Nowy sezon w ogrodzie na Jurze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy sezon w ogrodzie na Jurze

Post »

Witam wszystkich serdecznie ;:167

W końcu weekend wolny.
I postanowiłam zajrzeć na forum aby zobaczyć co mnie ominęło.
Dziś pobuszowałam po internecie w poszukiwaniu nowych roślinek i w świecie kwiatów przejrzałam ofertę lilii i zaciekawiło mnie parę cebul.
Chyba sobie zamówię bo do tej pory nie widziałam pełnokwiatowych.
Natomiast podlewając roślinki w ciemnym garażu odkryłam, że już zaczynają wegetację.
Powojniki i żonkile wyniosłam w chłodne , jasne miejsce ale róże (donice zbyt ciężkie) muszą w tej ciemnicy zostać.
Jak będą temperatury na plusie to chyba będę musiała uchylać bramę garażową i doświetlić je.
Tak wygląda jeden z powojników (odrasta od korzenia bo lekko przemarzł) , drugi (nie pokazany na zdjęciu) jest większy i zaczął mieć w kącikach nabrzmiałe pąki.

Obrazek

No i tu mam dylemat przy tym większym czy przycinać go dopiero na wiosnę czy może teraz.
Czytam tu i ówdzie, że cięcie powojników rozpoczyna się od lutego (rosnące w gruncie) a jak to się ma z rosnącymi w donicy zimowanymi w chłodnym pomieszczeniu?

A tu żonkile, chyba trochę za wcześnie startują (przeniesione z garażu do chłodnego, nieogrzewanego pokoju) .
Obrazek

Dorotko
Lampy planuję wykorzystać w ogrodzie lecz zastanawiam się czy zrobić z nimi jakąś kompozycję przy tarasie czy od frontu budynku.
Ale to jeszcze plany, może w necie poszukam inspiracji.

Halszko
Z dużymi storczykami tak robię lecz z miniaturkami boję się tak postępować bo doniczki malusieńkie i storczyki takie delikatne.
Oczywiście z ostatnich zakupów , które nabyłam już zrobiłam na taras (w zasadzie na parapet zewnętrzny) taką doniczkę z jeżami.

Obrazek

Ewuniu
W filiżankę (donicę) jeszcze zastanawiam się co posadzić. Na początku myślałam o petunii lub lobelii.
Potem doszły miniaturowe róże, bratki, dzwonki i pelargonie.
Tyle jest propozycji , że w zasadzie jeszcze nie jestem zdecydowana.
Może od Was usłyszę jakieś fajne propozycje.

Lucynko
Im jestem starsza tym więcej kupuję gadżetów.
Może to już ta mania zbieractwa się pojawia w tym wieku. ;:306
Na razie ;:65 czekam aby wyjść do ogrodu a tu wieje, śnieg i mrozik.

Życzę wszystkim ;:3 ,miłego i spokojnego weekendu.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu Twoje ręce są wciąż zajęte i zawsze coś ładnego wyczarują. ;:138 ;:138 W tym roku wreszcie kupiłam nasiona cynii i wysieję taką kwietną łączkę .Ciekawe co wyjdzie z tego kupionego mixu liczę na sporo kwiatów, oby były żmijowce bo uwielbiam je.Miłego tygodnia ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ;:167 ;:196

Dziś w biedrze kupiłam sobie (jak tu na forum większość ogrodników) takie umilacze w postaci 4-ch prymulek i 2-ch hiacyntów.

Obrazek

Obrazek

Chciałam kupić nasiona ale nasion jeszcze w mojej biedrze nie było.

