Ogród Pod Lasem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Pod Lasem

Post »

Zeniu jak się już zniszczy np.taki parasol ogrodowy, to też można w ten sposób wykorzystać i na większy kawałek rabatki ;:108
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Też miałam jakiś pomysł racjonalizatorski, ale na widok parapluja uleciał mi i nie mogę sobie nic przypomnieć :;230
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No i dlaczego tak chichoczesz Siberio ... przecież to logiczne .. para sol .. kto dziś używa parasoli od słońca ;:3 , a od deszczu jak najbardziej czyli parapluie (pluie - deszcz, franc.) ... po naszemu parapluj ... no nie :;230
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

No tak :;230

To te ogrodowe, które i tak rzucają cień poza stoliki, niech zostaną para sol, że niby chronią przed słońcem ;-)
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niech tak będzie. Amen ;:170
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Pomysł z parasolem (lub jak kto woli z paraplujem :;230 ) wart sprawdzenia, na pewno utrudni ślimakom dostęp. Obawiam się jednak, że nie będzie całkowicie skuteczny. Przykrywałam wysianą fasolę, ogórki i sałatę słoikami i małym akwarium, ślimaki nie miały szans dostać się z wierzchu, to robiły dziady podkop. Roślinka znikała, pod słoikiem zostawała dziurka, którą ślimak wlazł i wylazł. Trzeba by jeszcze zabezpieczyć jakoś ziemię wokół rośliny pod parasolem, żeby nie dostawały się tamtędy.
W przyszłym sezonie zamierzam posadzić sałatę w skrzynkach i ustawić na murku. Męczę też M żeby zrobił mi coś w rodzaju inspektu z drewnianej ramy i folii, którym będę mogła przykryć całą małą grządkę. Wczesną wiosną chroniłaby młode roślinki przed przymrozkami, a potem przed ślimakami.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu..coś niesamowitego co piszesz o tych ślimakach. To i one robią podkopy. ;:223 . Tego bym się po nich nie spodziewała, toż trzeba na to trochę siły. No i masz babo placek...nie dość że nornice grasują po mojej działce bez pozwolenia, to jeszcze ślimaczyska ryjące w ziemi. ;:14
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Zeniu, myślę że ślimaki przemieszczają się w ziemi podobnie jak dżdżownice. W ziemi składają również jajeczka, czasem przesadzając jakąś roślinę znajdowałam między korzeniami małe ślimaczki.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Też mam zamiar zrobić taki inspekt ... i czytając Twój wpis, o tym podkopywaniu się ślimaków, pomyślałam ... a może wokół skrzyni inspektowej szczelnie wkopać np. taką czarną folię budowlaną, zwykłą, albo taką używaną do izolacji przeciw wilgoci... na głębokość 20-25 cm ... chyba ślimaki już nie dadzą rady się przebić ;:14
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

No, ten pomysł z obramowaniem z folii - jak najbardziej... ślimak chyba za kreta robił nie będzie... ;:224 :;230
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Chyba że krecik Ewo, z ciekawości :wink: , co tam za tą folią, przekopie się, a za nim ślimaki :;230 :;230
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Jolu, wspaniała jest Twoja pęcherznica Diabolo (?) , ja swoją chyba niepotrzebnie potraktowałam sekatorem. :(
Przeczytałam dyskusję o ślimakach. To prawda z tymi podkopami. Próbowałam różnych sposobów. Niestety chemia koło
języczki zwyciężyła. Poza tym miejscem zbieram. Nie wiem, czym straszycie? :twisted: Po prostu leżały martwe. Nie bardziej obrzydliwe niż żywe. Czy jesteście wszystkie wegetariankami?
Jolu przeczytałam u Siberii, że masz szafirową kocimiętkę. Aż mi sie nie chce wierzyć. Zapisz, proszę. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Śliczna akrobatka :D Mogłabym udawać, że to ja zrobiłam te fotki w moim brzeźniaku, ale moje wiewiórki nie pozwalają podejść tak blisko :)

Obrazek Obrazek[//1211/0acfa361a0117328med.jpg[/img]

Witaj Adrianno, pęcherznicę - czy ona jest Diabolo, nie wiem - musiałam teraz trochę powycinać, bo już nie było przejścia, a raczej przejazdu dla taczki ;:223
Jednak muszę napisać o ślimakach, tych bezskorupowych. Może masz inny środek, który działa szybko, bo ten, który ja zastosowałam (SNACOL f-my Bros) powoduje, że proces zamierania ślimaka trwa długo, on w tym czasie pełzając zostawia masę śluzu i właściwie powoli się rozkłada ciągle się ruszając. Nie do zniesienia ten widok i potem zbieranie. Nie, nie jestem wegetarianką.
Szafirową kocimiętkę mam prawie od początku tego ogrodu :) Zapisuję w kajeciku :D ;:196 ;:196
Chciałam wstawić fotkę, ale jakoś nie znalazłam.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, rozśmieszyły mnie wybrane fragmenty rozmówek, bliskie szkiełku kontaktowemu, zwłaszcza wydaniu niedzielnemu. Ogród pod lasem, kolorowe patchworki, kanka z lawendą, przepis na marmeladowe ciasteczka, żółta rabata z pszonakiem, pomysły na rozsadnik i krecika, wszystko ciekawe i magnifique ;:138 A ostatniego pomysłu racjonalizatorskiego z paraplujem pozazdrości Ci pewnie Szymon M.z tv :D
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję Irminko za tyle miłych słów :oops: ... człowiekowi, zwłaszcza po latach niekrótkiego życia, przychodzą do głowy różne pomysły - czasem śmieszne :;230 , czasem głupie ;:14 i zaraz leci do klawiatury, żeby je zweryfikować. Tym razem się udało, ... dzięki ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”