ogród Agaty (sure)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure)

Post »

Marysiu - bez wątpienia! :D
Ona jest słodka, wszystko jedno, jak wygląda, a przy okazji to wygląda nie najgorzej. I gaduła z niej straszna... ;)

Krysiu, to nie ma być kotka do hodowli, nie będziemy jej rozmnażać. Ale znajoma planuje rozmnożyć swoją czekoladową szylkretkę, mogą trafić się też małe "czekoladki" :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hurra, hosty wyłażą z ziemi!!! ;:138
...i to w trochę innym miejscu, niż je pamiętam, ale nie szkodzi! I do tego pojawiają się małe "nierówności' na perukowcu i guzikowcu, nie można jeszcze tego nazwać pączkami, ale to znaczy, że żyją - SUPER!! ;:3

(zdjęcia na pewno będą jutro)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem jak guzikowiec , ale perukowiec dość późno się budzi. :wink:
Mnie martwi mój hibiskus. :( Nic na nim nie widzę. :roll:

Moje hosty też ruszyły, :tan a już myślałam, że je wcięło.
:wit
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agatko, no widzisz ;:138 dla roślinek i ich opiekunki. No i ja dalej trzymam kciuki za Twojego guzikowca. A o perukowcu nie wiedziałam, że się u Ciebie nie opuszcza ale one są raczej wytrzymałe na mróz. W takim razie za Twojego też potrzymam kciuki.
Ja jeszcze drżę nad kalikarpą i perowskie. Wiem, że ta pierwsza późno rozpoczyna wegetację i mam nadzieje, że żyje. Ale za to orszelina mi chyba padła. Ale jeszcze czekam.....
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, Asiu - za Wasze roślinki też trzymam kciuki i pocieszę się tymi, które się "obudziły"!
Nie wiedziałam, że to taka radość zobaczyć jak roślina wypuszcza pączki. Że też mnie to w ogóle porusza, niebywałe! :;230

Ale na głogownik to już nie liczę, nawet zakupiłam rośliny, które ewentualnie mogą pójść na jego miejsce, jeśli nic się nie zmieni (wierzba melanostachys i kruszyna). On ma całkiem oschnięte liście, mimo okrycia zimowego, poza tym powinien był być zimozielony... :(
Hm, macie może doświadczenia z głogownikami?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hejka Su, przynioslam Ci moje Rubikowo-Mohagowe Hosty z polskiej Toskany ;:3

Obrazek

I sie przywitam pierwszym kwiatem ktory u mnie zakwitl ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej, hej, Jule, jak fajnie, ze zajrzałaś! :wit

Kwiaty w pełni kwitnienia, to rh, tak? No i w hostach jesteś zdecydowanie "do przodu", choć i moje się przebijają. O mało ich nie zadeptałam, bo kojarzyłam je w innym miejscu. Od tego sezonu wstawiam znaczniki przy nowych roślinkach, przynajmniej ich nie pogubię!! :;230

hm, te "strefy klimatyczne" się jakoś niesprawiedliwie układają, nie sadzicie? ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

Sądzimy, Agato, oj sądzimy :wink:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, to Rh ale nic sie nie martw, jak u mnie kwiaty przekwitaja, to Ty cieszysz sie jeszcze ich pieknem. Wczoraj zakwitl drugi maluszek :heja Ale to tez tylko dlatego, ze kupowane juz podchodowane i staly w cieplej kotlowni przed wysadzeniem.
Jak naprawde jest, przekonamy sie za rok.

Obrazek

A Hosty tez znakowalam, zreszta widac na fotach - do tego jak nie bylo ich jeszcze widac, to wbilam metalowe prety pomidorowe :;230 na jesieni zrobie to samo.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcinie, domyślam się, że w tym względzie masz jeszcze "lepiej" ;)

Jule, choć "trąbki" Twoich host wyglądają dużo pokaźniej, niż te moje, niestety nie rozpoznaję, co to za jedne. Ta z przodu wydaje się jaśniejsza od pozostałych, ale może to słońce? :roll:
Ostatnio natrafiłam w necie na zdjęcie funkii z jasnozielonymi listkami, kwitnącej na biało, chętnie posadziłabym sobie taki rządek przy ścieżce do ławeczki, szukam zbliżonej odmiany (a na razie zresztą nie mam ani ścieżki, ani ławeczki, ale nic to, ważna jest koncepcja! :;230 )

Dzisiaj w Obi też przyglądałam się różanecznikom, wpadł mi w oko Scarlet wonder... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To raczej slonce i do tego ta kepa najszybciej zaczela rozwijac liscie. Hosty mam NN (sasiadeczko jak czytasz, to jeszcze raz (nie)dziekuje ;:180 ). One beda dosc spore i czysto zielone ale to sie okaze, bo sasiadka dzielila swoje i sama nie wie ktore mi dala. Trzy ktore ida w nastepnym rzedzie kupowalam sama ale wywalilam woreczki i zabij mnie ale nie wiem co to za jedne... w kazdym razie, jedna jest zielona 50cm, druga zielona z biala obwodka 40cm i trzecia z zolta obwodka 30cm maluch.
One wylazly mi najszybciej i rozwijac liscie tez zaczely najszybciej.

