Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Joane- dziękuję w imieniu pragmipedium ;) na razie to się będę jego uczyć.

Ewelina- pewnie Masz rację z tym, wiosennym przesadzaniem, ale ja wiosną to już będę "odpoczywać" w ogrodzie. Zatem mam nadzieję, że roślinki po przesadzeniu ruszą i nie "odchorują" tej operacji ;:224

Agnieszko
- dokładnie tak. Rozdzieliłam poszczególne roślinki obrzeżem do trawników. Fotek nie robiłam, bo dokładny opis tej operacji podałam przy przesadzaniu nowo-przyiwzionych cambrii. Jedna lub dwie strony wcześniej jest pokazane, jak to zrobiłam ;)

Goska1307- Poczekaj chwilkę...zobaczymy, czy się sprawdzą te "wielodoniczki" ;) Miejsca na pewno mam więcej. Na stoliku zrobiło się "pusto", bo jeden rząd doniczek "zniknął" ;:224

Leszku- hmm...rzeczywiście to może być ciekawe doświadczenie. Kilka cambrii mocno-pachnących razem. Doświadczenie dla nosa może być "mocno-wyczuwalne" :;230
Ściskaj kciuki za pochewkę katlejkową. Ależ chcialabym, żeby zakwitła ;:224

Arlet- ja z falkami jeszcze zaczekam, bo...brakło mi kory ;:224 Mam przesianej 40litrów, ale muszę ją jeszcze "wyprażyć". Około polowy lutego - falki będę przesadzać. Ale tylko te, które mają trafić do większych doniczek. "Reszcie" wymienię górną warstwę kory ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko :wit ? no cóż jestem pod wrażeniem ;:224 Twego samozaparcia i wdrożenia planów w czyn.
Gratuluję pochewki u katlejki i życzę aby owo coś na cymbidium okazało się pędzikiem.
? i tak oto za Twoim przykładem chyba sam się wezmę do przesadzania czego bardzo nie lubię. :;230
Może przy okazji znajdzie się coś do wymiany przy tych porządkach.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę,że pszesadzanie w rozkwicie, ;:63 . Ja na razie kupiłam kolejne doniczki, tym razem za niewielkie pieniądze dwie gliniane, nieszkliwione. Mam w planie przesadzić dendrobium phalaenopsis i zugopetalum a potem jeszcze denrdobium nobile. (Dodatkowo dwie długie rynienki na skrętniki) Sama jestem ciekawa eksperymentu. Na cały tydzień zostawiłam je same, dziś dopiero wracam więc siedzę i niecierpliwie ;:65 . Jedno jest pewne,że storczyki lubią moje wyjazdy, inaczej bym je zagłaskała ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marwes- miłego przesadzania ;) Ja lubię to akurat robić, tyle, że czasami mi się nie chce...
Ale trzeba było zrealizować plan, innego wyjścia nie było ;:224

Marghen/Małgosiu- mi zostało chyba 16 doniczek glinianych<właśnie takich nieszkliwonych>, plastikowych, brązowych też kilkanaście. A pozostałych, białych, szarych, przezroczytsych, koszyczków i innych - hmm...kilkadziesiąt ;:224

Dziś jedna smutna wiadomość dla Wielbicieli Pragmipedium, jeden pączek usechł i odpadł. Można się tego było spodziewać, zmiana warunków i podróż źle na niego wpłynęła...

A teraz dobre wieści. Po zmianach, mój parapet wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Katleja "Amelka"< ta z zasuszonymi pochewkami>, po przesadzeniu do nowego koszyczka:

Obrazek

Dendr. Stardurst Chiyomii obudziło się, rosną mu dwie, maleńkie psby i "coś" na dojrzałym przyroście, marzę o keiki:

Obrazek

C.d.n...
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeden z reanimowanych falków "Brunon" dostał nowe podłoże i nową doniczkę. Do tej pory rósł w korze, a na wierzchu było spagnum.
Jesienią wyglądał tak:

Obrazek

Ostatnio zgubił stary, zmarszczony liść. Rosną mu nowe korzonki, po przesadzeniu wygląda tak:

Obrazek

Po 11 miesiącach reanimacji 4 falki, które ratowałam są już wsadzone w korę i ładnie przyrastają. Dwa z nich już kwitły.

Peloric kwitnie:

