Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1
Re: Oleander
Ja trzymam do przymrozków,zimuje w starej nie ogrzewanej hacie,gdzie temperatura nieraz schodzi poniżej zera.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam taką chatę. Ale nie mam odwagi zostawić tam mojego oleandra. W zeszłym roku zmarzły mi tam albizja i figa.
Niech wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie: jaką temperaturę zniesie zimą oleander?
Czy lepszą alternatywą dla takiej chaty gdzie temperatura jest tylko o ok. 5 stopni wyższa niż na zewnątrz jest piwnica z 15 stopniami?
Niech wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie: jaką temperaturę zniesie zimą oleander?
Czy lepszą alternatywą dla takiej chaty gdzie temperatura jest tylko o ok. 5 stopni wyższa niż na zewnątrz jest piwnica z 15 stopniami?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wybrałabym piwnicę, bo w tej chatce mógłby nie przeżyć -25 st. mrozu. Oleandry ponoć wytrzymują - 8 st., ale nigdy tego nie sprawdzałam. Moim jednej zimy zamarzły nóżki, stały przy samej ścianie w pomieszczeniu było 0 st. na zewnątrz - 28st. Przeżyły.Teraz zabezpieczam donice.
Do miejsca zimowania wnoszę, gdy tem. poniżj zera utrzymuje się całą dobę. Gdy stoją przy ścianie domu, nocne przymrozki, nie zaszkodzą im.
Pozdrawiam.
Do miejsca zimowania wnoszę, gdy tem. poniżj zera utrzymuje się całą dobę. Gdy stoją przy ścianie domu, nocne przymrozki, nie zaszkodzą im.
Pozdrawiam.

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Temperatura zdecydowanie powyżej zera.
Ja trzymam w około 15-tu stopniach, nie mam innej możliwość. Gdybym miała wybór to najchętniej przechowywałabym w temperaturze 8-10 stopni.
Ja trzymam w około 15-tu stopniach, nie mam innej możliwość. Gdybym miała wybór to najchętniej przechowywałabym w temperaturze 8-10 stopni.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
U mnie oleandry przetrzymują kilku stopniowy mróz!
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ależ ja Ci wierzę!
Natomiast nie polecam pozostawiania ich na mrozie.
Natomiast nie polecam pozostawiania ich na mrozie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Kilkustopniowy, ale krótkotrwały mróz przetrzymają. Ale utrzymujący się dłużej załatwi je na amen. Tej wrednej zimy 2011/12 straciłam pięć kilkuletnich roślin. Ustawiłam je, jak co roku, w nieogrzewanym garażu. Przecież mieszkam w tym cieplejszym regionie, więc na pewno nic im nie będzie. O naiwności! Nawet do Wrocławia zawitała mroźna zima. Ostatniej zimy nowe nabytki stały już przy drzwiach balkonowych, myślę, że w temp. ok. 15st. Były zadowolone
.
Pozdrawiam, Anka

Pozdrawiam, Anka
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak należy przygotować oleander do zimy. Mój nie zakwitł w tym roku
Czy przycinać? jeśli tak, to jak?

Czy przycinać? jeśli tak, to jak?
Pozdrawiam. Ania
Szukałem, ale nie znalazłem; mój oleander wypuszcza pąki ale nie zakwita, pojawiają się tylko pojedyncze kwiaty a większość pąków zasycha. Ten typ tak ma, czy może mu czegoś brakuje?
- rozmalinka
Pąki mogą zasychać z powodu małej ilości wody. Oleander powinien mieć cały czas wodę na podstawce.
Pozdrawiam. Ania
Ja dziś nabyłam sobie dwa olki i zaczynam powtórnie przygodę z nimi. 

- rozmalinka
A czym się zakończyła Twoja poprzednia przygoda?magda1975 pisze:Ja dziś nabyłam sobie dwa olki i zaczynam powtórnie przygodę z nimi.

Pozdrawiam. Ania
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dzięki! Ja jakoś nie byłam pewna, ile podlewać. Naczytałam sięi mądrzejsza nie byłam. Tłumaczyłam sobie, że w naturze, to za mokro nie mająrozmalinka pisze:Pąki mogą zasychać z powodu małej ilości wody. Oleander powinien mieć cały czas wodę na podstawce.

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
czy zaobserwowaliście u swoich oleandrów takie zjawisko ,a mianowicie mój oleander kwitnie na różowo ,taki średni róż,po przeniesieniu go z balkonu do mieszkania ,miał pąki ktore zakwitły na blado różowe wrecz białe....wygladało to tak jakby oleander miał kwiaty o dwóch barwach