Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Marysiu
Właśnie chciałam to samo co Julcia o mikroorganizmach napisać. :)
Może kompostu dosypać :?:
Wiem ,jaka glina jest twarda bo mamy miejscami ją też :roll:
Szachownice kostkowane są wyjątkowo urocze. Kojarzą mi się z dzieciństwem, gdzieś była kalkomania przyklejona z podobizną kratkowanego kwiatka właśnie.
Marysiu dobrze zrozumiałam - sąsiedzi leją Rundupem :roll: Na pewno wiesz co to za świństwo, pozostaje w ziemi wbrew temu co reklamują.
Cudne pierwiosnki paskowane o ciemnych liściach. :D
Miałam kilka z tej serii ,ale nornice je sobie upodobały.
Czy psizęby się wykopuje na zimę :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu wczesną wiosną najbardziej kolorowo jest przy ziemi, a najgłośniej nad głową tak mi się skojarzyło jak wczoraj wieszałam pranie... akurat pod czereśnią... było głośno jak w ulu, ale bzyczki różnej maści ;:306
Pięknie u ciebie, kolorowo i różnorodnie w tej dolnej partii ogrodu ;:333
A na tą ziemie może zasiać facelię i nim przekwitnie przekopać ( tak podpowiadam bo sama tak robiłam :oops: )
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu,śliczności masz w swoim ogrodzie , a te miodowe tulipany są cudowne chociaż już o nich pisałam ,ale muszę jeszcze raz tak mi sie podobają ,ja mam jutro przerwę w przesyłkach i chciałabym zabrać sie w końcu za ogród do soboty ,tyle mam w nim zaległości ,muszę wsadzić dalie ,pograbić trawnik przed koszeniem ,bo jak tnę rośliny do paczek to wszystko co jest na danej rabacie zbędne to zbieram szybko i rzucam na trawę ,no i rabaty przy okazji sprzątałam a trawnik zaśmiecałam ;:306 i zaraz dostanę uwagę od moich koszących panów :;230 ,więc muszę to szybko usunąć ,dzisiaj kupiłam troszkę rozsady warzywnej bo środa ,zostawiłam do jutra do sadzenia ,resztę wysieję czyli fasolkę szparagową i Pięknego Jasia i cukinie i ogórki,ale to jeszcze mam czas i tak się obracam jak kołowrotek,pozdrawiam i buziaczki ;:196 białego pigwowca mam dla ciebie i nawet kwitną te maluchy :tan
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, witaj poświątecznie! ;:196
U mnie święta skończyły się dzisiaj, jako że właśnie ostatni gość odjechał ;:71 .
Oczywiście działka była odwiedzana codziennie z uwagi na konieczność podlewania roślin, mam bowiem niesamowitą suszę ;:oj i gdyby nie codzienny taniec z wężem, większość roślin odeszłaby w niebyt. ;:108 Natomiast Forum musiało zaczekać na czas poświąteczny.
Twój ogród kwitnie coraz piękniej. ;:333 Szczególnie piękne są w nim pierwiosnki. ;:215 Widzę, że nawet prymule 'Siebolda' już Ci zakwitły. ;:138
Psizęby mam po raz pierwszy w tym roku, chucham na nie i dmucham, bo ogromnie mi się podobają. ;:303 ;:303 Czy one są trudne w utrzymaniu na glinie?
Pozdrawiam cieplutko. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Dark Rosallen śliczny, nigdy nie spotkałam o takim kolorze i od razu zapisałam. Tez jestem ciekawa informacji o Psi ząb.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Jestem zachwycona urokiem Twoich kwiatów. Cudowne szachownice a psi ząb taki delikatniutki choć nazwa jego okropna :) nie pasuje dla mnie do takiego kwiatuszka.
Piękne zdjęcia. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No to na wstępie napiszę o psizębie...nie mam z nim żadnych problemów, jedna kępa przeżywała zawirowania i musiałam kiedyś z całą bryłą przeprowadzać i może trochę gorzej kwitła, ale za rok było już dobrze ;:333 Rośnie w glinie nie rozluźnianej niczym i nawet specjalnie nie nawożę. Dostałam od przemiłej cichej podczytywaczki białego ząbka i ma pączek więc mam nadzieję na rychłe kwitnienie Obrazek

Julciu masz rację i to najgorsze że ten poprzeczny przekop już po zimie dochodził do siebie, zmienił kolor to przyszli następni i zaorali od nowa na żółto ;:223 Teraz podsypywanie kompostem niewiele daje, bo sypię wokół sadzonych roślin to wygląda to marnie.
Teraz ogrodniczka nic nie zdziała, bo grupy odwalanej gliny z roślin zmieniły się w kamienie...czekam na deszcz i to spory kilkudniowy wtedy ziemia jeszcze na pewno się zapadnie i będzie można ja rozkruszyć.
Reszta powyżej i na pw Obrazek

Agnieszko kompost będzie miał sens jak ziemię będzie można wzruszyć, a teraz to niemożliwe ;:185
Szachownice już raz miałam, ale przepadły a tu ładnie rosną i mnożą się. Kojarzą mi się z angielskimi łąkami i chciałabym mieć jeszcze białe ...może uda się upolować :lol:
Tak sąsiedzi z chemii używają chyba tylko to świństwo, bo co wiosna plewią roundapem ;:223
Nie psiząb siedzi cały czas w gruncie i obrasta w nowe ząbki.

