Ogródek Robaczka cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 5

Post »

Ja, ja nie jestem z Krakowa ;:172 ale bylam widzialam i mnie sie podoba ;:108
Sianie będę obserwowac u innych :wink: u mnie Lobelia byla w tym roku na rynku po 70 groszy w takich wiekszych doniczkach, to jakos tak bawic sie mi z tym nie chce.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu - no właśnie przed chwilką pisałam o tej lobelii! Aż się prosi, żeby ją posiać, coś pięknego! I już w styczniu będziesz ją siała?

Aguniu - ja nie cierpię niebieskiego. Ale odkąd mam ten ogród, to mi się w głowie poprzestawiało i żadne kolory mi nie przeszkadzają, warunek jeden - żeby były odpowiednio ze sobą pozestawiane.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Gosiu, teoretycznie mam tak samo, ale jeśli mogę wybrać to unikam żółtego i niebieskiego... lobelia chyba też jest delikatnie różowawa?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aguś, może szałwię omączoną? U Gosi/Margo rosła pięknie, ma intensywny fioletowy kolor. Heliotrop zachwycił mnie u Wandy i ten waniiowy zapach ;:170 Lobelia jest też biała i różowa. Zajrzyj tu, może coś Cię zainspiruje ;:196
Aniu, dzięki.. sama nie wierzę, jak patrzę na te foty :wink:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Tak, szałwia omączona jest świetna - miałam ją kiedyś posadzoną w towarzystwie wilczomleczu Diamond Frost i to było idealne zestawienie!
Dzięki, już zaglądam do inspiracji :)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, jesienią powstało u mnie trochę nowych miejsc na nasadzenia i chcę wypełnić luki między różami :D Posadziłam trochę bylin, ale chciałabym też jednoroczne więc będę się zmagać z wysiewami 8-) Chociaż jak wysadzałam lobelie na szybko w kwietniu - wyjeżdżałam na dłużej i musiałam oczyścić parapety - to miałam problem gdzie je wkitrać :lol: Wyszła obwódka rabaty i niechcący się skomponowało :wink:
Jule, masz szczęście z tymi sadzonkami za grosze. U nas nawet na giełdzie za lobelię trzeba dać 4-5 zł, a jak chciałabym kupić 20 sadzonek to robi się nie lada koszt. Poza tym mam z tego jakąś frajdę, więc pobawię się póki ochota jest :lol:
Małgosiu, lobelię wysieję pod koniec stycznia, a heliotrop wcześniej ;:108
Aguś, niebieski wkomponowany w pastele mnie w oczy nie gryzie, choć najbardziej lubię róże, fioletowy, lila i biel. Moja lobelia z siewu wyszła granatowo-szafirowa, a kupna była majtkowo niebieska i brzydsza ;:219 Swoją drogą żółtego tez unikam, ale kilka żótłtych róż posadziłam i chcę im do towarzystwa dołożyć fiolety ;:170 Wilczomiecz siałaś czy kupowałaś sadzonki?
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

