Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
evach
50p
50p
Od: 3 wrz 2013, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5

Post »

Tija - piękny zbiór ;:167
mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tija ta chropowata dynia jest super ;:oj .
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Ta czerwona chropawa jest zabójczo ładna ;:167
Moje dynie zmarzły w czerwcu, o czym pisałam na forum, zostały mi tylko niedobitki rozsad w doniczkach. Jak na te okoliczności i brak deszczu przez trzy miesiące, uważam sezon za całkiem udany.
Obrazek
Obrazek
To rekordzistka- Marina di Chioggia(dobrze, że tylko jedna taka, bo w praktyce jednak małe jest lepsze :wink: )
Obrazek
App. pestek, miałam w tym roku dynię Kakai, którą uprawia się typowo w celu pozyskania pestek bez łupin.
Dynia po rozcięciu okazuje się wypełniona włókienkami, spośród których prawie czyste pestki wygarnia się po prostu ręką
Obrazek
W porównaniu z innymi dyniami, z którymi miałam do czynienia, wystarczy szybkie przepłukanie, nie ma poprzyczepianego "mięsa", żadnych resztek :D Łyżką dziegciu w beczce miodu jest to, że tych pestek jest jednak mniej niż w innych dyniach, to plon z jednego normalnej wielkości owocu
Obrazek
to pestki jeszcze przed płukaniem.
I faktycznie, są pyszne :D
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

lelumpolelum pisze:App. pestek, miałam w tym roku dynię Kakai, którą uprawia się typowo w celu pozyskania pestek bez łupin.
Nigdy nie słyszałem o takiej dyni ;:oj muszę sobie taką sprawić na następny rok :roll:
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Jest też nasza krajowa dynia z pestkami bez łupin, nazywa się "Miranda" ale czyszczenie tych pestek to droga przez mękę, z tego, co pamiętam :? Smakowo też zostaje w tyle.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

aria pisze:To bardzo dobry plon Tija ;:oj , tym bardziej, że poszczególne dyńki ważą chyba więcej niż 5 kg.
Dyniowanie wciąga i ciągle chce się próbować nowych odmian ;:108
Większość dyń faktycznie waży od 5 - 9 kg ;:138 te dwie największe mają po 20 kg .
Jak się posmakowało dyniek , to teraz trudno będzie z nich zrezygnować :lol:

Dyńka z naroślami to Red Warty Thing .
Właścicielka dyńki / niek dziękuje za pochwały ;:180

Ładnie obrodziła White Swan Acorn , miała 10 sztuk , połowa zostaje na zimę a druga już skonsumowana w postaci placuszków i frytek . Jak ktoś lubi dynię o neutralnym smaku to ją polecam . Nie duża , miąższ zbity , można podjadać na surowo .
Jeszcze jedną spróbowałam ale smak jej mnie przeraził :roll: muszę poszukać w swoich zapiskach i dojść po nazwach co za jedna :oops: . Po rozkrojeniu spróbowałam kawałek , język mi zdrętwiał , w smaku coś jak ogórki z cierpką skórką i ...pomalował się na czerwono ;:oj nie dało się jej jeść :roll: może dlatego , że była jeszcze nie do końca dojrzała ? no nie wiem :roll: jadłam maluchy różnych odmian , smak miały różny ale ogólnie znośny a ta masakra .
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zerwałam dzisiaj dwie Lunga di Napoli. Zawiązane pod koniec sierpnia, a teraz zważyłam: jedna 11,3 kg. druga 9 kg ;:oj . Strasznie szybko urosły, co prawda nie było już tak ciepło ale za to dużo wilgoci. Ledwo je wtachałam do bagażnika ;:224 . Pewnie mogłyby jeszcze urosnąć i dojrzeć, ale bałam się przymrozku. Jak długo powinny teraz poleżeć, żeby dojrzeć :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Moje pierwsze w życiu dynie :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ta rozkrojona to muscate de provence a ta największa to nunga di napoli :D
Awatar użytkownika
malika
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 14:24

Post »

A to moje częściowe zbiory. Kilka White Swan Acorn'ów, jedna Kakai, Hokkaido i Burgess Buttercup razem z ogromnym turbanem w drugim pokoju leżakują. Te ze zdjęć to wczorajszo-dzisiejszy zbiór ze względu na zapowiadane -3 dziś w nocy...

