Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Post »

aguniada pisze:Goździk jak najbardziej... tylko czy on jest dla Ciebie wystarczająco wysoki?
Wyższy od dąbrówki, bo ona tak całkiem płaska jest, ale czy wystarczająco wysoki dla obrysu tej rabaty? Sama nie wiem :oops:
Może jakiś niski, zwarty jałowiec, który mógłby lekko wychodzić na trawnik.
Albo niebieska trawa, która u mnie też dobrze rośnie a mianowicie 'Festuca glauca'
Albo po prostu lawenda.
Albo...
do piątku mam czas :lol:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

A wiesz co jeszcze - wez patyk i sznurek i zobacz jak wyjdzie Ci kolo biarac najdalsza dlugosc od trzeciego iglaczka od brzegu. Pierwszy masz lekko wciety w glab rabaty, drugi jest na czerwonej lini a zmierz od trzeciego. Kolo mozesz zmiejszyc tak, zeby przesadzajac tamtego wcietego iglaka i tego na lini, powstal juz poczatek kola.... zmiejszajac kolo, bedziesz mogla dosadzic takie same iglaki (nie wiem jak duze one rosnal ale jak to rozmiar maly, to pasuje) juz tak zeby storzyly obwodke - pociagniesz to az przed taras i troche za taras tez po okregu. Bedziesz miala wspolna mysl przewiodnia iglakow idacych dalej na rabacie i zyskasz na tym, ze jak bedziesz miala iglaki stykajace sie z tarasem - to zima gola rozanka bedzie miala i tak swoja forme i efekt zostanie. Wyjdzie Ci z iglaczkow niezla S-ka - gora w pustym brzuchu bedzie trawnik a w dolnym rozanka.
Tutaj przy tarasie gdzie schodzisz w sciezke, bedziesz miala maly rozek ktory mozesz co roku obsadzac czyms innym, albo wysypiesz sobie kamyczkami i jakas donice postawisz.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Jule, wszystko co jest na tej rabacie nie jest w ogóle zobowiązujące, bo ma zniknąć na inne rabaty. Ale Twój pomysł muszę dzisiaj obmierzyć :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja się do planów nie mieszam, na różach się nie znam.
Wczoraj sadziłam swoją mini różankę czyli 4 szt The Fairy przy Icebergu :;230 brzeg robię bukszpanowy i dodam trochę lawendy. To tyle ;:224

Słuchaj dziewczyn, dobrze radzą.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Jak pisalas o czymś jasnym i azurowym, to do głowy przyszła mi gipsowka bylinowa. Połączenie lawenda i róża jest moim ulubionym, a zaraz potem róża zestawiona właśnie z gipsowka. U Gosi Nutki możesz podejrzec taki Komplecik ;:215
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Jule, zrobiłam jak sugerowałaś i powiem, że naprawdę bardzo ładnie to wygląda, ale jakoś bliżej mojemu sercu jest kształt łezki.

Aprilku, to dopiero wybór kształtu i rodzaju roślin na obwódki a za chwilę będę dręczyć planem nasadzeń :twisted:

Zrobiłam bardzo profesjonalny i fachowy rysunek techniczny z zachowaniem proporcji i naniesieniem rzeczywistych wymiarów rabaty. Tadaaam :lol:

Obrazek

A poniżej przedstawiam jeszcze bardziej profesjonalny od poprzedniego profesjonalnego rysunek jak ta rabata będzie wyglądać w przyszłości:

Obrazek

Szybkie podliczenie jednej strony obwódkowej zrobionej z bukszpanu: 7 metrów x dwa rządki bukszpanu sadzone co 20cm= 70sztuk x 8zł= 560zł.
Plus róże plus byliny plus druga strona obwódki (koszt nieco niższy, ale zbliżony).

Ok, koniec czarnego humoru :twisted:
Teraz zdjęcia poważne, czyli istniejące rabaty, tworzone od 3 lat :wink: . Zaczyna obsypywać się kwieciem dywan z floksów i innych "skalniaków"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

len za chwilkę zakwitnie i będzie zwiewnie tańczył na wietrze ;:167
Obrazek

pigwowiec
Obrazek

Obrazek
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Ale ładnie kwitnie twój pigwowiec, mój od zawsze kwitnie tylko w dolnych partiach. Pojęcia nie mam czemu tak dziwnie :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Madzia różanka będzie super! ;:215
Patrzę na Twojego pigwowca i żal mi d... ściska . Mój po 2 letnim wzroście skończył marnie żywot pod stertą drzewa opałowego.
Z pełną premedytacją mąż ją na niego zrzucił :evil:
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Witam profesjonalistkę ;:196
Kochana pięknie to wygląda ...ja obwódkę zrobiłabym jednolitą z bukszpanu ..u mnie po 3,5 :wink: A przed posadziłabym pasek z berberysu Thunberga 'Goldalita' .Taki dwuwarstwowy bardzo ładnie się prezentuje ...a w jakim kolorze jest kamień? To może obwódka przed bukszpanem w tym kolorze ;:218 Wiem ...już uciekam
;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziula, bardzo fajny projekt ;:333
Łagodny kształt rabaty pasuje idealnie, kolorystyka w moich ulubionych odcieniach, roslinki dobrane różnorodne, ale bez nadmiernego bałaganu - mi się podoba!
Jeśli chodzi o coś białego ażurowego do lawendy to smagliczka nadmorska jest idealna - wysiewasz teraz i masz ją zawsze :D Miedzy róźami ładnie też wyglada ostrogowiec czerwony Album (sic!) - ma drobne wiechy kwiatów, cudnie uzupełnia roze...przynajmniej na fotach, wiec posadziłam go u siebie i będę testować ;:215
Bajeczne zdjęcia tulipanowych kompozycji, migdalka i floksowych poduszek ;:170
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Sugestia Agi bukszpan ciasno posadzony, przycinany nisko w przekroju na 15x15 cm max. 20x20 cm stanowiacy granice rabaty to strzal w dziesiatke.
Zobacz jak to wyglada w ogrodach krolewskich w Hannowerze (tam sa te bukszpanowe linie wyzsze i szersze ok. 30x30 cm).

