Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Beatko czytam to co napisałaś i mam wrażenie, że moje myśli tu zamieściłaś ;:oj :;230
U mnie w zeszłym roku było ponad 80 odmian i w tym zanosi się podobnie. Zależy mi po prostu na wypróbowaniu jak największej ilości różnych, by kiedyś tam w przyszłości wybrać sobie te, które nam najbardziej będą odpowiadać (głównie eMowi, bo to on jest największym pomidorożercą :wink: ). Super plenne nie muszą być, bo przy tej ilości krzaków i tak nie przejemy wszystkiego :wink: . Na AWN zamawiałam głównie rosyjskie odmiany. Papryk ostrych też nie mam w planach. Jedynie półostre i słodkie.
Jak widzisz idziemy prawie tym samym tropem ;:306
Różnice takie, że ja trochę krzyżówek chcę posadzić i melony z arbuzami. Ale już mi wcześniej po głowie myśl się błąkała, że jeśli nasionek Ptasiego Mleczka będzie wystarczająca ilość, to może i Ciebie uszczęśliwimy? ;:173
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Irenko Jeśli nie ma takiego wątku to proponuję abyś założyła. Jest sporo osób, które uprawiają i poszukują właśnie takich więc wątek jak najbardziej potrzebny.

Do dzieła Irenko!!! ;:138

Cherokee Purple chyba nie jest samo- kończący

Beatko Ja wiem, jak to jest, kiedy nie ma się weny na pisanie. Ostatnie dwa tygodnie takie miałam. Ważne, że jesteś z nami ;:196
Jak będziesz miała już jakąś wstępną listę, to podziel się ;:180
Ja do siewów też jakoś nie mam natchnienia. Niby czekam na luty, moczenie nasion papryki ale to czekanie jakieś takie.... inne niż w zeszłym roku.
Może dlatego, że teraz pracuję a w zeszłym roku siedziałam z berbeciem w domu "znudzona" monotonią odrywałam się do nasion :roll:

Dziękuję, Adaś jest na antybiotyku (pierwszy raz od września) więc leczenie idzie zdecydowanie szybciej niż dotychczas.

Kasiu, Beatko I ja dołączę do Waszych rozmyślań nad uprawami. Każdy krzak (za wyjątkiem krzyżówek JR i Kas) będzie inny, z poprzedniego sezonu będzie tylko parę, będą kolorowe, malinowe i oczywiście przetworowe. Zapisuję które bardzo mi smakowały i mam nadzieję, że za kilka lat dojdę do swojego "żelaznego zestawu".
Arbuzy, melon i dynia to dla mnie będzie pierwszy raz choć siałam już w zeszłym sezonie ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Kasiu

Nic dziwnego , że takie same myśli i pomysły chodzą nam po głowach . :) . Już od dawna wiadomo , że swój swojego znajdzie . ;:333
Arbuzy i melony owszem chodziły mi po głowie , ale u mnie jedak jest trochę zimno , a w szklarni uprawiać ich nie chcę .
Dziękuję Ci , ale nie . ;:185
Wszystkiego mam w nadmiarze (jeśli chodzi o nasionka ) , nawet kwiatków . :D
Trawnika przerabać na grządki nie będę , bo mi się nie chce .
Do Twojej białej rabatki chyba będę miała białe aksamitki , muszę jednak sprawdzić . Dołączę do przesyłki z dyniowymi nasionami .
Pa , pa .
Jutro do pracy , zbieram się do spania . ;:19
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Nie ma sprawy, Beatkę też uszczęsliwimy Ptasim Mleczkiem, szukajcie Dziewczyny odmian i dzielcie się uwagami, ja będę zgapiać :;230
U mnie w tym roku będzie mniej krzaków, bo i foliak będzie mniejszy i trochę ogórków tam wsadzę.
W większości to też będą odmiany rosyjskie, trochę kozulek i koktailowe w donicach.
Beatka, gdzie szukasz informacji o odmianach, ja większość znalazłam w Pomidor. Dol. ale nie mogę się doszukać o Rozowyj Słoń, Zołotyje Korolewa, Ljagyska Tsarewna. Bijskij Rozan.

Czy Bołoto jest samokończący i czy warto go sadzić?
Od Ciebie mam jeszcze Zagadkę Prirody i Moskowicz.
Ja też chciałabym wypróbować jak najwięcej odmian, ale które wybrać, to chyba losowanie zrobię.

