Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Aniu , krokus GAUDEAMUS - bajka , no i Corydalis w sferze marzeń
.

- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu bardzo się ciesze że przylaszczka się za klimatyzowała 
Ciemiernik jednak wyszedł, nie zakwitnie ale samo to, że przeżył już mnie cieszy...

Ciemiernik jednak wyszedł, nie zakwitnie ale samo to, że przeżył już mnie cieszy...
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Wiesiu - już ciepełko wróciło ( przynajmniej w dzień
) i widziałam w Twoim wątku sporo zdjęć z kwitnącymi roślinami. Szkoda, że noce są poniżej zera ale tak to jest w marcu i kwietniu.
Dorotko - ja też wciąż sprzątam. Dni, na szczęście, są pogodne ale za to bardzo wieje. Gdy tylko ruszę suche liście, te zaraz są zwiewane najczęściej tam, gdzie już posprzątałam
Tym sposobem mój wygrabiony trawnik znów wymaga grabienia
Danusiu - dziękuję za miłe słowa. Ile bajek rośnie u Ciebie, to nie wspomnę
misiu - Beatko - bardzo, bardzo cieszę się z Twojego ciemiernika tybetańskiego. Wzmocni się i urośnie, to zakwitnie
Już ja wiem, jak długo czasami się czeka, na wykwitnięcie niektórych uparciuchów. Szczególnie, gdy się zasadzi małe sadzonki. Dlatego z radością zobaczyłam mnóstwo pąków kwiatowych na oczarze, który rośnie u mnie już blisko dwadzieścia lat. Kupiłam go jako kilkunastocentymetrową siewkę ( wówczas oczary były unikatem; nie to , co dzisiaj-wspaniałe mieszańce ) jako oczar NN. Przypuszczam, że jest to oczar wirginijski choć ten gatunek powinien kwitnąć zimą. Mój zakwitł teraz . Może go ktoś rozpozna?

Drugi uparciuch, na którego kwiaty czekałam kilka lat, to zawilec - Anemone pseudoaltaica YUKI NO SEI. W ubiegłym roku wytworzył sporo liści a w tym- kilka pąków. Jeden już się rozwinął.

Kwitną krokusy...

przebiśnieg i śnieżyca ...

i przylaszczki.

Dorotko - ja też wciąż sprzątam. Dni, na szczęście, są pogodne ale za to bardzo wieje. Gdy tylko ruszę suche liście, te zaraz są zwiewane najczęściej tam, gdzie już posprzątałam

Danusiu - dziękuję za miłe słowa. Ile bajek rośnie u Ciebie, to nie wspomnę

misiu - Beatko - bardzo, bardzo cieszę się z Twojego ciemiernika tybetańskiego. Wzmocni się i urośnie, to zakwitnie

Już ja wiem, jak długo czasami się czeka, na wykwitnięcie niektórych uparciuchów. Szczególnie, gdy się zasadzi małe sadzonki. Dlatego z radością zobaczyłam mnóstwo pąków kwiatowych na oczarze, który rośnie u mnie już blisko dwadzieścia lat. Kupiłam go jako kilkunastocentymetrową siewkę ( wówczas oczary były unikatem; nie to , co dzisiaj-wspaniałe mieszańce ) jako oczar NN. Przypuszczam, że jest to oczar wirginijski choć ten gatunek powinien kwitnąć zimą. Mój zakwitł teraz . Może go ktoś rozpozna?

Drugi uparciuch, na którego kwiaty czekałam kilka lat, to zawilec - Anemone pseudoaltaica YUKI NO SEI. W ubiegłym roku wytworzył sporo liści a w tym- kilka pąków. Jeden już się rozwinął.

Kwitną krokusy...

przebiśnieg i śnieżyca ...

i przylaszczki.

