Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..

Post »

forumowicz!

I jak tu iść spać,kiedy takie ciekawe rzeczy można przeczytać? ;:oj

Marzenko!

Gdzieżbym śmiała nabijać się z Ciebie!

Pisałam o blogu,który ma w swoim podpisie forumowicz
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maraga nie nabijaj się ze mnie :wit Uważam,że jestem w komfortowej sytuacji bo cykl produkcyjny nawozu króliczego mam pod kontrolą ;:224 Chyba lepsze to niż obornik w granulkach ze sklepu-wiadomo co tam jest? Jeszcze przez jakiś czas mam nieograniczony dostęp do dużych ilości obornika krowiego a co potem? Ziemia bez tego nie urodzi nic-musi swoje dostać.U nas na działkach są tacy co sypią bez opamiętania sztuczne nawozy a potem się dziwią,że im w ogródkach zaczyna gorzej rosnąć,o kompoście nie pomyślą czy choćby o oborniku.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko zgadzam się z Tobą całkowicie.U mnie za królika pracuje parka szynszyli.
i wszystko idzie również na kompost i po roku leżakowania do ogrodu.
Wprawdzie są to futrzaki,ale nie są mięsożerne.Jedzą pokarm roślinno-owocowy. ;:333 ;:333
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Moja córka ma szynszyla , nie pomyślałam żeby jego nawóz wrzucać na kompost. Chyba będę musiała zacząć sprzątać u futrzaka i wywozić jego produkcję. Tylko nie wiem , czy jego bobki wymieszane ze żwirkiem bentonitowym się nadają :?:
Pozdrawiam , Bożenka.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

To zmień ściółkę-zamiast bentonitu używaj zwykłych trocin(wtedy ściółkę trzeba wymieniać co tydzień) albo granulowanych trocin.Moja siostra śwince wsypuje pelet.Ja wywożę to co tydzień do kompostownika,na jesieni będę miała gotowy kompost-przykopię to rzędowo.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Kupię trociny dla szynszyla i będę miała dodatek nawozowy do kompostu :D . Na razie wykorzystam granulowane trociny, które od roku czekały na wywiezienie na działkę, a zostały po koszatniczkach, które oddaliśmy.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Ale macie dobrze z tą domową produkcją "nawozu" do kompostownika :wink: Mnie pozostaje wynoszenie fusów oraz odpadów z jedzonych owoców i warzyw na kompostownik. Mimo, że wrzucam sporo zieleniny, to i tak kompostu jest zdecydowanie za mało na moje potrzeby.
Ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad intensywnym wysiewaniem przedplonów i poplonów. Z początkiem marca, o ile pogoda będzie łaskawa planuje wysiać peluszkę. Do drugiej połowy kwietnia, a nawet do maja (w przypadku miejsca na ogórki) powinna nieźle urosnąć i zasilić glebę w azot.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Elfia to kup króliczka miniaturkę-jak ja.Będziesz miała materiał na kompost-jesienią jak znalazł.Może to nawet lepsze niż kupny granulowany obornik :roll:
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Tak się zastanawiam ,czy po zrobieniu analizy jesienią i daniu nawozów zalecanych mi przez forumowicz,jak mi działkę zalało w grudniu to wypłukało te nawozy ,czy coś zostało?Druga sprawa to dochodzę do wniosku ,że mam szczęście ,bo obornika mam pod dostatkiem każdego rodzaju .Sąsiadka ma kury ,więc wiosną daje mi ile sobie zażyczę ,koński leży na pryzmie ,bo obok stadnina /co prawda w fazie upadku ,ale zawsze/ a znajomy przywióał mi 2 wory obornika końsko-krowiego ,dobrze przerobiony i ten zostawiam na naworzenie rzędowe .Także mam powód do radości.

Pozdrawiam Teresa ;:138
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jeśli teren jest płaski a nawozy zostały wymieszane z glebą nie ma obawy. Nie pamiętam o jakich nawozach mówiliśmy, ale chyba nie o azotowych.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie były azotowe.Kreda nawozowa i siarczan potasu a na wiosnę saletra amonowa.

Pozdrawiam Teresa :wit
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

To spokojnie.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok. dzięki bardzo :wit
Awatar użytkownika
Zuzakoniarka
50p
50p
Od: 6 sie 2013, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie, mam pytanie. Mam działkę na której uprawiam warzywa i owoce. Na działce znajduje się tunel foliowy 3 m x 5 m. Przymierzam się do zrobienia badań gleby. zastanawiam się nad dwoma kwestiami. Czy pod folią, w której rosną głównie pomidory mam zrobić oddzielną analizę gleby niż na pozostałej uprawnej części działki? dodam, że ta pozostałą część poza folią otacza niejako foliak, chociaż pod folią używałam nawozu dedykowanego do pomidorów. kiedy najlepiej pobierać próbki do badania (w lutym czy w marcu?) i czy mogę to sama zrobić (czytałam już instrukcję ze strony stacji chemiczno-rolniczej)?

Będę wdzięczna za jakieś wskazówki. Jeśli odpowiedź jest w treści wątku, dajcie też znać, po prostu znalezienie jej zajmie mi więcej czasu.

;:224
Ola :wit
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

Z tego co wiem to pod folią mogą się wyniki bardzo różnić od tych na otwartym gruncie. Więc powinno się robić oddzielne badania. Próbki ja pobieram sama postępując zgodnie z instrukcją. W zeszłym roku badanie robiłam dość wcześnie ale dlatego że ziemia nie była zamarznięta. Ale z drugiej strony biorąc pod uwagę stopień wypłukiwania się np. azotu z gleby nie ma co się tak spieszyć z badaniami. Myślę że w marcu będzie ok - na ok. 2 tygodnie przed pierwszymi planowanymi siewami.
Pozdrawiam Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”