@ Niunia ? Ano cudna ta tygrysówka. Dzisiaj zakwitła następna. A co do stopy i wychodzenia boso na balkon ? no ja mam właściwie loggię, więc ? jeśli tylko nie ma akurat mocnego wiatru ? to nawet przy ostrym deszczu mam na balkonie raczej sucho.
@ Kogra ? Co do łubinów: jak tylko przestały rosnąć, ale nie zdychają, to pewnie jeszcze zabiorą sie do życia. W każdym razie trzymam za nie kciuki. A maczki to ja uwielbiam pod każdą postacią, hihihi...
@ Mike ? Ten groszek to taki w sumie mikroskopiny... To znaczy roślina wysoka, ale kwiaty nawet centymetra nie mają. ;-) Zresztą to chyba widać na tej fotce ? przy kwiatku
Lathyrus sativus masz wąs czepny bodajże
Lathyrus clymenum owijający się wokół bambusowej tyczki o średnicy może pół centymetra, może nieco więcej.
@ Julka ? Taaa... Słonka było może kilkadziesiąt minut w sumie... A poza tym to pochmurno i leje. Jak już mam coś podsyłać, to mogę chmury i deszcz ? tych mam od początku kwietnia w zdecydowanym nadmiarze.
@ Evikc ? Coraz trudniej się przeciskać pomiędzy tymi wszystkimi chaszczami, ale nie żałuję.

A co do gardenii ? nic z tego. Nie znosi temperatur poniżej -7°C, a tam, gdzie będę mieszkał, zimą czasami temperatury spadają nawet do -20°C...
@ Eukomis ? Rośliny na moim balkonie rosną absolutnie wszędzie ? w skrzynkach na balustradzie, w skrzynkach stojących pod balustradą, w doniczkach i donicach ? tak, że przejść między nimi już trudno. :-P Ale jakichś specjalnych kompozycji nie mam ? rosną sobie ?jak leci?. ;-)
@ E-Genia ? Cudny ten Twój dywanik z przypołudników był. Aczkolwiek na mojej liście dwustu roślin do kupienia do ogrodu przypołudników zabrakło. Nie dlatego, żeby mi się nie podobały ? ale dlatego, że jednak jest trochę innych, dosyć podobnych roślin, które już kupuję ? a jednak ilość miejsca będzie ograniczona. Przy okazji ? mam dla Ciebie świetną wiadomość ? wczoraj zebrałem pierwsze nasionka chabrów, w tym z co najmniej trzech Black Ball ? już się suszą. Tak więc wyślij mi na priva lub na mejla swój adres ? i jak tylko dozbieram ich więcej i podsuszę na tyle, żeby się nadawały do wysyłki, to Ci podeślę. Będziesz sobie mogła wysiać albo na wiosnę przyszłego roku, albo już jesienią roku obecnego (moje chabry były wszystkie siane w październiku ? i bez problemu przezimowały w niczym niezabezpieczonych skrzynkach, mimo że te zamarzły razem z ziemią do -10°C) ? wtedy zakwitną Ci wcześniej.
@ Katarzynka ? Obawiam się, że te zaległości to już nie do nadrobienia są.

Ja nawet po tygodniu nieobecności na forum nie wiem już w co ręce wsadzić, a Ciebie dłużej nie było... Ogród będę miał ? już za niecałe dwa tygodnie. Co do chabrów ? i w ogóle wszystkich roślin ? może i moim ulubionym kolorem rzeczywiście jest niebieski, ale to, co sobie cenię najbardziej, to jednak wielokolorowe mieszanki mieniące się wszystkimi barwami tęczy.
@ Andrzejek ? Ja tam po prostu sprawiam sobie to, co mi się podoba. Czy to rarytasy, czy odmiany popularne. ;-) Moje wrażenia estetyczne robią mi za jedyne kryterium.
@ JacekP ? Tyle osób już mi potwierdziło, że chrust to dobra metoda, że czuję się uspokojony.

Co do liści tygrysówki ? ładne są, ale jednocześnie dosyć kruche i łatwo je wiatr łamie.
A poniżej kolejna tygrysówka oraz fotka poglądowa lilii Tango Lionheart, która rozwija coraz więcej kwiatów. I zagadka dla wszystkich gości: jakiej rośliny liście widać w prawym górnym rogu fotki lilii?
Pozdrawiam!
LOKI