Pozdrawiam Irena

Wszystkie jednoczesnie piszemy, jak to w Klubie. ;:306
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko

Wrzucam nazwy w przeglądarkę , sprawdzam u Tatiany , szukam . Łatwiej by było gdyby były napisane cyrylicą . Ja nie mam komputera , korzystam z tableta . Bywa , że nie wszystko znajdę . Dużo opisów jest też na naszym forum , ale przyznam szczerze , że korzystanie z forumowej przeglądarki nie zawsze mi wychodzi . Muszę poprosić naszą Kasię o mały kurs . :)
Małgosia ma rację , że nie ma wątku o pomidorach samokończących , a pewnie by się przydał .
Jeśli chodzi o Bołoto , to jest to pomidor samokończący , ale dorósł u mnie do 1,20m . Miałam go w szklarni , nie wiem jak zachowa się w gruncie . Mnie smakował bardzo . :D
Moskovicz i Zagadka Prirody to pomidory wysoko rosnące . Innych , które wymieniłaś nie mam ( i dobrze , bo jak zbierzesz z nich nasiona to już teraz się na nie piszę ) . Nazwy wydają mi się znajome , może opisy są na forum . Po za tym zawsze można na pw. zapytać darczyńcę . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U Małgosi cisza... pewnie nie ma czasu pisać, bo wysiewa :wink:. Małgoś co tam słychać u Ciebie na parapetach?
Beatko kurs wyszukiwania? Nie ma sprawy :). Często znajduję różne rzeczy... nie tylko za pomocą wyszukiwarki :wink: :;230
Tylko czasu jakoś nie umiem ostatnio znaleźć na ułożenie pomodorowej listy na ten sezon ;:223
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenka już pracuje na całego ;:oj Ja jeszcze Żeniszków nie wysiałam, ale w weekend to zrobię. Czekam na dostawę nasion, których nakupiłam jak głupia i wszystko w kolorze blue ;:224 Wczoraj się skupiłam na ostrych papryczkach i namoczyłam nasiona , ale nie będę czekała na kiełki, tylko siup hurtem do ziemi wkrótce pójdą.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Ja jeszcze niczego nie siałam . Super ostrych papryk w tym roku nie wysiewam .
Siewy zaczynam pod koniec lutego i tego się będę trzymać ;:108
Na razie tworzę listę pomidorów do wysiania . Fajna zabawa , mam takie momenty , że mi się wszystko miesza . Mam nadzieję , że sześdziesiąt odmian będzie w sam raz . :) Tylko jak to zrobić ? Z czego zrezygnować ?
Nic , jeszcze mam czas . ;:136
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Małgosia jeszcze nic nie sieje- walczy kolejny raz z chorymi zatokami. Nawet czytanie FO mi nie idzie, bo szumi w uszach, łepek boli, światło razi a dźwięki za głośne.
To pewnie dla tego, że znów mycie okien zaplanowałam ;:306
Siewy mam zacząć 7 lutego- ostra papryka, kolejne 14 - półostra, 21- słodka + cebule ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O której godzinie? Bo Beatka to łącznie z godziną podała sianie karczocha :wink:

Dużo zdrówka Małgoś ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu dlaczego akurat 7 lutego http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-biod ... -luty-2016

Utulam skołataną głowę i proponuję wygrzewanie zatok! poduszka elektryczna, termofor albo napar z ręcznikiem na głowie ;:168
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ;:168
30 minut po tym, jak berbeć pójdzie spać ;:306

Marysiu ;:168
Moje siewy są dopasowane do kalendarza tygodniowo- berbeciowego ;:306
Od poniedziałku do piątku wieczorem nic na oczy nie widzę i chęci do siewów brak. W sobotę po wyprawie na wieś jestem zazwyczaj zmarznięta i nieco oszołomiona nadwyżkami tlenu a w niedzielę w dzień odrabiam się z pracami domowymi i wieczorkiem mogę się relaksować przy siewach.
Biodynamiczny i księżycowy ni jak, nie pasuje :;230

Gorąco działa na moje zatoki fatalnie- lepiej jest jak schłodzę :roll: Ale może jakiś rumianek zaparzę i spróbuję posiedzieć z ręcznikiem na głowie? Już sama nie wiem co robić żeby choć chwilę oddychać przez nos ;:223
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz spróbować też z inhalacją majerankiem
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu mnie to pomaga i leje się ciurkiem :;230 No to już wiem dlaczego 7.02. Na Twoim miejscu najbliższą sobotę spędziłabym w cieple w domu :wink:
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit Witajcie.
Kończy mi się (prawie) błogi wypoczynek posezonowy i już niedługo pierwsze wysiewy.I się zacznie 9 miesięcy pielęgnowania. ;:108 Jak na razie wysiałem hibiskusa i ukorzeniają się hortensje. ;:333
Małgosiu wpisz sobie w wyszukiwarkę hasło "sól fizjologiczna do płukania zatok"Może znasz takie sposoby a jeśli nie to poczytaj. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”