Ogród Pod Lasem
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Pod Lasem
Zeniu jak się już zniszczy np.taki parasol ogrodowy, to też można w ten sposób wykorzystać i na większy kawałek rabatki 

Też miałam jakiś pomysł racjonalizatorski, ale na widok parapluja uleciał mi i nie mogę sobie nic przypomnieć 

-
No i dlaczego tak chichoczesz Siberio ... przecież to logiczne .. para sol .. kto dziś używa parasoli od słońca
, a od deszczu jak najbardziej czyli parapluie (pluie - deszcz, franc.) ... po naszemu parapluj ... no nie 

No tak
To te ogrodowe, które i tak rzucają cień poza stoliki, niech zostaną para sol, że niby chronią przed słońcem ;-)

To te ogrodowe, które i tak rzucają cień poza stoliki, niech zostaną para sol, że niby chronią przed słońcem ;-)
-
Niech tak będzie. Amen 

- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Pomysł z parasolem (lub jak kto woli z paraplujem
) wart sprawdzenia, na pewno utrudni ślimakom dostęp. Obawiam się jednak, że nie będzie całkowicie skuteczny. Przykrywałam wysianą fasolę, ogórki i sałatę słoikami i małym akwarium, ślimaki nie miały szans dostać się z wierzchu, to robiły dziady podkop. Roślinka znikała, pod słoikiem zostawała dziurka, którą ślimak wlazł i wylazł. Trzeba by jeszcze zabezpieczyć jakoś ziemię wokół rośliny pod parasolem, żeby nie dostawały się tamtędy.
W przyszłym sezonie zamierzam posadzić sałatę w skrzynkach i ustawić na murku. Męczę też M żeby zrobił mi coś w rodzaju inspektu z drewnianej ramy i folii, którym będę mogła przykryć całą małą grządkę. Wczesną wiosną chroniłaby młode roślinki przed przymrozkami, a potem przed ślimakami.

W przyszłym sezonie zamierzam posadzić sałatę w skrzynkach i ustawić na murku. Męczę też M żeby zrobił mi coś w rodzaju inspektu z drewnianej ramy i folii, którym będę mogła przykryć całą małą grządkę. Wczesną wiosną chroniłaby młode roślinki przed przymrozkami, a potem przed ślimakami.
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu..coś niesamowitego co piszesz o tych ślimakach. To i one robią podkopy.
. Tego bym się po nich nie spodziewała, toż trzeba na to trochę siły. No i masz babo placek...nie dość że nornice grasują po mojej działce bez pozwolenia, to jeszcze ślimaczyska ryjące w ziemi. 

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Zeniu, myślę że ślimaki przemieszczają się w ziemi podobnie jak dżdżownice. W ziemi składają również jajeczka, czasem przesadzając jakąś roślinę znajdowałam między korzeniami małe ślimaczki.
-
Też mam zamiar zrobić taki inspekt ... i czytając Twój wpis, o tym podkopywaniu się ślimaków, pomyślałam ... a może wokół skrzyni inspektowej szczelnie wkopać np. taką czarną folię budowlaną, zwykłą, albo taką używaną do izolacji przeciw wilgoci... na głębokość 20-25 cm ... chyba ślimaki już nie dadzą rady się przebić 

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
No, ten pomysł z obramowaniem z folii - jak najbardziej... ślimak chyba za kreta robił nie będzie...

-
Chyba że krecik Ewo, z ciekawości
, co tam za tą folią, przekopie się, a za nim ślimaki

- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Jolu, wspaniała jest Twoja pęcherznica Diabolo (?) , ja swoją chyba niepotrzebnie potraktowałam sekatorem.
Przeczytałam dyskusję o ślimakach. To prawda z tymi podkopami. Próbowałam różnych sposobów. Niestety chemia koło
języczki zwyciężyła. Poza tym miejscem zbieram. Nie wiem, czym straszycie?
Po prostu leżały martwe. Nie bardziej obrzydliwe niż żywe. Czy jesteście wszystkie wegetariankami?
Jolu przeczytałam u Siberii, że masz szafirową kocimiętkę. Aż mi sie nie chce wierzyć. Zapisz, proszę.

Przeczytałam dyskusję o ślimakach. To prawda z tymi podkopami. Próbowałam różnych sposobów. Niestety chemia koło
języczki zwyciężyła. Poza tym miejscem zbieram. Nie wiem, czym straszycie?

Jolu przeczytałam u Siberii, że masz szafirową kocimiętkę. Aż mi sie nie chce wierzyć. Zapisz, proszę.

-
Śliczna akrobatka
Mogłabym udawać, że to ja zrobiłam te fotki w moim brzeźniaku, ale moje wiewiórki nie pozwalają podejść tak blisko
[//1211/0acfa361a0117328med.jpg[/img]
Witaj Adrianno, pęcherznicę - czy ona jest Diabolo, nie wiem - musiałam teraz trochę powycinać, bo już nie było przejścia, a raczej przejazdu dla taczki
Jednak muszę napisać o ślimakach, tych bezskorupowych. Może masz inny środek, który działa szybko, bo ten, który ja zastosowałam (SNACOL f-my Bros) powoduje, że proces zamierania ślimaka trwa długo, on w tym czasie pełzając zostawia masę śluzu i właściwie powoli się rozkłada ciągle się ruszając. Nie do zniesienia ten widok i potem zbieranie. Nie, nie jestem wegetarianką.
Szafirową kocimiętkę mam prawie od początku tego ogrodu
Zapisuję w kajeciku
Chciałam wstawić fotkę, ale jakoś nie znalazłam.

Witaj Adrianno, pęcherznicę - czy ona jest Diabolo, nie wiem - musiałam teraz trochę powycinać, bo już nie było przejścia, a raczej przejazdu dla taczki

Jednak muszę napisać o ślimakach, tych bezskorupowych. Może masz inny środek, który działa szybko, bo ten, który ja zastosowałam (SNACOL f-my Bros) powoduje, że proces zamierania ślimaka trwa długo, on w tym czasie pełzając zostawia masę śluzu i właściwie powoli się rozkłada ciągle się ruszając. Nie do zniesienia ten widok i potem zbieranie. Nie, nie jestem wegetarianką.
Szafirową kocimiętkę mam prawie od początku tego ogrodu

Chciałam wstawić fotkę, ale jakoś nie znalazłam.
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu, rozśmieszyły mnie wybrane fragmenty rozmówek, bliskie szkiełku kontaktowemu, zwłaszcza wydaniu niedzielnemu. Ogród pod lasem, kolorowe patchworki, kanka z lawendą, przepis na marmeladowe ciasteczka, żółta rabata z pszonakiem, pomysły na rozsadnik i krecika, wszystko ciekawe i magnifique
A ostatniego pomysłu racjonalizatorskiego z paraplujem pozazdrości Ci pewnie Szymon M.z tv 

-
Dziękuję Irminko za tyle miłych słów
... człowiekowi, zwłaszcza po latach niekrótkiego życia, przychodzą do głowy różne pomysły - czasem śmieszne
, czasem głupie
i zaraz leci do klawiatury, żeby je zweryfikować. Tym razem się udało, ... dzięki