Ewaca będzie dobrze, może jeszcze zawiąże jakiś owocek, żeby nasiona były.
W końcu się pierwszy pomidor na Brandyfredzie zawiązał, pierwsze grono puste, drugie też na głównym pedzie, zobaczymy czy coś jeszcze zawiąże. Ciekawa ta forma wzrostu tych dwarfów.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Kamil, coś ze 3 sztuki na krzaczku zostało wiec jest nadzieja poznać smak. Co do nasion to mam jeszcze kilka sztuk, więc na przyszły rok będzie o ile pomidor mnie zachwyci.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
U mnie święto, zauważyłam, że New Big Dwarf nabiera koloru. Mortage Lifter Yellow też powoli żołknie a cała reszta towarzystwa ma gdzieś moje wyczekiwanie.
inga_beta jakbym jeszcze miała czekać aż zmięknie, to... chyba bym mu pomogła ręcznie ha ha. A tak serio, to w dotychczasowym moim doswiadczeniu pomidorowym nie miałam jeszcze takiej twardej odmiany, żeby aż czekać.na zmięknięcie. To pewnie te odmiany towarowe, z genem twardości.
Nie lubię miękkich pomidorów . Do jedzenia dla mnie najlepsze jędrne . Miękkie na przetwory .
Co prawda nie typowy dwarf , ale fajny niski pomidorek Balkonstar .
Chodziło mi o dojrzałość. Kiedyś pomidory dojrzewały razem z wybarwianiem, i nawet nie całkiem czerwone już smakowały jak dojrzałe. Teraz trzeba czekać. kilka dni aż zmięknie bo dopiero wtedy jest dojrzały. Wcześniej jest twardy i niesmaczny. New Big Dwarf jest wyjątkiem bo dojrzewa razem z wybarwieniem.
To bardzo ciekawe co piszesz.
Nigdy nie miałem sytuacji, aby wybarwiony pomidor musiał poleżeć, by nabrać smaku.
Możesz podać jakie odmiany masz na myśli?
Wszystkie które miałam do tej pory a miałam ich bardzo dużo. W tym wiele bez nazwy. Pink passion, Aussie, Duma Syberii, Aztek, Brandywine Tru Black, Black Sea man, Maskotka, Maliniak, Black Cherry, Teardrop. Resztę odmian napiszę gdy spojrzę na notatki, bo nie pamiętam.
Kiedyś pomidory były uprawiane tak aby były jak najsmaczniejsze, a teraz tak aby spełniały różne wymagania. Jedno jest takie aby zerwać pomidor czerwony i aby nadawał się do sprzedaży po wielu dniach. Dlatego czerwienieją wczesniej zanim dojrzeją.
inga_beta pisze: ↑12 lip 2023, o 08:31
...
Kiedyś pomidory były uprawiane tak aby były jak najsmaczniejsze, a teraz tak aby spełniały różne wymagania. Jedno jest takie aby zerwać pomidor czerwony i aby nadawał się do sprzedaży po wielu dniach. Dlatego czerwienieją wczesniej zanim dojrzeją.
To jest "zadanie" odmian F1.
Jak gdzieś trafisz reportaż Ewy Ewart "Rośliny hybrydowe: zbawienie czy klątwa" - tytuł oryginalny "Seeds of Profit" to polecam obejrzeć.
jeszcze w latach 90 tych pomidory były bardzo smaczne i zupełnie inne niż teraz. Kupowałam 4 kg pomidorów i miałam z tego 1l przecieru. Teraz muszę kupić 10 kg albo więcej. Szukam tego dawnego smaku i dlatego wypróbowuję tyle odmian ale żaden nie ma nawet porównania.