Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Ach te stare dawne narcyze może nie tak okazałe jak te wszystkie nowości ale ten zapach. Ja się zastanawiałam gdzie mi się moje podziały a tymczasem zakwitły za płotem daleko od ogródka ;:88 nóg dostały czy co?
Ty wypatrujesz deszczu a u mnie codziennie pada. Na plus to tyle, że podlewać nie muszę tego co wysiałam tylko z plewieniem gorsza sprawa bo chwasty mi na nowo rosną a i nie zawsze da się wyjść.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny rododendron :D
Paprocie niczym żołnierze stoją na baczność ;:3
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Paprocie ;:138 Dałaś im taka miejscówkę i nie rozłażą się za mocno? Mam podobne przywiezione - i już 5-6r. siedzą w donicy. Donica nie chowana, a one dzielnie rok rocznie wybijają.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Moje paprocie tez już zaczynają stroić piórka .. Nowe odrosty tez posadzę do donic i będę je mogła stawiać w puste miejsca , ,A moje różyczki dopiero wyłażą z ziemi i to nie wszystkie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janeczko! trzeba przyznać, ze cieszą oko i robią atmosferę tajemniczego lasu. Moje odrosty, które próbują wyłazić poza przeznaczony areał idą na kompost lub rozdaję. A i ja mam kilka różyczek, które niechętnie coś współpracują tej wiosny. Kilka, widzę, wyłazi od dołu, ale kilka już poszło na wieczne łąki. To te, które kupiłam na wyprzedaży jesienią. Gdzieś tam zawsze człowiek ma nadzieję, że coś z tego wyjdzie.

Justyna! Kupiłam ja wiele lat temu i mam teraz niezłe poletko. Cudowne sa wiosna i jak lato jest w miare wilgotne. Kiedyś, przy dobrym sezonie urosły mi na 1.5m (równo z ogrodzeniem). To był widok. Czasami jednak jest suche lato i nie wyglądają tak ładnie. Niemniej teraz cieszą oko i, jak pisałaś, nic ich nie zabije! ;:306

Aga! Dziękuję w imieniu rodka! Niestety na patelni (sąsiad wyciął drzewko, które dawało cień), ale przy podlewaniu daje radę!

Kasiu! I właśnie pytam! Gdzie te narcyze? Bo te tylko je naśladują! Miałam jednego, ale też gdzieś sobie poszedł ;:145 Ale jestem zaskoczona, bo kilka odmian tych nowo kupionych tez cudownie pachnie. Nie wiedziałabym o tym, gdyby nie fakt, że mamie do domu ścięłam bukiet tulipanów i narcyzów, a ona była zachwycona, ze tak cudnie pachną, wtedy dopiero się zorientowałam.
Deszczu zazdroszczę, chwastów nie ;:306 Ale już tak jest! Coś za coś!

Iwonko! Pewnie masz późniejsze odmiany. Ja chciałabym poczytać i się zglebić i tez dokupić tulipany, które kwitną późno i bardzo wcześnie.

Wczoraj miałam nadzieje na deszcz, zapowiadali burze. Ale , jak zawsze, burze i deszcze mnie ominęły i mam nadal sucho. Trochę warzywa dostały z konewki, a reszta musi sobie poradzić.
Posadziłam wreszcie pomidory, bazylię i paprykę. I jeszcze sałaty, które nie wyrosły w szklarni, potraktowałam jak flance. Zobaczymy, może urosną i nie zgorzknieją ;:173
Wychodzi fasolka! Dobrze, że tak wcześnie posiałam, może zdążę zjeść! Tylko takich tyczek nie mam wysokich i coś muszę wymyślić w przeciągu kilku dni.
Dalie, które poszczały pędy przed sadzeniem, powoli wypuszczają listki. One jednak tęsknią za deszczem...

Na dziś:

Moje daliowe rabaty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hylomecon (już widzę, ze powoli przestaje kwitnąć)
Obrazek

Ostatnie tulipanki. Wszystkie powoli brzydną i tracą płatki
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Patrzę sobie na Twoje rabaty i spokojnie karczochy wejdą ;:333 Są i ładne i smaczne. Coraz bardziej podobają mi się mieszane rabaty warzywno - kwiatowe. Ja na razie zaczynam od kopru, nie włoskiego :wink: . Sporo go widziałam u mnie na rabatach różanych i bylinowych. Zostawiam, przyda się w sezonie ogórkowym. A ile mam słoneczników ....no szok. Wszystko przez ten kompost. :lol:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu! Mi koper posiany rzutowo między kwiaty nie wzeszedł w zeszłym roku. Może też spróbuję w tym, bo mam jakieś nasiona, które rewelacyjnie powschodziły na warzywniku.
Fajna jest też marchew i jej kwiaty. Pięknie wyglądają w bukietach z różami! Kwiaty kolendry też są ładne, ale maja zbyt intensywny zapach :(
Na dziś:

Moja kaktusiarnia
Obrazek

Oczko wodne, jeszcze bez nenufara
Obrazek

Opuncje ogrodowe
Obrazek

Hiacyntowiec hiszpański
Obrazek

I ciekawostka. Nie wiem, czy mam rację czy nie, ale wydaje mi sie, że z tych dwóch żurawek/tiarelli:

