Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ankowo cz.3

Post »

O kosz dbam, a sierp tatowy (i dziadkowy) bywał nawet w użyciu. Teraz dorobiłam się nożyc do trawy, to już tylko zdobi :-)
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

A więc jest podstawa do optymistycznej wizji jesiennego zwiększenia pogłowia różanych krzewów :)
To brzmi interesująco, a nieliczne śliczne :D
Stare narzędzia... inny świat, bez chińszczyzny :wink:
Hydronet z gutaperkowym wężem, hm... to coś do opryskiwania :?:
Czekam niecierpliwie na relację z warzywnego lamusa :wink: I wracam oglądnąć tablicę z arboretum ;:3 Cudne fotki ;:138
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zielona_Ania pisze:no pomyśl, nie cieszyłby Cię hydronet z gutaperkowym wężem, albo sierp do żęcia zboża, albo szczotka druciana do czyszczenia drzew młodszych?
No sam nie wiem :;230 Wiem natomiast, że cieszyłaby mnie szczotka druciana do czyszczenia drzew starszych, gdyby jeszcze miała zastosowanie! :;230 A do czego ta szczotka, do jakiego czyszczenia? :?:
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Zapewne do czyszczenia kory, np. podczas walki ze szkodnikami tam mieszkającymi.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Siberio, taki sierp i u mnie jest :)

Izuś, hydronet to rzeczywiście sprzęt do oprysków. Moje nieliczne róże wołają o towarzystwo :lol:

Martuś, a faktycznie, katalog poleca też szczotkę do czyszczenia drzew starszych. Skłaniam się do zdania Siberii, że szczotkami czyszczono pnie, skrobiąc je zawzięcie.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zielona_Ania pisze:Z innych tematów - zaczęłam kupować stare narzędzia ogrodnicze, czekam na przesyłki, pochwalę się potem nabytkami.
Ogródek potrzebuje deszczu, to co spadło to za mało. Niestety zaniedbuję ostatnio pielęgnację ogrodu, mam kryzysowy czas
Co się stało?
Mam nadzieję, że to nic poważnego ;:196
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patryku, bardzo mi miło że zajrzałeś :) Mam nadzieję że znajdziesz tu coś jeszcze coś interesującego, ja sobie troszkę pooglądałam Twój wątek w międzyczasie i widzę że obydwoje umiemy się zachwycić np. pięknem liści cukinii :D

Aniu, a takie tam badania tego i owego, troszkę nerwów i dużo czasu w przychodniach, zamiast w ogródku :? Na razie nie ma się co martwić na wyrost ;:196

Boże Ciało obiecuje deszcz, ale zamiast spodziewanej pompy, ledwo mżawka. Może po południu popada, rośliny były by wdzięczne.
Zamieszczam kilka zdjęć, gdyby się jakieś powtarzały ze starszymi, wybaczcie, z pamięcią coś u mnie krucho ;:224
Zakwitła kłująca psianka stuliszolistna, bardzo mi się podobają te kwiaty.
Obrazek
Cykoria paszowa wyrosła ogromna, pędy kwiatostanowe mają pewnie z 2 metry, zostawiłam kilka okazów na nasiona
Obrazek
Na tarasie pojemnikowe skalniaki oraz pomidorki koktajlowe
ObrazekObrazek
Olbrzymi groszek, nie dość że ładne kwiaty, to jeszcze jaki smaczny - młode strączki bez włókien, bez wyściółki, można chrupać w całości
Obrazek Obrazek
Zachwycające odkrycie- przepyszne nasienniki rzodkiewki i rzodkwi - warto zostawić trochę tych roślin aby zakwitły, zielone nasienniki to wspaniała przekąska, dla mnie bomba :)
Obrazek
Ogródek zarasta na potęgę. Oczywiście mogę sobie dorabiać ideologię, że to nie chwasty, tylko alternatywa użytkowa, jak konyza, lebioda, żółtlica
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Zielona_Ania pisze:[
Zakwitła kłująca psianka stuliszolistna, bardzo mi się podobają te kwiaty.
Obrazek
Ogródek zarasta na potęgę. Oczywiście mogę sobie dorabiać ideologię, że to nie chwasty, tylko alternatywa użytkowa, jak konyza,
Bardzo ładne te psiankowe kwiatki :uszy
Aniu, ideologię oczywiscie możesz dobrabiać, z Twoja znajomością tematu ;:180
Ja tam usuwam wszystko, czego nie posiałam, a czasem przez omyłkę i to co siałam :;230
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Aniu chyba nie ma roślin, których nie jesz. Ja te przerosnięte rzodkiewki wyrwałam. ;:223 I już nie mam co próbować. :(