Ewciu ja nazywam to że ogród wiosenny jest niski, a potem rośnie coraz wyżej aż do wysokiego buszu...pewnie to ma coś wspólnego z walką roślin o światło...słońce ;:3
A ptaszki to do św. Jana ;:224 Na moją glinę posiałam gorczycę, ale niestety nie kiełkuje. Na wykiełkowanie bobu, groszku i innych musiałam czekać miesiąc...rolnicy miejscowi mówią, że roślina idzie w korzeń szukając wody a nie kiełkuje.

Martusiu jak będą na jesieni u Benexa to Ci zamówię skoro tak Cię urzekły ;:168 Ja ciągle coś skubię w ogrodzie, jak nie o świcie to popołudniu, bo w ciągu dnia coś zawsze się dzieje. Dzisiaj koleżanka przywiozła mleczko to wypiłyśmy kawkę z degustację resztek słodkości świątecznych, potem przyszła Aga na kawkę (rozmawiałam...Aga się nie widzi w tym), potem poczta i zakupy i dzień przeleciał nawet nie wiem kiedy. Ja szykuję się na zakupy w poniedziałek do Krzeszowic, bo pewnie targ cały w rozsadach :uszy
Martuś ja taki zaśmiecony trawnik przelatuje kosiarką i wszystko zbiera do pojemnika. Już się cieszę na białego pigwowca ;:167 Pozdrawiam i ściskam Obrazek

Lucynko no to poświętowałaś ;:196 , ale tak trzeba bo ogród ogrodem ale ludzie najważniejsi ;:4
Jutro też nie bacząc na podwójną cenę wody przelecę z wężem, bo muszę podlać tunel przed sadzeniem pomidorów.Pierwiosnki w tym roku uroczo kwitną, a z tym co nazywasz P. siebolda to jest tak, że dostałam od Lidzi Kluczyka i on albo miał przy sobie albo się rozsiał i takie cuda zakwitły ;:167 Muszę że przesadzić w lepsze miejsce. Lucynko piszę powyżej o psizębie ...będzie Ci rósł bez problemów.
Pozdrawiam i nieustająco życzę deszczu Obrazek

Joasiu Tego pierwiosnka kupiłam w sklepie w doniczce, było maleństwo ale ładnie się rozrasta ;:333
O psizębie piszę wyżej ;:168

Misiu nazwa nie ma nic wspólnego z kwitkiem tylko z cebulkami, które są w kształcie zębów ale chyba psa dingo ;:306 Dziękuję za miłe słowa pod adresem roślinek ;:196 jutro rano im przekażę i na pewno będą jeszcze ładniej kwitły!

