Pierwsze koty za płoty cz.ll

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty cz.ll

Post »

Świetny patent z tą parasolką ;:215 Moja wredna sąsiadka "wyzywająca" mnie od dam i hrabin miałaby przynajmniej podstawę do takich mian :;230 Zdjęcia jak zwykle przepiękne ;:173
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pielenie w upale jest ponad moje siły, a o parasolu nie pomyslłąm, zresztą musiałby być dość szeroki. :;230 Dlatego nigdy nie pielę jak leci, tylko wybieram te miejsca, w których akurat jest cień. Efekt jest taki, że są miejsca, w których jest czyściutko i takie, w których zielska jest dużo za dużo. Na szczęście jeszcze nie mamy upałów, bo strach pomysleć jak sobie poradzę latem. Gdyby to paskudztwo nie zabierało wody moim kwiatom, pewnie nie przejmowałabym się nim tak bardzo.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ewa-Pashmina, w pieleniu żaden z chłopaków mi nie pomoże. Co to, to nie ;:185 Ale w pracach ciężkich jak najbardziej ;:108 Teraz co prawda, jakoś poluźniło się męskie towarzystwo wokół mnie, ale i to, co najważniejsze zostało już zrobione. Z koszeniem sobie poradzę, chociaż za tym nie przepadam. Całą dzisiejszą noc też u mnie padało, nareszcie rośliny dostały dużą porcję wody. I to nie z węża :tan

Obrazek

Maryniu, parasol stosuję już od jakiegoś czasu i bardzo mi to odpowiada. A i stołeczek do pielenia mam ;:306 Jest widoczny na zdjęciu. To dla mnie bardzo wygodna pozycja do pielenia. Klęczeć nie lubię i a i pleców nadwyrężać też nie. Moi sąsiedzi już przyzwyczaili się do moich pomysłów. Sami nie przyznają się do odpoczynku w ogrodzie, ale już przestali komentować, że zamiast robić, leżę sobie na leżaczku i czytam. Ale kiedyś ich to w oczy kłuło. Pracę mam jaką mam i jak przyjeżdżam na działkę po nocnym dyżurze, to niewiele pracuję. Zazwyczaj wypoczywam, bo do pracy po nieprzespanej nocy, najzwyczajniej się nie nadaję.

Obrazek

Danusiu, ślimaki i bez soli są paskudne ;:306 Rozgniatać ich nie lubię, a do soli się przyzwyczaiłam. Staram się każdego dnia je wyrzucać ;:108 Jeszcze mogłabym robić, jak doradził mi syn: zbierać, a potem wynosić do lasu :;230
Nad orlikiem jest szafirek Comosum Plumosum, ale szczerze mówiąc niewiele przypomina tego ze zdjęcia. Chyba, że jeszcze się będzie rozwijał. Nie wiem, czy one takie są późne, ale wszystkie inne szafirki już dawno przekwitły, a te dopiero teraz się pokazały. Muszę jednak zmienić im miejscówkę, bo tu gdzie rosną są prawie niewidoczne. Natomiast pod orlikami jest kwiat hortensji dębolistnej. Ostatniej rośliny o jaka pytasz nie znam z imienia. na pewno nazwa była, ale nie pamiętam. W każdym razie są to kwiatki jednoroczne.
Czy jadę rowerem, czy też autobusem, zajmuje mi to mniej więcej tyle samo czasu. Ale przyjemność z przejażdżki rowerowej jest nieporównywalnie większa :heja

Obrazek

Ewelinko, wszelkie latające jakoś w tym roku nieskore są do współpracy. Ani myślą o pozowaniu ;:306 Może jeszcze potrzebują czasu, żeby napełnić brzuszki. Jak się zorientują, że jedzenia w końcu jest w bród, to na pewno zwolnią obroty i łatwiej będzie cyknąć im fotkę. Może jak będę na emeryturze, to założę sobie i warzywnik, ale póki co, nie ma na to szans ;:108

Obrazek

Aniu, już przywykłam, że na działce zazwyczaj jestem sama. A chłopaków też czasami kuszę grillem lub chociażby kiełbaskami z ogniska ;:306 Też jeździłam z rodzicami do pielenia i szczerze tego nie lubiłam. Teraz podchodzę do tego inaczej ;:108 Za uznanie zdjęć ;:196 Twoim trudno dorównać, ale staram się, jak mogę.

