Moje storczyki - Anna cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki - Anna cz.2

Post »

Ja mam bluszcz na południowym widoku i jest super :) co do clematisów są łyse zimą a bluszcz nie jest łysy, i clematisy muszą być po 4 latach wysadzone do ogrodu nie kwitną
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamilo dziękuję za podpowiedz ;:196 również życzę Ci miłego weekendu i dużo ;:3

Celinko dziękuję ;:196

I mam ochotę poeksperymentować - po jednej stronie balkonu bluszcz a po drugiej clematisy. Dziewczęta napiszcie mi jakie mam kupić skrzynki - terakotowa czy inna :?: Bo w tym temacie jestem zielona jak szczypiorek na wiosnę :;230 I zimą wystarczy je okryć np. włókniną ?
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, najlepsze by były drewniane, ocieplone styropianem, ja tez mam balkon po stronie południowej i posadziłam powojniki, jeden niestety nie przetrwał ostrej zimy.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Renatko ;:196 To już przynajmniej wiem jak działać. W przyszły weekend jadę do syna do Warszawy i do tego czasu zajrzę na różne strony w necie ( markety gdzie maja takie rzeczy) żeby zrobić zakupy a nie szukać bo szkoda mi tam czasu. ;:108

Dziewczęta jako podziękowanie za dobre i cenne rady coś słodkiego dla Was.

Obrazek
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to wcześniej wspomniana przeze mnie - Masdevallia Niestety nie wszystkie "łabędziątka" są widoczne.

Obrazek
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale piękne pelargonie :wink: Niech kwitną długo... Spóźniłam się, jeśli chodzi o rady. Skoro już padło na bluszcza i clematisy, to przynajmniej doradzę gatunki.
Aniu, nie wiem czy Wiesz, ale powojniki to nie tylko te wielkokwiatowe. Są, podonie jak u storczyków, botaniki lub ich krzyżówki. Mają kwiatuszki mniejsze i przeważnie w kształcie dzwoneczków, ale za to kwitną od wiosny do jesienii.
Są pełne i pojedyńcze kwiaty. Szukaj clematisów z rodziny Tangutica i botaniki z grupy Atregene< przeważnie kwitną od kwietnia do września>, Ja mogę polecić dwie odmiany, które się sprawdziły u mnie w ogrodzie: fioletowa - Clematis gr. Atregene odm. Jan Lindmark, bordowa - gr. Atregene "Betina" :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko nie spóżniłaś się :D Dopiero w przyszły weekend będę działała w tym kierunku więc jeśli możesz podpowiedzieć jakieś kwiaty lub pnącza to proszę. Chętnie wysłucham ( poczytam) o różnych możliwościach, bo nie mam rozeznania. a czym więcej możliwości tym lepiej. Tym bardziej, że powinny to być takie rośliny, które okryję na zimę i na wiosnę przyszłego roku będą miały szansę przeżyć. :wit
Początek mojej przygody.
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Aniu :wit jeszcze nic nie pisałam u Ciebie bo wciąż nie udało mi sie przejżeć Twojego wątku od początku :oops: Zobaczyłam jednak pelargonie, właśnie dziś kupiłam skrzynki i też za kilka dni będę je hodować :D Gdybym miała południowy balkon to kupiłabym surfinie, są na prawdę piękne i lubią ;:3 ale nie mam pojęcia co sie z nimi robi zimą. A może lawednę w doniczce? Są takie fajne metalowe "koszyki" na doniczki które można zawiesić na barierce balkonu, fajnie by tam lawenda wyglądała i pachniała :)
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Aniu jak już wspomniano fajne są donice drewniane, bluszcz możesz kupić albo zwykły zielony albo variegata :) albo pomieszać obydwa, bluszcz uwielbia wodę i jak ma jej pod dostatkiem to nawet nie przeszkadza południowe słonko. Clematis kwitnący od czerwca do października to Ville de Lyon. Mam i bardzo chwalę sobie .
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Aniu, ładnie zakwitły Ci Phalaenopsis. Masz do nich wspaniałą rękę. ;:138 ;:138
Promanea i Masdevallia też mi się podobają. Może kiedyś i na nie się skuszę :lol:
Bardzo lubię do Ciebie zaglądać. ;:113
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Aniu oczyska mi wylazły na wierz, jak zobaczyłam twoją Masdevallię :shock: . Ona jest cudna i bez kwiatuchów, na które oczywiście będę niecierpliwie czekać :D. Sama postanowiłam sobie właśnie sprawić pierwszą taką roślinkę, tylko martwię się, czy w przyszłości jej nie zakatrupię :P.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Ho ho, Aniu u Ciebie jak zwykle ślicznie, mam teraz bardzoooooooo mało czasu ale do Twojego wątku zaglądam zawsze i zawsze z ogromną przyjemnością, a sadzoneczki od Ciebie mają się dobrze, niestety vandy nie utrzymałam przy życiu, odeszła przez mroźną zimę i kilka innych dzieciaczków też. Trzymaj się cieplutko i nie zostawiaj nas, bo płakać będzięm ;:98 ;:98 ;:98
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Aniu na balkon bym radziła Winobluszcz pięciolistkowy (dzikie wino) Parthenocissus quinquefolia ;:196 ;:113
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani najbliższe dni mało będę zaglądać na forum , bo właśnie wróciłam ze szpitala gdzie zostawiłam swoją Mamę. Nie wiem na jak długo może kilka dni może tydzień. :( Wybaczcie jak tylko będę mogła zajrzeć odezwę się.
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Aniu trzymaj się, pozdrów Mamę
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”