Ogród Madzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Madzi

Post »

Po pierwsze: jakiś czas widziałam w wielu wątkach wpisy, z których wynikało, że już jesień. Teraz jakoś tak odwrotnie...No i dobrze. Ciepło nam na pewno nie zaszkodzi, a tym bardziej naszym ogrodom.

Po drugie: woda ma to do siebie, że nagrzewa się bardzo długo, ale i bardzo długo stygnie. Dlatego zazwyczaj nabiera znośnej temperatury dopiero latem, rzadziej późną wiosną. Natomiast ciepła bywa bardzo długo, nawet do połowy października. Kiedyś kąpałam się właśnie o tej porze, a woda miała 17 stopni - nieraz w lipcu jest zimniejsza. Tym bardziej w maju - nawet w czasie upałów - totalna kosta - zazwyczaj 12 - 14 stopni, nieraz sprawdzałam. Dlatego zachęcam - przed nami długi okres ciepłej pogody, więc zapewne będą jeszcze okazje do kąpieli :) Co ciekawe wiosną wejście do wody o temperaturze np. 13-14 stopni bywa bolesne. Za to jesienią odczuwa się to całkiem przyjemnie. W sumie nie jest zimno, tylko na całym ciele ma się takie uczucie, które nazywam ,,igiełki" - jest bardzo fajne.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Madziu,w Twoim ogrodzie wcale nie widać jesieni,bo bardzo kolorowo ,a hortensje to już przecież dawno kwitną :uszy każdy ma coś do zrobienia ,ja też bardzo dużo zaprawiam ,bo uwielbiam pełną spiżarnię,malin też zbieram koło 5 kg co drugi dzień ,i dynie przerabiam i wszystko co się da ,ale uwielbiam to robić tylko czasu ciągle mi brakuje,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu zacznę od gratulacji za nagrodę, należą się Tobie wszelkie wyróżnienia za taki ogrom pracy :)
Zazdroszczę maliniaka, ja miałam problem ze znalezieniem miejsca na kilka nowych kolejnych sadzonek malin, a u Ciebie takie duże szpalery.
Hortensje z zawilcami bardzo ładnie się skomponowały, podkradam ten pomysł :wink:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Marto,

dziś wreszcie mam pierwszy (i póki co - ostatni) dzień spokoju z zbiorami i zaprawami. Choć troszkę od tego odpocznę :wink:
Kilka dni temu faktycznie nadchodzącej jesieni nie było widać - teraz już jest inaczej - dziś zauważyłam początek zmiany barw liści niektórych roślin.

Alano,

podkradaj pomysłów, ile tylko chcesz :)

Takiego pomidora przyniosłam wczoraj:

Obrazek

Poniedziałkowa porcja malin:

Obrazek

Wczoraj tak jakoś wyszło, że wstąpiłam do szkółki. Oczywiście z pustymi rękami nie wyszłam. Dokupiłam dwa krzaczki mojej ulubionej kaliny koreańskiej, derenia ,,Elegantissima", miskanta ,,Morning Light" i tawułę Van Hutte'a ,,Gold Fontain". A do tego doszły cebule lilii...W związku z tymi ostatnimi zrobiłam przeprowadzkę kilku kęp kokoryczy, która prosiła się o przeniesienie na uporządkowaną rabatę w pobliżu nowego domku ogrodowego. Jednak zakupione rośliny muszą jeszcze troszkę poczekać - właśnie pada deszcz...
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A gdzie tulipanki? :cry:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tulipanków u mnie niet :wink:
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a czemuuu?Są nawet takie,co nie wygladaja jak tulipany ;:108 Czyli np. botaniczne ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jakby to powiedzieć. Tulipany były, ale się prawie całkiem zmyły. Ostatnia, wilgotna i rozmemłana zima nie była dla nich łaskawa. Nawet botanicznym dała się we znaki. Po prostu prawie całkowicie wyginęły.
Z pozdrowieniami, Magda
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Madziu,,co robisz z malinek?,ja też zbieram dużo co drugi dzień i robię soki i konfitury i kompoty ,ale teraz wzięło mnie na grzyby i zbieram rydze ,bo wysyp u nas obfity,ogród leży na razie odłogiem,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Maliny wkładam do słoików, dodaję łyżkę cukru trzcinowego i wekuję (bez dodatkowej wody). tak zrobione maliny można zjeść prosto ze słoika razem ze sokiem lub wrzucić do pojemnika, zmieszać z jogurtem, śmietaną lub maślanka i koktajl gotowy.

Rydze rosną i u mnie. Chyba też się przejdę. Narobiłaś mi smaka :)
Z pozdrowieniami, Magda
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Madziu - a nie kuszą cię tulipany? Kurcze, ja co roku mówię, że dosyc, ale wizyty w biedronce są nieodpartą pokusą - zwłaszcza, że tamte cebule dobrze sobie radzą...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ostatnio dostałam sporo cebul tulipanów w ramach nagrody za ogród, tak więc już znowu trochę mam. Wczoraj byłam w B. Oczywiście z pustymi rękami nie wyszłam. Ale na tulipany się nie skusiłam. Może za rok?
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NIE!W tym roku ;:108 No bo za rok,to ogólnie za dwa lata :?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Madziu - zakwitł zawilec japoński od Ciebie i jest biały ;:138 Bardzo się cieszę! Ma mnóstwo pączków i zapowiada się ładne kwitnienie :lol:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tulap,

przyjemności trzeba smakować powoli. Inaczej tracą smak.

Marysiu,

cieszę się bardzo :)
Z pozdrowieniami, Magda
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”