Obrazek

Natalko, parasol nie tylko daje cień, ale i chroni przed oparzeniami. W upalne dni jest nie do zastąpienia ;:108 Działkę na pewno mogłabym kupić gdzieś bliżej domu, ale po tylu latach, byłoby mi żal opuszczać to, co mam. Może kiedyś przyjdzie pora na zmiany, ale na pewno ten czas jeszcze nie nastał. Kolory na działce dopiero się rozkręcają :heja

Obrazek

Florek, ona sama taka wyrywna ;:63

Obrazek

Elu, gdybym ich wcześniej nie wsadziła do doniczek, to o kwiatach mogłabym tylko pomarzyć. W ubiegłym roku zrobiłam tak po raz pierwszy i byłam zachwycona długością kwitnienia ;:oj . Kilka dali posadziłam bezpośrednio do ziemi dopiero w połowie maja i te też dopiero wychodzą z ziemi. Chwasty doskonale radzą sobie przy każdej pogodzie. Rosną aż ziemia drży ;:306 Stawiaj parasol i korzystaj z cienia :tan Wtedy łatwiej dasz zielsku radę.

Obrazek

Bea, rodgersja rośnie na patelni, tam cienia nie ma nigdy ;:108 Ale chyba jej to pasuje, bo z roku na rok jest coraz większa. W tym roku znowu bardzo ja uszczupliłam, a jej odrosty powędrowały do kilku ogrodów. Uwielbiam ją, nawet jak nie kwitnie. Może wiosenne przymrozki załatwiły w tym roku jej kwiaty?
Dalie były pędzone w doniczkach i teraz odwdzięczają się za wczesne zainteresowanie i opiekę. EM o nie zadbał w pracy i przywiózł mi już ładnie wyrośnięte roślinkiObrazek Chyba będę musiała pomyśleć o nowym parasolu, bo ten jest już mocno zdezelowany. za każdym razem muszę doprowadzać go do stanu używalnościObrazek

Obrazek

Małgosiu, pokaż sąsiadce jak zachowuje się prawdziwa hrabinaObrazekDelikatną, białą skórę wysoko urodzonych, należy chronić przed słońcemObrazek
Widzę, że nasze ogrody zamienią się w nadmorskie plaże zapełnione kolorowymi parasolkamiObrazek

Obrazek

Ewa-ewka36jj, u mnie cienia właściwie nie uświadczysz, dlatego muszę sobie radzićObrazek A o szerokości się nie obawiaj, cienia jest aż nadtoObrazek Do niektórych miejsc na działce, też jeszcze nie dotarłam. Ale to dlatego, że to taki najmniej reprezentacyjny zakątek. muszę jednak się za niego zabrać i oczyścić z chwastów.

Od kilku dni mam przymusowy urlop od działkowania, ale liczę na to, że już w piątek będę mogła pojechać. Działeczka podlana, znowu będę miała co robićObrazekChwaściki na pewno nie pozwolą o sobie zapomnieć.

DobranocObrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Iwonka coraz piękniej i kolorowo widać że słoneczko pracuje... tylko dlaczego tą wodą tak niebo dzieli niesprawiedliwie :;230 U mnie deficyt ;:222
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Iwonko szczerze nielubię dni z przymusowym urlopem od działkowania. Życzę Ci, by ten czas szybko zleciał.
U mnie póki co, smakołyki z grilla są niezłą kartą przetargową. ;:215
Rodgresję masz na słońcu? I rzeczywiście daje radę? Zawsze jej chciałam ale miejsca nie miałam. Musz3 jeszcze raz to przemyśleć. ;:224
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dni bez ogrodu są trochę smutne. Ale cóż różnie to w życiu bywa. ;:219
piekne ujęcia orlików I bodziszkow. ;:333
Piwonie piękne kwitną i ślicznie w ogrodzie juz z daleka wyglądają ;:108
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, do tej pory ciągle miałam podlewanie z węża, z nieba wody nie było. Od 10 maja sucho. Dopiero poprzedniej nocy solidnie popadało, ale jeżeli dalej będzie suszyć jak do tej pory, to będzie to kropla w morzu potrzeb ;:108
Jak skończyły się wreszcie chłody, to rośliny dostały takiego kopa, że aż było widać jak rosną ;:138
Aneczko, moja rodgersja rośnie w tym miejscu już od kilku lat i nie narzeka ;:63 Dopiero niedawno wyczytałam, że może wymarzać i potrzebuje dużo wody. Moja widać już zaprawiona w bojach, bo ani nigdy nie przemarzała, ani o większą porcję wody się nie dopominała. Jeżeli chcesz, to sprawdzę, czy mogę Ci kawałek ukopać ;:108 Wydaje mi się, że jeszcze mam kawalątek do rozdania. Jutro powinnam być na działce, to sprawdzę ;:196
Na razie mój grill poszedł w odstawkę. Chłopaki się rozjechali po świecie, a eM nie lubi ;:185
Aniu-anabuko1, tak czasami mi się praca układa, że nie mogę pojechać na działkę. Pracuję po 12 godzin, to po pracy już nie pojadę, a przed nocą z zasady też nie jeżdżę. Nigdy nie wiadomo jaka będzie noc ;:218 Minęły czasy, kiedy nie zważałam na nic. Teraz i po nocy nie zawsze pojadę. Jak jestem bardzo zmęczona, to zostaję w domu i odpoczywam w domowych pieleszach ;:108
To majowa piwonia tak zaszalała w czerwcu :;230 Pozostałe dwie jeszcze w pąkach. Biała będzie tuż za chwilę, a różowa dużo później. Ta ma pączusie jeszcze malutkie.

