Ogród Marty cz.VIII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Marty cz.VIII

Post »

Podziwiam Marto ;:196 dojrzałość ogrodu i wszechobecnych w nim bogatych w kwiaty roślin! Takie widoki nieczęsto można zobaczyć zarówno na FO jak i w realu... Brawo dla właścicielki! ;:63 ;:63

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Martuś weszłam do Twojego ogródka i jestem oczarowana, same ochy i achy z gardła mi wylatywały
Cudowne powojniki, cudowne kalmie - ich kwiaty to istna poezja,
Semiplena cudo ;:32 cieszę się, że będę ją miała, ale ta biała fontannowa też cudowna ;:167
Maki jednoroczne, biała naparstnica, pełnik chiński toż to kwitnące cudeńka ;:138
Czy ta fioletowo - niebieska róża to może Rapsody In Blue? - Śliczniutka ;:63
Jak się u Ciebie sprawuje Munsted Wood, masz ją posadzoną w słońcu czy w cieniu?
Te rośliny wysokie jak tyczki, czy to są trytomy, czy coś innego?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie ,sobota minęła jak z bicza ,mróz był w nocy duży -18 ,a w dzień trochę słoneczka ,po południu zachmurzenie ,trochę cieplej,zobaczymy co będzie w nocy ,za chwilę mecz,i znowu wielkie emocje ,a tymczasem piszę .

Soniu,moja biała ma trochę mniejsze kwiaty,mogę zrobić Ci sadzonkę ,mam takie poczucie rewanżu i może coś chcesz,te złocienie na zdjęciu to takie zwykłe,ale nie widziałam mszycy ,Meidiland też chyba mam ,piszę chyba ,bo w moich ilościach można się zgubić ;:306 ,pozdrawiam ;:196

Beatko,ale z Ciebie żartowniś ,ta fontannowa to chyba parkowa stara jak dobre wino,i nie wiele o niej wiem i nie chce mi się dowiadywać ,po prostu jest i się sprawdza :uszy ale jak masz jakieś namiary do dawaj,nie wiem czy moje ścieżki spacerowe można nazwać szalikiem ,bo to nazwa zastrzeżona dla Marysi ;:306 ,ale jeżeli można to mam dużo takich szalików :;230 pozdrawiam i buziaczki ;:196

Joasiu,nie mam Lykkefund,to dobrze,bo te duże róże są cudowne ,zasłonią wszystko,cudnie kwitną ,pachną ,no same superlatywy ,pozdrawiam i szczęśliwej podróży ,a my zostajemy i działamy tutaj ;:196

Ewciu,na pewno stworzysz piękny ogród ,bo już są tego początki ,a ja będę pokazywać dalej ,żeby coś można było i od patrzyć i będzie mi miło,że jakiś malutki fragmencik mojego ogrodu będzie gdzieś daleko ode mnie ,buziaczki ;:196

Olu,cieszę się ,bo jak sie nie cieszyć ,jak tyle miłych słów czyta się po kolei,każda róża musi się dobrze zaadoptować zanim pokaże swoje piękno,więc nie ma co się zrażać na początku,w tym roku może być jeszcze średnio do Twoich oczekiwań ,ale w następne lata pokaże na co ją stać,ciągle potrzebna nam cierpliwość ,pozdrawiam ;:168

Iwonko,bo ogród ma poprawiać humor ,uspakajać ,pląsając po nim można odpocząć ,wyluzować ,zapomnieć chociaż na chwilkę o codziennych problemach,jest czasem lekiem na całe zło ,pozdrawiam :wit

Marysiu,nigdy nie przycinałam semipleny,najwyżej przywiązuję długaśne pędy w jednym kierunku,żal mi ja ciąć ,dzwonek brzoskwiniolistny jest byliną ,może Ty masz dwuletnie ,ale one nie brzoskwiniolistne,sobota była przy zielonym piecu ,bo przyjechały koleżanki Zuzi z Krakowa ,śpią 2 noce ,a babcia gotuje ;:306 ,zawsze znajdą mi zajęcie ,po południu pojechały na łyżwy i o 20 mam po nie jechać ,ta noc będzie chyba cieplejsza ,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Iwonko,chodzi ci o semiplenę ,może mogłabym zrobić sadzonkę ,ale nie wiem czy zdąży w tym roku,bo te co przysypałam są już zajęte ,wiec się przypominaj :wit

