Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MamciaTerenia
1000p
1000p
Od: 1 lis 2012, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

Ale śliczne lilie i ten zapach jaki roztaczają wokół siebie ;:167
Mam aż 4 ale postaram się naprawić ten błąd ;:306 są tego warte!
Na 1-szym zdjęciu na dole rośnie dzwonek karpacki, tak? widzę że masz biały i niebieski...uświadomiłam sobie teraz że też go mam, ale tylko niebieski! Muszę pomyśleć o białym.
Pozdrawiam cieplutko ;:196 u mnie w tej chwili zaczął padać deszcz!
Pozdrawiam, Tereska
Aleja Różana 33 cz. 3
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kurde! Wygląda jak w kwiaciarni :;230 Westchnęłam...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Drodzy Goście, dziękuję Wam gorąco! Cieszę się, że zdjęcia zeszłorocznych lilii tak bardzo się Wam spodobały. Jak widać, dominują moje ukochane białe. W tym roku postaram się o większą rozmaitość kolorów.

Misiaczku, my biedni zimowi ogrodnicy musimy jakoś radzić sobie z tym nieżyczliwym czasem. Dlatego miło było odgrzebać te zdjęcia, żeby nacieszyć oczy, i radować się ciągle jeszcze pachnącą lawendą.

Aguś, tak, posiałam dzwoneczki i mam nadzieję, że zobaczę choć jeden kwiatek jeszcze w tym sezonie. A nawet jeśli nie, to nic nie szkodzi. Przynajmniej będę wiedziała na przyszłość, że "dwuletnie" znaczy "dwuletnie" i koniec. :) A mój "eksperyment" będę relacjonować na bieżąco, gdy tylko w doniczkach zacznie się coś dziać. Dziękuję, że mi kibicujesz. ;:196

Moniś, jak dobrze, że się odnalazłaś! :) Dziękuję i czekam na tegoroczne zdjęcia Twoich pięknych pelargonii.

Aniu Rudominko, dziękuję! ;:196 Strasznie lubię lilie, zwłaszcza białe. Chociaż ostatnio część serducha skradły mi róże. :)

Mamciu Tereniu, kochana, powiedz słóweczko, a wykopię Ci na wiosnę dzwonki (jeśli się pokażą), a liliami też chętnie się podzielę. Zresztą cebulkę białej lilii królewskiej obiecałam już w zeszłym roku Moni.

Miłeczko, dziękuję! ;:196 To wielka pochwała dla takiej amatorki jak ja.

Nie wiem, czy już pokazywałam rozchodniki w doniczce na tarasie? Chyba jeszcze nie.

Obrazek
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu,piękne lilie,przepiękne.Byłam wczoraj w ogrodniczym,ale jeszcze nic nie maja,dopiero w połowie przyszłego tygodnia.Miłego dnia.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

No i jest niedziela, czas przed świtem. Dzień dłuższy już o godzinę i 50 minut.
Prognozy pogody nadal aż niewiarygodne jak na luty.
W doniczkach z nasionkami nadal cisza, ale nie dziwię się, czytałam, że np. ostróżki wschodzą po 16 dniach.
Parapety powoli mi się zapełniają, bo nie dość, że wysiewam nasionka, to jeszcze powoli przenoszę do pokojów rośliny doniczkowe, które zimowały w piwnicy.

Moje "pędzone" na oknie tulipany chyba już zakończyły kwitnienie. Niestety, było skromniejsze, niż się spodziewałam. Wszystkie cebule wiosną powędrują do ogródka, niech nabierają sił, żeby zakwitnąć w przyszłym roku pod gołym niebem. :)
Hipeastrum kwitnie nadal, zaczyna pękać drugi kwiatostan. Miałam wyjątkowe szczęście, że trafiłam na cebulę z dwoma pąkami kwiatowymi.

Małgosiu, trochę się podśmiewam, ale sama z siebie, bo ja też już zaglądam do ogrodniczych i marketów budowlanych w poszukiwaniu roślinek, a to przecież jeszcze pierwsza połowa lutego, nie ma jeszcze normalnej wiosennej oferty. Tylko ta wiosenna pogoda tak nastraja do sadzenia, że już by się chciało ruszać z jakimiś pracami. Na razie kupiłam trochę nasionek, głównie te dzwonki, o których już pisałam, i paczkę cebul mieczyków w zestawie biało-fioletowym.
Dobrze, że w połowie tygodnia będzie już w czym wybierać, na pewno skorzystam.

Dzisiaj zamieszczam coś majowego i pachnącego. Jeszcze trzy miesiące i będziemy się nimi cieszyć w rzeczywistości. :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim życzę pięknej i wesołej niedzieli.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aż mi zapachniało bzem...... cudne ;:167
Ja mam 1 drzewko, ale nie bardzo mi się podoba jego wygląd, jest chyba jakieś chore..... wprawdzie pięknie i bardzo obficie kwitnie, ale na liściach robią się brązowe plamy i kora taka nieładna..... chyba wytnę główne drzewko a zostawię świeży odrost....
Ja jeszcze nic, poza papryczką nie siałam..... i planuję posiać tylko pomidorki.... kwiatów raczej nie.... chyba skuszę się tylko na lobelię, bo miejsca brak..... i na parapetach i w ogródku...
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Oj, Aguś, znam ten ból. I niby bardzo się ograniczam, a i tak potem okrążam ogródek po kilka razy z roślinkami i łopatką w rękach, i dumam, gdzie by tu je jeszcze wcisnąć. :D
Ciekawe, co dolega Twojemu krzewowi bzu. Wydaje mi się, że odmłodzenie go jest bardzo dobrym pomysłem, ale czy rozwiąże sprawę choroby? Oby tak. My wycięliśmy wszystkie najstarsze pnie jakieś 3-4 lata temu, a już znowu mamy wielkie krzewiska i kwitną bez problemu.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu mam nadzieję, że wycięcie pomoże.... nowe odrosty są w świetnym stanie i nie chorują.... mam nadzieję, ze nie przeniesie się na nie to paskudztwo....
Co do siania to ja mam dylemat nawet z pomidorkami .... dostałam od Agatki nasiona świetnych pomidorków i nie będę miała gdzie ich wysadzić..... szklarnia niewielka i chciałabym mieć w niej takie sprawdzone swoje odmiany, które najbardziej mi smakują.....a z drugiej strony strasznie mnie korcą te nowinki w przeróżnych kolorach....
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Aguś, a może spróbowałabyś hodowli doniczkowej? Można sadzić pomidorki, zwłaszcza te mniejsze, groniaste, w odpowiednio dużych doniczkach. U nas mamy rok po roku parę dziesiątek donic na tarasie od południowej strony. Owocowanie jest zadowalające, tylko trzeba dużo podlewać. Te doniczkowe nie chorowały tak na zarazę ziemniaczaną jak te, które mieliśmy w ogródku.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu,a co ty przynosisz już do domu z piwnicy za rośliny?Ja muszę dzisiaj namoczyc pelargonię,którą przechowywałam dla eksperymentu bez ziemi.Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Małgoś, wczoraj na przykład przyniosłam skrzydłokwiat, przedtem parę trzykrotek i szlumberger, jeszcze wcześniej sparmanie... Czekają jeszcze draceny, pelargonie i wszystkie tarasowce. Trochę to trwa, bo przesadzam je do świeżej ziemi i wtedy wnoszę "na pokoje". :)
Tej Twojej pelargonii jestem bardzo ciekawa, będę szukać wiadomości o niej na Twoim wątku. Widzę, że też masz duszę eksperymentatora. :)
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu korci mnie to bardzo...... ale ja sobie tak obiecuję, ze zmniejszę ilość donic na tarasach.... bo od dźwigania konewek to już ręce do kolan się wyciągają :lol:
Tak myślę, że może część posadzę poza szklarnią, pod chmurką.... tylko muszę dopytać Agatkę, czy one się nadają do takiego sadzenia, bo te dziwaczne odmiany mogą być delikatne....
Muszę i ja zajrzeć do piwnicy..... wydaje mi się, że znów zasuszyłam chryzantemy, które chciałam przechować :oops:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skrzydłokwiat trzyma się w piwnicy przez zimę? ;:oj Marcie od dłuższego czasu kwitnie.Ja wstrzymuję się z tym syfem najdłużej jak się da,ale i tak nie mam i nie znam żadnego z tych kwiatów,o których piszesz. ;:oj
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu- piękny bez.
Ciekawe jak mój ,bo w tamtym roku słabo kwitł,może przemarzł.

Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Aguś, no tak, jak tak teraz o tym piszesz, to przypominam sobie, że ja też zaklinałam się, dźwigając te wszystkie konewki, że nigdy więcej. :;230 I oczywiście, nie ma szans, żebym dotrzymała słowa. Ale z drugiej strony, jaka to radość wyjść sobie na taras w słoneczny poranek po parę świeżych pomidorków do śniadania. ;:215
Trzymam kciuki za Twoje chryzantemy. Ja niestety zniszczyłam już sporo dalii przez nieumiejętne zimowanie.

Małgoś, podobno skrzydłokwiat dobrze reaguje na zimowy spoczynek w chłodzie. Wyniosłam go na okno piwniczne na kilka tygodni i wydaje mi się, że rzeczywiście wygląda nieźle. Ma lśniące liście i jeden rozwijający się pąk kwiatowy. Mam nadzieję, że teraz, po przesadzeniu, ruszy z kopyta z kwitnieniem.
Jestem pewna, że znasz wszystkie te kwiatki, bo są pospolite, tylko może inaczej je nazywamy. Szlumbergera na przykład to kaktus Bożego Narodzenia albo grudnik. Popatrz na zdjęcia:

Obrazek

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”