Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
Re: Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny
Cześć. Prosiłabym o pomoc w rozpoznaniu intruza, którego znalazłam na podłożu fikusa elastica. Jest to mały czerwony robaczek lub pajączek, po jego wielkości ciężko stwierdzić dokładniej. Kolor intensywna czerwień i strasznie szybko poruszał się, ledwo udało mi się go złapać. Fikus nie choruje, rośnie zdrowo i nie ma żadnych uszkodzeń. Takiego samego szkodnika znalazłam również na ostatnio zakupionym Filodendron Prince Of Orange, tu natomiast listki miały kilka uszkodzeń, ale poobsychane końcówki poobcinałam i na razie jest ok, więc nie wiem czy to wina tego robaka.

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zobacz tutaj czy nie to samo: viewtopic.php?p=5181827#p5181827
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tak, to jest to samo. Czyli skoro to aksamitka to nie muszę się ich pozbywać, w żaden sposób nie zagrażają roślinom? Rzeczywiście, na balkonie zauważyłam również kilka tych osobników.
Witam, ostatnio we wszystkich moich doniczkach zauważyłem takie białe szybko poruszające się jakby pajączki. Udało mi się uchwycić makro, może jest w stanie ktoś podpowiedzieć czym są te stworzenia i czy mam się martwić? Chemia której jakiś czas temu używałem przeciw ziemiórką (substral) zabiła ziemiórki ale tych tutaj nie ruszyła.

Czesc,
Czy jeśli do lepów żółtych przyczepiły się dwie ziemiorki to powinno to być znakiem ze już jajka są złożone, czy jest szansa ze po prostu wleciały z dworu i się przykleiły do lepa ?
Po czym poznać, ze złożyły jaja w ziemi?
Pozdrawiam
Zapraszamy do kolejnej części wątku tutaj
Czy jeśli do lepów żółtych przyczepiły się dwie ziemiorki to powinno to być znakiem ze już jajka są złożone, czy jest szansa ze po prostu wleciały z dworu i się przykleiły do lepa ?
Po czym poznać, ze złożyły jaja w ziemi?
Pozdrawiam
Zapraszamy do kolejnej części wątku tutaj