Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Przepięknie wyglądają tulipany na trawniku! ;:138
Aż trudno w to uwierzyć, że jeszcze zalega śnieg u Ciebie. Widzę , że ostro wzięłaś się do pracy i ja też trochę ogródkuję i potem wieczorem jestem obolała. Swoją drogą to jest to chyba jedyne cierpienie, które znosi się z uśmiechem na ustach.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś, od dwóch godzin siedzę w Twoim ogrodzie i wyjść nie mogę ... stąd i z podziwu!! Cudny ogród ;:63 ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

;:3 Tamaryszku, Kochana... masz cudnie... oczar - czarujący, a krokusiki cudne... sadzisz je w jakichś osłonkach na trawniku? u mnie strasznie dużo nornic... :roll:
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Oczara jak dotąd nie znałam. Ma bardzo orginalną konstrukcję kwiatka. Ciekawa jestem jak on wygląda z bliska i jak się rozwija. Podobnie mnie zachwyca budowa kwiatu mojej grewilli, ale oczarowe kwiaty są bardziej okazałe.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witajcie ! Na początek kiścień Rainbow - bardzo ładnie przetrwał zimę. To ładny krzaczek...

Obrazek

VITA ? witaj, Wiktorio ! Czy Twoje krokusy wysunęły z ziemi chociaż listki ? Moich połowa jeszcze nie wyszła z ziemi ? mam wcześniejsze i późniejsze odmiany.
A pracy jest tyle, że zaczynam się martwić, że nie podołam...Wszystko wygląda okropnie...

PAULINKA ? Paulinko, wreszcie przyszła wiosna...Ogród jeszcze ponury, jak się spogląda na całość, ale widać oznaki życia, jak się pochylę... Nabrzmiewają pąki na gałązkach....

URSULKA ? Ula, czyli zamówiłaś pewną ilość lilii w ciemno ? Przyjdą niespodzianki ? Nie dziwię się, że czekasz niecierpliwie... Ale dziwię się, że zamówiłaś niespodzianki ? ja bym tak nie mogła... Na pewno jakość cebul będzie znakomita.
Co do kawy... ? to ja nie lubię... Natomiast uwielbiam dobrą herbatę ! Kupuję na wagę i piję wiele filiżanek dziennie. Także na tarasie, oczywiście ! Ale na razie jeszcze nie wystawiłam mebli ogrodowych ( nie mówiąc już o tym , że są nie odmalowane...). Wypiłam herbatę stojąc na schodach i w drugiej ręce trzymając sekator...To u Ciebie tak ciepło ,żeby usiąść i zjeść śniadanie...? Uwielbiam ten poranny rytuał...Już niedługo !

DODAD ? Dorotko, popatrz na to w ten sposób, że spulchniają Ci ziemię... Ale masz teraz wielką przyjemność ? zamawianie i sadzenie drzew...!

DANIO ? miło mi, że zaglądasz, Dorota ! Mój oczar rośnie kilka lat i z każdym rokiem ma więcej kwiatów. Jeśli chodzi o cięcie, to delikatnych krzewów jeszcze nie ruszyłam (róż, ketmii ). Pewnie nie możesz się doczekać, żeby ruszyć z pracą u siebie.

ELSI ? Elu, ja też się cieszę, że wreszcie można działać w ogrodzie...Jak się wyjdzie na dwór, odetchnie ciepłym powietrzem, od razu buzia się śmieje...! Rozruszamy się na pewno, bo jest dużo do zrobienia.
Krokusy mam drugi rok. W zeszłym kwitły bardzo ładnie ? liczę,że w tym będzie ich więcej ( myślałam, że się rozmnażają..., a może się mylę...?). Teraz wyszły wczesne odmiany, mam jeszcze kwietniowe. W sumie 40 sztuk tylko. Jesienią trzeba będzie dosadzić.
Tawlina rośnie 2 czy 3 rok. Bardzo szybko i od 1-ego sezonu pojawiały się obok odrosty. To ekspansywna roślina, ale ponieważ na razie pojawiają się blisko matecznego krzewu , to na to pozwalam. A potem trzeba będzie niszczyć !
Oczar mogę podziwiać z bliska. Ma w tle bury teraz żywopłot z ligustru u sąsiadów, z daleka nie widać kwiatów za bardzo, nie są duże. Może żółte byłyby bardziej widoczne.
Czy gipsówka bardzo się rozrasta czy tworzy zwarte kępy ?

