- nie wiem dlaczego chcesz ciąć to Adenium ? Jest bardzo ładnie rozkrzewione, a na dodatek wydaje mi się (na 99,9%), że jest to Adenium thai socotranum. Wg mnie ma bardzo ładnie ukształtowaną i rozgałęzioną koronę. Z nastaniem wiosny, pod wpływem promieni słonecznych będzie się samoczynnie krzewić i zagęszczać koronę. Tej roślinie do krzewienia - zagęszczania korony potrzebne jest słońce i odpowiednie "papu".
- osobiście tej roślinie pozwoliłbym w "spokoju" rosnąć przez cały sezon, jedynie zastanowiłbym się nad dopasowaniem odpowiedniego "dożywiania" rośliny i wyborze najodpowiedniejszego miejsca do wzrostu, wiosną i latem, tak żeby miała dobry dostęp do słonecznego światła. Niewłaściwym przycięciem, możesz bardzo zmienić wygląd rośliny na niekorzyść, piszę to w oparciu o moje przykre doświadczenie z przycinaniem - uszczykiwaniem moich młodych sadzonek Adenium thai socotranum, czego do dzisiaj bardzo żałuję.Ja bym Ci radziła wstrzymać się jeszcze kilka tygodni z cięciem.
Co to za Adenium, którego gałązki na fotce są odgięte i ustabilizowane sznurkiem, też wydaje mi się, że jest to Adenium thai socotranum .
Siewki pokazane na ostatniej fotce, to Adenium obesum, arabicum czy ... ? Zapewniasz - przedłużasz im dzień, żeby nie wyciągały się ?