Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

Hey Elcia
Cieszę się ogromnie ,że od czasu do czasu jednak zaglądasz , że znajdujesz chwilkę by napisać co u Ciebie , kochana jesteś ;:196
Nic tylko pozazdrościć kondycji ;:180 takie długie wycieczki wow , ja sobie mogę tylko pomarzyć niestety :( W ubiegłym roku z córami jeździłyśmy ale na krótkie bo Elce w trakcie kręgosłup wysiadał i zdarzało się ,że wracała pieszką :lol: jedynie pies to akceptował one nie miały ochoty na kolejne ;:306 Wnusia pewnie rośnie jak na drożdżach , masz może najnowsze zdjęcia gwiazdeczki ;:180
U mnie zimnica , z 30 kilku nagle spadło do zaledwie 10 , umarzam :;230
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam w ten piękny, słoneczny (nareszcie) dzionek :wit

Weekend zapowiada się świetnie...bardzo się z tego cieszę, bo na dzisiaj zaplanowaliśmy biesiadę pod chmurką.....zamówiłam na dzisiaj piękną pogodę i chyba ją będę miała :wink:

Skrzacik3 - nie liczyłam, ale do tej pory ujawniły się: ciemno-żółty, jasno-żółty, różowy, ciemno-fioletowy, lawendowy....fioletów mam jeszcze kilka odcieni...w tym roku pokazały kwiaty ten z kobaltem i ten z pajączkiem...czy jeszcze coś się ujawni, być może? czekam, aż porozwijają się kwiaty :wink:
Pewne osoby nie muszą wiedzieć wszystkiego....ważne, że sponsorują nasze zachciołki :;230
Serduszka, to staruszka ma około 10 lat i rozpycha się 'łokciami' zagarniając innym roślinom przestrzeń życiową :D
Ja lubię wszystkie kolory, ale do błękitów, fioletów i lila-różów mam słabość :lol:

Skrzaciku - nie ma chyba ogrodnika, który by nie był za 'Pan brat' z bólem...a to kolano boli, a to kręgosłup dokucza....znam to ;:108
Jednak odkąd zaczęłam jeździć Z M na wycieczki rowerowe bóle się zmniejszyły, wydolność organizmu wzrosła, a ja mam jakby mniej lat na karku ;:224
Tu masz rację....więzi się umacniają zdecydowanie ;:108

Musze kończyć, ale postaram się coś wystukać później.... :wit
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w mokry poniedziałek :wit
Od rana siąpi i zimno...taka pogoda nie zachęca do pracy w ogrodzie ;:185
Za to weekend był bardzo udany i miło go spędziliśmy w ogrodzie razem ze znajomymi.

Basiu - witaj, cieszę się, że zaglądnęłaś do mojego ogródka :wit
Pospolita dąbrówka też może zachwycić, zwłaszcza w porze kwitnienia...za to hosty są piękne przez cały sezon...o ile się nimi nie zajmą ślimce :wink:

Eluś - jak fajnie, że się odezwałaś, a już myślałam, że zniknęłaś na zawsze...bardzo się cieszę, że jesteś ;:196 ;:167
Czasu na wszystko brakuje, zwłaszcza, że ogród mi się z roku na rok powiększa, a pomocników niet :roll:
A przecież nie tylko ogrodem muszę się zająć, a sama wiesz jak to jest z czasem przy komputerze, siądziesz na chwilkę, a tu nie wiadomo kiedy godziny upływają w bezruchu, i to mi właśnie zaszkodziło, bo i rękodzieło też na siedząco powstaje, a jakoś do regularnej gimnastyki nie mogę się wciągnąć :roll:
W marcu mój M dostał ode mnie i córek rower na urodziny i to był 'strzał w 10'....wiesz jak jest trudno facetowi coś sensownego dać w prezencie, żeby jeszcze był z takowego ukontentowany :roll:
M bardzo się ucieszył, bo przez lata nie wolno mu było jeździć na rowerze, ale teraz po 'remoncie ' w Piekarach, jak najbardziej. Jazda na rowerze sprawia mu radochę.
Kończy pracę i jedzie pojeździć na rowerze. Tuż pod nosem mamy ścieżkę rowerową, więc daleko nie trzeba jeździć. Ma około 7 km długości i niemal codziennie ją pokonujemy.
Dzięki temu i ja się wciągnęłam, chociaż rowery latami stały w garażu, to autkiem było wygodniej, jakoś wcale nie mogłam się przekonać do roweru.
Teraz jednak doceniłam zalety jazdy rowerowej, zwłaszcza we dwoje....dopingujemy się nawzajem i pokonujemy coraz to dłuższe trasy.
Zdrówko mi się poprawiło, wyniki badań też, waga w dół, kondycja wzrosła....same plusy tych zmian ;:333
Eluś przykro mi z powodu Twoich dolegliwości, może jakieś zabiegi rehabilitacyjne by się przydały....na pocieszenie Ci powiem, że i mi podczas jazdy na rowerze, zwłaszcza długiej, od kręgosłupa palce rąk drętwieją....tony przerzuconej ziemi odcisnęły swoje piętno :roll:
Jestem zapisana na zabiegi na pierwszy wolny termin we WRZEŚNIU!...śmiechu warta ta nasza służba zdrowia :evil:

