Mój kwiecisty zakątek cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój kwiecisty zakątek cz.5

Post »

Iwonko , jeszcze sporo odmian tulipanów będzie kwitło. jednak część nie była wykopana i wygląda słabowicie, już więcej nie popełnię tego błędu.Ja także co roku dokupuję nowe , nie wszystkie chcą u mnie ''zamieszkać'' . :D
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadziu ale łany cudnych tulipanów ;:138
U mnie w tym roku słaboooo...jesienne nabytki na rabatach przy altance kwitną,ale na rabacie wężowej nornice poucztowały i teraz niewiele kwitnie :twisted:
Korony też zawiodły...a Twoje jak zwykle,piękne,wypasione ;:215
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Tadku, czy mam rozumieć, że każdego roku wykopujesz wszystkie cebule tulipanów i ponownie sadzisz je jesienią ?
Ja robię to co dwa-trzy lata, bo chyba nie miałabym cierpliwości ;:131
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Tadziu, prześliczna jest ta twoja wstęga tulipanów, coż innego mogę napisać. Ale nie tylko ta czerwona wstęga, lecz również jednokolorowe grupy, które z racji liczby cebul tworzą świetny radosny efekt.
Zaciekawiła mnie też szkarłatka, bo bardzo ładnie wybija z ziemi. Troszkę mi przypomina wychodzący z ziemi rabarbar. Zaraz muszę sobie sprawdzić w necie, co to za roślina.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Tadziu korony ;:oj ja sobie je odpuściłam bo nie mam do nich ręki, a tulipanki niestety wykopuję co roku, jest z tym zabawy co nie miara wykopać 600 cebul, to 3 dni roboty w pocie czoła, ale warto, bo kwitną niezawodnie :) a dzień za krótki brak czasu na wszystko ;:223
pozdrawiam majówkowo i słonecznie ;:3
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Tadziu,co to za roslina o takich czarnych listkach,taki jest kolor w realu?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu, korony cesarskie to już Twój znak rozpoznawczy ;:173 Obrodziły jak zwykle pięknie i są takie wysokie!
Łany tulipanów i mnie zachwyciły... zdecydowanie jesienią muszę posadzić większą ilość cebulowych...
Pozdrawiam weekendowo! U mnie cały czas leje :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Tadziu pięknie kwitnie Twoja działka, szkoda by było tulipanka jeśli jest zawirusowany bo ładny ma pomalowany płatek no i ten fiołek robi wrażenie ;:196 całuśny dla mnie bo mam bzika na ich punkcie ;:306
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Eeeee......tam, zaraz zamęczę.
Wiosna to i takie widoki w cenie.
A na takie wypasione korony to ja zawsze chętnie popatrzę. ;:108
Czy ten fiołek ma takie czarne liście czy malowałeś nocą sadzą z komina ? :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Przepiękne kępy tulipanów i korony cesarskiej - możesz nas męczyć! bo masz czym :;230 Jak ja miałabym tyle do oglądania też nie poszłabym na pochód ;:306 Czy dobrze widzę kępę kokoryczy w tle?
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu!..imponujące korony cesarskie ....a tulipany powalają. ;:138
Wszystko wypielęgnowane, dopracowane ;:215
...no to wiem dlaczego moje tulipany kilkuletnie takie słabowite , niemrawe....bo ich nigdy nie wykopywałam.
Tadziu ...widząc u Ciebie to tulipanowe piękno , tez to uczynię ;:108
Roślinki super spisują się u mnie ...
Pozdrawiam cieplutko! ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Witam Tadku :wit
Piękne tulipany i te jednokolorowe kępy ;:oj
Czasami zazdroszczę Ci tych piasków. U mnie glina, glina i ciężka ziemia :evil:
U nas leje...majówka po zbóju...
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Ja też podziwiałam drugi plan i ten (chyba fiołek) z czarnymi listkami rzucił mi się w oczy, no i magnolia, mała a pełna kwiatów. Cudo,
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Jak tu wierzyć w prognozy :?: Miało padać , a dzień choć jeszcze nie skończył się , mogę powiedzieć śmiało , że był piękny. ;:108 Z rana burza , za 2 godziny zaświeciło słońce i jest do teraz. Parno , temperatura 23* , praktycznie bez wiatru. ;:3
Fragolciu , znam ten , ból , u mnie na liliach poucztowały ;:223 Przy okazji i kilka tulipanów też zniknęło. Szkoda , że korony zawiodły . Jest mokro , podsyp je nawozem , najlepiej wieloskładnikowym, myślę , że to brak jednego minerału powoduje , że nie kwitną, może potas ?