TAJKA ? Tajko, witam Cię ! Nawet dla takiej wielbicielki zimy, jak ja, w tym roku już jej wystarczy ! Krokusy są urocze , wyglądają naturalnie , muszę ich dosadzić więcej.
Ale z tą pielęgnacją trawnika masz rację ! Też obcinam trawę nożycami na kolanach. Sadząc je, myślałam, że listki szybciej obsychają i będzie można kosić normalnie, a tu do czerwca jest z tym trochę roboty. I nie wygląda to wtedy najlepiej , ale coś za coś...
Więc mój oczar to Diana...

MARGO ? Małgosiu, mam tawlinę jarzębolistną od 2 lat. To odmiana Sem, mniejsza niż gatunek. Osiąga wymiary 1/1. Ma małe wymagania i bardzo ładne listki, pierzaste, podobne do jarzębiny. Młode są pomarańczowe, starsze zielono-żółte. Są dekoracyjne ! Kwiaty ma wiechowate, białe w VI, VII. Daje odrosty, ale mam nadzieję je okiełznać !

AGRAZKA ? Grażynko, dziękuję za wizytę i nazwanie oczara !

ABEILLE ? Wiesiu, o tarasiku to na razie nie myślę ( chyba, że o szorowaniu go...), jest tyle do zrobienia w ogrodzie...Dopóki się nie uporam z robotą o siedzeniu nie ma mowy ! No, chyba ,że śniadanko, jeśli już będzie na tyle ciepło.
Śniegu jeszcze trochę pod północną ścianą.
Dziękuję za życzenia ? siły będą potrzebne !

IZA ? Cieszę się, że zajrzałaś ! Oczar jest oryginalny, o tej porze roku stanowi atrakcję w ogrodzie. Jesienią ma żółte liście , a w lecie stanowi po prostu tło dla roślin.
Krokusy odwracają uwagę od paskudnej teraz trawy. Liczę, że wyjdzie ich więcej !

PYZIA ? Pyziu, dziękuję Ci ! Te oznaki wiosny tak cieszą ! W pełni lata na takie drobiazgi pewnie nie zwrócilibyśmy uwagi.

DOMINIKAMS ? miło mi , Dominiko, że przyszłaś ! Dziewczyny twierdzą, że mój oczar to Diane . A kwiatów co rok jest więcej.

GRABEK ? witaj Grabku ! Oczar to atrakcja wczesnowiosennego ogrodu !
Masz rację ? moja tawlina to odmiana Sem. Jak na razie jestem z niej bardzo zadowolona.

KOCICA ? Twoje potwierdzenie imienia Diane uznaję za ostateczne ! Dziękuję. Przyjrzę się czy kwiaty ciemnieją. Sprawdziłam ? nie pachną. A zdjęcie żółtego kwiatu Diane mam w Katalogu Roślin Szkółkarzy Polskich z 2006 r. Widocznie pomyłka...

PRIAM ? tak, krokusiki wyglądają ślicznie ! Szczególnie, że trawa jest teraz wątpliwą ozdobą. Ale potem jest trochę kłopotów z koszeniem

FELA ? to krokusy, Felu ! Pomysł zaczerpnęłam z kursu projektowania.
Do pracy się wzięłam, ale to dopiero początek.
Nie znam kwiatów grewilii, ale kwiaty oczaru nie są okazałe. Mają ciekawą budowę, jakby cieniutkie paseczki z krepiny, ale są małe ? ok. 2 cm średnicy. Przynajmniej moje. Wydaje mi się,że najbardziej efektownie wyglądają w zbliżeniu. Albo na tle białej ściany czy śniegu.

VERTIGO ? witam Cię, Moniko, w Moim Świecie ! Bardzo się cieszę z Twojej wizyty. Dziękuję za uznanie. Jeśli Ci się podoba ? odwiedzaj mnie !

KATARYNKA ? Kasiu, miło, że jesteś ! Dziękuję za dobre słowo ! Cebule krokusów wetknęłam w ziemię po prostu. U mnie też grasują krety i nornice, ale pod trawnikiem przechodzą ? do rabatek i tam działają. Mam je 2-i rok i jak na razie, przetrwały. Spróbuj posadzić u siebie, to radosny widok na trawie wiosną.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iza, to ja poobserwuję u Ciebie jak sobie poradzisz z tym okiełznaniem i może poszukam dla siebie. :D
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Iza zajrzyj do mnie dziś wkleiłam oczara - Diane, właśnie kwitnie :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Izo, jak chcesz, żeby krokusy się ładnie rozmnażały to podlej je teraz nawozem do kwitnących. I w ogóle lepiej te fragmenty trawnika nawozić uniwersalnym nawozem, a nie nawozem do trawników :).
Agata
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iza, super wygląda ten Twój kiścień Rainbow , jakbyś dopiero wsadziła go w ziemię ;:138 ;:138 Bardzo ładnie przetrwał zimę :uszy O krokusach pisać nie będę, bo wiesz, że to cudny pomysł ;:63
Życzę, jak najszybciej śniadanka na tarasie, i kawy w odnowionym fotelu ;:224 Zrasztą sama też o tym myślę ;:224 ;:3 ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Bardzo mi się podoba i będę odwiedzać :D
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Oczar cudny.
Moje krokusy nie wyglądają tak efektownie. Została zbyt duża trawa na zimę.
Niestety u mnie wiele roślin po zimie połamanych, w tym także tamaryszek