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Aniu, teraz to chyba wraca moda na eksponowanie przed domami na trawnikach, starych sprzętów rolniczych. Nieraz bardzo dziwnie wyglądających. Nie powiem, lepsze to niż gipsowe, pstrokate krasnale z latarenkami. Choć dla mnie powinno się jeszcze na płotach umieszczać tabliczkę z opisem eksponatu, bo ja bardziej miastowa i takie cuda techniki choć ciekawe, to nic nie mówiące same z siebie ;:14
Jak zrozumiałam rozpoczynasz zbieractwo od lżejszego sprzętu. Można by rzec, ręcznego ? Już jestem ciekawa tych eksponatów.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aneczko, wczoraj doszedł do mnie bodziszek.
Bardzo serdecznie Ci dziękuję ;:196 .
Przycięłam go i posadziłam, w dobrym czasie :D , bo teraz ma padać kilka dni, więc się przyjmie :heja
Jeszcze raz dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamelko, mnie też się czasem zdarza wyplewić co nie trzeba. W zeszłym roku sobie wyrwałam kilka młodych porów z rozpędu, takie jakieś do trawy były podobne :lol:

Renatko, nic straconego, wszak jeszcze latem można posiać rzodkiewkę i specjalnie kilka zostawić na kwitnienie.

Olu, zgodzę się że czasem to tak nijak wyglądają te duże sprzęty i ciężko je ładnie wyeksponować. Czekam jeszcze na spryskiwacz mosiężny i jak dotrze to zaprezentuję trzy nabytki, w porównaniu z katalogiem przedwojennym :)

Patryku, ta psianka jest użytkowa, ma jadalne owoce, ale to mój pierwszy okaz, więc nie wiem czy smaczne będą. Dodatkowo jest to roślina pułapkowa dla szkodników ziemniaka, więc można by ją sadzić w ramach płodozmianu, fitosanitarnie. Jak będą owoce, będą też nasiona do podziału :)
Cykoria podróżnik czyli Cichorium intybus, jaką widujesz przy drogach jest głównie rośliną leczniczą. Ja pokazałam jej formę paszową, którą miałam wysianą dla kurek. Ma ona dużo większe liście i korzeń. Okazało się że jest także interesującą rośliną o walorach ozdobnych, ma architektoniczny pokrój.
Młode nasienniki je się na surowo, tak jak rzodkiewkę samą w sobie - można dodawać do sałatek, albo po prostu traktować jak przekąskę solo.
Kurki chowają się dobrze, mają trochę odpoczynku od niesienia jajek, ale to dobrze, bo napracowały się ciężko wiosną.
Pozdrawiam :D

Aniu, to mi ulżyło, bo już myślałam że coś się stało z paczką. Specjalnie chciałam wysłać w całości, żebyś widziała kwiatek, że to ta odmiana. Pogoda w sam raz dla niego po posadzeniu :)
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Zielono i bujnie :D
Szybko rozgoń kłopoty... i pryskamy. Bo grzyby po deszczu...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patryku, nasiona kupiłam na Alleg..o. Teraz liczę na własne. Cała roślina jest pokryta kolcami, kłująca mocno. O, pierwsze jajka to wielka radość :)

Izuś, dobrze by było, ale to nie takie łatwe :(
Grzyby rosną, szkoda że nie kapeluszowe :twisted:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie podobnie, grzybki zaczynają dawać znać o sobie :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”