Ślimacze wzgórze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ślimacze wzgórze

Post »

Lusiu, zastanowił mnie Twój kolorowy żywopłot, co to za roślina?
Przy jednym z moich klonów rośnie drzewko, które właśnie też zaczęlo się przebarwiać na czerwono i ma bardzo, bardzo podobne liście :roll:
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Oj, Joasiu ja też napatrzyłam się na jesienne widoki nie tylko w moim ogrodzie. Byłam wczoraj na wsi. A różową, zwykłą jeżówkę dopiero sobie kupiłam. Rozrosną się nam w przyszłym roku i będą zachwyca swoimi kwiatami. Mój żywopłot jest mieszany, kolorowo w tej chwili wygląda tawuła van Houtea i trzmielina. Zżółkła ałycza i jaśnimowiec, zielony jest jeszcze głóg chociaż niektóre krzewy mają czerwone owoce. Twoje drzewko to może trzmielina, mam też oprócz krzewów jeden krzew trzmieliny prowadzony jak drzewko, pięknie się przebarwił ale już prawie zgubił liście.
Na zdjęciu tawuła van Houtea i jaśminowiec
Obrazek

Witaj Stachu :wit , u mnie już bardzo kolorowa jesień. Niektóre drzewa stoją już bez liści ale to wynik choroby a nie tylko jesieni.

Miło mi Olu, że do mnie zajrzałaś. Nie mam ostatnio za dużo czasu więc zaglądam do znajomych ogrodów ale nie zostawiam śladu. Skąd wiem, że klon przemarznie? Mam go już trzy lata, i prawie wcale nie urósł. Co roku nowe przyrost marzną i usychają więc stoi w miejscu. W tej chwili tegoroczne gałązki ma zielone, nie zdrewniałe.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lusiu, :wink: mam podobnie, jak Ty z klonem - z moim hibiskusem.
Całkiem zmarzł mi zimą i tylko dlatego, że nie zdążyłam go wykopać odbił mi od korzenia. :roll:
Ponieważ nie zdążą mu zdrewnieć nowe gałązki, to go wykopałam i posadziłam do donicy.
Postanowiłam przechować go przez zimę w garażu i będzie robił u mnie za roślinę tarasową. ;:108
Piękne kolory jesieni pokazujesz, u mnie jeszcze tak kolorowo nie ma. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

super tytuł wątku.
robisz piękne zdjęcia i dużo pracy już włożyłaś w ten ogród .Chyba też kupię sobie robinię :wit Mam pytanko odnśnie tej chryzantemy , czy ona zimuje i czy jest faktycznie czerwona jak sugeruje zdjęcie ?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Cieszę się, że też posadziłam sobie jedną jeżówkę (i dwie kolejne zamówiłam). Jeśli zima nie wymrozi małych sadzonek, w przyszłym roku też będę się cieszyć kolorkami kwiatków! :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Lusiu, to może moje drzewko rzeczywiście jest trzmieliną pospolitą? Wstawiłam zdjęcia tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=35&t=44376 i forumowicze też tak uważają. Czy Twoja trzmielina kwitnie i owocuje? Bo na moim drzewku nie ma żadnych owoców...:(
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Joasiu, ja też uważam, że to trzmielina. Na moim drzewku nie ma owoców i nigdy nie było a na pewno to trzmielina ale na krzewach w żywopłocie są czerwono-pomarańczowe kapturki. Nie wiem od czego to zależy.
To trzmielina prowadzona jako drzewko
Obrazek

A to krzewy trzmieliny z owocami jeszcze zielone
Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Jeżówka, Agato to jedna z moich pierwszych zakupionych bylin do mego ogrodu. Pierwszego roku kupowałam tylko drzewka a dopiero w następnych byliny, krzewy. I to moja miss obiektywu, ma najwięcej zdjęć.

Sangwiniario, akacja czyli robinia jest szybko rosnącym drzewem. Trzeba pamiętać też, że jest bardzo ekspansywna. Korzenie ma płytko i rozlegle. Jeżeli masz w pobliżu jakieś inne roślinki to trzeba im dostarczać dużo wody. Chryzantema w pączkach jest lekko czerwona ale kwitnie na różowo. I zimuje bez problemu.
Tak wygląda ta różowa chryzantema.
Obrazek

Krysiu, cieszę się, że u mnie tak kolorowo ale jednocześnie smuci bo gdy u Ciebie zawita kolorowa jesień u mnie już będzie goło i smutno. Liczę, że ta zima będzie łagodna i mój klon w końcu ruszy.
Moja młoda różyczka okrywowa
Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Pączki i kwiatki różowych chryzantem
Obrazek

Godecje i chryzantemy w warzywniku
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Cieszę się, że dzisiaj już piątek. Jeżeli nie będzie padać to jutro pojadę na wieś, chociaż na chwileczkę. A teraz jeszcze kilka zdjęć z wtorkowego wypadu na działeczkę.
Tu posadziłam swoją barbulę,
Obrazek

Winobluszcz już prawie bezlistny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Nie wiem jak w realu wygląda trzmielina,ale ja nadal nie mogę wyjść z zachwytu nad pięknem jej przebarwień.
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Małgosiu, ja też do niedawna nie miałam pojęcia, że u nas rośnie trzmielina. Właśnie do momentu, aż liście jednego z drzewek nie zrobiły się krwiście czerwone. :wink:
Jest niesamowita :shock:
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Jakie śliczne jesienne zdjęcia ;:138 Piękne kolory szkoda że zwiastują zimę :(
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Małgosiu, Joasiu trzmieliny wiosną i latem nie wyróżniają się niczym szczególnym ale jesienią są piękne. Czerwone liście i dekoracyjne owoce.

Hagaart :wit witaj u mnie. Dziękuję za wizytę i za miłe słowa. A zima może się spóźni.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Dopiero dzisiaj pojadę na wieś. Muszę jeszcze zadołować kilka dużych doniczek i pozbierać ceramiczne figurki mojej Mani, szkoda by było aby mróz je pokruszył. Zapomniałam pokazać jedynego krokusa, który zakwitł. A zimowity gdzieś znikły, w ubiegłym roku kwitły.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”