Jak masz zacieniona ta sciezke, to czemu nie - Hosty sa piekne :D Ja niestety musze sie ograniczac, bo lekki polcien mam tylko na paru metrach kwadratowych - tam musialy zmiescic sie hosty i Rh. Reszta ogrodka, to swoista patelnia i "obramowki" robilam z tawulek i pieciornikow.
Rozanecznikow jest tez do wyboru do koloru i mozna oczoplasu dostac ale wiesz jaka ja jestem :wink: trzymam sie planu i wybieram tylko w rozowych i bialych roslinach, do tego mam sztywno ustalone wysokosci. Dlatego wybor zaweza sie i to znacznie... no ale na tej mojej chusteczce od nosa, to ciezko duzo wladowac.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej, Jule, a ja akurat mam chwilę na odpoczynek, właśnie przygotowałam post ze zdjęciami "porannymi", hosty również. Tez zakupiłam kilka zielonych - niebieskawych. Brukarze skończyli na dziś, a domownicy albo własnie wyjechali, albo jeszcze nie wrócili, dlatego korzystam z okazji! ;)
(swoją drogą mam nadal kłopot z tym odwodnieniem, studnia chłonna głęboka, ale przy wybieraniu podsiąkała woda)

pojawiła się jedna świecznica (czekamy na pozostałe cztery). Młode listki ma kolorowe, ale będzie zielona:
Obrazek

zeszłoroczne funkie wystawiają łepki, wstyd się przyznać, ale z powodu braku obrzeży bylam przekonana, że tu miał być trawnik! :;230
Obrazek

fotergilla w końcu calkiem rozkwitła, swidośliwa sie jeszcze "rozkręca" i nadal nie pachnie, może i to dobrze:
Obrazek

Obrazek

arbuscula:
Obrazek

helvetica:
Obrazek

szczodrzeniec płożący:
Obrazek

pieris, zastanawiam się, czy coś mu dolega? :roll:
Obrazek

a to jedna z irg błyszczących, ale ciut przykurzona:
Obrazek

tylko dlaczego zielona żurawka ma czerwone listki!!
Obrazek

te są sklepowe, stąd ten rozmiar..
Obrazek

Oculus draconis przyrasta, ciągle jednak nie ma głównego przewodnika, zastanawiam się, co z nią zrobić, już teraz wygląda na bonsai :?
Obrazek

i mój tajemniczy klon jesionolistny nie-Flamingo... hm, ktoś rozpoznaje? :roll:
Obrazek
Obrazek

bergenia niby czerwona:
Obrazek

Mercedes, bardzo nieśmiały:
Obrazek

Pushunie:
Obrazek
Obrazek

i szarak, dla odmiany (jako bardziej stateczny był łatwiejszy do sfotografowania):
Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

Droga Agato, tradycyjnie pokazałaś ciekawe rośliny - trzymasz poziom :wink:
irga błyszcząca pięknie Ci rośnie; zdążyłaś posadzić przed wypuszczeniem listków czy sadziłaś już listkami (bo one nie były chyba? z doniczek, tylko w wiązkach z gołym korzeniem)? a może coś pokręciłem?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za slowa uznania, drogi Marcinie. Poziom, co prawda niewysoki, ale można powiedzieć, że "trzymam"! :;230
Te irgi akurat dostałam w doniczkach, już z listkami, stały sobie długo pod domem czekając na miejsce. teraz jest gorzej, bo przyszły kolejne sadzonki, mają być sadzone w pobliżu pod dębami. Są owinięte folią, więc korzenie nie tak gołe, ale za długo ich trzymać nie mogę. Spróbuję posadzić w ten weekend, tylko okolicę trzeba jeszcze uporządkować, pełno tam różnego zielska, od perzu po konwalie! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No pieknie ;:138 ta fotergilla mi wpadla w oko, powiesz cos wiecej? musze poczytac co to za osobnik. Mam na tej rabacie hostowo-rh wolny kawaleczek - po przekwitnieciu rozanecznikow, bedzie tylko zielona, na jednym koncu bialy deren bedzie robil za jasna plame i tlo a tu jako tlo z boku mam ogniki czyli zielone i potrzeba mi cos rozjasniajacego ale niskiego, moze byc plozace ... tylko zeby koloru za bardzo nie mialo.
Myslalam ze moze hortensje pnaca posadze jako plozaca, bo gdzies czytalam ze tak tez mozna a mam jedna w zapasie.

ps Szarak jak zwykle cacany.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”