Iwonko , tulipany i korony corocznie wykopuję , teraz dołączę jeszcze hiacynty. Tych nie mam dużo , nie będzie takiego problemu. W tym roku mam porównanie , jaka jest różnica.
Wandziu , tulipany to na ''ożywienie'' alejki liliowcowej. Cynie na ''trzeci rzut'' już rosną. Nie będzie ''smutna jesień'' przy wejściu. ;:215
Szkarłatki nawet w trawie posadzone też sobie radzą. Obawiam się , że za dobrze jej tutaj. Za skromny teren na tak wielką roślinę. W ubiegłym roku miała tylko 3 pędy , teraz kilkanaście. :shock:
Kasiu , Poprzednie lata były mało sprzyjające , może teraz będzie lepiej z koronami. 600 cebul tulipanów:?: No to masz kolekcję ;:224 Za krótkie dni , masz rację. Gdybym jeszcze miał działkę ''pod nosem'' ;:131
Pozdrówka :D
Gosiu , jak widać jest taki fiołek o prawie czarnych liściach. To fiołek labradorski. Teraz kwitnie miejsce słoneczne , każda gleba. Jak nie ma suszy , łądnie rożsiewa się . Mimo to nie jest uciążliwy.
Aguś Nie planowałem koron na godło , ale samo wyszło :D Od początku czują się dobrze , oby tak dalej. ;:333 Tulipany krótko kwitną , ale bez nich nie wyobrażam sobie ogrodu. Nowe odmiany przeważnie ''wypadają '' dość szybko , babcine , jak widać. Do kupienia bez problemu.
Pozdrówka. :D
Marysiu , tulipanek mógłby taki już zostać, takiego ''przecinka'' żaden nie ma. Fiołek ''do załatwienia'' :wink:
Grażka , mam go już od dawna, bywało , że był ''na wymarciu '' , ale odradzał się. Ma liście ciemno fioletowe, do czarnego niewiele brakuje, na słońcu ciemniejsze , w półcieniu zielenieją. Mniejszy od zwykłego . Labradorski on. Twoje korony też okazale. ;:333
Marysiu Maska , jeszcze trochę pomęczę. Mam i dzisiaj robione , ale już nie wstawię , ''niechciej'' mnie ogarnął. Domyślam się , że o ostatnim zdjęciu myślisz. To serduszka wspaniała , różowa. To pięcioletnia kępa, ma prawie metr średnicy. Muszę ją zredukować, żal duszę ściska ;:145 Dzisiaj oglądałem półtorej godziny. Nie pracowałem w święto , więc mogłem spokojnie pooglądać. Bardzo sprzyjające warunki , rośliny rosną niesamowicie.
Bogusiu , staram się , by moje ''podopieczne'' miały jak najlepsze warunki. Często brak czasu , zaczyna się właśnie pierwszy ''wysyp'' chwastów. Motyka naostrzona i w bój ;:125 Cieszy mnie to , że Ci rosną Zimowały na dworze , nie są wydelikacone jak te ze szklarni. Mogłem zrobić by były większe , okryć włókniną i podnawozić . Wiem , że takie ''zabiegi'' tylko w celach handlowych robi się , by towar ładnie wyglądał. Ja patrzę na korzenie, to się liczy. Liście można ściąć , odrosną. Bez zdrowych korzeni nic nie urośnie. Kup tulipanki, nie pożałujesz. Te w szpalerze prawie w samym piasku rosną. Po posadzeniu i na wiosnę odrobinę nawozu dostają. I jakie okazałe .Sadzę na początku pażdziernika ,a czasami jak nie wyrobię się to i pod koniec. Nie wyłażą w styczniu z ziemi. Tak dooradził mi wiekowy hodowca tulipanów, przyjeżdża co roku na Chmielaki , we wrześniu . I chyba wie co mówi, cebule ma imponujące .
Miłego popołudnia. :D
Ewciu ,dzięki ;:180 Nie wszystko rośnie na piaskach , ale do uprawy o niebo lżejsza. Miałem okazję popracować kilka dni 'w glinie'' , nie chciał bym się zamienić na taką glebę. Tylko , że susze są bardziej dotkliwe. U nie nadal świeci słońce. Posyłam Ci '' porcyjkę'' ;:3
Beatko , magnolia Ż, ale kto się opiekuje :?: Pierwszy raz taka, ma 3 lata. (u mnie) Mam kilka sadzonek fiołka , więc .... no problem.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Mam kilka sadzonek fiołka , więc .... no problem.
Serio? Bardzo bym chciała.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”