pozdrawiam ;:3
Reni
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku, nie zamawiałam lilii żadnych - co przyszło mi z ogrooomnym trudem! Po prostu mam tu w Opolu ogrodnika, który sprowadza cebule z Holandii. No i wyglada to tak, że jadę do niego, a on otwiera magazyn i tam stoją sobie luzem w skrzynkach różne różniste cebule w ilościach, które wywołują wypieki na twarzy!!!! Proszę wycieczki - na prawo orientalne, na lewo azjatyckie, w głębi hybrydy... No i wybieram sobie, pakując do siatek i zaopatrując w karteczki z naprędce napisaną nazwą!
Można dostać oczopląsu i palpitacji serca!
Najciekawsze jest to, że jadąc tam - nie wiem, jakie odmiany będzie miał na składzie! On sam jeszcze tego dziś nie wie! Dopiero po świętach będzie wiadomo, jakie cebule przyjadą!
No, sama widzisz, że to jest dopiero niespodziewanka!!!

Co do siedzenia na tarasie - żadna (niska) temperatura mi nie straszna! Dziasiaj siedzielismy na tarasie do 20.00 . W kurtkach , co prawda, ale jakże było wiosennie i fajnie...
Pozdrawiam cieplutko - Ula
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Tamaryszku! Nareszcie mamy wiosnę! Piękny jest ten Twój oczar, nie mogłam oczu oderwać. W weekend pojadę na wieś, zobaczę, jak tam moje oczary się miewają i czy kwitną...
Pozdrawiam słonecznie :wit
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37

Post »

Rainbow wygląda jakbyś go dopiero teraz wsadziła do ziemi, aż trudno uwierzyć, że przeżył w takiej formie tak wysokie mrozy :shock:
Czytam o tarasie - tez uwielbiam :D
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam wiosennie !
Na początek ? tak sobie płynie mój strumyczek...

Obrazek

Wreszcie warunki pozwoliły na zrobienie tyle razy przekładanego oprysku Promanalem. ( przedtem jeszcze niektóre płożące iglaki były pod śniegiem)
Mam nadzieję, że jeśli jakieś szkodniki spały na moich roślinach ? to już się nie obudzą !

Natomiast wszyscy moi sąsiedzi gromadnie wytruli krety i wszystkie podziemne żyjątka. Ja się wyłamałam, nie chce stosować takich trucizn. Są niezadowoleni, uważają ,że krety będą ode mnie przechodzić do nich. Ja myślę,że będzie odwrotnie ? jeśli jakiś nowy kret pojawi się w okolicy ? przyjdzie do mnie ( i jeszcze ściągnie kumpli ), bo tylko u mnie zostało coś żywego w ziemi do zjedzenia... Odnoszę wrażenie, że wszyscy z satysfakcją przyjmą fakt pojawienia się kopców krecich na moim trawniku...

Trochę pograbiłam, uprzątnęłam wycięte gałęzie. Z przykrością zauważyłam, że wsadzona jesienią w balocie jodła kalifornijska chyba się nie przyjęła... Trochę opadają jej igły i ma suchy czubek. Jestem bardzo zmartwiona ? to największa roślina , jaką w życiu kupiłam !
Ma jakieś 170 wysokości, miała ?załatać dziurę? po czerwcowym kataklizmie. Już byłam w ogrodniczym , gdzie ją kupiłam z reklamacją , może skończy się na wymianie.

Chyba zwariowałam, ale kupiłam bratki ! W życiu ich nie miałam i nie mam pojęcia czy nie jest na to za wcześnie...Mam nadzieję,że to nie będą wywalone pieniądze.
W każdym razie zostały posadzone i mam kwiaty przy wejściu i na tarasie ! W V-VI na ich miejsce posadzę kwiaty letnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”