Obrazek

Obrazek

Wyszło coś takiego:
Obrazek
Miłka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Miłko, że niby się wymieszało ;:oj , no ciekawe ;:215 , oczko masz, super ;:215
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

:wit Miłko pewnie żurawkom u Ciebie tak dobrze,ze rodzinkę założyły. Nie mam pojęcia czy one mogą się krzyżować. U mnie dalie też już zaczęły wychodzić z ziemi.
Ciekawe czy doczekałaś się deszczu- tu tylko pokropiło,ale głowa boli mnie tak,że chyba jakaś burza jest w pobliżu.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Haha Miłka piszesz "Moje daliowe rabaty" a tam goła ziemia ;:306
Oj będą widoki jak te cuda z pod ziemi wylezą i zakwitną. Ciekawe jak tam u mnie będzie, u Ciebie zawsze bajka nie ogród jak dalie kwitną ;:167
A u mnie ostatnio wszystko strajkuje, truskawki bez kwiatów, czosnki główkowate to zdziczały szczypior tylko wylazł, serduszka to liściory a kwiatów jak na lekarstwo, miłorząb i aktinidia zmarzły przy wiosennych przymrozkach :evil:
Normalnie w łeb sobie można strzelić ;:223 ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Miłorząb na pewno odbije. U mnie też mu się przez mróz dostało ale ładnie odbił.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko! Ja akurat nie mam doświadczenia z miłorzębem, ale moja żółta budleja zaczęła od dołu puszczać, choć poprosiłam syna, żeby ja po prostu wyrwał z korzeniami i wyrzucił na ognisko, ale w ostatniej chwili (jak już wyrwał i wyrzucał) zauważyłam, że ma kilka zielonych oczek prawie przy samym korzeniu.

Zuza! No przecież widać wyraźnie, że dalie rosną! :wink: Ja o porażkach nie piszę, bo nie chcę się dołować ;:306 Za to jaki podagrycznik rasowy rośnie i jasnoty! Zaczyna cudownie gwiazdnica i skrzyp! I wiele cudowności nienazwanych! ;:306

Kasiu! Nie wiem, czy założyły rodzinę, ale na pierwszy rzut oka tak wygląda ;:218
Dalii gratuluję! ;:333 Moich kilka tez już wyszło. Jak widzę ta wychodzącą zieleninę, to serce mi mocniej bije!
Deszczu doczekałam dopiero dziś w nocy. Wczoraj po południu nie decydował się padać .

Iwonko! Takie jakieś podobieństwo widzę, ale mogły się wymieszać zupełnie inne ;:306 Na pewno tego nie sadziłam, to siewka. A oczko czeka jeszcze na nenufara. W zeszłym roku pisałam, że najlepsze w tym oczku są tatarak i mięta wodna. które po poczochraniu cudownie pachną... wakacjami i beztroską! ;:173

Wczoraj po południu nad nami kłębiły się chmury, coś tam grzmiało i wiało, ale deszcz spadł dopiero po 23. Jak zaczął, modliłam się o każde następne 10 minut podlewania. Tak z godzinkę dobrze padało. Może nawet dłużej, bo zasnęłam i nie wiem. Po południu odnawialiśmy oznaczenia do host. Trochę zapomniałam od zeszłego roku, gdzie co rośnie. Mąż mi pisał na tabliczkach, bo ja strasznie brzydko piszę, że aż wstyd ;:306 Możliwe, ze dziś dokończymy, ale mam jeszcze część host nie do końca nazwanych. Nie będę się nad nimi rozczulać, ale spróbuję je jakoś zidentyfikować.
Ogórków jeszcze nie posiałam ;:223 Dziś syn ma mi przygotować miejsce.

Na dziś:

Hylomecon
Obrazek

Ostatnie zdjęcia tulipanów sprzed trzech dni:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I wyszła mi kamasja, o której zapomniałam, że ja posadziłam. Dla mnie zbyt dużo szczypiorku w porównaniu do kwiatów.
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Haha, Miłka u mnie ogórki też jeszcze w torebce ;:306
A na to "No przecież widać wyraźnie, że dalie rosną! :wink: " to wierzę na słowo, bo lupy przy sobie akurat nie mam :lol:
Choć przepraszam, coś tam zielonego przy białych tabliczkach wystaje ;:333
Już widzę oczami wspomnień zeszłorocznych jak będziesz miała pięknie... ;:152
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tulipany śliczne , chociaż to juz ich końcówka :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Żurawki się rozmnożyły? Klęska urodzaju :D I mnie się wydaje, że mam na rabatach żurawkowych jakieś mini żurawki. Czyli one przez nasionka sobie radzą. Fajnie.
Kamasja zaczyna, będzie ładna, szczypior zniknie. Nie miałam, ale widziałam gdzieś u kogoś.
Oczko masz bajeranckie ;:333
Ale opuncją ogrodową mnie załatwiłaś. Bo ja nie mam...a chciałam mieć ;:219 ale nigdzie nie było. A jak podjęłam temat w watku sprzedażowym to facet się nie odezwał. Bardzo mi się podobają. A jak się sprawują?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”