W końcu weekend wolny.
I postanowiłam zajrzeć na forum aby zobaczyć co mnie ominęło.
Dziś pobuszowałam po internecie w poszukiwaniu nowych roślinek i w świecie kwiatów przejrzałam ofertę lilii i zaciekawiło mnie parę cebul.
Chyba sobie zamówię bo do tej pory nie widziałam pełnokwiatowych.
Natomiast podlewając roślinki w ciemnym garażu odkryłam, że już zaczynają wegetację.
Powojniki i żonkile wyniosłam w chłodne , jasne miejsce ale róże (donice zbyt ciężkie) muszą w tej ciemnicy zostać.
Jak będą temperatury na plusie to chyba będę musiała uchylać bramę garażową i doświetlić je.
Tak wygląda jeden z powojników (odrasta od korzenia bo lekko przemarzł) , drugi (nie pokazany na zdjęciu) jest większy i zaczął mieć w kącikach nabrzmiałe pąki.

No i tu mam dylemat przy tym większym czy przycinać go dopiero na wiosnę czy może teraz.
Czytam tu i ówdzie, że cięcie powojników rozpoczyna się od lutego (rosnące w gruncie) a jak to się ma z rosnącymi w donicy zimowanymi w chłodnym pomieszczeniu?
A tu żonkile, chyba trochę za wcześnie startują (przeniesione z garażu do chłodnego, nieogrzewanego pokoju) .

Dorotko
Lampy planuję wykorzystać w ogrodzie lecz zastanawiam się czy zrobić z nimi jakąś kompozycję przy tarasie czy od frontu budynku.
Ale to jeszcze plany, może w necie poszukam inspiracji.
Halszko
Z dużymi storczykami tak robię lecz z miniaturkami boję się tak postępować bo doniczki malusieńkie i storczyki takie delikatne.
Oczywiście z ostatnich zakupów , które nabyłam już zrobiłam na taras (w zasadzie na parapet zewnętrzny) taką doniczkę z jeżami.

Ewuniu
W filiżankę (donicę) jeszcze zastanawiam się co posadzić. Na początku myślałam o petunii lub lobelii.
Potem doszły miniaturowe róże, bratki, dzwonki i pelargonie.
Tyle jest propozycji , że w zasadzie jeszcze nie jestem zdecydowana.
Może od Was usłyszę jakieś fajne propozycje.
Lucynko
Im jestem starsza tym więcej kupuję gadżetów.
Może to już ta mania zbieractwa się pojawia w tym wieku.

Na razie

Życzę wszystkim