Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu:)

Budujące jest to co piszesz,że hortensje z roku na rok coraz większe.Poczekam sobie aż moja nowa rabatka hortensjowa się zagęści.
Co do różyczki to nic ani nic do głowy mi nie przychodzi.Może Dorotka by coś więcej wymyśliła? Ona jest specjalistką od Austinek ;:108
Naparstnicy się dochowałam,ale tylko z nasion od miłej forumki.Kiedyś kupiłam na targu,ale potem ślad po niej zaginął.
Azalia cukierkowo wygląda,takie maleństwo,a jak cieszy.Ja wczoraj na Dzień Babci dla moich dzieci kupiłam dzwonka Campanula w koszyczku z drewnianym patyczkiem.W Bricomarche sam taki dzwonek kosztował 19,99,natomiast w B 15,99 i od razu przystrojony ;:108
Teraz będę się czaiła w sklepie na ostróżki jednoroczne,już nie mogę się doczekać,aby je wysiać ;:65

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

A nie masz Soniu wrażenia, że ciemna pęcherznica przyrasta zdecydowanie wolniej od limonkowej? U mnie tak jest.
Azalia śliczna. I jaka energetyczna. Nie poznaję Cię Kochana, żeś nie wybrała białej? Czyżby aż tak doskwierała Ci przedwiosenna tęsknota za kolorami? ;:224
Ja wczoraj w B pokusiłam się na kilka białych hiacyntów i szafirki. W domu zrobiłam sobie kompozycję w wielkiej filiżance-doniczce i życie od razu jest weselsze. ;:215
Karolkowi i rodzicom życzę miłego kąpania a Tobie wszystkiego co najlepsze, wszak dziś Twoje święto. ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu na moich piaskach pęcherznice przez pięć lat urosły do rozmiaru 180x180 cm. Cięłam je co roku po kwitnieniu o 1/3, więc zagęściły się, tworząc żywopłot. W zamyśle miały być ładnie wyeksponowane, ;:306 jako tło dla innych roślin.

Aniu po moich hortensjach widać, że to bezproblemowe krzewy. Niestety wymagają dużo wody. Mnie łatwiej podlać, bo mam przy domu. Zastanawiam się nad nazwą róży, bo wypuściła dość długie pędy już w pierwszym roku, mam nadzieję, że nie wyskoczy na dwa metry. ;:202 Nie zebrałam nasion jednorocznej ostróżki, bo mam masę siewek co roku. :shock: Może jeszcze znajdę, jak śnieg stopnieje, bo jedną roślinę zostawiłam.

Aneczko dzięki za życzenia. ;:196 Jutro mamy zaproszenie do starszego syna na babciową imprezę. ;:167 Dziś piekę sobie i dziadkowi makowiec zwijany, będziemy świętować dwa dni. ;:136 Moja Luteus chyba trochę mniejsza była od żółtej, ale po pięciu latach niewiele się różniły. Na pniu Luteus jednak zdecydowanie wolniej rośnie. Podobnie jak hortensje. Jednak mniejsza ilość liści ma wpływ na wzrost. ;:108 Kusiło mnie wybrać wszystkie trzy azalie, ale Karol rządzi w domu, więc wszystko wędruje wysoko, nie byłoby ich widać. :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu. Ja też nie potrafię niektórych roślin utrzymać na dłużej ;:222 . Co do tej NN to ja będę musiała przyglądnąć się tej mojej i jej listkom ;:108 . Trudno jest czasem rozpoznać odmianę bo różnią się czasami minimalnie. Dlaczego napisałaś "niestety " przy Leonardzie ?? Nie lubisz tej róży ?? Hortensje szybko rosną i ja widzę to już po moich ;:108 . Sadziłam takie minimalne badyle a w tamtym roku były już ładne i widoczne. Jestem bardzo ciekawa jakie będą tego roku ;:224 . Pozdrawiam i udanego Dnia Babci Ci życzę ;:196 . Wnusia masz jeszcze malutkiego ale na pewno czuje, że dzisiaj jest ten dzień ;:108 .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko jakoś skrótem napisałam, że mam Leonarda, ale NN to nie on. :oops: Nie mogę powiedzieć, że jakiejś róży nie lubię, bo za krótko je mam. :D Hortensji nie bój się ciąć nisko, będą mieć dużo kwiatów. Chyba, że chcesz wysokie, a wąskie, wtedy zostawia się kilka długich pędów, ale dół pustawy. Karol chyba niewiele jeszcze rozumie. :wink: Babcię musi lubić, u nas jest w centrum zainteresowania. Natomiast mama trochę w domu pracuje, to musi się synuś sam pobawić. ;:108 Dzięki za życzenia. ;:196 Chrzestny ojciec Karola w jego imieniu, będzie nas gościł. :)
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Wierzę Wam na słowo, a Tobie Soniu na fotki :wink: że hortensje szybko rosną ;:306 bo moje jakoś tak... chyba o tym nie wiedzą... Liczę na to, że jak się rozrosną inne rośliny to będzie lepszy mikroklimat i hortensje też wrócą do normalności.
Soniu, fotka Hosta&Hortensja jest ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, hortensja! ;:63 ;:63 ;:63
Wiosna coraz bliżej, ;:108 maluczko a parapety staną się za małe na nasze wariacje wysiewowe. :tan :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, zazdroszczę wysiewania się naparstnic. Moje strajkują i co roku muszę siać do pojemników, potem pikowanie, rozsadzanie i dopiero jesienią trafiają na docelowe miejsce. Tyle dodatkowej zabawy dla jako takiego efektu :;230
Ostatnio przypomniałam sobie o hortensji Limelight, której sadzonkę od ciebie dostałam. Leciałam jak szalona do śnieżnych zasp i faktycznie była całkowicie przygięta do ziemi, dobrze, że jej nie połamało. Uroki nieobciętych kwiatostanów. Niesamowite jest że to maleństwo w ogóle zakwitło, a co dopiero dwoma kwiatami. Powinnam ją mocno ciąć (ma może z 20 cm) czy dać jej z rok-dwa żeby się wzmocniła i dopiero potem ostre koszenie?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malwinko na pewno twoje hortensje też pokażą, że są piękne. Może jak, już rozmawiałyśmy potrzebują więcej czasu. ;:108 Jedna z host spod hortensji już wykopana, słońce ją tam bardzo przypalało. Wiosną miejsce zakoloruje się tulipanami. ;:215

