego jednego. Nie krytykuję go :wink:

Artykuł poczytam na pewno późno wieczorem.
Miłego dnia!
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Skrzaciku - trudno tak od razu kogoś przekonać do takich, rewolucyjnych bądź co bądź, zmian w diecie....ja sama w nie wątpiłam, bo przecież od dzieciństwa codziennie jadłam chlebek i bułeczki, nieraz jeszcze cieplutkie i pachnące (mamy tu w Żarkach naprawdę dobry chleb :lol: ) i nie wyobrażałam sobie, że rezygnacja z tych przyjemności będzie możliwa :roll:
Teraz wiem, że wcale nie jest to takie trudne i, co najważniejsze, wcale się nie głodzę! Po prostu zrezygnowałam z jedzenie tego co dla mnie było szkodliwe, na rzecz tego co zdrowe.

Niestety, bez odpowiedniej wiedzy trudno samemu dobrać sobie odpowiednią, zdrową dietę.... :roll:

Zachęcam do odwiedzenia strony Skuteczne Odchudzanie - Poradnia dietetyczna i treningowa: https://www.facebook.com/pages/Skuteczn ... fref=photo
Można tu znaleźć wiele cennych informacji i porad na temat zdrowego żywienia oraz przepisy na gotowe dania.

Zalecana przez Skuteczne Odchudzanie piramida żywieniowa:
https://www.facebook.com/58371769839198 ... =1&theater

Dzisiaj u mnie burzowo i deszczowo, podlało, dolało deszczówki do beczek...znów mam zapasy na upalne dni, które może jeszcze przyjdą, przecież mamy lato. Liliowce nie chcą się otwierać, a zmoknięte i tak już się do zdjęcia nie nadają :roll: Trzeba czekać na poprawę pogody. Na dodatek sporo pierwszych pąków zaatakowała opuchlizna pąków i musiałam je usunąć, co wydłuży czas oczekiwania na kwiaty liliowców :evil:

Obrazek

Najładniej rozwinął się Forsyth Flamboyant, którego jesienią posadziłam na rabacie

Obrazek

Obrazek

Nie ma liliowców za to są macierzanki, które właśnie kwitną w najlepsze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Posiały mi się czerwone, dzikie maczki...zostawię, może za rok będzie ich więcej

Obrazek

Obrazek

Złocień w jaskrawym kolorku, który w rzeczywistości jest ciemniejszy

Obrazek

Piękny, pełny Irys syberyjski....jak sobie przypomnę, to podam jego nazwę :roll:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”