Joasiu,powodzenia ,wiem co mam robić ,a Ty wracaj do nas i do swojego ogrodu jak to będzie możliwe,buziaczki ;:196

Maryniu,dziękuję za takie pochwały bardzo mnie wyróżniłaś i nawet nie wiem czy zasłużyłam,pozdrawiam ;:196

Ewuniu,może i biała będzie ,będę szukać na wiosnę ,a Ty nie masz maków jednorocznych,z różą trafiłaś ,Munsted Wood jest w słońcu ,jej kwiaty chyba krótko kwitną ,ale i tak jest piękna ,te wysokie kwiaty jak tyczki to pustynniki ,albo Igły Kleopatry a po łacinie Eremurus,pozdrawiam ;:196 ,dziękuję za miłe słowa
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w ogrodzie,wspomnienia dalsza część ,zapraszam

W moim ogrodzie rośnie owocówka poprzeplatana z drzewami i krzewami ozdobnymi ,no i z bylinami,tu np czarna porzeczką na pniu z białą tawułką .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

firletka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rutewka żółta
Obrazek

Obrazek

hortensja Annabele
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

History
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

lecę na mecz :uszy
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś na razie dziękuję, ;:196 moja mama ma dużo złocieni, szkoda męczyć się z wysyłką, a róże muszę ogarnąć te, które posadziłam. Różano- ostróżkowe zdjęcia przecudne. ;:oj Marzyłam o takich łanach przywrotnika, ale mój się przypala, albo choruje. ;:222 U ciebie doskonale widać, jak przepiękne są rabaty, gdzie jest duża plama koloru. ;:138
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Martuś, widoki zapierające dech w piersiach ;:180 Semiplena to prawdziwy różany gigant, ale i inne róże nie zostają w tyle ;:215
Obcinasz przywrotniki? Na jaką wysokość? Dotąd nie obcinałam ich, może to jest sposób, żeby nie zdechły?
Fantastyczny powojnik Obrazek
Obrazek
Jak się nazywa?
Uwielbiam spacery po Twoich zakamarkach, tak różnorodnych i bujnych ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Uwielbiam tawułki, niestety u mnie jest za sucho
Ja bym chyba nie wytrzymala i obcięła te długaśnie pędy u róży ;:173
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Martusiu cudowne kolorowe kompozycje, ogromne zdrowe kępy roślin o właśnie doszłam do wniosku że u Ciebie rośliny nie są przez nic atakowane. Nie widzę mszyc, różniste szkodniki nie wyjadają wzorków w liściach, nie ma chorób grzybowych? czyżby to zasługa chemii czy klimatu? zdradź tajemnicę ;:180 Dosypało trochę śniegu, ale bez szaleństwa mróz niewielki i jeżeli uda się jeszcze słońcu wyjść to będzie ładny dzień. My do Krakowa na cmentarz, bo rok temu :cry: a Tobie miłej niedzieli życzę ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Martusiu, nie koniecznie musisz przykładać gałązkę, znalazłam różyczki w Floribundzie, nie ma Twojej niestety ale są podobne, zresztą do koszyka przy okazji trafiło kilka, będę miała podobną :tan u nas dziś mokro, wszystko płynie, do wieczora będzie po zimie ;:108
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Zdobyłam prawdopodobnie nasiona maruny pełnej, cudowna jest. ;:138
Ale fajnie tak wejść i pooglądać ciepło na zdjęciach ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Martuś biała tawułka jest śliczna i chyba dość wysoka szukam bardzo wysokiej .I mam pytanie co to za zwiewne kwiatuszki na trzecim zdjęciu od dołu po prawej stronie wygladaja trochę jak przetaczniki i czy sa w ofercie :?:
A zachwyt w jaki mnie wprawiłaś jest nie do opisania ;:oj Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