Wnusia rośnie jak na drożdżach, idą jej pierwsze ząbki. Nie choruje na szczęście i ma dobry apetyt. Na wakacje mają przyjechać do mnie na dłużej, to się nią nacieszę :D

Trzymanie łyżeczki rączką jeszcze jej nie wychodzi, ale za to pierwszym ząbkiem nawet nieźle ;:306

Obrazek

Testujemy różne smakołyki....oooo to coś pysznego :D

Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Właśnie wróciłam z ogrodu , siadłam przed komputerem i widzę wpis Eli :tan
Tak w skrócie bom zmęczona ciut .
Śliczna wnusia , piękne oczęta a jaką ma zabójczą czuprynkę , no nie mogę , moja najstarsza też taki fryz miała :;230 że zdrowa to najważniejsze , oby tak dalej ;:167 Gratki dla rodziców za udane dziecię i dla Ciebie babciu za śliczne zdjęcia gwiazdeczki ;:196
Same ochy i achy ,sorki ale inaczej się nie da ;:303
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Eluś nie forsuj się nadto....łapkę masz kontuzjowaną, to na pewno nie jest Ci lekko pracować w ogrodzie..wiem, wiem...łatwo powiedzieć ;:185

Mi się nie udało dzisiaj popracować w ogrodzie, wprawdzie wyszłam na krótko podwiązać piwonię, która od deszczu wyłożyła mi się na sąsiadujące rośliny, ale siąpiło drobnym deszczykiem, prawie niewidocznym, tak skutecznie, że szybko przemokłam i dałam sobie spokój...przeziębienie mi niepotrzebne...ale piwonia znów w pionie.
W tym roku ma całkiem sporo kwiatów, czekam niecierpliwie aż się rozwiną.
Jutro planuję sobie zerwać się rankiem i popracować w ogrodzie....obsadzam dalszą część rabaty nad którą pracuję już parę lat, a że ma ponad 22m długości...więc idzie mi to jak 'krew z nosa' :roll: W międzyczasie zdążyłam zrobić kilka nowych nasadzeń, a tej rabaty jakoś nie mogę ukończyć :roll:
Dzięki za gratki, przekażę dumnym rodzicom ;:180 Staram się chwytać te ulotne chwile gdy mam ją w domu, maleństwa tak szybko rosną....trochę nieostre te fotki, ale modelka nie potrafi usiedzieć chwili w bezruchu :wink:
Podobna do mamy, po niej ma te śliczne oczęta....czuprynka niezwykła, już się z nią urodziła, widziałaś :D

Z mojego ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w tle prace nad cd. rabaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tu fragment rabaty nad którą pracowałam jesienią w ubiegłym roku

Obrazek

Alex Summers w tle Piedmont Gold

Obrazek

Thunderbolt

Obrazek

Moja śliczna bezimienna piwonia w ubiegłym roku

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kolejny dzień mokrej mżawki....tyle jest do zrobienia, a tu człek jest uziemiony w domu :evil: Nie ma jednak tego złego....wstawię trochę fotek z ogrodu :D

Irysy mokną, ale wciąż kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wnusia cudna a ogród pięknieje z dnia dzień ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Aguś :wit

Cieszę się, że zglądnęłaś :D
Wiosna, to cudowna pora w ogrodzie, bardzo lubię jej nasycone barwy kwiatów, soczyste zielenie liści, tę harmonię przenikających się roślin, które jeszcze niczym nie są porażone czy podgryzione....od końca maja zaczynają się problemy :roll:
Dzisiaj wreszcie nie pada i mogłam porobić opryski: na mszyce, które masowo oblepiły moje róże i na grzyby, bo po tak długotrwałych opadach deszczu pojawiły się zmiany na liściach różnych roślin, m/in mączniak :evil:

Kilka zdjęć z mojego albumu pod tytułem Wiosna 2014:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Piękna wiosną i podpisuję się obiema łapkami pod tym co napisałaś...za to właśnie ją kochamy ;:167
Opryski i mnie czekają zauważyłam mączniaka na astrach :twisted:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nareszcie nadrobiłam zaległości u Ciebie.
Zawsze podziwiałam hosty w Twoim ogrodzie.
Przepięknie rosną.
Ale najbardziej czekam na liliowce
Zauważyłas śliczną różę. Co to za jedna?
Oczęta wnusi zabójcze
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguśu mnie astry były niezwykle podatne na mączniaka i właśnie z tego powodu zrezygnowałam z ich uprawy :roll:

