Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem

Post »

Aniu jesteś niesamowita. Znów przerobiłaś rabatę i to JAK ;:oj ? Uważam, ze żwirowe rabaty bardzo dobrze wpisują się w charakter Twojego ogrodu i nie zdziwię się jak kolejne będziesz tak przerabiać :wink: . Osobiście żurawkami też jestem zachwycona i na obwódkę rabaty pod oknem jadalni też je posadziłam zamiast wyciągniętej i nijakiej lawendy- cieniste stanowisko. Róże z tego miejsca też wykopię na rzecz azalii.
Poza tym po 3ch miesiącach nicnierobienia w ogrodzie (no poza pieleniem, koszeniem i cięciem róż i innych przekwitłych) wreszcie się wzięłam. Zerwałam darń na 4m2- powiększając tym samym różankę środkową. Posadziłam 2 tujowniki (czy jakoś tak) posadziłam 2 jałowce lime gold. Przesadziłam 2 żółte pięciorniki i 3 białe. Przywiozłam sobie taczkę ziemi od sąsiada- do wyrównania terenu i padłam. Dziś boli mnie w bodrze, że stanąć nie mogę. Wczoraj zresztą też na kolanach robiłam i podnosiłam się jak w 8m mies. ciąży ;:131
podziwiam Twoje wyczyny ogrodowe ;:108
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapewne zauważyliście, że gdzieś mnie wcięło :;230 To 'gdzieś' to dokładnie kuchnia i słoiki. Zamykam lato w słoiki, by potem z radością sięgać po nie w zimie. Potem natomiast na zewnątrz zrobiło się pięknie, więc przyszła pora na nadrabianie zaległości w ogrodzie. Posadziłam m.in. liliowce, które w donicach czekały na to od kilku tygodni. Po drodze natomiast spotkałam się z Małgosią (małgocha1960) i Jagódką (Jagodka) :D I po raz kolejny przekonałam się, że na forum można spotkać bratnie dusze. To wszystko sprawiło jednak, że po raz kolejny mam zaległości ;:131 Wstyd mi ;:171 Ale co mogę zrobić? To co zawsze :;230 Uraczę Was zdjęciami.

Jadziu (e-babcia), Mati (mati), Małgosiu (Pepsi), Dorotko (Dorotka350), Jolu (jode22), Olu (Bufo-bufo), Grażynko (kogra), Sławku (slanka-flora), Justynko (klarysa), Elu (ElleBelle), Jagódko (Jagodka), Bogusiu (bwoj54), Mariolu (kropelka), Asiu (joanna_68), Grażynko (gracha), Teresko (tesia39), Ewo (ewa w), Krysiu (Ignis05), Andrzeju (any57), Iwonko (iwona0042), Aniu (Rudominko), Justynko (duju), Miłko (takasobie), Elu (tija), Ilonko (ilona2715), Dorotko (DTJ_1), Marzko (Sosenki4)! Dziękuję Wam za pochwały ;:196 Przyznam się, że i mnie efekt bardzo się podoba. Ładnie wyeksponowane są pozostałe rabaty, a i ta wprowadza w ten zakątek spokój i uporządkowanie, co bardzo lubię. Irysów się nie pozbywam, bo to moje ukochane kwiaty. Będą jednak wkomponowane w rabaty bylinowe, by po okresie kwitnienia tak nie drażnić oczu. Przyznam, że wykopywanie, dzielenie i porządkowanie irysów to ciężka praca i późniejsze zrobienie porządku, a potem nowej rabaty - kosztowało mnie wiele sił. Liczy się jednak efekt. To niesamowita satysfakcja zrobić coś własnymi rękoma i jeszcze zostać pochwalonym :tan

Jolu (jode22)! Kamienie kupowałam w workach, bo tak jest mi wygodnie z uwagi na własny transport, ale w pobliskim ogrodniczym. Maja tam dość sporo kamienia i to w rozsądnej cenie. Właściwie wszystkie kamienie, jakie kupiłam do ogrodu, pochodzą właśnie z tego ogrodniczego.

Gosiu (Pepsi)! Powiem Ci, że i ja o tych zdjęciach pomyślałam, że to 'ogrodzenie' miało sens, jak rosły tam irysy. Ale teraz już nie ;:185 Zanim jednak to zrobiłam, potwierdziłaś moje wątpliwości. Poprawiłam i teraz wygląda to tak :D Jest ok?

Teresko (Teniak)! Ten grzyb jest niesamowity, ale z tego co zdołałam poczytać - znajdowano go już w Beskidach. Ja jednak go nie widziałam. Przyznam, że wygląda jak ZWIERZE ;:oj

Małgosiu (małgocha1960)! Bardzo miło spędziłam z Tobą i Twoim eMem te 2 dni. Ale trzeba być optymistą - na pewno się jeszcze spotkamy i to nie tylko wirtualnie!

