Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Piękne te Twoje cuda w koszach ;:138 .
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za odwiedziny. ;:196

A oto połowiczny efekt tworzenia pnia epificznego. Jeszcze muszę dołożyć rur korkowych i wypełnić go pianką ale już bliżej końca niż dalej :D
Obrazek
Potem to już przyjemność mocowania roślin, które mimo, że jeszcze nie mają docelowego lokum pięknie obrastają w korzonki i listki i chyba niektóre pokazują pędziki ;:oj
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

wow super to wygląda ;:333 a można zapytać jak się coś takiego robi? Pewnie pytanie jest bardzo oczywiste, ale dla mnie orchidarium to czarna magia ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jak skończę to wkleję link do opisu według którego go zrobiłam, swoje zdjęcia z poszczególnych etapów i modyfikacje na tańsze materiały :D To wygląda bardzo skomplikowanie ale zajęło mi to w sumie do tej pory około pół godziny. Myślę, że drugie pół i będzie całość.
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:172
Małgosiu orchidarium wspaniałe, budowę zaczynałaś od konstrukcji stalowej :?:
Czy robiłaś dokuntntację fotograficzną, jeżeli tak to gdzie będzie mozna obejżeć.
Storczyki ;:215 wspaniałe , widzę na pierwszym zdjęciu żółtaska żatko spotykany.
Na 6-zdjęciu (w środku) super, nieznam się na tyle ale -odmianowy, po prostu wszystkie kwitnace storczyki wspaniałe. Powodzenia, oraz sukcesów w budowie orchidearium. Czekam na fotorelację.

:wit
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalsza część fotorelacji z budowy orchidarium. Myślę, że to już finisz :D

Ostatnio skończyłam pień epificzny (wypełniałam go pianką montażową i oklejałam mchem) a wczoraj udało mi się przemeblować orchidarium i przenieść wszystkie rośliny na ich miejsce. Mam nadzieję, że się im spodoba. Dodatkowo zainstalowałam system zraszania i wiatraczki.

Tak wyglądało po opróżnieniu z roślin i keramzytu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj fragment systemu zraszjącego
Obrazek

I już w środku
Obrazek

A to efekt na koniec dnia
Obrazek

Kwitnące kosze
Obrazek

Na balkonie też coś kwitnie
Obrazek

I kilka innych portretów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z innego akwarium, pękniętego w jednym rogu zrobiłam dodatkowe vivarium dla paproci
Obrazek
Będę tutaj umieszczać te storczyki, które potrzebuję lekkiego chłodzenia i okresu suszy ale muszę mieć dość dużą wilgotność.
:wit
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Pięknie to wszystko wygląda.
Gratuluje, bo na pewno kosztowało Cię masę pracy.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Małgosiu, profesjonalizm w każdym calu. Teraz chwilka aklimatyzacji dla roślinek, a potem już tylko efekty. Oby rosły i kwitły obficie, a my chętnie zobaczymy fotki z kwitnień.
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Cudo Malgosiu ,jestem pod wrazeniem Twojego orchidarium i wlozonej w nie pracy.Pieknie to wszystko wyglada i na pewno doczekasz sie spektakularnych kwitnien. ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

:wit :wit :wit

Jestem oszołomiona takim orchidarium...
Przepięknie to wygląda ;:108
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p
Od: 7 lip 2013, o 19:44

Post »

Orchidarium naprawde robi wrazenie, a przede wszystkim to ze zostalo wykonane wlasna praca jest w tym najpiekniejsze :D
Teraz tylko czekac na kwitnienia :wit
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

zgadzam się z dziewczynami,jest co podziwiać :-D bravo :-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21

Post »

Szok, szok, szok ;:oj Pięknie wygląda z roślinkami!!
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Gratulacje pięknie całość wygląda ;:215 a jak jeszcze zaczną kwitnąć to jak w raju ;:oj
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe komentarze. ;:196

Całość udało się złożyć w ciągu jednego dnia ale wiele etapów było przeprowadzanych oddzielnie. Musiało minąć zawsze trochę czasu by móc się zająć kolejnym etapem - wyschnięcie silikonu, pianki czy dostawa potrzebnych elementów.

Może pokażę jeszcze kawałek storczykowego okna - zajęły go prawie w całości Phalaenopsisy hybrydy w koszach wiklinowych. To jest widok na jeden z nich z wnętrza pokoju czyli to co oglądam każdego dnia
Obrazek

A teraz pewien eksperyment. Kiedyś wydawało mi się, że potrafię już właściwie opiekować się -. Nic bardziej mylnego. Podłoże z kory się nie do końca sprawdziło, wcześniejsza uprawa w samym spagnum również, pobyt na balkonie też bez większych efektów. Za radą pewnych osób z innego forum przeniosłam to co mi pozostało do hydroponiki. Najpierw przeniosłam na próbę dwie hybrydy. Długo nic się nie działo ale po jakimś czasie zauważyłam dobre rezultaty. Przeniosłam więc dwie pozostałe - tym razem odmianowe, również do hydroponiki. Jednocześnie nie wyniosłam je na balkon ale pozostawiłam w domu na północnym parapecie. Według wyjaśnienia, które mnie przekonało ( a są to Masdevallie lubiące chłód) w domu nawet w czasie upałów nigdy nie jest tak upalnie jak na dworze.
Po tym sprawozdaniu krótka relacja fotograficzna
Masdevallia NOID #1 - z powodu gorącego lata w ubiegłym roku dopadł ją przędziorek i w maju pozostała bez liści. Dodatkowo system korzeniowy był w kiepskim stanie.
Obrazek

Masdevalia NIOD #2 - tutaj widać już nowe liście, które pojawiły się w hydroponice (przepraszam za kurz ale nie chcę ich jeszcze ruszać dopóki nie będą miały lepszego systemu korzeniowego)
Obrazek

stare zasychające liście po przędziorku
Obrazek

Widok na całość
Obrazek

Tak rosły w korze liście Masdevalia weitchiana
Obrazek

A tak po przełożeniu do hydroponiki - później się pojawiły ale miały łatwiejszą bo 'prostszą' drogę wzrostu
Obrazek

I maleńki przyrost u Masdevalli datura
Obrazek

Teraz muszę jeszcze zacząć testować używanie nawozu. Na razie, ze względu na aklimatyzację wlewałam tylko samą deszczówkę.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”