Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

Dominiko, dziękuję za zdjęcia Carpeta. Tylko chyba będe Ci e musiała poprosic o szerszą panoramę, bo chciałbym ocenic jak on duży rośnie i czy mi się zmieści tam gdzue chciałam go posadzić.
Piszesz, że musiałas go ciąć? Zatem chyba sie jednak rozrasta?
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, Dominisia się uaktywniła u siebie :D .
Widzę, że się Domini "złamałaś" i korzystasz z maty p. chwastom ?
Jak się trawka zazieleni to rabata będzie ładnie kontrastowała.
Lubię opływowe kształty rabat, jak bym nie zaczęła robić to i tak zawsze mi się brzeg "wygnie" :D .
Dałaś radę wytępić osty?
Berberys Green Carpet ma taki "rozlazły" pokrój.
Potrzebuje trochę miejsca, wówczas ładnie widać te łukowato wygięte gałązki.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Wiecie co, co do kształtu rabaty, to pomysł męża, ja chciałam duży łuk, bo bliżej frontu wolałabym mieć bardziej powściągliwie, stąd m.in. sadzenie po kilka roślin tej samej odmiany. Ale on stwierdził, że lepsza fala, no więc jest fala. W końcu niech ma trochę udziału w tworzeniu ogrodu, poza kopaniem :lol:

Tak mi się przypomniało, po wpisie Marii, że na początku, kiedyśtam, w pierwszej części wątku, wrzucałam swój rysunek, jak ma ogród wyglądać.

Obrazek

Trochę mi się koncepcja zmieniła, jak widzę :lol: ale założenia: sad w takim kształcie, poza ostatnimi drzewami, czereśniami, które niestety nie przeżyły, jest wrzosowisko i jest borówkowo, tylko, że obsadzone różami w międzyczasie. Róże są słabe w tym roku, więc nie ma co pokazywać.

No i doszedł warzywnik (a nawet dwa), którego nigdy miało nie być, a na wiosnę powiększyliśmy go dwukrotnie :lol: Właściwie to połowę "dużego" warzywnika, tego z tyłu, stanowią truskawki, dosadzane co chwila, bo żarci jesteśmy niesamowicie :;230 . Do wiosny muszę przemyśleć, co tak naprawdę chcę i co warto mieć, bo część warzyw się u mnie nie sprawdziła (nie, że nie rosną, ale jakoś tak nie mają wzięcia, albo nie wiem, czy jest sens je uprawiać).

Jak widzicie, tej rabaty falistej z przodu też nie miało być. Wpływ forum, jak nic :lol:

10-tki też nie ma, oliwnik ostatecznie wylądował (po kilku przeprowadzkach), za płotem. Ale niewykluczone, że jeszcze wróci :;230 To jest fajne drzewko, o szarozielonych liściach, obłędnie pachnie, jak kwitnie, ale ma jedną wadę - odrosty korzeniowe. Co prawda chyba nie są one takie uciążliwe, jak odrosty sumaka, ale jednak. Właśnie wczoraj mnie olśniło, co to rośnie na rabacie, gdzie wcześniej urzędował. Myślałam, że to jakiś bardziej elegancki chwast :lol: ale nie, to oliwnik właśnie :D

Koło oliwnika rosła też brzoskwinia (nr 7, bo to ogólne oznaczenia dla drzewek owocowych) - zakończyła swój żywot (nie z własnej woli oczywiście :twisted: ) tej wiosny, kiedy okazało się, że po raz kolejny zimą przemarzły jej pąki kwiatowe. Tam właśnie będziemy teraz ryć:

Obrazek

Na koniec tuje Danica posadzone na nowej rabacie, przy Oli:

Obrazek

i Nela na wiosnę, testująca nowe miejsce do wspinaczki :lol: czyli nasz wiąz syberyjski, wykopany, mocno (oj mocno) przycięty i posadzony w donicy jako element tarasowego wyposażenia:

