Lilie - uprawa - cz.2
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lilie - uprawa - cz.2
doniczki przeciwko nornicom bo u mnie jest ich dość dużo
A torf pomieszałem z piaskiem korą i ziemią ogrodową no i troszkę nawozu. Może tak być bo ja o liliach to nie wiem nic prawie
A torf pomieszałem z piaskiem korą i ziemią ogrodową no i troszkę nawozu. Może tak być bo ja o liliach to nie wiem nic prawie
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozumiem
Musisz się jednak zaopatrzyć w głębokie doniczki , tak 18 - 20 cm , lilie ukorzeniają się również nad cebulą , więc nie mogą być płytko sadzone

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
lukas93cs pisze:doniczki szkółkarskie takie 4L myślę że starczą

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Kontakt:
Jutro zabieram się za sadzenie bo mam jeszcze kilka innych roślin do posadzenia
-
- 200p
- Od: 23 kwie 2011, o 15:48
Szczerze powiem, że u mnie było przez 3 noce -29 stopni w lutym. Posadziłem 50 lilii orienpetów i orientalnych w połowie listopada 2011 na głębokość 15 cm. I co? Teraz się wszyscy dziwią, bo nic nic kompletnie nie umarzło, a lilie mają już 20 cm wysokości.przemo1413 pisze:renzal pisze:A tak sobie ładnie planowałm, gdy obsadzałam rabatki, że będę miała kwiaty do jesieni!![]()
Muszę poszukać jeszcze coś na sierpień, bo sama aksamitka nie wystarczy![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nie tylko TyJa sobie zaplanowałem na jesieni taką piękną rabatkę z samych lilii . Wsadziłem wszystkie cebule które mi kwitły w lato w jednym rządku ( około 30 bardzo dużych pięknych cebul ) i co na 30 wyszło z ziemi 7
w tym 4 jakieś niedorobione pewnie też trochę uszkodzone przez mróz ( ale może sobie poradzą ) i na jesieni trzeba będzie znowu robić wykopki bo zamiast pięknego lasu liliowego mam pustki
Na szczęście w innym miejscu zasadziłem 40 cebul lilii zakupionych jesienią i tam wyszło z ziemi coś koło 80 % przynajmniej tyle . Mam nadzieję że odnowie wszystkie swoje odmiany z cebulek przybyszowych

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
U mnie azjatyckie, które jakiś zwierzak wykopał, przezimowały na ziemi i teraz szykują się do kwitnięcia, ale orientalne ...
W azjatyckich jedyne straty, jakie poniosłam to zasługa białych niezidentyfikowanych robali
W azjatyckich jedyne straty, jakie poniosłam to zasługa białych niezidentyfikowanych robali

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Ewa58
- 100p
- Od: 3 kwie 2012, o 22:12
Również nie wykopuję lilii na zimę, tylko okrywam drobną korą.
Jak nie dobiorą się do nich nornice to mróz im nic nie zrobi. Tej zimy przez kilka nocy było - 25 st.
Gorzej z tymi sadzonymi pod koniec marca, część z nich do tej pory nie wyszło z ziemi.
Jak nie dobiorą się do nich nornice to mróz im nic nie zrobi. Tej zimy przez kilka nocy było - 25 st.
Gorzej z tymi sadzonymi pod koniec marca, część z nich do tej pory nie wyszło z ziemi.
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
No właśnie chodzi o to że moje były posadzone na głębokości 20 cm i jeszcze były przykryte trocinom ... Ale nic jakoś trzeba będzie to przeboleć .
Szczerze powiem, że u mnie było przez 3 noce -29 stopni w lutym. Posadziłem 50 lilii orienpetów i orientalnych w połowie listopada 2011 na głębokość 15 cm. I co? Teraz się wszyscy dziwią, bo nic nic kompletnie nie umarzło, a lilie mają już 20 cm wysokości.
Mówię Wam, ani jedna nie umarzła, 100% wszystkich. Nie bójcie się sadzić głęboko lilii, do 20 cm głębokości spokojnie można sadzić i żaden mróz ich nie uszkodzi.[/quote]
A ja myślałam na początku,że zakwitły bo za głęboko posadziłam

A ja myślałam na początku,że zakwitły bo za głęboko posadziłam

Bożena
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
U mnie zapowiada się mnóstwo kwiatów, jeśli najbliższe przymrozki nie dokonają zniszczeń.
Muszę w spokojniejszy dzień przeczytać cały wątek od nowa i wypisać, co mam sypać pryskać itp., aby w przyszłym roku mieć nie mniej lilii.
Na pewno musze wybić nornice!

Muszę w spokojniejszy dzień przeczytać cały wątek od nowa i wypisać, co mam sypać pryskać itp., aby w przyszłym roku mieć nie mniej lilii.

Na pewno musze wybić nornice!

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Wyjdzie, wyjdzie lukas93cs
Niedawno też zakupiłam lilię na targu , nie miała żadnego widocznego kiełka za to bardzo szybko wyszła później z ziemi. Oczywiście według lilii sadzonych jesienią jest duża różnica , ale z pewnością w tym roku zakwitnie.
bozkaw podobnie jak Ty mam taką lilię jak na Twoim zdjęciu z tym , że nawet nie widać u niej liści tyko 3 kwiatki z nad ziemi .
Dodać muszę , że cebulka była zakupiona w OBI na wyprzedaży i miała już widoczne pąki kwiatowe.
Niedawno też zakupiłam lilię na targu , nie miała żadnego widocznego kiełka za to bardzo szybko wyszła później z ziemi. Oczywiście według lilii sadzonych jesienią jest duża różnica , ale z pewnością w tym roku zakwitnie.
bozkaw podobnie jak Ty mam taką lilię jak na Twoim zdjęciu z tym , że nawet nie widać u niej liści tyko 3 kwiatki z nad ziemi .
Dodać muszę , że cebulka była zakupiona w OBI na wyprzedaży i miała już widoczne pąki kwiatowe.
- kureczka81
- 100p
- Od: 19 mar 2012, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czy ktoś z was miał do czynienia z liliami królewskimi? taką nazwę podała mojej mamie pani sprzedająca cebule na bazarku. Ponoc na zdjęciu była piękna, więc mama jedną mi zakupiła, ale nawet nie wie jaki kolor z tego wyniknie 

" Chcesz być szczęśliwy przez całe życie - załóż sobie ogród ! "
pozdrawiam maniaków natury Agnieszka
róże kureczki81
pozdrawiam maniaków natury Agnieszka
róże kureczki81
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No tak? A ja dziwiłem się, czemu moim liliom bujnie wyrastają korzonki NAD ziemią...Zibi_41 pisze:(...) lilie ukorzeniają się również nad cebulą , więc nie mogą być płytko sadzone![]()
![]()

Pozdrawiam!
LOKI
Następna część wątku znajduje się tutaj.
babuchna