Lucynko już niecierpliwimy się, ale jeszcze trochę zimy pewnie będzie. ;:108 Ja mimo mieszkania w domu, parapetów południowych mam tylko dwa. Taras ma małe zadaszenie, więc światła na dole za mało. Teraz i tak Karol posprzątałby mi siewki. ;:306 Tylko dwie sypialnie na górze i gabinet wykorzystuję na wczesne wysiewy.

Sabinko hortensje są dość giętkie. U mnie spada śnieg z dachu na jedną, ale rzadko łamie pędy, tylko przygina do ziemi. Tnij swoją bez sentymentów, na dwa oczka, zbuduje szerszy, bardziej ukwiecony krzew. ;:108 Jak zostawisz, to od dołu będą długie badyle i mało kwiatów, tylko na górze. Chyba, że tak wąsko z kilkoma kwiatami zamierzasz ją prowadzić. :?:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, jeszcze nie wiem jak ją chcę prowadzić.. Jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o hortensje ;:224 jedynie Annabelle nie narzeka, bo zawsze tnę nisko i na dobre jej to wychodzi. Myślę, że skoro Lime.. ma do towarzystwa miskant i rozplenicę to raczej dać jej zaszaleć, żeby trawy ją nie przysłoniły. Jak myślisz??
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko myślę, że na tym etapie trzeba ją ciąć mocno. Jak już zbuduje kilka mocnych pędów, wtedy zostawisz te, które będą ci odpowiadać. Moja przycięta wiosną bardzo radykalnie po bokach Limelight, wyskoczyła w górę i miała duże kwiaty. Jednak przez wszystkie lata tnę mocno.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Sabinko, słuchaj Soni, ona wie co mówi ;:108 Swoje tnę tak samo, na dwa oczka i są gęste, rozłożyste i pięknie kwitną.
Soniou, masz piękną zimę. Takiej Ci zazdroszczę. Nie zazdroszczę za to odśnieżania drogi dojazdowej. Ośnieżone drzewa wyglądają jak z bajki. Karolek jeszcze troszkę podrośnie, to i pozna walory zimy. Będą orły na śniegu i bałwanki. I rzucanie śnieżkami :tan
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

No to czekam na widok tulipanów wiosennych u Ciebie, bo u mnie pojawią się nowe... aż trzy sztuki ;:306
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Dziś u Ciebie douczyłam się nieco o hortensjach...mam kilka ale małe, więc najpierw zobaczę czy przetrwały zimę :) U Ciebie są zachwycające ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, ja swoje pęcherznice troszkę przerzedzam, ale i tak jedną mam w złym miejscu, bo jak się rozhula zdominuje mi to miejsce. muszę pomyśleć gdzie ją i czy w ogóle się będzie dało przenieść.
Fajnie wygląda u Ciebie tak poprowadzona "na pień". ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”