Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

a ja powiem tak, kupiłam w Tesco dwie miniaturki Rh, jedna już trzeci sezon, druga niestety w ub.roku korzonki zasmakowały nornicom, przyznam nie miałam złudzeń, że przetrwają były bardzo słabe ale jakoś polubiły mój ogródek ;:224 :wit
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze, jak otwieram Twój wątek, myślę Co ta Ola znowu wykombinowała i czym mnie zaskoczy i nigdy się nie zawiodłam :;230
Imponujesz mi cierpliwością i chęcią eksperymentowania :) Ja kupiłabym od razu roślinę, i to jak największą :;230
Może uda Ci się z azaliami? Masz domek, więc na pewno znajdziesz teraz dla nich odpowiednie chłodne miejsce, a wiosną w ogródku to już nic im nie zagrozi.
Co to za cudo, trawa cukrowa? Wygląda ciekawie, teraz kupowałaś?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42

Post »

[quote="AAleksandra"]Witam,
Na forum trafiłam całkiem niedawno, choć moje zamiłowanie do roślin trwa już od wielu lat, co nie znaczy że jestem doświadczoną ogrodniczką. Zwykle kupowałam , to co mi się podobało i sadziłam znając z tylko z grubsza wymagania tych roślin. Część się przyjmowała, rozrastała i zachwycała, a ta część która nie poradziła sobie i marniała lub ginęła, była moją klęską. Złościłam się na siebie, ale po jakimś czasie znowu coś nowego w tym miejscu sadziłam.
Osiem lat temu wybudowaliśmy dom na działce , na której przez kilka lat rosły tylko chwasty, a wcześniej było to pole uprawne VI klasy. Totalna jałowizna, ale ja nie miałam o tym pojęcia.

Cześć,ja też całkiem niedawno dowiedziałam się,że najważniejsza jest ziemia. Mam ogródek na podmokłym terenie i ziemia jest dodatkowo kwaśna,więc wymyśliłam sobie,że będę miała hortensje i różaneczniki :) wiesz,mam na tej samej wsi dwie ciocie,jedna nic nie musi robić,ogród ma przepiękny a kwiaty :roll: ,a druga ciocia no cóż ziemie ma piaszczystą,chodzi nawozi podlewa i nic nie chce rosnąć.Ona mówi,że zawsze zazdrościła Stasi ziemi.Myślę,że jeśli będę kiedyś kupować domek na wsi na starość :wink: to przede wszystkim z żyzną ziemią i na zachodzie kraju,bo tam cieplej.Napisałaś u Dali,że ty nie masz takiej zieleni,moim zdaniem nie ma tak źle,masz czysty ładny zadbany ogród :D i to najważniejsze!
Bożena
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszędzie gdzie nie zajrzę tam pełno kwitnących RH, może i ja się doczekam w tym roku
chociaż jednego krzaka,Olu a co Ty w tym słoiku moczysz :?:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Trawa cytrynowa, mniam mniam, na sylwestra z Piterkiem zrobiliśmy zupę tajską Tom kha gai z jej dodatkiem, wszyszkim smakowała, ale nie pomyśleliśmy, aby zostawić jedną i spróbować ukorzenić :oops: ;)
x-d-a

Post »

Olu, przepiękna ta Twoja azalia indyjska, chociaż typowo domowa. Do ogrodu mozna ja wynieść na lato, ale zimę musi spędzić w mieszkaniu, tym bardziej, że właśnie wtedy wspaniale kwitnie :P Ja ją uwielbiam, bo taki kwitnący krzaczek w środku zimy to jest to :!:
A trawka cytrynowa? Czy ona będzie rosła w gruncie, czy w doniczce?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Aniu, jak się okazuje, moje azalie to nie miniaturki a pełną gębą domatorki. Dam im eksmisję na lato do ogrodu :D
Od wiosny zacznę ?polowanie? na ogrodowe.