Obrazek

Gosiu, mój Green Carpet szerszej perspektywy nie ma, bo naprawdę nie pozwoliłam mu się rozrosnąć (teraz żałuję, ale jestem pewna, że na wiosnę pokaże, jaki może być piękny, tylko muszę rozluźnić tę rabatę). Ciachałam go z pół metra z każdej strony. Aha, na fotach wyszedł szarawy, ale w rzeczywistości ma cudowny, zielony kolor w takim świeżym odcieniu, no i jesienią, oj jesienią to jest CUDO!!! Polecam i sama go będę dosadzać.

Elu, bo jak raz już zaczniesz z wygiętymi rabatami, to potem nie da się przestać :lol: Osty pokonane w miarę, ale łatwo nie było. Co dziwne, tam, gdzie kiedyś rosły na potęgę (tam, gdzie robiliśmy trawnik teraz), w tym roku ich nie było prawie wcale. Przeniosły się widocznie na wrzosowisko i do borówkowa, ale tam z pomocą przyszedł mi glifosat i pędzelek :wink: Mam jeszcze jedną rabatę z ostami, naprawdę zarośniętą, bo nie mogę tam wejść. Z przodu rosną agresty, z tyłu maliny, czyli same kłujące. Z malinami żegnamy się po tym sezonie, to nie na moje nerwy. Są pyszne, ale opanowały całą część rabaty owocowej. Wykopuję też jeden agrest, bo 3 to za dużo. Agresty mam już wielkie, więc spokojnie nam wystarcza.

Tak, poddałam się i w tym roku rozkładam matę i włókninę, gdzie się da. Widzisz zapewne, dlaczego. Pole z każdej strony, nasiona sypią się grubą warstwą na moją działkę, przez to nie mogę dać sobie rady z pieleniem. Niestety maty mają wadę - koty się nie mogą tam dostać. Z tego powodu grasują tam krety, a Nelka jest bezradna :roll: No ale coś za coś.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Domini, dziękuję za zaproszenie i oczywiście przybywam. Ślicznie u Ciebie i widzę, ze też jesteś na starcie swojego pasa startowego. Podobnie jak ja, choć Ty to już nieźle rozpędzona, w siedlisku dopiero odpalamy silniki :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak patrzę co Cię czeka to.. :roll:
Może przykryj to tekturami, albo czymś innym, żeby zadusić chwasty?
Zakochałam się w Carpecie u Asi, ale nie wiem ile mu trzeba miejsca zostawić. Bardzo mi sie podba i kombinuję gdzie by go ;:218
Przecież wiadomo, że jeśli się nie zrobi wszystkiego od razu to zmiany będą. Ja już nie walczę przeciwko nim :wink:
Płynę z prądem.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hejka, jesteś. ;:oj ;:138 ;:138 Próbowałam obejrzec, ale długo otwierają mi się zdjęcia, muszę więc wytrzymac do poniedziałku. Zapiszę sobie tylko Ciebie żeby nie zgubic.
Ogrodzenie robimy sami ale mój Tata to fachowiec, my tylko siła robocza.
Dziś znikam bo rano wyjeżdżam, do usłyszenia w poniedziałek, to spokojnie pooglądam i poczytam co u Ciebie. :tan
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, jakieś pnącze na ogrodzeniu na pewno by pomogło w prewencji zachwaszczenia :wink: ale na długości 140 m to jakoś nie uśmiecha mi się mieć pnącza :roll:

Marzenko, ja to ciągle jakoś na starcie :roll: No dobra, trochę już jakby zaczynam przyspieszać :;230

Gosiu, my tam będziemy zaraz kopać, dlatego już nie ścinamy chwastów (kosić tam się nie da, bo nierówno i kamienie, strach by było). Mam nadzieję, że uda nam się ten kawałek obrobić i jeszcze zrobić jakieś nasadzenia przed zimą. Teraz będzie dużo mniej czasu, ale jeśli pogoda nam będzie sprzyjała, to jest szansa. Jeśli chcesz, to mogę swojego Carpeta zmierzyć, choć moim zdaniem on powinien mieć trochę więcej miejsca, żeby pokazać w pełni swoje walory.

