Nie ma róży bez kolców... w ogrodzie u Ewy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie o poranku :D

Vito, zapomniałam dodać, oczywiscie podprazone ziarenka dyni!!! To jest ten smak!
A olej dyniowy dostałam w prezencie akurat przed sezonem dyniowym - ach, juz mi slinka cieknie... 8)
Chyba skocze dzisiaj na bazarek po dynie. Moje jeszcze rosną, będą na potem...

Zielona dynię miałam w zeszłym roku, była jedna na krzewie i chyba nie zdążyła wyrosnąć do odpowiednich rozmiarów ale i tak sie wszyscy zajadali :)
Obrazek
Madziu- a jednak udało sie i są aż 2 szt! :lol: Gratulacje!
Oby było długo ciepło i zdążyły dojrzeć! ;)
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EWUNIU - dziękuję....... ;-)
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Madzik, z tego co pamiętam to różowawa dynia nadaje się gotowania ze skórką :? Trza biec do Stasi po te przepisy wszystkie :wink:

A ja mam tylko dwie szt ozdobnej i nie pozwole nikomu zeżreć, będa leżakowały na parapecie :P
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

giza pisze:Madzik, z tego co pamiętam to różowawa dynia nadaje się gotowania ze skórką :? Trza biec do Stasi po te przepisy wszystkie :wink:
... a ja zapamiętałam, że pomarańczowa :;230 Byłyśmy na tej samej imprezce :?: ;:112
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Ta zupka z dyni zapowiada się bardzo smakowicie, jeszcze nigdy nie robiłam, ale w weekend spróbuje uraczyć rodzinkę - dzięki za przepis. :)
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
sterlizja36
500p
500p
Od: 14 paź 2008, o 18:57

Post »

No ja również jeszcze nie jadłam zupy dyniowej :( ,a szkoda musi być pyszna.Z dyni to kiedyś moja mama robiła kompot z gożdżikami ,też był smaczny.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, cała przyjemnośc po mojej stronie ;)
madzik, giza, sprawdziałam u źródeł i ...
Ta dynia , którą mozna jeśc ze skórką to odmiana japońska "Uchiki Kuri" - kształt trochę gruszkowaty, skórka pomarańczowa, srednia wielkość. Podobno najsmaczniejsza z dostepnych odmian ;)
http://www.kitazawaseed.com/seed_045-187.html

w razie pytań- u nas te nasiona sprzedaje firma Gardenia NOHELGARDEN

izuś, to życzę smacznego !
wersję dla dzieci lepiej zrobić bez ostrych przypraw, jak kto woli ;)

Ewciu to radze spróbować, pokochasz ją :lol:
A dynie z goździkami też wspominam u babci :roll:
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chciałam was ostrzec przed pracami ogrodowymi bez odpowiedniej ochrony rak , nóg itd.
Przy sadzeniu róz rozrzucalam obornik i zadrasnęłam się w rękę i wdała mi sie infekcja :(
Już setki razy gdzieś tam się skaleczyłam i nic sie nie działo, aż...
w końcu cos mnie dopadło, bardzo brzydkie zmiany na skórze - teraz tydzień antybiotyku i zero pracy w ogródku :evil: :evil: :evil:
a mogłam załozyć rekawice!!! :x
stara a głupia!!! :evil:
x_P-42

Post »

gloriadei pisze: a mogłam załozyć rekawice!!! :x
stara a głupia!!! :evil:
A kto z nas zakłada rękawice? Mam ich tyle par w szopce, ale...nic nie potrafię robić, jak mam je założone!Przeszkadzają mi :(
Życzę, aby szybko sie to kuku zagoiło , bo uschniesz bez ogrodu i swoich różyczek ;:113
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Ewka

jak tam zaraz stara :lol: a rękawice zakładaj!!!
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Ewuniu, też się zawsze tego obawiam, ranki zlewam spirytusem... a rękawiczki i tak leżą obok :roll: Zakładam wtedy jak muszę. Przed zmiażdżeniem paluchów przez klocek drewna uchroniła mnie chyba tylko obrączka... a rękawice leżały obok :roll: itd itp Znamy to chyba wszyscy, ale czy kiedykolwiek się nauczymy, że nie ma na chwilkę, tylko ten jeden krzaczek, zaraz ubiorę, tylko...
Bardzo Ci współczuję, że ogródek masz teraz tylko z perspektywy obserwatora... ja też, leje jak z cebra :lol: , W takim razie Swany posiedzi sobie w ziemi do przyszłej środy, dobrze :?:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

