Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Leszka

Post »

beattabo - z tych Pilchowic koło Gliwic?

LaViol - fajnie, że znowu wpadłaś ;:136 Dziękuję :)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Oj kochana ta Emilka oby rosła zdrowo a co do pomyłek w Biedronkach to norma doświadczyłam :wit :wit :wit
beattabo
50p
50p
Od: 19 sie 2014, o 14:08

Post »

Zgada się ;:108 Pilchowice koło Gliwic. Mieszkam tu już/dopiero 4 lata. Buziaki dla dzieciaków, spotkają się w przedszkolu z moimi :)
Pozdrawiam
gooldweell
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2015, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Jestem Tu nowy ale tak jak Wy pasjonat ogrodowych zakątków. Mam Pytanie do Leszka - lesioc, o Impregnat który opisywany był w tym wątku ogród Leszka już w 2009 roku. Chodzi o UNIDECOR tu link http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=56 minęło sporo czasu jak teraz sprawują się Twoje elementy architektury ogrodowej które zabezpieczałeś tym impregnatem ? 2009-2015 - 6 lat to długi okres. Ciekaw jestem czy ponawiałeś ochronę ? Jaki jest stan drewna na 2015 rok ? Wiem że są inne środki reklamowane w TV i stary dobry Sadolin. Ale mam do pomalowania 50 sztuk płotów 180x180 cm co daje 90 metrów ogrodzenia obustronnie - 180 metrów plus słupki Tak więc cena jest na pewno czynnikiem ważnym przy zakupie impregnatu. Unidecor jest ciągle dużo tańszy od reszty. Pracuje w mediach i wiem co nie co o spotach. Inne środki są reklamowane w tv taka kampania to kilka milionów zł. Produkt musi zwrócić te koszta więc i cena jest znaczna. Być może Unidecor jest równie dobry a wcale nie musi być drogi ? Wyczytałem że substancja ma galaretkowaty stan. Zastanawiam się czy da się ją czymś delikatnie rozcieńczyć w celu impregnacji zanurzeniowej. Liczyłem że wleję 50-70 litrów tego impregnatu wcześniej rozcieńczonego do metalowej niecki i zanurzę całe płoty. Ogólnie chciałbym się dowiedzieć jak z tą trwałością czy warto wchodzić w temat UNIDECOR-U ? Przepraszam za długi post i bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Piotr.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gooldweell - dzisiaj, po południu, zrobię zdjecia i pokażę co i jak.
Generalnie elementy impregnowane wcześniej cisnieniowo (nasączone przez producenta jakiś zielonym preparatem) i pomalowane Unidekorem (ochrona nie ponawiana) wyglądają po 6-7 latach tak jak te impregnowane Sadolinem po 3 latach (2x impregnat penetrujacy + 2x lakierobejca). Elementy które zabezpieczyłem wyłącznie Unidekorem 5 lat temu.... właśnie się rozleciały, w tej chwili akurat szukam czegoś aby ja wymienić.
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam, wczoraj mi się dziecko rozchorowało, więc nie dałem rady nic wrzucić... ale dzisiaj nadrabiam

Unidekor - 4/5 lat - na drewnie wcześniej nie impregnowanym środkiem grzybobójczym
Ementy do wymiany, drewno przegnite i rozpadajace się, liczne ślady grzybów.

Obrazek

Obrazek

Unidekor - 4/5 lat - to samo miejsce ale elementy impregnowane ciśnieniowo środkiem grzybobójczym
Ementy w stanie dobrym, drobne porosty na mokrych pozionych powierzchniach - częściowo do wyczyszczenia i podmalowania.

Obrazek

Obrazek

Unidekor - 6/7 lat - elementy impregnowane ciśnieniowo środkiem grzybobójczym
Ementy w stanie dobrym, odpryski powłoki na mokrych i narazonych na słońce powierzchniach - do odmalowania

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sadolin BASE(impregant) + CLASSIC (lakierobejca) 3/4 lata - elementy nie impregnowane ciśnieniowo

Elementy nie osłonięte od deszczu i słońca - , drewno w stanie bardzo dobrym, liczne odpryski powłoki, do odmalowania