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Oczar rośnie u mnie podobny od 94r.Kupiłem go jako mało sadzonkę i kojarzy mi się,że na wywieszce był wirginijski. Zaczyna kwitnienie w lutym i bardzo
ładnie pachnie.Moja fotka jest niezbyt wyrażna ale widzę,że mamy ten sam.Bardzo ładny zawilec !!
ładnie pachnie.Moja fotka jest niezbyt wyrażna ale widzę,że mamy ten sam.Bardzo ładny zawilec !!
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- andowan
Janku - widziałam Twój prześlicznie kwitnący oczar podczas zwiedzania Twoich pagórków już wcześniej i też wydawało mi się, że mój jest taki sam. Jakoś nie zauważyłam, żeby kwiaty mojego okazu pachniały ale dzisiaj specjalnie to sprawdzę. W każdym razie, dziękuję za potwierdzenie mojego przypuszczenia 

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uwielbiam przylaszczki, te niepozorne kwiatki są takie boskie, a ja znowu nie zamówiłam ich
więc podziwiam tym bardziej.
Uśmiałam się z Twojego grabienia - bo sama tak w sobotę grabiłam, a jak rzuciłam na taczkę i zanim wywiozłam połowa była na trawniku.
.
U mnie tylko krokusy i żonkile w pąkach, może już rozkwitły, takie słonko w tygodniu. Serdeczności

Uśmiałam się z Twojego grabienia - bo sama tak w sobotę grabiłam, a jak rzuciłam na taczkę i zanim wywiozłam połowa była na trawniku.

U mnie tylko krokusy i żonkile w pąkach, może już rozkwitły, takie słonko w tygodniu. Serdeczności

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Cudowna kolekcja roślinek!!!
Przepiękne ranniki!!!!
Przepiękne ranniki!!!!
- andowan
Upłynęło sporo czasu od mojego ostatniego wpisu ale intensywnie wykorzystywałam pogodne dni na pozimowe uprzątanie badyli w ogrodzie. Potem przyszły wytęsknione , choć krótkotrwałe deszcze i ochłodzenie i, gdy dzisiaj wyszłam na rekonesans, ogród wyglądał jak odświeżony . Żaby złożyły skrzek, wkoło słychać gniazdujące już ptaki i świat poweselał. W domu tłok na parapetach : po długotrwałych podróżach w paczkach ,kwarantannę przebywają nowe nabytki, w kuwetkach rosną siewki pierwiosnków, sasanek i kwiatów jednorocznych ( część już popikowałam ), ukorzeniają się sadzonki pelargonii. Ach, jak ja lubię taki czas
A oto dzisiejsze zdjęcia .
Kwitną pierwsze krzewy..

i ostatnie miłki amurskie na kwiatach których często spotykam trzmiele

Doczekałam się pierwszych kwiatów ciemierników orientalnych ....

i kokoryczy.

Jeszcze dwa drobiazgi...

i ciekawostka z bagienka, która kwitnie u mnie po raz pierwszy

A oto dzisiejsze zdjęcia .
Kwitną pierwsze krzewy..

i ostatnie miłki amurskie na kwiatach których często spotykam trzmiele

Doczekałam się pierwszych kwiatów ciemierników orientalnych ....

i kokoryczy.

Jeszcze dwa drobiazgi...

i ciekawostka z bagienka, która kwitnie u mnie po raz pierwszy

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witaj Aniu .
Piękne kwitnienia. Miłek też i u mnie zakwitł i jest w dobrej formie.
Podziwiam białego psi zęba , bo u mnie w tym roku nie wyszedł. Cudne też Twoje cordylisy.
Aniu mam do Ciebie pytanie.
Zwracam się do fachowca. Powiedz mi proszę jak odróżnić miłka Flore Pleno od Sandanzaki? 
Piękne kwitnienia. Miłek też i u mnie zakwitł i jest w dobrej formie.
Podziwiam białego psi zęba , bo u mnie w tym roku nie wyszedł. Cudne też Twoje cordylisy.

Aniu mam do Ciebie pytanie.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
Witaj
Ja wybieram parę psiząb i przylaszczka
Chociaż kokoryczki też są urody nieladacyjakiej
Prosiemy częściej pokazywać ogród
SŁA

Ja wybieram parę psiząb i przylaszczka

Chociaż kokoryczki też są urody nieladacyjakiej

Prosiemy częściej pokazywać ogród

SŁA
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
Wow u Ciebie już kwitnie psiząb
Pięknie

Pięknie

Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Aniu chyba ogród czuje Twoją rękę, pracę jaką już włożyłaś w jego odświeżenie wiosnenne, bo kwitnienia masz naprawdę
.