Pozdrawiam :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Iwonko...przymusowy urlop od działki przykry ale za to zmiany po urlopie bardziej zauważalne, a my przecież lubimy zmiany. ;:oj ...byle nie chwastowe a tak pewnie będzie. Ja jak działeczkę doprowadzę do ładu psuje się pogoda więc jadę do domku, gdy wracam mam już co robić. ;:306. Ja z dali przez to przechowywanie zrezygnowałam, niemniej jakaś mała bulwa się uchowała,,właśnie widzę że wypuszcza, może pod jesień zakwitnie...twoje to już ;:215 Co do stołeczka, to mój nieodzowny atrybut pielenia. ;:306
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Iwonko. ..to wszystko z nami to juz zużycie materiału. Siły nie te..
Ja też już sam to czasami.
A piwonia kwitnie pięknie I cóż zima długa była. To lepiej jej czerwiec się podoba. :D
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Iwonko, musisz mieć fajny sprzęt do robienie zdjęć - ekstra jakość, bardzo fajnie się je ogląda... Ja mam cyfrówkę, radzi sobie od biedy jako tako, ale najlepsze jest to, ze zazwyczaj łażę po ogrodzie i i tak jej nie mam pod ręką, wiec z lenistwa robię... smarfonem :oops: A potem patrze na takie zdjęcia jak Twoje i mi normalnie głupio ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko - urlopowiczko. ;:168 Szkoda tylko że od działki, a nie od pracy zawodowej. ;:174
Za to gdy wpadniesz wyposzczona, to drżyjcie chwasty tudzież inne niepożądane zjawiska. ;:134 ;:134
Moja piwonia majowa już przekwitła, ;:108 wobec tego nacieszyłam oczy kwiatami Twojej kwitnącej. ;:219 Nawet wydaje mi się, że mi zapachniała... ;:218
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko jedziesz do Starego Pola? :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko widać twoja ciężką pracę przy koszeniu, bo trawka jak na murawie stadionu.Fotki jak zwykle śliczne widać każdy detal nawet włoski u Rodgersji ;:333 Sadzenie i pielenie pod parasolem tego jeszcze nie było :;230 Jesteś wyjatkowa
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu, no i miałaś rację :;230 Twoje słowa sprawdziły się w 100%. Najbardziej wybujało zielsko, ale na szczęście nie tylko one. Wszystko nabrało ciałka :tan
Dalie przechowuje eM w pracy i ma tam dla nich doskonałe warunki. Żadna w tym roku nie wypadła. W tej chwili już wszystkie mają paki i coraz więcej pokazują kolorki. Na stołku pieli mi się bardzo wygodnie. Wolę tak niż w kucki lub na kolanach.

Obrazek

Aniu, tym razem piwonia majowa jest czerwcową. I tak też jest super ;:215 Właśnie teraz jest najpiękniejsza. Nawet nie policzyłam ile ma kwiatów w tym roku. Chyba mniej niż rok temu. Szkoda, że już za chwilę się osypie.
Jeszcze z tym materiałem nie jest tak źleObrazek Całkiem nieźle daje się naciągaćObrazek

Obrazek

Aniu, sprzęt mam oczywiście najlepszy na świecie :heja Mam dwa aparaty. Mam lustrzankę Canona i wychodzą z niej całkiem przyzwoite zdjęcia, ale dużo lepsze wychodzą z komórki ;:108 Najlepsze, gdy dzień jest słoneczny, ale i przy pochmurnym niebie sobie poradzi. A niby czemu Tobie jest głupio? Przecież nie robimy zdjęć na konkurs, tylko żeby pokazać co nas cieszy. A na Twoich zdjęciach jest to doskonale widoczne ;:63

Obrazek

Lucynko, żebyś wiedziała, że dzisiaj ziemia zadrżała ;:306 Ciągle mi daleko do końca, ale efekty dzisiejszej pracy, są doskonale widoczne. Piwonia ciągle jeszcze kwitnie i tak daje czerwienią po oczach, że aż oślepia :heja