Dobrej nocy ;:4
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Marysiu pięknie się wiosna rozgościła w twoim ogrodzie, nie mogę uwierzyć, ze tyle zdjęć przegapiłam, ale w końcu nadrabiam. Zastanawiam się czasem, jak w ogrodzie mieścisz te wszystkie gatunki i odmiany, w dodatku wszystkie kojarzysz, masz taką różnorodność. Psizęby faktycznie śliczne. I te pierwiosnki, i tulipany liliokształtne bursztynowe jak je pięknie Aga nazwała, w szafirowej łączce ;:167 Wyobrażasz sobie, że niezapominajki, takie dopieszczane żeby tylko się wysiały, nie zechciały zostać u mnie na dłużej ;:131 Już trzy lata je sieję, w końcu dwie wyszły na grządkach rok temu i niestety w tym roku nie ma już ani jednej ;:130 Coś się im u mnie nie spodobało.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..areały ci się troszkę powiększyły ale migusiem zapełniasz, zwłaszcza wiosną jest na to parcie ;:oj . Bardzo ładnie ci wszystko rośnie i kwitnie, pewnie dużo podlewasz ;:224 . U nas parę dni temu dopiero puścili wodę a już na jutro zapowiedzieli że będzie jej brak . :wink: Nadaję z działeczki a w przerwach na odpoczynek ;:101 ..zaraz jeszcze poczytam o tym psizębie i idę dalej pracować..psiząb, nie mam pamięci do nazw, może nawet mam a nie wiem ..pozdrawiam serdecznie. ;:167
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu kochana ;:196 , rzadki gość ze mnie ostatnio, ale czytam i obserwuję wszystko, widzę, że mimo różnych perypetii rośliny poradziły sobie przepięknie ;:215 , cudna wiosna rozgościła się u Ciebie, tylko te braki deszczu męczą, bo wodę trzeba z konewki lać, prześliczne masz tulipanki, ten kolorek ;:167 , pozdrawiam i oby w końcu popadało :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysieńko
Mam białe szachownice i Michałowskiego brązowo - żółte ;:224
Mogę po zaschnięciu wykopać i podzielić. :D
Te drugie na pewno szybko się mnożą, co do białych nie wiem ,ale i tak się z Tobą podzielę :D
Marysiu jest paczka :!:
Facet wpadł czerwonym Golfem, zastukał, położył paczkę i popędził z impetem na wstecznym :;230 Czyżbym miała opinię Hiacynty Bucket :?: :;230
Czekałam od rana czujnie na furgonetkę a tu taki zaskok.
Myślałam ,że Z. wyszedł bo facet nic nie wołał :)
Zaraz się na pudełko rzucę. :D
Dziękuję jeszcze raz ;:196 ;:167
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu,mimo całej tej rewolucji u Ciebie i tak wszystko bardzo ładnie kwitnie ;:333 i serdeuszka kwitnie ;:oj ,moja dopiero w powijakach.Ja tyram na działce ale już pomalu widać efekty,dzisiaj wyłożyłam na waciki dynie i cukinie a jutro ogórki.W tym roku zdecydowałam ,że nie będe czekać do połowy maja i wysadze pomidory do szklarni w majówkę ,taki mam plan ale przyjeżdza córka z wnukami więc wszystko może się zmienić.Jakoś tak to u mnie jest ,że jak robie na działce to zapuszcze dom i odwrotnie,ruchy już nie te ;:223 .
Pozdrawiam serdecznie :wit :wit
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś podziwiam całe łany wiosennych kwiatów bo u Ciebie nie może być inaczej.
Ciekawi mnie też sklepowe hippeastrum czy przetrwało...bo jakby co, mam dla Ciebie małe cebulki z moich. ;:109

;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Marysiu
Paprocie masz bardziej rozwinięte niz moje.
Śliczna kępa psizębu.U mnie nie chciały rosnąć. :roll:
Pierwiosnki kolejny raz pochwalę, bo masz piękne.
Epimedium chyba mamy takie same .
U ciebie też tak sucho ??
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dzień dobry!
Wiosna zasuwa niemiłosiernie i za chwilę będzie maj, a ja już widzę że nie zdążę...nie zdążę z wieloma pracami porządkowymi mimo, że codziennie coś posuwam do przodu. Późno posiałam pozostałe jednoroczne, nie posadziłam jeszcze pomidorów w tunelu, ale dzisiaj jadę po agrotkaninę i mam nadzieję wreszcie posadzić. Nie podlewany tunel ponad pół roku zamiast ziemi miał popiół i dwa dni musiałam nawadniać, żeby spod strumienia wody nie wysypywał się pył.
Skosiłam wczoraj znaczną część trawy ciągle podlewam rośliny szczególnie posadzone w ostatnich miesiącach.
Wczoraj przyszła paczka od Starkla, ale jestem zawiedziona bo rośliny przesuszone jak nie od nich :wink:
Ktoś mnie pytał co zamówiłam i nie odpowiedziałam (nie wiem czy nie Marta...przepraszam!) i już naprawiam błąd. Zamówiłam tzw. białą forsycję Śnieżny złoty deszcz, Hibiskus pełnokwiatowy´Pink Chiffon´ taki jakiś zwiędnięty, Powojnik 'Midori' i ten ma sporo suchych liści, Truskawki ´Mara de Bois´ podobno o smaku poziomki i dwie maliny Valentina (żółto-pomarańczowa) i Autumn Bliss. Wszystko moczy się od wczoraj i dzisiaj mam nadzieję posadzić i podlać Obrazek

Agnieszko dziękuję za pochwały mojego bałaganu ogrodniczego. Nie raz chodzę po ogrodzie i myślę inni mają kompozycje kolorystyczne...szpalery, pięknie skomponowane rabaty a w moim ogrodzie rośliny komponują się same. Pierwiosnki mam wszędzie, bo nie dość że sadzę trochę tu ...trochę tam to jeszcze się sieją Obrazek No ale to taki mój styl. Niezapominajki sieja się wszędzie ale ja co prawda mam motyczkę...ale zardzewiałą Obrazek Plewię tylko rękoma i oczywiście uda mi się coś czasem wyplewić co jest roślinką ozdobną ale przynajmniej nie wyciupię Obrazek A niezapominajki siedzą cichcem w gruncie znaczną część roku nim okażę się kwiatkiem. Pozdrawiam Obrazek

