Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 kwie 2019, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Chyba mam problem z pomidorami, proszę o diagnozę i czym to zwalczać
https://zapodaj.net/9fba674a89103.jpg.html
https://zapodaj.net/9fba674a89103.jpg.html
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 cze 2014, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobry nawoź do fertygacji 3ml/l jest w biedronce do roślin rabatowych za 4.99UlaSz pisze:No to mnie podsumowałeś![]()
każda rada cenna - to może jeszcze podpowiesz jaki nawóz tu zastosować? wieloskładnikowy czy ze zwiększoną dawka określonego pierwiastka. Doglebowo czy dolistnie.
I musze przyznać, ze masz rację z tym, ze te pomidorki z gleby zdecydowanie lepiej wyglądają ( lepiej rosną).
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
predii, ale CZY DO WARZYW?
Te do roślin rabatowych mogą zawierać konserwanty toksyczniejsze niż fungicydy. Mieliśmy tu na FO taki przypadek z Florovitem do pelargonii, skład NPK miał idealny Ale zawierał niechciany bonus.
Te do roślin rabatowych mogą zawierać konserwanty toksyczniejsze niż fungicydy. Mieliśmy tu na FO taki przypadek z Florovitem do pelargonii, skład NPK miał idealny Ale zawierał niechciany bonus.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lip 2019, o 08:37
Witajcie
Jestem nowa na forum i nie wiem jeszcze czy w dobrym miejscu umieszczam moje pytanie, jeśli nie proszę wybaczcie
Moje pomidorki rosną w tunelu oraz w gruncie. Przez ostatnie dwa tygodnie bardzo się ochlodzilo i padał deszcz, zauważyłam że pomidory które rosną w gruncie, nie wyglądają najlepiej. Jeden krzak wygląda bardzo źle. Pryskalam od posadzenia co tydzień mlekiem i drozdzami, w tunelu pomidory są ok, nic im nie dolega. Poczytałam, pooglądałam i podejrzewam septorioze bądź bakteryjną cętkowatość pomidora, lecz nie mam pewności. Bardzo bym prosiła o pomoc przy zdiagnozowaniu choroby i poradą jak uratować pomidorki.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak myślisz, co na liściach mają do żarcia grzyby i bakterie ? To co sama dostarczyłaś, pozostałości z mleka i drożdży.
-
- 0p - Nowonarodzony
Jeżeli oprysk z mleka i drożdży był błędem to w takim razie czy jest jeszcze szansa na uratowanie pomidora?
-
Zacznijmy od tego, co pomidory dostały do jedzenia. Słaba roslina jest podatna na infekcje a mleko + drożdże to białko, cukier i tłuszcz czyli zaproszenie wszelkich patogenów na wyżerkę. Najśmieszniejsze jest to, że pomidor nie może wykorzystać ani jednej z tych substancji. Napisz czym nawoziłaś i kiedy.
Moje grunciaki nawet nie wiedzą co to mleko, drożdże i inne wydumane specyfiki a rosną zdrowo. Nawet na rosnących z jednej i drugiej strony ziemniakach nie ma ani jednej plamki, mimo że pogoda nie rozpieszcza.

Moje grunciaki nawet nie wiedzą co to mleko, drożdże i inne wydumane specyfiki a rosną zdrowo. Nawet na rosnących z jednej i drugiej strony ziemniakach nie ma ani jednej plamki, mimo że pogoda nie rozpieszcza.

-
- 0p - Nowonarodzony
Jestem pod wrażeniem twoich pomidorów-piękne!
Nawoziłam ,, gnojówką z pokrzyw,, humusem co tydzień na przemian, dwa dni temu kupiłam nawoz compo bio do warzyw, który dalam wczoraj. To mój drugi rok odkąd wzięło mnie na ogrodnictwo, więc nie mam dużego doświadczenia..