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Podoba mi się ten przybysz z bagienka 

- andowan
Alu, Beato
Ten biały psiząb, to psiząb syberyjski w odmianie altaica. Ta białokwiatowa odmiana rzeczywiście bardzo wcześnie kwitnie ( mam gatunek - psiząb syberyjski o kwiatach w korze cyklamena ale on dopiero wyłania się z gleby), ma duże kwiaty i w dodatku jest niezwykle silną odmianą. Mam go trzeci rok a wytworzył już dwie cebule potomne w tym jedną kwitnącą
Bardzo się nim cieszę i szczerze wszystkim polecam
Odmiany E. dens-canis dopiero wyrastają i martwię się zapowiedziami nocnych przymrozków, bo zanosi się, że mają zamiar zakwitnąć. Znów będę biegała z włókninami po ogrodzie.
Alu - sama nie potrafię odróżnić tych dwóch miłków amurskich. Sandazaki mi umarł więc nawet nie mam możliwości porównania ich na rabacie. Wydaje mi się, że Sandazaki miał sztywniejsze pędy kwiatowe, gdy tymczasem pędy odmiany pełnokwiatowej są zbyt słabe aby udźwignąć ciężkie kwiaty.
Sławku - przylaszczka jest od misi-Beaty. Sadzonka jest okazała i kwitnie już kilkoma kwiatami ale sfotografowałam tylko świeżo rozwinięte pąki. Pozostałe moje przylaszczki transylwańskie zakwitły w tym roku bardzo skromnie. Za to rozrosły się wspaniale i mam nadzieję na piękne kwiaty za rok.
Dorotko - cieszę się, że skończyły się bardzo ciepłe dni, bo może kwitnienie kokoryczy w tym roku będzie dłuższe, zawiążą się nasiona i liście tak szybko nie przyschną. Mam sporo wczesnowiosennych cebulowych i chyba nasadzę jeszcze więcej, bo tak cieszą oko po zimie
Ago - wiedźmo - tę kapustę cuchnącą mam trzeci sezon ale dopiero w tym doczekałam się kwiatów. Bałam się, że kwiat będzie rozsiewał zapach psującego się mięsa ale do tej chwili nic takiego nie wyczułam na szczęście. Lubię takie ciekawostki i cieszę się, gdy jest im u mnie na tyle dobrze, że postanawiają się rozmnażać.

Alu - sama nie potrafię odróżnić tych dwóch miłków amurskich. Sandazaki mi umarł więc nawet nie mam możliwości porównania ich na rabacie. Wydaje mi się, że Sandazaki miał sztywniejsze pędy kwiatowe, gdy tymczasem pędy odmiany pełnokwiatowej są zbyt słabe aby udźwignąć ciężkie kwiaty.
Sławku - przylaszczka jest od misi-Beaty. Sadzonka jest okazała i kwitnie już kilkoma kwiatami ale sfotografowałam tylko świeżo rozwinięte pąki. Pozostałe moje przylaszczki transylwańskie zakwitły w tym roku bardzo skromnie. Za to rozrosły się wspaniale i mam nadzieję na piękne kwiaty za rok.
Dorotko - cieszę się, że skończyły się bardzo ciepłe dni, bo może kwitnienie kokoryczy w tym roku będzie dłuższe, zawiążą się nasiona i liście tak szybko nie przyschną. Mam sporo wczesnowiosennych cebulowych i chyba nasadzę jeszcze więcej, bo tak cieszą oko po zimie

Ago - wiedźmo - tę kapustę cuchnącą mam trzeci sezon ale dopiero w tym doczekałam się kwiatów. Bałam się, że kwiat będzie rozsiewał zapach psującego się mięsa ale do tej chwili nic takiego nie wyczułam na szczęście. Lubię takie ciekawostki i cieszę się, gdy jest im u mnie na tyle dobrze, że postanawiają się rozmnażać.
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Kolekcja Corydalis wspaniała