Obrazek
Obrazek

Wnioski:
marny ze mnie ogrodnik, przeoczyłam pierwsze oznaki choroby i w ciągu tygodnia mojej nieobecności padły niemal wszystkie krzaki, trochę młodych dyń pogniło, na szczęście część owoców była już wtedy dojrzała i leżakowały sobie na słońcu, dochodząc. Błędem było również sadzenie tak dużej ilości roślin na tak małej powierzchni (jestem mądrzejsza o doświadczenie na przyszły rok), miejsce również okazało się mniej słoneczne niż na wiosnę, kiedy robiłam oględziny (rozrosły się i zazieleniły drzewa, przysłaniając słońce na prawie cały dzień).
Ale i tak jestem szczęśliwa, że spróbuję aż tylu odmian dyń! I nie zrezygnuję, nie zniechęciłam się ani trochę (no, może troszeczkę mi przykro, jak patrzę na Wasze zbiory) i za rok poprawię błędy, wysadzę miej i w większej odległości, na słonecznych poletkach, negocjować będę również obsadzenie nieużywanego obecnie pola u rodziny mojego chłopaka.

A teraz pytanie - Australian Butter bardzo późno zabrała się za kwitnięcie i owocowanie, stąd dojrzał w pełni tylko jeden owoc... mnóstwo maleństw zaczęło gnić, a cztery duże, miękkie okazy trafiły do piwnicy (dwie już widoczne na zdjęciu). Czy mają szansę dojrzeć? Są miękkie, niewybarwione i ze świeżymi ogonkami. Jest szansa na "dojście" w ciepłej piwnicy, czy od razu przerabiać na dżemy i zupy?
"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
visar
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 wrz 2013, o 11:20

Post »

lelumpolelum pisze:Jest też nasza krajowa dynia z pestkami bez łupin, nazywa się "Miranda" ale czyszczenie tych pestek to droga przez mękę, z tego, co pamiętam :? Smakowo też zostaje w tyle.
Jest jeszcze nasza dynia bezłupinowa Danka Polka - czy ktoś ją uprawiał, jak u niej jest z pestkami?
Awatar użytkownika
evach
50p
50p
Od: 3 wrz 2013, o 19:04

Post »

Ja nie dorastam Wam nawet do pięt ;:oj ;:131
ale co tam, za rok będzie lepiej ... mam nadzieję ;:224 ;:131 :lol:
to moje "zbiory" heh
Obrazek
pomarańczowe mają po ok 11 kg, reszta do 2kg.
Jeśli chodzi o zielone to ta największa zawiązała się na koniec sierpnia ;:173 niestety skórka została uszkodzona więc wylądowała na niedzielnym obiedzie ;:304 pokrojona w kostki i zapieczona z solą i pieprzem rozpływała się w ustach :D słodziuteńka na maksa. pestki z dyni są bez łupinek ławo się je wyciągało, nie są za duże ale za to smaczne :)
nadal nie wiem co to za mała pomarańczowo- żółta dynia
mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)
visar
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 wrz 2013, o 11:20

Post »

Evach, nie jest źle :D
Też masz ładne dyńki, ta żółta jak nie pasuje do żadnej z wysianych odmian,
to może jakieś niekontrolowane 'przepylenie' nastąpiło :wink:
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Evach, masz cudne dyńki. No i dorastasz, a mnie przerosłaś :D
Pozdrawiam. Ania
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

To moje dyńki Early Butternut. Pomimo tej samej odmiany i tego samego producenta wyraźnie widać, że pochodziły z dwóch torebek :wink: . Niestety część jest popękanych i pewnie będę musiała wyrzucić zanim dojrzeją i nabiorą smaku.
Obrazek
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Jak myślicie, czy to już ostateczny czas zbioru dyń?
Pozdrawiam. Ania
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”