Jadziu
Jak nie mogę pracować w ogródku to robię sobie różne kompozycje i wypatruję w necie różne ozdoby do ogrodu.
Ostatnio wpadły mi w oko dekoracje ze stali korten (rdzawy kolor), nawet ciekawie to wygląda.
Fajne są cynie też zastanawiałam się nad kupnem ale ostatecznie zamówiłam sobie lilie (m.in smocza i tygrysią nie licząc orientalnych) i jedną jeżówkę, mają przysłać po 7.03 br.
Popatrzyłam sobie w necie na wspomniane przez Ciebie żmijowce, są fajne ale u mnie nie miały by idealnych warunków (u mnie gliniaste podłoże a one takiego nie lubią, lubią bardziej piaszczyste).
No cóż wszystkich roślin mieć nie można.
W nowym tygodniu życzę ;:3 i zdróweczka.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu, jeżyki dostały zacne towarzystwo. ;:333 Bardzo ładna kompozycja. ;:138
Widzę, że w Twojej Biedrze były takie same prymulki jak w mojej. ;:303 Kupiłam identyczne, a do nich dokładnie tak jak Ty, dorzuciłam dwa hiacynty, by mi znowu zapachniało, bo wcześniej kupione już przekwitły. ;:108
Moja ziemia też jest gliniasta, a żmijowce siane dwukrotnie nie tylko powschodziły, urosły i zakwitły, ale dodatkowo wysiały się i jeszcze w następnym sezonie kwitły. ;:303 Tylko nie spodziewając się ich, posadziłam tam liliowce, zrobiło się za ciasno i ostatecznie liliowce pokonały słabsze od siebie roślinki. ;:134
U mnie już po wichurach, wyszło słoneczko, które cały dzień mi towarzyszy.
Tobie również życzę słonecznej pogody i zdrówka. ;:3 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Ja ma rozwiązanie na to niezdecydowanie :D Musisz dokupić filiżanek i po kłopocie ;:306
A tak poważnie to ja mam 2 szt i w moich są rozchodniki. Świetnie w nich rosły, tyle, że mało kolorowo było ;)
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:167 ;:196

Dziś padało śniegiem, trochę powiało, przez chwilę przeszłam się po ogrodzie lecz nic ciekawego tam nie zastałam.
Choć na tarasie w donicy zaczęła kwitnąć różowymi baziami wierzba MT Aso na pniu.

Obrazek

Obrazek

Dopiero to jej pierwsze kwitnienie u mnie, w zeszłym roku przysłana do mnie już po kwitnieniu.
Nie jest co prawda tak okazała jak u forumkowego Andrzeja ale i tak się cieszę, że zakwitła na dość wietrznym tarasie
(zabezpieczona dookoła wysokimi pojemnikami do których zbieram w lecie deszczówkę).

Na magnolii susan takie pączusie.
Obrazek

Natomiast powojnik (dość wyrywny), o którym pisałam wcześniej (ten wyższy Clematis 'Hoshi-no-flamenco') dziś sprawdziłam przy podlaniu.
Ma dwa pączki kwiatowe, nowy odrost przy ziemi i wygląda tak w chłodnym pomieszczeniu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i chyba go obetnę dopiero po kwitnieniu i wystawieniu w odpowiednim czasie na dwór, teraz niech sobie rośnie.

Lucynko
Wczoraj przed pracą (w biedrze w miejscowości , gdzie pracuję dokupiłam jeszcze jedną prymulkę - dwukolorową).
Przepraszam za jakość zdjęć.
Obrazek

Obrazek

Dziękuję za pochwałę mojej jeżowej kompozycji. Lubię tą dłubaninę w ciszy i spokoju.
Ja mam raptem dwa liliowce choć podobają mi się. Ja w tym roku już złożyłam zamówienie na lilie.
Zamówiłam takie roślinki (po 1 szt. z każdej), mają przyjść po 7 marcu.

Obrazek

Ewo
Nie powiem, że większa ilość takich filiżanek by się przydały ale do tej pory nie rzuciły mi się one w oczy w jakimś innym sklepie, w których bywałam.
Ale jak spotkam to dokupię bo fajnie wygląda taka donica.
Na razie posiałam do niej lobelię, zobaczymy co wyrośnie.

Pozdrawiam i życzę wszystkim ;:3 i szybkiego sezonu ogrodniczego ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit ;:196

Już dotarły do moich marketów nasionka, zaczynają się zakupy. :;230
Takie wybrałam wczoraj.

Obrazek

Lobelia już posiana.

A tu, ta z wcześniej kupionych tych nasion .
Obrazek

Małe jej wschody.
Obrazek

Zobaczymy czy coś z tego będzie.
Jak podrosną to czeka ją pikowanie, które będę robić pierwszy raz.
Czytam na FO trochę wcześniej o tej czynności, gdyż mam obawy jak te maleństwa popikować, tak aby ich nie uszkodzić.
Bo tak delikatnie wygląda.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Piękne zakupy,szkoda,że u nas takich fajnych ozdóbek nie ma.Szczególnie podobały mi się różyczki.Ładna kompozycja z jerzykami.
Ja też będę siała lobelię.Ja sieję tak: układam na ziemię (podlaną) kawałeczki chusteczki higienicznej w odstępach i na to sieję nasiona.
Jak podrosną to już nie pikuję,a te kępki można przesadzić w większe doniczki i niech rosną.Przeczytałam o tym sposobie w gazetce ogrodniczej. :D U nas też już pełno nasion.
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu możesz tak zrobić jak pisze Danusia, a możesz też łyżeczką kępki roślinek razem z ziemią dawać do większych doniczek . Ja z ciekawości wysiałam parę nasionek cynii na wacik ciekawe czy wykiełkują .Potem ewentualnie jeszcze trochę wysieję
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was kochani ;:196