Obrazek

Kasiu, Stare Pole tylko w marzeniach. W czerwcu miejsca na działce już nie mam. Jeżdżę tam tylko w kwietniu. Ale jak rozumiem, Ty się wybierasz? To w takim razie udanych łowów ;:65

Obrazek

Jadziu, na stadionie trawka zieloniutka, a moja jakaś już żółtawa ;:306 A przecież ją podlewam, ale nie nawożę i być może w tym tkwi przyczyna? Obawiam się jednak, że jak jeszcze dałabym jej nawozu, to tylko bym kosiła i kosiłaObrazek Na nic innego nie starczyłoby mi chyba czasu.
Rzecz jasna, że jestem wyjątkowa :;230 A nawet wygodnickaObrazek Dzisiaj też parasol wędrował ze mną po działce.
Dzisiaj pieliłam rabatę, gdzie rośnie dziurawiec od Ciebie. Ale za nic nie mogłam sobie przypomnieć jego nazwy. Głowiłam się dłuższy czas. Do głowy przychodził mi tylko wilczomlecz, ale doskonale wiedziałam, że to nie to. W końcu wymyśliłam, że to coś bawarskiegoObrazek Aż w końcu sięgnęłam do internetu i znalazłam. DZIURAWIEC BARWIERSKI :heja Ładnie rośnieObrazek

Obrazek

Ostatni, całonocny deszcz na pewno pomógł roślinom, ale szczerze mówiąc niewiele już z niego zostało. Ziemia co prawda jeszcze wilgotna, ale pod większymi krzakami niestety znowu jest sucho. Myślałam, że na dłużej wody wystarczy, a tymczasem za następnym pobytem znowu będę musiała podlewać. Dzisiaj jednak zajęłam się pieleniem, bo pogoda była do tego wymarzona. Przez dłuższy czas było pochmurno, ale bardzo ciepło. słońce wyszło gdzieś dopiero około południa i wtedy wyciągnęłam już parasol :heja Chwastów narosło bardzo dużo, ale widać, że nie tylko one skorzystały z deszczu i ciepła. Za każdym razem widać zmiany w wyglądzie roślin. Nabierają masy i zaczynają wreszcie wytwarzać masowo pąki.

Obrazek

Obrazek

Po zimnej wiośnie strasznie ubolewałam nad swoimi różami. Właściwie wszystkie musiałam ciąć poniżej kopczyka. Bardzo długo zbierały się do rośnięcia. Przez długi czas wręcz stały w miejscu. Myślałam, że w tym sezonie niczego szczególnego nie osiągną. tymczasem teraz przecieram oczy ze zdumienia. Jak tylko poczuły ciepły powiew wiatru, to zaczęły nadrabiać wszystko to, co straciły. i widać po nich, że to nie jest ich już pierwszy sezon ;:63 Mimo mocnego cięcia, są sporo większe niż w ubiegłym roku i tworzą więcej pąków :tan Taka Eden Rose na przykład. W tamtym roku miała w sumie cztery kwiaty. A dzisiaj ma już ich jedenaście ;:oj I dotyczy to właściwie wszystkich moich panienek. Oczywiście pierwszoroczniaki są mniejsze, ale też się starają. Chyba najgorzej w tej chwili wyglądają te, które kupiłam na wiosnę. wypuściły kilka listków i na razie stoją i czekają nie wiadomo na co. Może po prostu potrzebują więcej czasu?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Musze przyzwyczaić się, ze teraz jak dzieci nie ma, to mam więcej obowiązków i inaczej sobie zorganizować czas, Dzisiaj rano wstałam ciut wcześniej niż zwykle i niestety poniosłam sromotną klęskę ;:145 Wyprowadziłam psa na spacer, zrobiłam zakupy, spakowałam się i pognałam na działkę. Po drodze kupiłam sobie truskawki, ze by zrobić truskawka ucztę z jogurtem i cukrem. I całe szczęście, że kupiłam te truskawki, bo już na działce okazało się, że całe dzisiejsze moje jedzenie zostało w domu ;:306 Na szczęście miałam na działce maleńką puszkę rybną, trzy pomidory i truskawki. I o dziwo wystarczyło mi to na cały dzień. Ale jak już wróciłam do domu, to byłam taka głodna, że konia z kopytami bym mogłaObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko no dobrze wyszukałaś to Barwierski dziurawiec Kwiaty pięciornika cudne takie krwiste, a ja wysiałam Miłka jednorocznego ma mieć kwiaty podobne do tego Pięciornika.Daliowo na ostro a u mnie Anabelka ma już paki zresztą ona zawsze staruje jako przodowniczka pracy :wink: .No i sama sobie zrobiłaś krzywdę, a dzień zapowiadał się pracowicie a jedzonko w chałupie .Najważniejsze ,ze była kawka i truskawki :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”