Obrazek

Dziś bohaterem dnia jest dzięgiel ozdobny . Kto chce przyciągnąć do ogrodu owady powinien go sobie zdecydowanie posadzić. Czegoś podobnego wcześniej nie widziałam. Przyznam przy tym, że roślina jest także bardzo efektowna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak jest na każdym baldaszku :tan

Jak co roku o tej porze kwitną także pojedyncze sasanki

Obrazek

I ja doczekałam się kwitnienia pierwszych zimowitów. Przyznam, że pięknie się rozrastają, bo z jednej cebulki w ciągu półtora roku zrobiła się spora kępka.

Obrazek

Obrazek

Jako, że kuszą odmianami w ogrodniczych - kupiłam kilka nowych wrzosów. Do koszyka (potem trafią do gruntu)

Obrazek

I na rabatę za domem, którą znowu nieco powiększyłam ;:224

Obrazek

Te kupiłam u Kapiasa, będąc tam z Małgosią.

Mam także nowe jeżówki :D

Butterfly Kisses

Obrazek

Julia

Obrazek

Orange Passion

Obrazek

Wypieliłam kawałek rabaty wzdłuż chodnika do domu i zrobiło się miejsce ;:224

Jakiś czas temu w LM kupiłam trzykrotkę wirginijską. Miała być fioletowa. Jak zakwitła okazało się, że są trzy różne. Fajna niespodzianka, nie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A domu zakwitł Zygopelatum. Dostałam go od Kasi (Kubasia), która jak oświadczyła - nie dogaduje się ze storczykowatymi. Postawiłam na parapet, a po 2 miesiącach :heja

Obrazek

Obrazek

A na koniec motylek :wit Postaram się poprawić ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Ile os ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj piękne kwiaty ;:108
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bartku (Bartosz les)! Jak widać, nie tylko os. Wiedziałam, że to roślina miododajna, ale to, co się dzieje na kwiatostanach, przerosło moje wyobrażenia ;:oj Miło mi, że mnie odwiedziłeś ;:168

Dla Ciebie powtarzająca kwitnienie - budleja Dawida. Przycinanie przekwitłych kwiatostanów odniosło skutek :D

Obrazek
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za piękną budleję ;:196
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bartku! To kolejna roślina, którą uwielbiają owady, szczególnie motyle. I dlatego znalazła się w moim ogrodzie. Z floksami było podobnie.

Floks Europa

Obrazek

W zeszłym roku udało mi się na nim sfotografować fruczaka gołąbka :heja W tym - nadal poluję :D
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam tego samego floksa,fruczaki gołąbki bardzo często na nich spotykam. ;:173
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bartku U mnie bywają co roku. W ty jednak było za zimno i za bardzo padało. Ale liczę na złotą, polską jesień :D

A floksów mam kilkanaście odmian, no. takiego białego NN

Obrazek
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Aniu ja ze słoików to tez nosa nie wystawiam.Jeszcze czeka cukinia, jabłka, gruszki, pomidorki, papryka ;:219
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, teraz jest idealnie :D Lepiej nie może być. ;:215
Dzięgiel mulimedialny: pachnie, rusza się, bzyczy. Ten sam efekt podziwiałam wczoraj na rozchodnikach.Całe w owadach.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu (mamafrania)! Mnie też jeszcze co nieco zostało, ale dziś mam przerwę. generalnie mam z górki, więc nie będę narzekać. Za to jak fajnie będzie się potem sięgać do spiżarki :tan

Dla Ciebie dalia z mieczykiem. Dalia jest cudna. Jej kwiaty mają ponad 20 cm i są bialutkie. Dokładnie takie, jak chciałam...

Obrazek

Gosiu (Pepsi)! Lepiej to na pewno może być, ale na pewno jest lepiej. A wystarczyło tylko poprzestawiam kamienie... Dziękuję za radę ;:196

Żółte dzielżany z czymś od Joli, ale nie pamiętam co to jest :;230 Bardzo ładnie się jednak skomponowało.Oczywiście przypadkowo ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Cieszę się, że storczyk znalazł złote rączki, które doprowadziły go do ponownego kwitnienia. :) W sobotę w botaniku jest wystawa to może będziesz miała nowe ;:306
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:167 Kasiu, a parapety będą w pakiecie? ;:306
Ale przyznam, że jestem dumna, że mi się udało :tan

Planten un Blomen. W zeszłym roku Ci się tak podobała...

Obrazek
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Poprosimy Kubasia żeby istniejące poszerzył ;:306 ;:306 ;:306 Planten un Blomen rośnie i u mnie :wink: nie mogłam sobie jej odmówić. ;:224
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I słusznie :D
Nie wiedziałam, że Kubaś zajmuje się również kamieniarstwem ;:224 :;230

Za to Ballerinę 'zgapiłam' od Ciebie

Obrazek