U mnie na poczatku sezonu tez tak chodza, pozniej zaczynaja na rynku sprzedawac - pierwsza cena to 2.50 i pozniej z tygodnia na tydzien coraz bardziej spada. Ja kupowalam chyba po 1.70 a po dwoch tygodniach byla juz po 70 gr .... czyli cierpliwosci tylko trzeba :lol:
Ja lubie niebieskie dodatki ;:167 na tej mojej bialej rabacie niebieska Lobelia wyglada oblednie. Niebieski do zoltego tez wyglada zjawiskowo a ze zakupilam 3 nagokorzenne zolte rabatowe nn-ki przed dom, tak zeby mi po tulipanach cos kwitlo, to tez im Lobelie doloze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Ha ! mówcie , co chcecie , a ja wręcz uwielbiam błękity ...poprzez wszystkie jego odcienie ....i komponują się świetnie z różem , bielą , fioletem i czerwienią . Pomyślcie tylko ...szałwie , przetaczniki , bodziszki , ostróżki ...między różami ....dopasowane kolorowo ...cóż chcieć więcej ? Oczywiście róże w tonacjach pasujących do wspomnianych bylin ...lub odwrotnie . Lobelia świetnie współgra z bielą gęsiówek , piaskowca górskiego , floksów szydlastych - jest też dobrym uzupełnieniem do nasadzeń białych bratków , czy też białych surfinii . Elegancja i klasa sama w sobie . Ale każdy lubi , co lubi ...jedni rybki ...a drudzy tylko akwarium ....
Świat nie jest wówczas monotonny i o to chodzi , by nie było wszystko pod linijkę i takie samo , bo było by nudnie .
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Jagódko - mnie właśnie ostróżki przekonały do niebieskości w ogrodzie :)
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:To my tu wszyscy z okolic Krakowa ;:4
I ja najbliżej , bo tylko mam do Krakowa 54 km ...bliżej mam do Oświęcimia - tylko 14 km . Zapewne jadąc od Mamy kierowaliście się na Katowice ?

A widziałaś Gosiu u Adriana białe ostróżki , ze smużkami w błękitach ?
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To jak tak patrzeć to ja tez prawie z Krakowa ;:306 ...70 km ;:303 Iguś do Ciebie mam bliziutko ostatnio byłam dwa razy w Bieruniu Starym to ju z blisko prawda?
Uwielbiam Kasiu Twoje zestawienia kolorystyczne są bardzo bliskie mojemu ;:167
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ups.... :oops:
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No , co jak co ...ale ja należę do " prawie " krakowianek ...bo mieszkam w Małopolsce , a kiedyś woj. krakowskie .
Dana ...ani mnie nie denerwuj ...to tylko 30 minut i była byś u mnie ;:145 ...a mnie denerwować nie wolno ;:170 .

Kasieńko ...zapomniałam zapytać - Scrabble były w ruchu ?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, scrabble były, a jakże! To u mnie świąteczny zestaw obowiązkowy :lol: Ja też lubię błękity, ale wpadające w ciemniejsze odcienie, szafirowe, granaty...Uwielbiam ostróżki, lobelię, dzwonki, przetaczniki, szałwie, orliki...długo by jeszcze wymieniać! Cała masa takich kwiatów zawita na moich rabatach w tym roku ;:138 Do domku jechaliśmy naokoło, bo przez Wrocław, żeby zabrać moją młodszą siostrę i tak się zebrało tych kilometrów...
Dana, toż Ty prawie Krakuska jesteś :lol: Pastele w ogrodzie uwielbiam..sporo nowych zestawów kolorystycznych szykuję na ten sezon, jestem ciekawa efektów ;:65
Małgosiu, ja skusiłam się w tym roku na kilka odmian ostróżek. Jesienią posadziłam Blue Bird, Galahad, Astolat i Dark Blue White Bee. Poluję na Black Knight ale nie było w mojej szkółce.
Julek, żółty z błękitem i fioletem to jest to ;:215 U siebie też uskuteczniam taki zestaw, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce :D
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Będę szukać żeniszków, choć są raczej fioletowe niż niebieskie. Liczę na to że lobelia się wysieje sama z siebie :wink: Można też posiać żeniszki różowe i białe, ale te klasyczne najbardziej mi się podobają. Z bladawcami powinny dobrze wyglądać :D
Jakoś bez prób siania (nawet nieudanych :( ) jednorocznych zima robi się przygnębiająco długa. Zielone parapety przyspieszają wiosnę. A satysfakcja (ostatnio miałam 3 heliotropy z własnego siewu-i całej paczki nasion :evil:) ogromna :D
Nawiasem mówiąc obsadzenie moich wielometrowych rabat nawet sadzonkami za 70 gr wpędziłoby mnie w kosmiczne długi ;:202
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”