-
...jokaer
Tak myślałem, niestety. Na dodatek zagłodzone.kacperkapsel pisze: Nawoziłam ,, gnojówką z pokrzyw,, humusem co tydzień na przemian, dwa dni temu kupiłam nawoz compo bio do warzyw, który dałam wczoraj. .
Nie dość że drogi to jeszcze niekompletny. Gdzie fosfor, gdzie mikroelementy? Na takim kulawym nawożeniu to się szybko nie pozbierają. Nie mogłaś kupić najzwyklejszej Azofoski? Po pierwsze taniej a po drugie pomidory miały by pożytek.Skład: NK 3,5+6, 40% materii organicznej; surowce pochodzenia roślinnego, drobno zmielony fosfat
Oferowany w naszym sklepie BIO nawóz do warzyw i owoców Compo sprzedawany jest w butelkach o pojemności 500 ml, co wystarczy do sporządzenia ok. 50 l roztworu.
-
- 0p - Nowonarodzony
https://poradnikogrodniczy.pl/oprysk-z- ... ogorki.php
viewtopic.php?f=8&t=54771
Właśnie dlatego pryskalam drozdzami i mlekiem.
Mogłaś kupić, więc na pewno kupie
Tylko teraz pytanie, czy usunąć tego pomidora i opryskac(oczywiście już nie drozdzami
) te które rosną obok?
viewtopic.php?f=8&t=54771
Właśnie dlatego pryskalam drozdzami i mlekiem.
Mogłaś kupić, więc na pewno kupie

-
Nie usuwaj tylko nakarm. Wszystkie. Do oprysku chyba najlepszy będzie Topsin bo ma b. szerokie spektrum i jest zarejestrowany na pomidory.
Co do podanych linków. Też nieraz zaglądam do poradnika ogrodniczego ale niektóre zawarte w nim informacje traktuję hmm.. ostrożnie. Wątek linkowany na drugiej pozydcji okazał się dość frywolny ale znalazłem w nim link do ciekawej pracy " DROŻDŻE JAKO CZYNNIKI OCHRONY BIOLOGICZNEJ ROŚLIN" i nawet ją przekartkowałem. Wniosek jest jeden. Drożdże piekarnicze czyli pofermentacyjne drożdże piwowarskie S. cerevisiae nie mają tych właściwości co drożdże wymienione w pow. pracy. Nie zostały w niej nawet wymienione. Ktoś powie, drożdże to drożdże a ja powiem , pies to pies - idź polować na niedźwiedzia z ratlerkiem
Co do podanych linków. Też nieraz zaglądam do poradnika ogrodniczego ale niektóre zawarte w nim informacje traktuję hmm.. ostrożnie. Wątek linkowany na drugiej pozydcji okazał się dość frywolny ale znalazłem w nim link do ciekawej pracy " DROŻDŻE JAKO CZYNNIKI OCHRONY BIOLOGICZNEJ ROŚLIN" i nawet ją przekartkowałem. Wniosek jest jeden. Drożdże piekarnicze czyli pofermentacyjne drożdże piwowarskie S. cerevisiae nie mają tych właściwości co drożdże wymienione w pow. pracy. Nie zostały w niej nawet wymienione. Ktoś powie, drożdże to drożdże a ja powiem , pies to pies - idź polować na niedźwiedzia z ratlerkiem

-
- 0p - Nowonarodzony
Dobrze, a więc kupię azofoske i dziś opryskam topsinem. W tunelu również opryskac zapobiegawczo? Chociaż w tunelu jak na moje niedoświadczone oko nic im nie dolega..?
-
Przy pobieżnym przeglądaniu przeoczyłem
. To pewnie przeoczyłem też o zwalczaniu przez nie ZZ, alternariozy, septoriozy, brunatnej plamistości.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lip 2019, o 12:09
Diagnoza choroby lub szkodnika pomidora
witam ktoś pomoże zdiagnozować co dolega tym pomidorom, pękają jak by od środka i widać na nich takie ziarenka lub jaja? , na jednym raz znalazłem zieloną gąsienicę, ale może to przypadek, stawiam na zbyt szybki rozwój, lub niedobory boru lub magnezu , liście są zdrowe ciemnozielone często podlewane krowięczym obornikiem. Proszę o Pomoc czy to szkodniki czy brak minerałów,? Dziękuję

-
Na dodatek nie ma jasności czy S. cerevisiae 28 to to samo co zwykłe S. cerevisiae czy jakiś genetyczny mutant ale niektórym jest wszystko jedno, drożdże to drożdze a pies to pies i pójdą na niedźwiedzia z ratlerkiem zamiast z karelo-fińską łajką.