Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

Uważam że tak jak Ty Kaa88 robisz jest dobrze, wtedy nie jest za mokro a tego fiołki nie lubią.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja właśnie zrobiłam tak jak Kaa88 i knot wciągnął mi całą wodę i miałam zbyt mokro w doniczce :roll:
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p

Post »

Jeśli tak to pewnie knot był zbyt szeroki.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Witaj Bello,
miło mi, że odwiedziłaś mój wątek.

Mam do Ciebie pytanie, na wstępie odnośnie zdjęć, które zamieściłaś
Bella11 pisze:Tak wyglądają moje knoty... .Do doniczki wsypałam ziemię z perlitem ...Mam nadzieję, że wszystko dobrze zrobiłam i moim fiołeczkom nic nie będzie ;:65 Obrazek Obrazek Obrazek
Bella11 pisze:Tak Alu przypadkiem dostałam od sąsiadki i postanowiłam je, w taki sposób wykorzystać .... ;:138 A to mój , pomysł na sadzonki na knocie.... :tan
Wyglądają dziwnie znajomo, tak jak te tutaj

Czy dobrze rozumiem, że piszesz o rzekomo swoim pomyśle na knoty wykorzystując moje zdjęcia na moim własnym wątku???? :D Jesteś niesamowita ;:223

Alu, tak, na zdjęciach są kubeczki 80ml, kupiłam je w Auchan.

Dziewczyny, najważniejsze przy podlewaniu metodą knotową jest podłoże. Iwonko, jakie stosujesz? Ja z początku używałam takiej mieszanki:
2/3 ziemi uniwersalnej
1/1 mieszanki perlitu i wermikulitu.

Większości fiołkom takie podłoże odpowiadało, ale zdarzały się egzemplarze, którym było zbyt mokro. W tej chwili pod knot stosuje mieszankę:
1/2 ziemia uniwersalna do wysiewu
1/2 perlit

Podłoże musi być bardzo przepuszczalne i lekkie.

Długość i grubość knota to sprawa drugorzędna.

W tej chwili robię tak, styropian jako drenaż, trochę ziemi, knot i fiołek. Nie kładę wysoko przy korzeniach raczej na dole ze względu na to, że mam dużą ilość roślin i staram się ujednolicić warunki uprawy gdyż nie jestem w stanie ogarnąć indywidualnie każdego fiołka.

Jak będę przesadzać, pokażę Wam fotki, ale chyba muszę je wcześniej podpisać :wink:
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Kurcze i mnie znajomo te zdjęcia wyglądały :roll: Ilonko kochana mam mieszankę perlitu,wermikulitu i ziemi na oko,ale nie pół na pół ;:108 Drenaż mam ze styropianu ;:108 a fiołki mam Rob's dust storm bo te dwa fiołki były najgorsze .Knot mam przykryty ziemią i dopiero korzonki fiołka :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Tego jeszcze nie było :;230
A może to Ty kłamiesz?Nieładnie :;230
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p
Od: 27 kwie 2015, o 10:02

Post »

Hejka, Ilonko :)
Widzę, że na Twoim własnym wątku niejaka nowonarodzona Bella podaje Twoje rady jako swoje, a nawet zamieszcza jako swoje - Twoje własne zdjęcia. Hahahaha :;230 To jakiś zastarzały szkolny nawyk ściągania bez powoływania się źródło. Nieładnie, Bella, nieładnie, a fe, dziecko :D :D :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ellis3
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 maja 2015, o 23:28

Post »

Witam córka kupiła mi fiołeczki ,żeby mi się nie nudziło ...Kiedyś miałam miałam fiołki, teraz wracam do tej pasji ;:167
Pozdrawiam Zosia :)
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Zosiu- to super. Fiołki dają niesamowitą radość ;:138 Tu u Illonki można dostać oczopląsu ;:219 Tyle pięknych odmian, ale też mnóstwo przydatnej wiedzy!

Co do tych zdjęć Illonko, to masz rację. Jakiekolwiek były intencje Belli, chyba trzeba zacząć swoje zdjęcia podpisywać ;:108
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
Ellis3
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Widzę że u Illonki jest, tyle ciekawych odmian fiołeczków, że wręcz jestem oszołomiona tyloma pięknymi fiołeczkami ;:1 Nigdy bym się nie spodziewała ,że jest tyle odmian ojej ....Podziwiam was wszystkich za tak piękne fiołki ,moje przy waszych to mizerniutkie ;:110
Awatar użytkownika
Joyce
100p
100p
Od: 8 cze 2010, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilona :D wreszcie zawitałam do Twojego wątku :wit
Przeczytałam go od początku :heja ach masz taką wiedzę, że nic tylko czerpać pełnymi garściami jeśli pozwolisz :oops:
Wpadłam w totalnego FIOŁA na początku kwietnia i trochę zakupów fiołkowych już zrobiłam :wink:
A teraz będę powoli próbowała knotów - "mercedesiki" właśnie zakupione, kubki plastikowe też - a docelowo chyba się skuszę na takie doniczki jakie stoją u Ciebie na tych mega cudnych półkach :tan
Oczywiście na wystawę do W-wy muszę przyjechać - nie tylko w celu osobistego poznania ale na pewno jakieś cacuszka będzie szansa zakupić ;:224
pozdrawiam Agnieszka
ogród - pasja i miłość
Awatar użytkownika
Ellis3
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dostałam, od sąsiadki bardzo marne fiołki .Przesadziłam je do nowej ziemi ,podlałam .Proszę o pomoc bo, nie wiem jak fiołeczkom jeszcze pomóc... ;:223 Ten w białej doniczce ,to przypuszczam że jest do rozsadzenia ,ale może się mylę :oops: .A ten w pomarańczowej doniczce, to jak przesadzałam to parę wiotkich listków poodpadało ,a reszta listków jest normalna i o tego fiołka obawiam się najbardziej ,bo nie mam pojęcia co dalej z nim począć ;:98 PROSZĘ O POMOC ;:167 Obrazek Obrazek Obrazek [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6a532ed3e91ee006.html]Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p

Post »

Nie jestem specem od fiołków, ale wydaje mi się że pierwsza sadzonka wymaga rozsadzenia bo pewnie jest w tej doniczce niejeden fiołek a drugi wymaga przesadzenie do świeżej ziemi po same listki. Na pewno będzie wszystko dobrze, tylko pamiętaj że fiołki nie lubią stać w mokrej ziemi.
Awatar użytkownika
Ellis3
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

neska133 Dziękuje bardzo za życzenia ... ;:113 Tylko w tym jest problem ,że ja tego fiołka w pomarańczowej doniczce, już dziś przesadziłam do nowej ziemi i dałam ,tylko teraz mniejsza doniczkę, bo fiołeczek miał bardzo dużą donice i wysoką . ;:180 Może powinnam tego fiołka obciąć i wsadzić go do wody żeby puścił nowe korzonki....Bo sam w sobie fiołek ma bardzo długi i gruby nie, wiem jak to nazwać pieniek i dlatego wystaje poza doniczkę ....Może przesadzić go w wyższą doniczkę ...!!!
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p

Post »

Wydaje mi się że powinnaś go głębiej wsadzić, można obciąć korzenie ,spróbować ukorzenić w wodzie tak jak mówiłaś ale ja bym się bała że polegnie więc tylko bym głębiej włożyła do ziemi.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”