No i znów mnie poniosło tam gdzie ostatnio, akurat trafiłam na dostawę nowego towaru i nie mogłam się oprzeć ;:223
aby nie kupić pierdółki ozdóbki.
Przy okazji dokupiłam parę nasionek i zrobiłam zakupy żywnościowe do domu.
A to efekt moich łowów.
Powinni mi zakazać tam wchodzić ;:306 bo inaczej pójdę z torbami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu nasionka kwiatów polnych i nie tylko oraz nawóz do róż.

Obrazek

A tu na piku ozdoby ogrodowe, były jeszcze pszczółki i motyle.

Obrazek

No i znowu mam temat do przemyśleń jak je zagospodarować w ogrodzie.

Danusiu ;:167
Dziękuję za poradę z pikowaniem i sianiem, na pewno skorzystam i zastosuję u siebie. ;:180
A kupowanie różnych pierdółkowych ozdób to "zasługa" córki bo ona zawsze potrafi mnie tam zaciągnąć. ;:108
Choć nie lubię tam jednego, dla mnie niezrozumiałego zjawiska.
A mianowicie, że jak otwierają sklep to każdy chce być pierwszy i nie patrzy czy kogoś przy okazji nie stratuje.
Niczym z minionej epoki jak "rzucali" towar do sklepów.
Dlatego wolę przyjechać tam później.

Jadziu ;:167
Zrobię, zrobię jak radzi Danusia bo zawsze warto słuchać doświadczonych ekspertów ale metodę łyżeczkową też zastosuję.
Ja tez kupiłam nasiona cynii wytwornej Liliput i spróbuję wysiać jak przyjdzie czas.
Kiedyś miałam cynie, które dostałam od sąsiadki - były piękne i do tej pory żałuję, że nie pozbierałam z nich nasion.

Życzę miłego i ;:3 weekendu ( u mnie rano na chwilę wyszło słońce a teraz ciemno i zaczęło padać, ot huśtawka pogodowa).
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Świetne zakupy.Szkoda,że mnie tam nie ma. ;:306 Jeżyk do tamtej kompozycji,a żaby zbiera moja wnuczka,więc jej kupuję.Będąc w sanatorium też jej przywiozłam kolorową żabę. :;230
O sianiu lobelii czytałam w książeczce pt."twój ogrodnik",tych książeczek mam całą kolekcję.Zawierają zdjęcia i fajne porady.Niestety teraz w kioskach nie ma.Kupiłam 6 fajnych mini szklarenek i już wysiałam lobelię,gazanię i selera.
Pogoda taka sobie,raz deszcz to znowu słońce.
Miłego popołudnia. :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jesteś niemożliwa, Ewuniu! :lol: :lol: :lol: Tyyyle gadżetów! :shock:
Wiem, że Twoje łapki i pomysłowa główka fantastycznie je zagospodarują, ;:303 tworząc ciekawe kompozycje. ;:215 Już jestem ciekawa, co tym razem wyczarujesz. ;:108
Na szczęście pamiętasz też o zakupach ogrodniczych i poczyniłaś całkiem ładny ich zapasik. ;:333

Milej, słonecznej niedzieli, Ewuś. ;:3 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Widzę Ewo, że już jesteś przygotowana do wiosny :) nasiona, wysiewy, no i już rosnące i kwitnące ;:333
Pomyślałem, że nie będę naszego krzaczka wierzby Mt Aso przesadzał (ciasno mu) bo zobaczyłem na pniu u ciebie, więc poprowadzę ją na drzewko :wink:
Radości z wysiewów życzę.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Oj, ale się będzie działo Ewuniu ;:138 Fantastyczne zakupy ;:63 Już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć jak zagospodarowałaś te wszystkie skarby.
Miłego tygodnia :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Ewo widzę, że kolejne dekoracje do ogrodu przybyły, dobrze jak Cię tak w to miejsce nosi. Zawsze coś ciekawego wypatrzysz i ozdobisz później rabatki.
Nasion sporo już nazbierałaś, oby wszystkie w 100% wykiełkowały. Chyba już petunie, lobelię wysiałaś, a jak nie to doradzę aby tych nasion nie przykrywać ziemią, tylko siać po wierzchu.
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”