Basiu, staram się Ciebie nie zawieść ;:108
Takie eksperymenty dają dużo radości, a o to przecież chodzi, aby cieszyć się z nawet z drobnych osiągnięć doniczkowych
To nie jest trawa cukrowa, tylko cytrynowa. Stosuje się ją w postaci suszu lub świeżą do przyprawiania dań kuchni tajskiej. Można także dodawać ją do herbaty.
W naszym klimacie to tylko uprawa doniczkowa z .wyprowadzką na miesiące letnie do ogrodu lub taras.
Czasem można taką ?żywą trawę cytrynową? dostać w markecie. Suszoną sprzedaję u siebie cały sezon :lol:

Bożenko, cieszę się z Twojej wizyty :wit
Z pewnością wkrótce również pokażesz swój kawałek ogrodu. Masz rację, ziemia jest ważna, ale kupując domek bierze się raczej inne rzeczy pod uwagę jako priorytet. Ziemię można wymienić a np. sąsiedztwa fabryk czy innych uciążliwych inwestycji, nie .
U mnie ziemia jest także raczej kwaśna, ale dopiero tej wiosny zabieram się za rabatę azaliowo ? Rh . I tak trzeba będzie dokupić trochę workowego torfu i innego dobrodziejstwa pod roślinki.

Stasiu, w słoiczku to trawka cytrynowa. Ma wypuścić korzonki. Taką mam nadzieję ;:224

Grzesiu, ja dopiero zamierzam wyprodukować sobie surowiec na taką niesamowitą zupkę i nie tylko. Jak mi się uda, to w kuchni będzie się działo?.oj będzie ?. ;:36

Dalu, takie miałam przeczucie co do azalii.. Uwiodła mnie swym kwiatkami i niech tam. Będzie przy niej trochę zamieszania ,ale coś za coś. Na pierwszy ogień idzie zmiana firanek , na takie które pozwolą ją podziwiać z mieszkania a nie z zewnątrz ;:108
Trawka będzie rosła w doniczce (o ile uda się ją ukorzenić) w domu i w ogrodzie latem.

Jadziu, w ostatnim wydaniu Działkowca jest opisany phyalis. Okazuje się, że bardzo dobrze uprawia się w naszym klimacie jako roślina sezonowa w gruncie i pod osłonami.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Olu a gdzie to kupujecie tą trawę cytrynową :?: bo chyba jakieś sadzonki można kupić :)
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu, nasiona widzę na all. Trawa taką jak moja , pojawia się w marketach. Ja kupiłamw Selgrosie, ale kiedyś widziałam Realu.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Ja kupiłam jesienią ukorzenioną trawę cytrynową. Trzymam na parapecie, ostatnio wzbudziła zainteresowanie najstarszego kota- obskubał końce liści. Mam zapas tej trawy suszonej, bardzo lubię dodawać ją do herbaty. Jak ci się Olu ukorzenią, to będziesz miała niezły początek upraw, podobno latem bardzo mocno się rozrasta (na co szczerze mówiąc liczę z moją sadzonką :) )
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, liczę że mi się powiedzie. Na razie codziennie podglądam czy już wypuszcza korzonki i przemawiam do niej. Może posłucha ;:108

Dzisiaj dostałam zamówione nasionka. To nie wszystko, bo nie zmieściły się w obiektywie . Na razie bedę miała co sobie podglądać i planować.
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Olu może lepiej, że obiektyw nie zmieścił, ja mam część zamówionych ale w przyszłym tygodniu wpadnę do nasiennych, teraz jeszcze muszę przystopować wyjście po chorobie, boję się kichania...........
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ola, parapetów Ci nie zabraknie :roll: zaszokowałaś mnie. Życzę udanych wschodów :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Z trawą nawet nie będę próbować, koniec końców i tak kot ją eksterminuje, cytrynowa, nie cytrynowa! :;230
Olu, masz naprawdę fajne pomysły i mnie to onieśmiela... bo ja wszystko na razie kupuję, nic nie ukorzeniam... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, na razie oszczędzaj się. Nie ma co chodzić po mrozie. Nasionka dopiero będą się pokazywały w sklepach od lutego. Teraz wystawiają te co im zostały z poprzedniego sezonu.
Ja wyruszam na nowe polowanie w przyszłym tygodniu. Muszę troszeczkę uzupełnić zapasy. Nie wiem tylko gdzie ja to wysieję :lol:

Basiu, nastawiam się przede wszystkim na sianie gruntowe, ale cosik za dużo mi się zakupiło tych do parapetowych siewów :D i jak ja to pogodzę :shock:

Agatko, moja kicia nic mi nie podgryza. Trawa jest bezpieczna. Takie eksperymenty z sianiem i ukorzenianiem, to wyraźna tęsknota za pracami ogrodowymi. To taki substytut ;:108

Dla poprawienia humoru moje zwartnice. Nie lubię tej nazwy, więc je nazywam amarylisami :

Obrazek Obrazek Obrazek

Dzisiaj pięknie świeci słoneczko i przy mrozie na roślinach osadził się szron :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”