Jolu, dzięki za info i zgadamy się w poniedziałek :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bry wieczór :wit
Mam oliwnika - lubię ten cudny krzew, ale czasami... a niech go... ;-) (te odrosty).
Dominiś, masz jeszcze kupę roboty na ogrodzie, ale masz dziewczyno głowę na karku i wyobraźnię... dasz radę. Wstawiaj dużo zdjęć, a zwłaszcza obecne - wrzosowisko wygląda nieziemsko ;:173
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobra, chyba wiem, gdzie go posadzę :D
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Cieszę się, że jesteś :tan
Myślę, że jak na ilość planów i obszar do zagospodarowania to już zrobiłaś bardzo dużo. Choć jak pomyślę o Twoich planach to jestem jeszcze pod większym wrażeniem. Myślę, że sukcesywnie uda Ci się je zrealizować - a poza tym tak szczerze, czy chciałabyś już mieć urządzony ogród od a do z?
Ja z lekkim przerażeniem dostrzegam, że już za chwilę nie będę miała co robić w ogrodzie poza stałą pielęgnacją - i to nie jest fajne... (piszę to pomimo chronicznego braku czasu na ogród).
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dominiko, wreszcie mogę pooglądać :heja

Łuk ze spartanów widać, jak dojdzie oczar będzie bardzo sympatyczny widoczek. Pozostałe igliczki też mają dla siebie przestrzeń. Wiem że boli serce patrząc na takie maleństwa, ale wszyscy mówią że to szybko urośnie więc trzeba im wierzyć. ;:224 Też wolałabym sadzić od razu duże rośliny ale ani finansowo ani logistycznie nie dałabym rady. Będzie radość z ich dorastania. I jeszcze tam będą azalie, czyli pięknie, zupełnie w moim guście.
A Ola wydaje mi się że ma prawo już o tej porze roku być trochę w gorszej kondycji, przecież niestety niedługo już jesień. Ładne towarzystwo jej dosadziłać, też lubisz się bawić kształtem. A propos kształtów, rabata świetna, lubię takie łagodne przejścia. ;:180
Ten kompostownik w cieniu to obsadź cisami Hilli lub Hicksii, one rosną najszybciej, bo 10-15 cm rocznie. Choina kanadyjska też lubi cień, no i oczywiście hortensje takie jak Anabelle czy Limelight świetnie sobie poradzą bo one wolą cień lub półcień. U mnie rosną w cieniu i pięknie kwitną.
Generalnie bardzo mi się u Ciebie podoba, widać jak się mocno napracowałaś ale też współczuję tego co przed Tobą. Kamienie to jakieś otoczaki czy gruz? Bo może do wykorzystania? jak nie to usyp w jednym miejscu, przykryj grubo ziemią i skalniak masz jak znalazł ;:172
Powodzenia i miłego dnia jeżeli tak można mówić o poniedziałku
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, dzięki za wiarę we mnie ;:196 A oliwnik jest u mnie w formie drzewka. Do tej pory nie wypuszczał odrośli korzeniowych, pewnie dlatego, że był co roku przesadzany.

Gosiu, gdzie w takim razie wyląduje Green Carpet?

