Moje roślinki... apus.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus.

Post »

No, to Basiu zaszalałaś ;:oj :heja Piękne zamówienie.
Jalitah - 3 szt
To już wiem, dlaczego Jalitah tak szybko się skończyła w szkółce :;230 Ale nie dziwię się, Jalitah potrafi zaczarować. Do kompletu jeszcze musisz zamówić Anahe. Jest cudowna.
A ja wciąż nie zamówiłam Elfe. I na pewno będę tego żałować ;:145 Ale nie widzę dla niej miejsca, a przecież nie posadzę jej w byle kącie ;:218 Jeszcze chodzi mi po głowie, żeby ją posadzić w wejściu, ale to już nie w tym roku. Poza tym nie wiem czy ona jednak na bramkę nie jest zbyt wielka
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu, musiałam odejść bo inaczej bym zwariowała. Jeszcze przede mną 3 m-ce wypowiedzenia, jakoś to muszę przetrwać.
Nie mam sił psychofizycznych dłużej pracować.
W Jalitah zakochałam się od pierwszego wejrzenia, mam nadzieję, że odwdzięczy tę miłość ;:108
Posadzić chcę ją na pierwszym planie, by móc patrzeć na nią.

Iwonko, obkupiłam się, ale na wiosnę to już raczej nic nie będe kupować :roll:
No może Anahe :;230 Spojrzałam na nią przed chwilką i... Co ja już w tymi różami mam :roll:
Co do Elfe, to dla niej usunęłam dwie róże pnące z pergoli przy tarasie - jedną czerwoną, która podmarzła i dziwnie rosła a drugą żółtą, która wyglądała jak kiepski drapak.
Ta czerwona w stylu sympatii była, jak ją wykopałam okazało się, że miała dziwnie pozwijane korzenie, sadziłam ją ze 3 lata temu z donicy i chyba nie rozłożyłam korzeni. Takie stłamszone były.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu ważniejsze zdrowie widocznie to już był ostatni dzwonek na podjęcie decyzji. ;:215 Z pewnością masz juz coś nowego na oku ,a te 3 miesiące przetrzymasz ;:168 Jak ja Wam zazdroszczę zakupów i podziwiania wciąż nowych różyczek.Niestety u mnie musi pozostać jak jest, bo każdej mi szkoda wyrzucić czy oddać w dobre ręce, a miejsce sie skończyło definitywnie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Basiu i ja trzymam kciuki za lepsze ;:215 , nawet pojęcia nie masz jak Ciebie doskonale rozumiem ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Basiu ;:168 niech problemy zostaną w tym niemiłym miejscu, a nowe szybko pozwoli zapomnieć o przykrościach. Nowe różane piękności już sadzisz, ;:215 zazdroszczę, :) będziemy wiosną podglądać. ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu nic nie dzieje się po nic ! taką mam dewizę. Moja córka pracowała wiele lat w korpo wiele znosiła nie upokorzenia, ale wykorzystania za wcale nieduże pieniądze, nie rzuciła tylko trzeci właściciel ciął zatrudnienie. Towarzyszyły jej te same uczucia ulga i strach przed przyszłością, bo maja kredyt. Znalazła pracę w handlu. Wraca zmęczona ale nigdy zestresowana i chwali sobie bardzo, do żadnej korpo ani nawet urzędu nie chce wracać. Powodzenia na pewno jak ochłoniesz znajdziesz dobre miejsce, czego Ci z serca życzę.
Z różami teraz robię jak radzi Renia, no chyba że przesadzam pnącą ;:306 Elfe oprócz kopczyka radzę Ci opatulić, bo ona wrażliwa inne nie wiem bo nie mam :D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu w świecie, gdzie "wyścig szczurów" jest wszechobecny, gdzie nie ma szacunku dla człowieka, a wartość jego jest oceniana przez pryzmat "ile posiada", Twoja postawa budzi mój podziw ;:108 .
Nic na siłę, ważne jest nasze zdrowie i samopoczucie. Szkoda, że jako społeczeństwo zapomnieliśmy o swojej godności i dajemy sobą manipulować pracodawcom, którzy nie widzą w nas ludzi tylko środek do powiększania swoich dóbr materialnych. Nie chcę uogólniać, ale w większości tak to niestety wygląda na naszym rynku pracy.
Mam nadzieję, że znajdziesz sobie pracodawcę, który rozumie, że okazując szacunek pracownikowi, można zyskać nie tylko pieniądze ale i szacunek do samego siebie.Powodzenie, trzymam kciuki ;:215 ;:196

