Hej , jak teraz posiejesz brokuły, to na kiedy będzie zbiór? Kiedy je trzeba bedzie posadzić? Bo tez ma Batorego, a nie długo będą wykopki czosnku, to może tam bym posadziła trochę brokułów?
A Żurawski piękne, u mnie nie chcą rosnąć. Tyle ich posadziłam, tylko jedna została i jako tako rośnie.
Nie wiem co im u mnie nie odpowiada.
Może za wysokie pH
Asia
Jeśli chodzi o owoce na Rosamunda F1 to zostawiam po 4-5 owoców w gronie.
Co do uprawy brokuła Batory F1 to na zbiór jesienny powinien być wysadzony w pierwszej połowie lipca. Ja troszeczkę przespałem termin wysiewu ale liczę na ciepły październik. Producenci potrafią mieć 2 zbiory tej odmiany w ciągu roku. U mnie też prawdopodobnie będzie sadzony po czosnku ale może posadzę go po brokule.
Ja dałam na waciki dzisiaj .
A tr pierwsze z siewu wiosennego już jesz? Moje jeszcze nie wiążą róż, nie pokazują się kwiatostany.
Ale one są po przejściach, No zobaczymy czy mi wyjdą , bo to mój pierwszy raz z brokułami.
W tym roku liliowce były dzielone i przesadzane więc szału nie będzie.
Jednoroczne nie zawodzą choć heliotropy dopiero się rozkręcają.
Co roku sobie obiecuję, że koniec z mączniakiem na cebuli i jak zwykle nie do końca mi się to udaje. Jednak w przyszłym roku będę wysadzał sadzonki pojedynczo i zastosuje podlewanie wężem pocącym.
Przemku i tak masz ładne główki cebuli u mnie mimo oprysków wiosennych i tak zaatakował szkodnik i pokręcone nie wytwarzają główki tylko jakoś bokiem próbuje jeszcze ta cebula żyć ale to fatalne jest szkodnik to jakaś tam cebulanka ,nie zapamiętam nigdy nazwy.
Przemku, pięknie kwitnące liliowce , no i oczywiście niskie floksy .
Ten śliczny liliowiec, podobny w kolorze do Crimson Pirate, ale ma zbyt szerokie płatki, jak na niego.
Lubię niskie odmiany floksów ale niestety rośliny są podatne na choroby grzybowe. Oprysk Scorpion 325 SC chyba nie do końca pomógł rozwiązać problem. Po przekwitnięciu wycinam kwiatostany i przeważnie rośliny zakwitają powtórnie.
Zaczynają kwitnąć jeżówki ale ja wolę te o pojedynczych kwiatach. Odmiana o białych płatkach troszeczkę się ociąga z kwitnieniem.
Może wszystkie te białe takie spóźnialskie u mnie tez dopiero teraz biała odsłoniła kolor a dwie jeszcze w pąkach nawet nie pamiętam jakie kolorki ale myślę że będą różowe,dobry pomysł że masz wszystko ograniczone krawężnikami chyba tak nie zarasta i lepiej w razie czego plewić.