Asiu, no masz rację w sumie, chyba nie chciałabym tak nie móc nic zmienić (dorobić) w ogrodzie. Myślę, że jeszcze jedna rabata z tyłu, plus ta, którą teraz zaczęliśmy kopać i miejsce dookoła tarasu to będzie już koniec zagospodarowywania naszych włości. No ale jeszcze trzeba te rabaty obsadzić, to trochę zajmie :wink: Także marazm ogrodniczy nie grozi mi przynajmniej przez kolejne 2 lata :lol:

Jolu, naprawdę mam nadzieję, że Cię nie rozczarowałam, bo mam wrażenie, że Ty sobie wyobrażałaś niewiadomo co :oops: Oczar już jest posadzony, tylko na razie słabo jest rozrośnięty i pewnie nie zwróciłaś na niego uwagi. Ma taki krzywy pień (pod skosem), dlatego mi się spodobał ten egzemlarz.

Wiesz, ja jeszcze obawiam się etapu za ileśtam lat, kiedy te rośliny zrobią się naprawdę ogromne. Czy wtedy będą mi się podobały? :roll: Niektóre pewnie tak, inne obawiam się, że mniej. Np. nie podobają mi się wysokie thuje (takie na kilkanaście metrów) i stare świerki. Za to uwielbiam stare drzewa i krzewy liściaste, o każdej porze roku. O te więc jestem spokojna.

Te kamienie to i takie ładne i takie gruzowatego typu. Jakbym miała robić z nich skalniak, to byłby ogromny :lol:

A która hortensja lepsza do prawie całkowitego cienia? Anabelka czy Limelight?

Ależ te szkolne zakupy mnie frustrują. Najchętniej rozstrzelałabym wszystkich za głupotę i pazerność :evil:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominika, żartujesz? masz bardzo ładnie ;:138 a będzie jeszcze piękniej.Może nie jestem z natury zbyt wylewna ale naprawdę mi się podoba i w pełni rozumiem bardzo cieżką pracę zanim coś będzie widać. Łatwo mają ci którzy tylko dołek wykopią, wsadzą roślinkę i podleją. My ogród tworzymy od zera, borykając się z korzeniami, kamieniami, piachem i innymi przeciwnościami. Ja się u siebie cieszę z każdego drobiazgu ale trudno to nieraz przekazać w opowiadaniu i na zdjęciu. Nieraz zrobię 100 zdjęć z czego pokażę trzy i też nie jestem z nich zadowolona.
Masz plan, którego trzymasz się bardziej lub mniej. I dobrze, bo wiadomo życie weryfikuje, rozwijamy się w miarę dokształcania na forum i poznawania nowych roślin i kompozycji. Będę Ci dalej kibicować :uszy bo masz już ładnie, wszystko przemyślane i tylko żeby sił starczyło w dokończeniu zamierzeń czego Tobie i sobie życzę ;:168
Przepraszam, oczaru nie zauważyłam :oops: ale w moim wieku muszę już nosić okulary a bardzo tego nie lubię ;:131 więc czasem coś mi umknie ;:223
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra, dobra, już nie głaszcz :;230 :;230 ;:196

A dziś będzie tematycznie, a temat: jedzenie :D

W weekend były wykopki i oto co wykopałam:

Obrazek

Obrazek

I takie śmieszne płaskie cebulki:

Obrazek

A te są nadziemne :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

truskawki szykują pąki na przyszły rok:

Obrazek

Śliwek już resztki ;:145

Obrazek

Pomidory na rabacie:

Obrazek

Obrazek

Są tu ostatni rok, bo choć miejsce jest świetne (ciepło), to nie pozwalają thujom rosnąć. Muszę im znaleźć inny "spot", bo to, że będą, to pewne.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Z tą cieniolubnością hortensji to tak nie do końca - wbrew pozorom preferują stanowiska słonecznie, zgodnie z tym co mówił p. Szmit na wystawie - Limelight w cieniu też urośnie, ale nie będzie tak intensywnie kwitła oraz kwiatostany będą mniejsze. Ja mimo wszystko polecam Limelight, mam Annabell jest piękna, ale aż się prosi do bardziej eksponowanego miejsca niż okolice kompostownika poza tym Limelight się nie pokłada..

Patrząc na Twoje plony warzywne, coraz bardziej przekonuję się do idei warzywniaka.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”