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda przekwitający kwiatuszek na Ballearze <pędzik ucięty, stoi w wazonie>:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podoba mi się Twoje przemeblowanie. Tak się zastanawiałam, w jaki sposób zasłonić brzydkie plastikowe doniczki dla phalaenopsisów i też myślałam o ceramicznych ale chyba zamówię takie obramowanie z wikliny na cały parapet, tym bardziej,że mam zamiar zrobić jeszcze wisiołki z takich długich skrzynek wiklinowych więc wtedy będzie to miało ręce i nogi w moim wypadku. Teraz tylko muszę wybrać się na targ i zamówić te obramowania na wymiar...Choć Twój sposób też bardzo mi się podoba... ;:180 ;:63
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko :wit ależ tutaj wcale parapetu ni widać tylko sama zieleń :;230 ,gdzie ten parapet, a te reanimki toż to dłużej trwa niż niejedna ciąża a efekt taki malutki ,czworaczki z korzonkami?.. :;230 :;230 :;230
?a teraz poważniej fajne wiosenne przemeblowanko na parapecie. Pięknie zakwitł Tobie Peloric ;:63 no i żal kwiatów pięknej Cambrii .Jeśli możesz zdradzić to co za storczyk u Ciebie teraz rozsiewa nuty zapachowe. :?:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Merghen- to rzeczywiście ciekawy pomysł, Masz. Z tym obramowaniem parapetu... Może to fajnie wyglądać. Pochwal się, jak już Będziesz mieć czym ;:108
U mnie taka "stała" obramówka nie wchodzi w rachubę. Na lato większość storczyków pojedzie na działkę. Zostaną tylko falki...zatem znów "coś" się zmieni ;:224
Półeczki wiszące zostaną zdjęte i wyniesione do piwnicy. Może nawet vandowate wezmę na "wakacje" do ogrodu ;:224

Marwes- hihi...na razie nic nie pachnie...Ale może diw, nowe cambrie zaskocza mnie i kwitnieniem i zapachem, kto wie ;:224

A ratowanie takich biulek to jest wielka frajda. A że dostałam je w kwietniu, mialy cały sezon na odbudowę korzonków. Było łatwiej, niż reanimacja porą zimową ;:108

Został tylko jeden pączek na pragmipedium...
parapetowce
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Justynko, szkoda tego pąka na Phragmipedium, ale może wypuści kolejne i przedłuży pęd. Oby tylko utrzymał tego jednego.
Gratuluję pochewki na katlejce. To chyba ich czas, bo obecnie wszędzie są w sprzedaży. Oby pokazał i u Ciebie jak wygląda. Też mam pałno niespodzianek i czekanie na ich kwiaty to czysta adrenalinka. :tan :tan
Piękny zdrowiutki ten odratwany ;:138 ;:138 ;:138 dla Ciebie.

Ładny porządeczek na parapecie i jeszcze miejsce na miniaturki. :;230
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak będę miała to się pochwalę. A na tym parapecie generalnie stoją same phalaenopsisy więc wielkich zmian na lato nie będzie, jedynie część pójdzie na wisiołki (z tych większych) a na parapecie pozostaną tylko mini i semimini. Inny parapet to te, które się wakacjują i małe orchidarium więc będzie trochę tam luźniej, no i podłoga odpocznie :;230 Już się nie mogę doczekać jak część bractwa wyrzucę na balkon - wtedy łatwiej upchnę nowe zakupy ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane- niestety pączuszki opadły :) ALe, mam nadzieję, że się zaaklimatyzuje. Ma dorosłą rozetkę, może za rok zakwitnie ;:224

Miejsce jest jeszcze naokoło 12-14 doniczek...

Merghen- nie mogę się doczekać opisanych "zmian" na Twoim parapecie ;)

A dziś złe i dobre wieści.

Niestety pożegnałam się z masd. davisii. Jak już pisałam, niestety ostatni pączek na pragmipedium opadł...
I na pocieszenie musiałam coś sobie kupić. Rano, jadąc do firemki, wstąpiłam do sklepu spożywczego, a obok jest kwiaciarnia. I na szybie był napis: "wyprzedaż storczka". Wytrzymałam do południa...

Kupiłam dwa falki z przeceny. Jeden będzie białaskiem, drugi - kolor niespodzianka. Każdy po 8zł/szt.

Mają ładne korzonki, tu- przed przesadzaniem:

Obrazek

Białasek i jego korzonki:

Obrazek

Niespodzianki korzonki:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne te Phal. Mam nadzieję, że nie potracą korzonków po przesadzaniu...
wmx
200p
200p
Od: 6 gru 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lubie takie wyprzedażowe niespodzianki.
Pozdrawiam Sylwia
Storczyki Sysi i Ogród Sysi
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

:shock: Takie z nich giganty ,czy mi się wydaje? :D :) Super! Wygladają bardzo zdrowo :)

Szkoda Masd. davisii... wiem jak to boli. Ja straciłam Masd. sprucei. No nic.. będą inne! Nawet wiemy jakie ;:224
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko aż żal roślinek o których napisałaś że je utraciłaś tym bardziej że z treści Twoich postów wynika że bardzo kochasz Masdevallie, ale tak to już czasami bywa że to co najbardziej kochamy odchodzi pierwsze.
Tylko najgorsze jest to że później człowiek się zastanawia co uczynił źle, czy mógł jeszcze coś zaradzić i pomóc.
Mniej smutne jest to że na pragmipedium uschły tylko pączusie , ale najważniejsze że roślina jest zdrowa i na pewno nieraz zaskoczy Cię pięknymi kwiatami.
Nad takimi falkami to sam bym się ulitował ,tym bardziej że mają bardzo ładny system korzeniowy.

Justynko nie zamartwiaj się , głowa do góry!!!!!!!! ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”