Gosiu cieszę się, że znalazłaś chwilkę na mój ogród :D
W tym roku szykuje się sporo nowych siewek do pierwszego kwitnienia, bardzo jestem ciekawa co też udało mi się nowego stworzyć ;:108
Zdjęcia na pewno będą ;:108
Z hostami, konkretnie z 3-ma mam problem, przestały rosnąć w ubiegłym roku i ani myślą w tym ;:145
Różyczka bezimienna, pnąca, pachnie delikatnie rózano-cytrusowo, bardzo przyjemnie :)

Irysek nn

Obrazek

Hiacyntowiec hiszpański

Obrazek

skromne margerytki

Obrazek

hosta Carnival

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w upalne popołudnie :wit

Temperatury szleją, trudno je znosić i ludziom i roślinom, niektóre mają poprzypalane liście...czekam na deszcz, bo bieganie z ciężkimi konewkami do przyjemności nie należy, ale co zrobić, mój wąż nie wszędzie dosięga :roll:
Popracować można tylko z rana i pod wieczór. Uciekam z tego żaru na przyjemny taras od północy, na który dodatkowo rzuca cień spory jesion. Rozrósł się już tak bardzo, że będę musiała podciąć mu gałęzie, które zaczynają wdzierać się pod zadaszenie tarasu ;:oj
Wieczorami wsłuchuję się w serenady świerszczy i trele ptaków siedząc w altance lub na tarasie, ciesząc się tymi letnimi koncertami. Ptasie serenady budzą mnie o bladym świcie....przy otwartych teraz szeroko oknach, ich trele rozbrzmiewają głośno w pokoju, przenikają w głąb marzeń sennych i zwyczajnie robią mi pobudkę gdy jeszcze miałabym ochotę smacznie pospać....chyba mam 'cienki' sen....kupiłam sobie stopery do uszu.. ;:306
W ogrodzie uwiło sobie gniazda sporo ptaków. Cieszy mnie to bardzo, że mój ogród jest dla nich azylem, w którym chcą wychowywać młode.
To dodatkowa pomoc w walce ze szkodnikami ;:333
Swoje gniazdo uwił w tui gołąb Grzywacz, niestety, bardzo nieszczęśliwie dla siebie, zaatakował go tu jakiś drapieżnik, może kuna? Znalazłam szlak piór w tui prowadzący w dół i pozostałości po biednym gołębiu pod tujami.

Ten ptaszek, którego nazwy nie znam (może go ktoś rozpoznaję?) uwił sobie gniazdko w nietypowym miejscu, bo na drabinie :shock:
Ma tu oko na całe otoczenie...i trzeba przyznać, że miejsce trudno dostępne dla drapieżnika....mam nadzieję...oby drabina nie była nam teraz potrzebna, a jak będzie, to pójdę w pożyczki do sąsiada :lol:

Obrazek

Czerwcowy ogród

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Ellaa pisze: Skrzaciku - nie ma chyba ogrodnika, który by nie był za 'Pan brat' z bólem...a to kolano boli, a to kręgosłup dokucza....znam to ;:108
Jednak odkąd zaczęłam jeździć Z M na wycieczki rowerowe bóle się zmniejszyły, wydolność organizmu wzrosła, a ja mam jakby mniej lat na karku ;:224
Tu masz rację....więzi się umacniają zdecydowanie ;:108
Niestety u mnie po wycieczce rowerowej organizm się bardzo osłabia. Oj bardzo. Później mam tego skutki... Sprawdzałam kilkukrotnie w nadziei, że coś się zmieni. Niestety... Za to uwielbiam długie spacery. Muszę sobie jakoś zrekompensować :D

Rower ma plusy. Sama zauważyłaś -waga, kondycja. A i cukier spada!

Wnusia ma bardzo ładne oczka! I nie tylko ja to zauważyłam :D Będzie kradła serca...

W ogródku większosć to funkie. Tyle odmian :)) Podoba mi sie w nich to, że są naprawdę mało wymagające a efektowne.
Piwonie mam tego samego koloru. Na zdjęciu nie widać, ale jest naprawdę uroczaaa, gdy kwitnie :)
Irys ma odcień mojego dzisiejszego nieba. Takie mocno niebieskie... Dawniej nie podobały mi się irysy. Ale w tym roku dzięki błękitowi, niebieskiemu... i mojemu białemu - polubiłam je.

Poemat mały prawie napisałaś. Uśmiałam sie jak go czytałam. Aż zachciało mi się spać. Mnie do snu utulają świerszcze :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33

Post »

;:180 Padam na twarz :) przepiękny ogród, wszystko pięknie harmonizuje ze sobą. Będę zaglądać, podpatrywać ;:131 i podziwiać.
P.S. Niebieskooka Córcia śliczna :)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Elu...
Zastanawiam się czy u Ciebie nie ma żadnych żrących funkie robali ?... wszystkie takie zdrowe i bez jednej dziurki...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”