Zuziu w rzeczy samej ani przyroda ani ja nie lubimy pustki Obrazek Rośliny starsze jednak w glinie mają zapas wody, a wsadzone podlewam. Na razie głównie wodą z beczek ale już nie bacząc na koszty ścieków podłączyłam węża...szkoda mojego kręgosłupa za jakąś stówkę czy dwie go nie odkupię ;:223
Tak myślałam, że piękna wiosna zawiezie Cię na działeczkę skoro tak jest co roku organizm nawykł do ruchu na świeżym powietrzu. Zdrówka Zuziu i odpoczywaj Obrazek

Iwonko taki czas, że na komputer niewiele godzin zostaje późno wieczorem i rano urwane godziny ogrodowi, a tak to dom i ogród a Ty w dodatku praca! ale dobrze że jest ;:333 Nie wszystko sobie poradziło moszenki nie odżyły przesadzane jesienią, a i chyba perukowiec mimo że z dużą bryłą koparka przeniosła to milczy ;:131 Moszenki były z nasion i chyba mam drugie, a perukowca sobie odkupię.
Pozdrawiam ;:168 i życzę podlewania z góry, bo u mnie ciut podlało...może jeszcze ...

Agnieszko kiedyś kiedyś kupiłam też szachownice i w nich były białe, ale nie mam bo nie wiem czy to nie było wtedy jak na gwałt przesadzałam zapadające się w przepaść rośliny...ile ja miałam kataklizmów przez brak kanalizacji, a teraz w wyniku jej uzyskania ;:306 W tej porcji nie ma, a Michałowskiego jakoś samoistnie znikła, bo też miałam kilka ;:131 Jak będziesz tak miła to poproszę bo kupić mogę ale gwarancji nie ma ;:218
Aguniu cieszę się że mogłam odrobinę rozweselić Ci dzionek, a to u Was nie trzeba podpisywać odbiór paczki, bo u mnie kurierzy to owszem podrzucają ale PP żąda wyraźnego podpisu na ekranie tabletu ;:202
Pozdrawiam Was serdecznie Obrazek i uśmiałam się z Bukietowej....nie! Ty taka nie jesteś a tą filmowa uwielbiam chociaż nie jej cechy Obrazek

Tereniu kochana chodzę koło tego mojego królestwa i czaruję jak mogę żeby wszystko jakoś wyglądało...ręce bolą, nogi bolą, krzyż nawala ale z czasem się rozkręcam i jest coraz lepiej ze mną a coraz gorzej z ogrodem, bo chwasty nic sobie nie robią z mojego poświęcenia Obrazek Serduszka dostała patyczek, bo tak ostatnia wichura nią miotała że prawie leżała na ziemi, ale miejsce jej przypasowało i kwitnie jak nigdy!
Tereniu ja też mam bogate plany, a ile wyjdzie to wyjdzie...zobaczymy i jak wnuki będą u babci to pobądź z nimi bo to ważniejsze Obrazek Oj kochana ja też latem odszczurzam dom jak goście mają zawitać...dlatego tak lubię gości Obrazek a zimą wcale nie jest lepiej...

Elżbietko dobrze że jesteś hippeastrum żyje i ma liście ..no to co dalej napisz proszę ;:196 Jakby maluszki nie miały domu to chętnie zaadoptuję ;:167

Aniu przyroda wyraźnie zasuwa, jak się zrobiło ciepło to tulipany botaniczne wysuszyło a te wysokie otworzyło i narcyzy w większości do oberwania. Pierwiosnki mają swoje 5 minut i są cudne, myślę że sporo jest siewek takich mieszańców ;:333
Epimedium mam 3 różne i to śliczna delikatna roślina. Sucho kochana ale dzisiaj coś kropi i może się zmieni wreszcie struktura niektórych grządek.

Obrazek

Obrazek

Jest moje białe maleństwo...dziękuję Olu ;:196

Obrazek

no to jeszcze raz skoro kwitną ;:333
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takich fiołeczków w rożnych kolorach mam pełno...niestety nie pachną
Obrazek

Wilczomlecz przesadzany i cieszę się że żyje!

Obrazek
ten nowy od Joli
Obrazek

odnalezione malutkie epimedium dostało ziemi i jak tylko będzie okazja przesadzę w bardziej eksponowane miejsce :D

Obrazek

Podobnie kwitnących teraz trawek mam sporo

Obrazek

Obrazek

Najpiękniejszy kwiat

Obrazek

Dwie różne odmiany świdośliwy, mam jeszcze dwie inne

Obrazek

Obrazek

Najładniej kwitnąca miodunka
Obrazek

Iwonko 1 powiedz proszę co mam przyciąć, a co zostawić