Basiu
wydaje mi się, że jedna z Twoich białych róż /nn/to może być Mount Shasta. Troszkę przypomina mi moją, ale nie jestem pewna, ze zdjęć trudno ocenić. Porównaj sobie, być może to ona.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu trzy Jalitah zamówiłaś,ale super,teraz ja z kolei żałuję,że tylko jedną wrzuciłam do koszyka.
Najwyżej na wiosnę dokupię albo na następną jesień.
Podziwiam za odejście z pracy,w dzisiejszych czasach trudno o pracę,ale może to pracodawcę zastanowi ;:224
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Basiu różę Wedding Piano i ja zakupiłam wczoraj nieświadoma, że Ty ją zakupiłaś.
Dokupiłam 7 róż bo te 15 to takie nic. :wink:
Śliczna jest, a teraz właśnie dwie takie z pięknymi pąkami wzięłam i reszta wszystko drobnokwiatowe z odkrytymi pręcikami. ;:167
Muszę zobaczyć dokładniej Twoje zakupy. :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Re:

Post »

apus pisze:
Obrazek

]
Basiu cóż to za cudo?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ;:196 na razie nie mam pracy, miałam jedną propozycję, ale to mam wrażenie, że z deszczu pod rynnę...
Bardzo cenię sobie spokój. Muszę odpocząć od tego bałaganu.

Iwono, Soniu, Marysiu ;:196 - długo to we mnie wzrastało, w oczach innych jestem niepoważna, bo zwalniam się sama...
Ale nie wiem dlaczego ludziom trudno zrozumieć, że zdrowie psychiczne i spokój wewnętrzny jest równie ważny jak zdrowie fizyczne. Moje nerwy bardzo ucierpiały.
Złożyłam wypowiedzenie i właśnie poczułam ulgę... :uszy

Marysiu Elfe jeszcze nakryję jak radzisz. ;:196
Muszę też skombinować kompostu i zakopcować pozostałe róże z wiosennych nasadzeń.

Daysy, dziękuję ;:196
Możliwe, że to właśnie Mount Shasta :)

Aniu - Annes 77 praca jest! Wierz mi. Teraz jest czas pracownika... poza tym jednak ważniejsze zdrowie, a pracę zawsze się znajdzie.
Ja żałuję, że Jalitah wzięłam tylko trzy. Teraz widzę, że mam miejsce na 5 sztuk :;230
Ale z drugiej strony też nie bardzo orientuje się jak ona na szerokość się rozrasta.

Elu, ja już więcej nic nie dokupuje... w tym roku oczywiście ;:306 Na przyszły rok mi już ze 3 chodzą po głowie, ale jeszcze przed nami długa zima... więc koncepcję gdzie by ewentualnie rosły będę opracowywać.

Aniu, nie pamiętam jak się nazywa, roślinka na skalniaku, niewysoka, trochę wędruje (rozrasta się takimi rozłogami), kwitnie kwiecień / maj.

Wczoraj posadziłam wreszcie swoje cebulowe i resztę róż.
Jeden czosnek olbrzymi poszedł do wywalenia - zapleśniał. Teraz już wiem, że stanowczo za mało tych olbrzymich.

Co do róż, to jednak stwierdzam, że przydałoby się tak jak powyżej wspomniałam 2 sztuki więcej Jalitah i może znajdę miejsce na jeszcze jakieś 2 - 3 sztuki pomarańczowych. :heja Ale to na wiosnę.

Zdjęć bieżących nie mam, bo jakoś tak nie ma już co fotografować.
Tylko odgrzewany kotlet: :lol:

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Re: Re:

Post »

aneczka1979 pisze:
apus pisze:
Obrazek

]
Basiu cóż to za cudo?
To jest Kozłówka długoszyjkowa (Phuopsis stylosa)
Też mnie zaintrygowała ze względu na kolor oczywiście, ale i na ładny pokrój. ;:173
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Fiu, fiu - u Basi zmiany ...
Będzie dobrze - bo jak było źle, to ... już tylko lepiej musi być ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Elu dziękuję. Mnie zaintrygowała właśnie ze względu na swój pokrój. ;:224

Basiu i ja muszę na wiosnę koniecznie Jalitah posadzić i też więcej niż jedną. Może ze trzy wcisnę? Ale to wiosną. ;:183 Mam nadzieję że ona nie ma jednak większych problemów z zimowaniem... ;:224
No i bardzo cieszę się, że w końcu czujesz się lepiej. Zdrowie psychiczne to podstawa, bo to niestety wszystko od stresu się zaczyna... :oops:
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu dziękuję! ;:196

Jasne, że to kozłówka. Wiosną, po kwitnieniu muszę ją odmłodzić. Kozłówka lubi wędrować, sadzisz w jednym miejscu a po dwóch latach jest pół metra dalej (o ile ma warunki) ;:306
W ogóle muszę rewitalizację skalniaka zrobić, bo strasznie pozarastał i dużo roślin wyrodziło się.

Andrzejku będzie tylko dobrze. Taką opcję zakładam i jej się trzymam. :heja

Aniu, też jestem ciekawa jak ona się zachowuje. Musze pobuszować po innych wątkach i zobaczyć jak sprawuje się.
Na zdjęciach prezentuje się bardzo dostojnie. ;:167

A teraz grabie i rydel w dłoń - czas na wykopanie dali i zgrabienie liściowego bałaganu... Coś mi wiatr nie chce ich przewiać dalej... :;230
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”