O rany! Przed tym właśnie przestrzegał mnie teściu w ziemi siedzą nieznane dla nas zarazki raz się uda dwa razy nie. Kazał się nawet przeciw tężcowi zaszczepić!
Ja mam tyle blizn zadziorów kolców drzazg mam nawet na działce specjalnie apteczkę i przyrządy do wyciągania drzazg hehe Cześć blizn poschodziła ale co niektóre zostały na stałe :( Ja tam rękawice zakładam nie zawsze ale w większości. Obrączkę też ściągam od pewnego razu jak się o nią zahaczyłam przy budowie altanki prawie się na niej powiesiłam i myslałam ze palca stracę. Innym razem też zapomniałam i nawet nie wiem jak i gdzie ale przez tydzień nie mogłam założyć tak jakoś niefortunnie dostałam kamieniem i mi palec spuchł hehe Od tego czasu leżą grzecznie zawsze w koszyczku ;))) i czekają aż skończymy prace.

Bardzo ci współczuję i życzę powrotu do zdrowia.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kochane dziewczyny! :D Od razu mi lepiej po waszych postach :lol: Dzięki za współczucie ;)
Polu,
jasne, że rękawice leżą w szopce :lol:
ale teraz to na pewno do obornika nie podejde z gołymi rekami !
Tak sie przestraszyłam, jak mi w tydzień wyrosło wielkie obrzydliwe "cóś" na łapce :cry: , że spać nie mogłam!
Tessko
będę zakładac ... i to dwie pary na raz ;:112
Madziu
rozsadek swoje a praktyka swoje ;) mam nauczkę :(
;:87 przyszła sroda? Super! Dołek na Swanny to chocby ostatkiem sił zrobię :lol:
tylko niech sie pogoda polepszy, bo dzisiaj to sie mozna powiesić , tylko spać... ;:19
Czwarta kawa nie wiele pomaga ...
Wiolu,
Dzięki ;) mam nadzieje, że to szybko sie zagoi.
Obraczką też kiedys mało palca nie urwałam ale i tak nigdy jej nie ściągam :lol:

widzę, że wszystkie z nas takie mało rozsądne :lol: :lol:

szkoda tylko, bo za tą kasę, co poszła na lekarza i leki to moznaby z 10 róz kupić ;:112

ide robic obiad , dzisiaj tortille z mielonym i warzywkami :roll:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Ewuś. Właśnie zastanawiałam się co z Tobą bo od kilku dni nie widziałam Cię na forum. Przykre co Cię spotkało ale ja jednak nauczyłam się większość prac robić jednak w rękawiczkach. Na Rogowskiej są bardzo fajne rękawiczki pokryte częściowo silikonem w których ręka się nie poci, nie rozciągają się , są w różnych rozmiarach za całe 5 zł. Wystarczają na sezon. Liczę, że szybciutko wyleczysz rękę. Jeszcze mam dużo roboty na działce, liczyłam że dziś trochę podgonię, nawet pojechałam gdyż nie dowierzałam że będzie padać i tyle że się przejechałam. Deszcz jednak bardzo potrzebny, więc niech pada. Może jutro będzie lepiej. :lol: :lol: :lol: Będę starała się jutro wykopać dla Ciebie glicynię. Dam znać.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Oj, przykre zdarzenie :-( Dobrze, że zadziałałaś i antybiotyk już sobie radzi. Nigdy w praktyce się nie spotkałam z takimi przypadkami, a tu już którąś z kolei forumowiczkę dopada "odziemne" zakazenie"...

Ja wszystko robię w "wampirkach" :-) No fakt, kilka par w sezonie się zużywa, ale one niedrogie...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”