W dużym ogrodzie możesz sobie pozwolić na eksponowanie wielkich kęp roślin co daje wspaniałe efekty... ;:63 W moim małym ogródku ale dużym apetycie na różnorakie rośliny muszą mnie cieszyć ograniczone ich gabaryty...niestety... ;:131 Ale lepszy rydz niż nic .. ;:108 ;:306
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Martuś Twój ogród jest naprawdę cudowny ;:196 Oglądam zdjęcia i niestety nie znam jeszcze większości roślin ale mam nadzieję, że pomożesz mi troszkę ;:167
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu,ja jakoś nie widzę ,żeby mój przywrotnik chorował,ale może tylko nie widzę ,bo nie mam czasu i nigdy sie nad nim nie zastanawiam i nie rozczulam,ale na zdjęciu wygląda dobrze,czasem jak mam czas to obcinam przekwitłe kwiatostany ,a jak nie mam to zostają i trudno,jakoś chciałam się zrewanżować za te nasionka i sieweczki ślazu,ciekawe ,czy te sieweczki przetrwają te mrozy,ale mam nasionka .pozdrawiam ;:196

Elu,właśnie piszę Soni ,że czasem obcinam ,ale tylko same przekwitnięte kwiatostany ,czemu u ciebie zdychają przywrotniki ,chodzi Co o to,że nie są już takie ładne soczyste liście?one trochę tak szarzeją ,ale ja je zostawiam ,dopiero na wiosnę golę do zera i wyrastają od nowa,miło,że widoki ogrodowe się podobają ,nie wiem co to za powojnik,bo on starszy i nie mam nazwy, zakamarków u mnie dużo ,żeby łatwo było się zgubić :uszy

Gosiu,ja też mam tawułki w suchym miejscu i jakoś rosną ,gdybyś wycięła te długie pędy ,to będziesz miała mniej kwiatuszków :? coś za coś moja droga ,w ogrodzie nic nie robi się pochopnie,bo tylko sama na tym stracisz :wit

Marysiu,wczas na wiosnę pryskam promanalem ,potem miedzianem i cały rok już niczym,czasem pojawiają sie mszyce gdzie nie gdzie na różach ,to je ściągnę ręką ,albo czasem kupię ten środek w aerozolu na mszyce i popryskam potrzebującego pączka i taki aerozol wystarcza mi na rok ,albo i dłużej,bo po co one mają się namnażać ,nie pryskam żadnymi gnojówkami z pokrzyw ,czy innych roślin ,bo uważam ,że szkoda na to czasu,owszem robię różne gnojówki,ale ja nimi podlewam rośliny ,żeby były odżywione i mocne ,to wtedy same w dużej mierze obronią się przed chorobami,pozdrawiam ;:196

Iwonko,u nas dopiero po południu zrobiło się mokro,śnieg szybko znika ,teraz przymroziło trochę to zatrzyma topnienie ,ma się ocieplić ,nie wiem ,czy te skoki temperatury sa dobre,pozdrawiam :wit

Beatko,to nie grandiflora ,ona to dopiero ma łby,to Bella Anna ,ale jednego wyrazu nie rozumiem i nie odpiszę ;:306

Kasiu,jak sie okaże ,że nie masz to Ci zbiorę ,ja też uwielbiam te maruny ,sa świetnymi wypełniaczami i z roślinami towarzyszącymi tworzą piękne bukiety,ciepło na zdjęciach jest cudowne ,dopiero teraz najbardziej się je docenia ;:196

Aluś,jeszcze wyższa to jest tawułka chińska ,ona jest różowa,a to co na zdjęciu,to przetacznikowiec ,chyba jest w nadwyżkach,cieszę się ,że w tym ogrodzie podobają się kwiatuszki,pozdrawiam i zdróweczka życzę ;:196

Maryniu,jasne ,że lepiej trochę ,ale mieć własny kwiatowy ogródek ,i w Twoim wcale nie przeszkadza ,że ilościowo danych gatunków jest mniej i tak jest pięknie ,pozdrawiam ;:196

Andziu,powoli wszystko poznasz ,a ja zawsze Ci pomogę ,pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ,na szarugi najlepsze są wspomnienia ,wiec zapraszam dzisiaj zacznę od ostróżek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MistyMauves
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Milenium Green Twist-biała, Purple Passion-granatowa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek