Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek

Post »

Dzisiaj były moje pierwsze zbiory, uzbierałam 820g owoców (pójdą do zalewy :D).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
fllorka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2014, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zbieram owocki od ponad tygodnia, jak dla mnie smak ogórkowo-groszkowy. Niezależnie od podlewania liście w upale przywiędnięte ale wieczorkiem dochodzą do siebie. Robiłam ją na grillu - jak paprykę - sympatyczna, tak mogę to określić. Wczoraj zrobiłam jak suszone pomidory - zalałam oliwą w słoiki z ziołami i czosnkiem...ciekawa jestem co z tego będzie.
Jedno mogę o niej powiedzieć: jest mistrzynią kamuflażu, chyba lepsza niż kameleon. W przyszłym roku też będzie, zwłaszcza, że jest bardzo plenna ;:63
Ile rzeczy należy mieć w d.... to się w głowie nie mieści.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak mistrzyni kamuflażu to trzeba jej przyznać, patrzysz z góry, z dołu i z boku a i tak się skryje że nie zauważysz. Ja może w przyszłym roku spróbuję ją przemycić w jakieś ustronne miejsce, będzie robić co będzie chcieć a ja miejsca nie zajmę na podwórku.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Moja rozrosła się i poszła do dwóch działkowych sąsiadów, nie chce rosnąć tam ,gdzie jej miejsce :D .Ale nie mogę narzekać, owoców ma dużo, trzeba pomyśleć o jakichś przetworach,, dotychczas jedliśmy ją na kanapkach z pomidorkiem dziś przemyciłam trochę do sałatki obiadowej z białej kapusty, ciekawa jestem czy ktoś pozna, nawrzucałam tam tyle zieleniny, że trudno będzie. :;230

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Zazdroszczę Wam zbiorów, bo moja nie chce ;:145 Zrobiłam zdjęcia pergoli ale aparat został na działce. Na początku zbierałam trochę owocków ale teraz od tygodnia nie ma...... Wzrokowo zaznaczyłam trzy malutkie i sprawdzę, czy jakiś amator cudzego mnie nie uprzedza. Wczoraj od znajomych przywiozłam dużą torbę ogóreczków i u nich w zasadzie można powiedzieć, że ma za sucho a owocuje..... Może za dużo podlewam ;:24 lecz nie widać opadniętych zawiązków.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie widać co poniektóre zawiązki w brązowym kolorze (ale czemu tak, tego nie wiem), sporo jeszcze urośnie bo posiada dużo zawiązków, jak i dalej pędy rosną jak głupie (na młodych lepiej zawiązuje), może zacznę powoli obrywać liście bo część zaczyna już żółknąć od spodu, zrobiłam wczoraj 6 małych słoiczków w occie (zobaczymy czy komuś posmakują).
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie się wydaje, że w tym roku owocków cyklantery jest najwięcej na roślinach posadzonycych w cieniu i półcieniu, po prostu nie dokuczyły im tam upały, tak sądzę po swoich dwóch krzaczkach, są posadzone pod drzewami, na podwyższonej rabacie. U mnie weszły na jabłoń, jeden sąsiad ma obrośniętą nimi aronię i wiśnię, do drugiego powędrowała na żywotniki. :;230

Obrazek

Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to muszą się cieszyć pewnie z takiego imigranta :twisted: ?
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Hmmm no właśnie ja mam posadzona w półcieniu i ilością owoców mnie nie powala :roll: . Co parę dni zbieram po kilka sztuk. Zjadamy na bieżąco, przetworów na pewno nie będzie z czego robić. Przyczyną pewnie jest bardzo kiepska ziemia u mnie, prawie sam piach. Wprawdzie dołek zaprawiłam kompostem i była często podlewana pokrzywówką, ale widocznie jej to nie wystarczyło. W przyszłym roku lepiej przygotuję jej stanowisko.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No pewnie, to najlepszy sposób rozpropagowania warzywka, przez płoty idzie dalej. :D
Sąsiadka przyszła z pytaniem, czy można w liście C. zawijać gołąbki ?
Czy ktoś może próbował?
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia , Ty się nie martw, w takim tempie jak rośnie niedługo dotrze do Jaworzna :D
Tak na serio, to nie przygotowywałam specjalnie dla niej ziemii, dostała w dołek trochę kompostu( sadziłam z rozsady) i raz przez pomyłkę pomidorowe żarełko do donic.Najbardziej mi się w niej podoba, że jest samoobsługowa nie trzeba myśleć o nawożeniu, o mączniakach itp.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gołąbki zawijane w liście cykusi? Według mnie to troszkę za małe ma te liście (tzn zbyt strzępiaste), w winogronowych jest więcej zapełnionego pola to i farsz nie ucieka, ale w cykusi zdaje mi się że będzie uciekać (chyba że to mają być mikro-gołąbki :roll: ).
A czy liście nie są za gorzkie do wsadzania ich do dań? (chyba goryczy nie tracą przy obróbce, czy się mylę :roll: ).
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzepka pisze:Kasia , Ty się nie martw, w takim tempie jak rośnie niedługo dotrze do Jaworzna :D
Tak na serio, to nie przygotowywałam specjalnie dla niej ziemii, dostała w dołek trochę kompostu( sadziłam z rozsady) i raz przez pomyłkę pomidorowe żarełko do donic.Najbardziej mi się w niej podoba, że jest samoobsługowa nie trzeba myśleć o nawożeniu, o mączniakach itp.
To czekam aż do mnie dojdzie :;230

Ja to muszę każdej roślince u mnie przygotować wcześniej miejsce, bo nic by nie urosło. Z piachem to nie przesada, tylko dosłownie mam piasek. Dlatego robię dużo kompostu i sukcesywnie poprawiam ziemię w ogrodzie. Przygotowałam mojej cyklanetrze solidną konstrukcję, a ona tego nawet w połowie nie wykorzystała :wink:

Obrazek
no ale rośnie w takich warunkach. Piasek, a do tego sąsiedztwo wielkiego dębu.
Obrazek

Też myślę, że gołąbków nie da rady z niej zrobić (nawet z wróblem byłby problem :wink: )
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozwaliłaś mnie z tym wróblem ;:306 , no tak może nie pasuje jej sąsiedztwo dębu (w końcu całe papu i wodę zabiera), przy takiej glebie obowiązkowe byłoby wysypanie kory bo ona lubi mieć wilgoć a od tego roku zapewne będzie susza za suszą ;:185 .
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlewam ją codziennie, a w te upały 2 razy dziennie dostawała po całej 10l podlewaczce, ale widać coś jej tam nie pasuje Obrazek. Na zdjęciu nie widać, ale dookoła jest agrotkanina. Przy wykopywaniu dołka piasek się na nia rozsypał, dlatego jej nie widać, ale jest zabezpieczona przed nadmiernym wysychaniem.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”