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elementy osłonięte od deszczu lub pionowe - całkowicie lub częsciowo przysłonięte od słonca przez poliwęglan z filtrem UV - stan bardzo dobry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gooldweell pisze:Być może Unidecor jest równie dobry a wcale nie musi być drogi ? Wyczytałem że substancja ma galaretkowaty stan. Zastanawiam się czy da się ją czymś delikatnie rozcieńczyć w celu impregnacji zanurzeniowej.
Można rozcieńczać wodą. Nie powinno mieć to ujemnego wpływu na trwałość jeżeli faktycznie będziemy zanużać elementy i dać im się "napić". Wchłania się całkiem nieżle jak na środek wodorozcieńczalny na bazie wosków pszczelich, choć daleko mu do zuepłnie sztucznych impregnatów.
gooldweell pisze: Liczyłem że wleję 50-70 litrów tego impregnatu wcześniej rozcieńczonego do metalowej niecki i zanurzę całe płoty. Ogólnie chciałbym się dowiedzieć jak z tą trwałością czy warto wchodzić w temat UNIDECOR-U ?
Jak widać na zdjęciach powyżej - Unidecor zupełnie nie nadaje się jako jedyny impregnat do drewna. Jest za to świetny jako warstwa zewnętrzna do elementów zaipregnowancyh ciśnieniowo.
Polecam również malowanie za pomocą pistoletu (w tym wypadku lepiej nie rozcieńczać i użyć ropownicy) - idzie to całkiem sprawnie (~10 minut na jedna warstwę na 1 przęśle), a z całą pewnością zużyje się mniej środka (po zanurzaniu bardzo go dużo zostanie "na przyszłość" w niecce, pytanie czy można go potem użyc po kilku latach na odświerzenie ?)
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to żona mnie namówiła na wymianę wiaty gospodarczej.... takie cos sobie wymyśliłem w zamian.
Oczywiście jest sporo miejsca na pnącza..... prawdopodbnie z wisterią w roli głównej ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Łuki drewniane z drewna klejonego + poszycie: deskowanie z gontem. Odciągi na stalówkach lub linach plastikowych.
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Witaj Leszku!
Śledzę Twój wątek od dłuższego czasu.
Ujęły mnie piękne zdjęcia i bardzo ciekawe pomysły.
Niektóre, przyznam zastosowałam u siebie. :roll:
Pomysł z wiatą niesamowity, oryginalny ale i pracochłonny.
Jak zarośnie i zakwitnie ta twoja wiata, będzie urocza. Masz wielki talent. ;:63
Zastanawia mnie tylko czy wisteria nie będzie cierpiała przy ulewnych deszczach bo cała woda z daszku spływać będzie prosto w jej nóżki.
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Leszku, bardzo oryginalny projekt :)
Wiem, że to tylko wizualizacja, ale czy przekroje elementów łukowych nie są zbyt małe? Rozrośnięta wisteria jednak trochę waży. No chyba, że planujesz ją trzymać w ostrych ryzach ;)
Wiem w czym są zrobione kolorowe wizualki, ale ciekawi mnie w czym zrobiłeś te B&W?
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Una - dziękuję za odwiedziny.
Pracochłonny? Hmm.. wydaje mi się, żę to jedno z szybszych rozwiązań ;).
Wisteria raczej sobie powinna poradzić (mam na działce głównie piaski, wszystko wsiąka i znika ekspresowo). Gdyby jednak coś było nie tak, to zawsze można dać na dole rynne ze skosem w przeciwnym kierunku.

LaViol - Łuki miały by być z drewna świerkowego, klejonego GL-24, profil 44x90mm. Co do obciążeń, to o wisterię w ogóle bym się martwił, jej waga bedzie tu zupełnie pomijalna przy obciążeniach śniegiem i wiatrem (pewnie z tonę na m2 wyjdzie). Wiata jest akurat przeliczana przez konstruktora, jak łuki będą za słabe to zrobi się większy przekój albo ustawie więcej i gęściej

Zarówno kolorowe jak B&W wizualizacje wygenrowane są przez SketchUp
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Fakt, zapomniałam o śniegu/wietrze - jedne co mnie tłumaczy to, że głową byłam przy pisaniu pracy magisterskiej :D
I o tym, że SketchUp ma róże style rysunku ;:223 ;:306
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
edyta js
50p
50p
Od: 17 cze 2014, o 12:17

Post »

Też podziwiam twoje fotograficzno ogródkowe talenty i jestem pod wrażeniem.
Twoja żonka ma z tobą naprawdę dobrze -pogratuluj jej ode mnie . A teściowa to dopiero cię chwali.
Nie wiem w jakiej branży pracujesz ale powinieneś zająć się fotografią przyrody i projektowaniem konstrukcji drewnianych a może masz jeszcze wiele talentów tylko nie chcesz się ujawniać.
Dużo radości z córeczek i żonki .
Pozdrawiam Edyta
gooldweell
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2015, o 23:49

Post »

hej Leszku bardzo dziękuję za informację o UNIDECOR i zdjęcia super robota :), tak myślę że chyba jednak zainwestuję w Sadolin Classic i polecę wszystkie przęsła pędzlem mam na to całe lato 2 dziennie nawet niech bym zrobił to daje mi 25 popołudni po pracy, po średnio godzinkę czy półtorej. Myślę żeby dać kolor jasny dąb bo fajnie by było zachować jakiś ślad słojów drewna.

Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z impregnatami i ich sprawdzalnością w warunkach ogrodowych ? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje i doświadczenia. pozdrawiam Gooldweell.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”