Obrazek

Na zime pozostaje zarys i nadal widac rabate ktora jak widze wcale nie bedzie taka mala :shock: w srodku "festiwal roz" oraz towarzyszaca lawenda itd w/g uznania.
Magda ladnie to narysowalas :) Na tym pierwszym rysunku mozesz pokusic sie pozostawienie prostego odcinka granicy centralnie dlugosci 2 m a obydwa narozniki lewy i prawy gdzie :?: plynnie zaokraglic.
jeśli zechcesz moge to dokladniej narysowac.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Dobry wieczór Madziu,
miałam trochę do narobienia w twoim wątku, ale już jestem w temacie. Kratki z donicami na prawdę świetne ;:333 . Nie wiem jakie miały być te z pierwotnego założenia, ale te wydaja się solidne i myślę, że będziesz zadowolona. Kształt łezki dla różanki tez do mnie przemawia, a już czym osadzisz dziewczyny ci świetnie doradzają. Jak to dobrze, że je mamy, co??
Coraz piękniej u ciebie, lubię tu zagladac ;:196
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Madziu i Aniu pigwowiec w tym roku miał być stamtąd zabrany w inne miejsce i chyba się przestraszył :lol: Tymczasem "wyleci" złotlin ( to te patyczki po lewej na zdjęciu) Posadzę go na rabatę za akacjami.
Obrazek

Danuś, sama widzisz jaki piękny rysunek techniczny stworzyłam ;:306
Przed bukszpanem chętnie coś posadzę żeby stworzyć dwuwarstwowy żywopłocik, ale Thunberga 'Goldalita' ma żółty kolor a ja tam chciałabym raczej fiolety, róże, biele, pastele :D
Mówisz, że u Ciebie bukszpan po 3,5, ale pewnie 10 cm wysokości a ja przy tarasie chcę mieć efekt od razu i po 8 zl znalazłam sadzonki 25-30cm wysokości, stąd cena. Kamień jest szary, będzie do niego pasowało wszystko, na szczęście 8-)
Nie uciekaj, ja naprawdę chętnie zapoznaję się z wszelkimi uwagami i radami ;:196

Kasiu,
cieszę się, że taka ekspertka od kompozycji jaką jesteś, uważa, że idę w dobrym kierunku :D Ostrogowiec jak doczytałam lubi piach, czyli sie nadaje. Smagliczka też rośnie u mnie bez problemów, to się nada :uszy

Januszu, jak widzisz twoja koncepcja była strzałem w dziesiątkę ;:138 Zdjęcie, które wkleiłeś też wiele mi wyjaśniło. Jeśli tylko masz ochotę poświęcić dla mnie czas, to oczywiście narysuj te zaokrąglenia, o których wspomniałeś, bardzo jestem ciekawa tego pomysłu ;:108

Jeśli chodzi o przekrój obwódki bukszpanowej to raczej przy tej wielkości rabaty wymiar 30x30 będzie bardziej proporcjonalny. Jednak skłaniam się do obwódki lewej z bukszpanu a prawej z czegoś bylinowego, może w dwóch, trzech rzędach nawet. Obawiam się, że jak zamknę całość bukszpanem to nie będę zadowolona z efektu, bardziej przemawia do mnie przód niższy i kolorowy. Poza tym zanim róże zaczną swój pokaz piękności to prawa strona obwódki będzie cieszyć oczy kolorami wiosną, jak teraz np. floksy, smagliczki, niezapominajki, goździk siny, trzmielina fortune'a emerald gaiety...

Iwonka, bardzo mi miło, że lubisz do mnie zaglądać ;:196 Doradcy na FO są wspaniali i tylko dzięki temu, że tutaj trafiłam wiem co mam robić na moim polu bitwy :lol:

Kochani, burza mózgów odnośnie rabaty różanej nie na wszystkich robi wrażenie i spędza sen z powiek. Kicia ma luz :wink:

Obrazek
Tak, lubię koty ;)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Koszty niestety ogromne takich rabatek ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi stokrotnie.
Też zaczęłam nową rabatę i po zakupie 22 cisów na żywopłot, stwierdziłam, że mało zostało na rośliny na samą rabatę ;:306
Trzeba robić stopniowo, choć chciałoby się mieć wszystko od razu....

Śledzę poczynania z ciekawością ;:63
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Ależ piękne zdjęcie (i kicia rzecz jasna) ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”